..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Ekim 2020
Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 7  
Bayram Kaya
Derenin kuþu, kolektif alan içinde kolektif üretimle ortaya konuyordu. Derenin taþý ancak kolektif alan içinde kolektif kuvvet ve kolektif yeteneðin ortaya koyduðu teknik ve teknolojilerden oluþuyordu.


:EHA:
Kolektif yapýlarýn ancak ve ancak kolektif yetenekten doðan; kolektif birim zamanlý alan açmaktan kaynaklý; baðsan bir üreten iliþkisinin tanecik boþluk devinmeli hukuku vardý. Hukuk burayý dolduran difüzyonlardandý. Deðilse eþitliðin kaynaðý, kiþisi yetenekle, fizikle, biyolojiyle, mülkiyette eþitlik ile iliþkili deðildi.

Bugün kullanýlan android telefon kolektif birim zamanlý kolektif yetenekle ortaya konmaktadýr. Kiþisi yetenekle kullanýlýyor. Kiþiler, kiþisi yetenek ile eþitlenmiyordu. Aksine ortalama ve soyut bir kolektif yetenek ekseninde olmakla, kiþinin ihtiyacýna, yeteneðine göre tüketen bir pay almasýnda eþleþiyordu.

Doðanýn beþinci kuvvetinin toplumsal kapasite, toplumsal yetenek, toplumsal akýl ve toplumsam devinmeli alan açma olduðunu bilip, düþünüp; bellemedikçe; bu kuvveti anlamak olanaklý deðildir.

Beþinci kuvvet doða içinde ama doðaya doðrudan bir etki deðildi. Doðanýn uzay zaman dokusu içinde kolektif yapý üzerinde çevrim etki alaný açma, olmakla; bambaþka bir uzay zamanýn kesikli süreklisiydi.

Ýþte bunlar kolektif eþitliðin þartlarýydý. Kolektif eþitliði bileþen kolektif kuvvet saðlýyordu. Kolektif kuvvet olmadan, kiþiler sadece tekil durumlu yetenek ve kabiliyetti. Kiþisi tekil durumlu yetenek içinde, bileþimden kaynaklý bileþim toplamýndan fazlasý olan özellik yoktu.

Örnek olarak söylersek bir sosyal kuvvet alaný 30 kiþiden oluþsun. Bileþimi veren nüfus, bileþimin sayýsal nitelikle olan bileþim yanýdýr. Oysa bu bileþim tekil durumlar içinde olmayan, hukuk, kültür, dil, totem alan, kolektif kuvvet, kolektif birim zaman gibi yepyeni özellik durumlarýyla; bileþime baðlý, bileþimle ortaya konan, bileþimin sayýsal niteliði veren toplamdan, çok daha fazlasý olandýr.

Hiç bir kiþisi baþarý ve kiþisi yeteneðin kendi gerisinde kolektif kuvvet; kolektif kuvvet birikimli geçmiþ miras ile bileþimin özelliði olmadan insanlýk Aya ‘gidemez. Genomu bilip çözemez. Atomu parçalayýp, kuantum fiziðini ortaya koyamaz.

Açlýk ve beslenme; tehdit ve savunma, üreme ve yavru bakýmý; günlük eylem ve dinlenme; alana yayýlma ve barýnma alanlarýna çekilme; gereksinimler üzerinde kesikli süreklilik; yeniden ve yeniden saðlatma ve güvence; depo enerji ve çevrim, hastalýk ve saðaltma; bilmezlik ve eðitim gibi kolektif kuvvet içinde kiþilerle eþleþme denkliði olan süredurumlar her bir kolektif alan açmanýn kolektif kuvvet etkileridirler.

Bunlar hem alan ve alan etkisini verirler. Hem de kuvvet etkisi ve alan yönünü oluþurlar. Açlýk ve beslenme alan yönüyse; açlýðýn bastýrýlmasýna ve beslenmenin gerçekleþmesine engel olan her durum alan yönüne ters durumdur.

Kolektif alan içinde açlýðýn giderilmesi gibi alan etkili gereksinmeler herkesle eþit olan bir durumdu. Ancak bu eþitlik; acýkma, acýkmayý saðlama eþitliði dýþýnda, acýkan her kesin için bir kilo, iki kilo veya beþ kilo besin tüketeceði öngörüsüyle olan bir eþitlik deðildi.

Burada soyut bir ortalamada doðan kiþisi emeðin, herkesin yeteneðine ve ihtiyacýna göre beslenmesi dediðimiz yeni bir kolektif alan açma durumuyla, vardý. Bu tutum kolektif bir tarihi geçmiþin þartlarýný taþýmakla kolektif eþitliðin kolektif kuvvetidir.

Kolektif eþitlik herkesle eþit olanak olan gereksinme durumun korunmasýyla kesikli sürekli olan bir kolektif kuvvetti. Zorunlu durumla olanak ve gereksinme olan hayatýn alan etkileri niceli saðlama ve enerji harcanmasý olukla farklý farklý olmasý kaçýnýlmazdý.

Doðanýn ortaya koyduðu zorunlu olanak durumla kolektif yapýnýn ortaya koyduðu olanak durum olan saðlatmanýn farklý durumlar olduðu gözetilmelidir. Doðanýn zorunlu ve olanak durumu verili temel düzlemdir. Oysa kolektif alanýn saðlatan olanak durumu bileþen kolektif kuvvet etkisiyle bir kontrol ve düzenlemedir.

Temel ve verili gereksinimlerin karþýlanmasý, kiþisiyse; kiþisel bilinçtir. Kolektif eylemse, kolektif bilinci oluþur. Kiþideki kolektif bilinç, kolektif alan etkisidir. Kolektif alanlý, kolektif kuvvetler üzerinde bileþen kiþisi yetenekler; bu temel eþleþmenin eþitliði üzerindeki açýlan alanlarda kiþinin yetenek ve ihtiyacýna göre tüketmekle var olur. Bu var oluþ birinin diðerine baský ve basýncýný veren sadakalaþma, tahakküm asla deðildir.

Kolektif eþitlik; kiþisi yetenek ve baþarý olmadýðý nedenle, “geri etkimeli kolektif kuvvetten doðan” eþitlikti. Kolektif alan varsa etkisi de vardý Yani kolektif eþitlik kolektif etkiydi. Üreten; tüketen; geçmiþi kolektif miras olmaktan doðan katýlýmla eþitlikti.

Þimdiki hal içinde olup ta “geçmiþin geri etkimeli kolektif mirasý ile davranmayan” ne Einstein vardý, Ne Niels Bohr vardý. Kolektif alan temel gereksinmeler üzerinde herkesin yeteneðine ve ihtiyacýna göre olanak alandý. Þimdiki hal içinde olup ta geçmiþin geri etkimeli kolektif mirasýný tekrar tekrar ortaya koyan hiç bir kiþi yoktu. Hiç bir güncel devlet yoktu. Geri etkimeli kolektif kuvvet ile sarmal ve að gözü geliþme giriþme içinde olmakla akýþ içindeyiz. Ýþte kolektif kuvvet buydu. Kolektif etki buydu.

Kolektif etki, tekil kiþi ile deðil, iþ adamýyla, hür teþebbüsle, yatýrýmcý iþ bitirici taþeronla, finansmanla vs. deðil kolektif kolektif alanlý kolektif kuvvet olmasýylaydý. Kolektif kuvvet içinde finansman zaten kolektif depo enerjiydi. Depo enerji ile teknik ve teknolojileri üretim sahasýna koymak ve uygulamak ta zaten kolektif yetenekti,

Siz kolektif kuvveti kimi kiþilerle eþletip o kiþileri yatýrýmcý, iþ bitirici gibi söylemler eþliðinde kolektif alanýn belirleyici iradesi yaparsanýz kolektif bilincinize ve kolektif sisteme yabancýlaþýrsýnýz. Bu tarz söylemler sömürüyü meþru eden söylemlerdir.

Sömüren hiçbir finansör, müteahhitlik dediðimiz kolektif yükleniciler veya kolektif güçle üstleniciler; kolektif kuvvet kaynaklý depo enerji ve teknik teknolojileri olan kolektif yeteneði kullanmadan sistemi enfekte edemezdi.

Müteahhitlik hizmetleri dediðimiz kolektif yüklenicilik, ya da kolektif üstleniciler; ne o tekniklerin ve teknolojilerin bilicisi bulucusuydu. Ne de o teknik, teknoloji ve biliþsel durumlar kolektif bir boþ zaman oluþturmadan kiþinin kendi kapasiteli uygulayýcý olduklarý kapasiteydi.

Kiþinin kolektif kullaným üzerinde kolektife katýlýmý olan, kiþisi bir kolektif donaným ve yeteneði vardý. Bu kolektif donanýmlý kolektif katýlým organizesi herkeste ortak olandý. Burasý temel ve esas olandý. Alan, alan etkisi, teknik ve teknolojiler, donaným, bilgi ve buluþlar, kapasite vs. hepsi kiþinin deðil kolektif alanýn ortaya koyduðu kullaným ve tüketimlerdi.

Derenin kuþu, kolektif alan içinde kolektif üretimle ortaya konuyordu. Derenin taþý ancak kolektif alan içinde kolektif kuvvet ve kolektif yeteneðin ortaya koyduðu teknik ve teknolojilerden oluþuyordu.

Bir sömürü ve yabancýlaþtýrma enstrümaný olukla söylenen finansmancý oluþ ta, yatýran da, yatýrýlan da, iþ bitiren de bu sayýlanlarýn tümü de kolektif güçtü. Kolektif etki ile kolektif alaný oluþuyordu. Kolektif etkiden ileri geliyordu. Bunlar kolektif olukla kolektif alan içinde devir alýnmakla ve kolektif süreçlerle sürüp gidiyordu.

Kolektif alan içinde kolektif mirasý týpký güneþ gibi, týpký rüzgâr etkisi gibi týpký hava gibi herkese ayný ve mutlak olan benzer etkiydi. Ama herkes; mutlak olan bu etkiyi, farklý kullanýmýyla, farklý tüketim yapmasýyla, kendi yeteneðine ve kendi ihtiyacýna göre; ama mutlaka yararlanýr, pay alýr katýlýmcý bir saðlama yapmasý ile tüm bunlar olasý olacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.