..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Ahmet Zeytinci




7 Eylül 2020
Bir Türk Neden Emniyet Kemeri Takmaz  
Ahmet Zeytinci
Televizyonda röportaj yapýyorlar þoförle''Beyefendi emniyet kemerinizi niye takmýyorsunuz?''. Belli ki adam hayatýnda ya bir ya iki kere takmýþ, daha nerede olduðunu bilmiyor gözleri ile arýyor, bulunca da baþýný çift kayýþýn arasýndan geçiriyor.


:AFIG:
Emniyet Kemeri bugün trafiðin olmazsa olmazlarýndandýr. Kaza anýnda hayat kurtardýðý kesin olarak ispatlanmýþtýr. Yaklaþýk otuz yýldýr yollardayýz, araba kullanýyoruz, þimdiye kadar kemer takmadýðýmdan dolayý bir kere ceza yedim. Kýsa bir mesafeye giderken bile alýþkanlýk olmuþ, takýyorum.

Televizyonda röportaj yapýyorlar þoförle''Beyefendi emniyet kemerinizi niye takmýyorsunuz?''. Belli ki adam hayatýnda ya bir ya iki kere takmýþ, daha nerede olduðunu bilmiyor gözleri ile arýyor, bulunca da baþýný çift kayýþýn arasýndan geçiriyor.


Emniyet kemeri, ulaþým araçlarýnda yolcularýn güvenliklerini saðlamak üzere otomotiv üretici firmalarý tarafýndan hazýrlanmýþ ve insanlarýn ulaþým esnasýnda can güvenliklerinin saðlanmasý amacýyla kullanýlan düzenek.

Tarihçe: 1903 yýlýnda gustave Liebau icat etmiþtir.

1930'larda birçok Amerikalý hekim arabasýna iki noktalý (araca iki noktadan baðlý) emniyet kemeri yerleþtirdi ve araba üreticilerinin yeni modellere bunlarý yerleþtirmesi için ýsrar etti.
1953 Colorado Eyaleti Týp Birliði iki noktalý emniyet kemerlerinin bütün otomobillere yerleþtirilmesi için bir bildiri yayýnladý.
1955 Kaliforniya Araç Kanunu araç kullanmak için emniyet kemeri takmayý mecbur tuttu.
1956 Volvo firmasý iki noktalý çapraz göðüs emniyet kemerini aksesuar olarak pazara sundu. Chrysler firmasý ön koltuklarda iki noktalý emniyet kemerini isteðe baðlý olarak kullanýlmak üzere bazý modellerine yerleþtirdi. Ford firmasý emniyet kemerini konu edinmiþ 2 yýllýk güvenlik reklâmlarýna baþladý.
1957 Volvo firmasý iki noktalý çapraz emniyet kemerlerine kilit ekledi.
1958 Ýsveç'teki Volvo Fabrikasýnda mühendis olan Nils Bohlin Üç noktalý emniyet kemeri olarak bilinen sistemin patentini aldý.
1959 Ýsveç'te Volvo firmasý ön koltuk için üç noktalý emniyet kemerini standart olarak sundu.
New York 'ta, eyalette satýlacak olan yeni araçlara emniyet kemeri takýlmasýnýn maliyeti incelendi ve reddedildi.
1960 New York eyaleti aldýðý kararý tekrar inceledi ve reddetti.
1961 SAE (Otomobil Mühendisleri Birliði) Amerika'da emniyet kemerinin standart olmasýný önerdi. New York emniyet kemeri kilidinin oturma bölgesinin dýþýnda olmasýný þart koþtu. Wisconsin Eyaleti ön koltuklarda emniyet kemeri kullanýmýný mecbur tuttu. Avustralya Standart Birliði "Emniyet Kemeri ve Pasif Önleyiciler" için standartlarý yayýnladý.
1962 Altý Amerikan Eyaleti ön koltukta emniyet kemeri bulunmasýný þart koydu. Otomobil üreticileri standart olarak ön koltukta emniyet kemeri yerleþtirdiler.
1963 A.B.D'de Volvo firmasý üç noktalý emniyet kemerini standart olarak üretti.
1964 Amerikan eyaletinin yarýsý ön koltukta emniyet kemeri kullanýmýný mecbur tuttu. Amerika'daki birçok araç üreticisi emniyet kemerini ön koltuklarda standart olarak sundu. Güney Avustralya ve Viktorya yeni üretilen araçlarda ön koltuklarda emniyet kemeri bulunmasýný mecbur tuttu.
1965 A.B.D. Ticaret Bakanlýðý ilk emniyet kemeri standardýný yayýnladý.
1966 Ýsveç kanunlarý kapý kenarýnda bulunan iki noktalý göðüs emniyet kemerlerini ve "Y" tipli üç noktalý emniyet kemerlerini yasakladý.
1967 Amerikalý araç üreticileri arka koltuklara da emniyet kemeri yerleþtirdi. Ýngiltere ön koltuklarda 3 noktalý emniyet kemeri kullanýlmasýný zorunlu tuttu. Avustralya emniyet kemeri standardý yayýnladý.
1968 Volvo Ýsveç'te acil durum kilitlerini (ELR) ön koltuklar için standart olarak sundu.
1969 Ýsveç'te ön koltukta 3 noktalý emniyet kemeri bulunmasý zorunlu tutuldu. Volvo bütün pazarlarda arka koltukta 3 noktalý emniyet kemerini standart olarak pazara sundu. Mercedes-Benz bütün pazarlarda arka koltukta 3 noktalý emniyet kemerini standart olarak sundu. Ýspanya'da ön ve arka koltukta emniyet kemeri bulunmasý mecbur tutuldu. Avustralya 1965'den sonra plaka alanlarda ön koltukta emniyet kemeri bulunmasýný mecbur tuttu.
1970 Ýsveç'te arka koltukta emniyet kemeri bulunmasý mecbur tutuldu. Avustralya, Victorya'da önde ve arka koltukta 3 noktalý emniyet kemeri bulunmasý mecbur kýlýndý.
1972 NHTSA, (A.B.D. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliði Ýdaresi) Federal Motorlu Araç Güvenlik Standartlarýný belirledi. Avustralya ve Batý Almanya'da ön ve arka koltukta emniyet kemeri olmasý ve kullanýmý mecbur tutuldu.
1975 Ýsveç'te 15 yaþ ve üstü için emniyet kemeri kullanýmý mecbur tutuldu.
1977 A.B.D. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliði Ýdaresi tarafýndan yasalaþtýrýlan "Okul Servislerindeki Yolcularýn Korunmasý" ile ilgili Federal Motorlu Araç Güvenliði Standardý 222 yürürlüðe girdi.
1979 Fransa arka koltuklarda emniyet kemerini zorunlu hale getirdi.
1980 Mercedes-Benz sürücü yan hava yastýðý, diz destek yastýklarýný üretmeye baþladý ve bütün 3 noktalý emniyet kemerlerine esneme mesafesi konuldu.
1984 Avusturya 01/1984 tarihinden sonra imal edilen araçlarda arka koltuk kemerlerini zorunlu hale getirdi. Batý Almanya 05/1979 tarihinden sonra üretilen araçlarda arka koltuk emniyet kemerlerini zorunlu hale getirdi. Kanada'nýn 10 eyaletinden 7'si bu tarihten itibaren, hareket eden araçlarýn sürücü ve yolcularýna kendileri için uygun olan emniyet kemerlerini kullanma zorunluluðu getirdi.
1985 , Norveç 01/1984 tarihinden sonra tescil edilen araçlarda arka koltuk kemerlerini zorunlu hale getirdi New York arka ve ön koltuklarda emniyet kemeri kullanýmýný zorunlu hale getirdi (arka koltuklarda 10 yaþ ve yukarýsý için).


TÜRKÝYE: 18.06.1986 tarihinden itibaren "þehirlerarasý karayollarýnda otomobil ve tescil bakýmýndan otomobil gibi iþlem gören arazi taþýtlarý ve minibüslerde sürücüsü ve yanýnda oturan yolcular için" emniyet kemeri uygulamasý baþlatýldý.
1987 'de New York, 1992'de New Jersey okul servislerinde kullanýlan otobüslerde emniyet kemerini zorunlu hale getiren ilk eyalet oldu.
TÜRKÝYE: 01.01.1992 tarihinden itibaren "þehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taþýmacýlýðý yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil iþlemi gören arazi taþýtlarý ve minibüs gibi taþýtlarýn sürücüleri ile ön koltuðunda oturan yolcularýna" emniyet kemeri takma zorunluluðu getirildi.
TÜRKÝYE: Yukarýda söz edilen araçlar ve ülkemizde üretilen araçlar ile yurt dýþýndan ithaline izin verilenlerine 3 aylýk süre tanýndý. Bu süre 11.01.1995 tarihinde sona erdi. Bu süre sonunda arka koltukta emniyet kemeri kullanýmý uygulamasýna geçildi.
1995 Ýngiltere okul taþýmacýlýðýnda kullanýlan minibüslerde emniyet kemeri kullanýmýný zorunlu hale getirdi.
1996 Avrupa Ekonomik Komisyonu, minibüslerde ve 3.5 tonun altýndaki araçlarda 3 noktalý veya en azýndan 2 noktalý emniyet kemerlerinin kullanýlmasýna dair 3 direktif yayýnladý.
TÜRKÝYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarýnda, kamyon, kamyonet, çekici ve þehirlerarasý otobüslerde emniyet kemeri kullanýmý yönetmelik kararý ile zorunlu kýlýndý.
1998 yýlýnda, ABD'deki Ulusal Karayolu Trafik Güvenliði Dairesi (NHTSA) Kongre'ye "Okul Otobüsü Güvenliði: Amerika'nýn Çocuklarý için Güvenli Yolculuk" baþlýðý altýnda, gelecekte kullanýlacak ve okul otobüslerinde seyahat edenleri korumaya yönelik olarak kullanýlacak sistemleri incelemek üzere bir araþtýrma projesi sundu.
1999 yýlýnda Florida, Louisiana ve Kaliforniya eyaletleri büyük okul otobüslerinde seyahat edenler için daha geliþmiþ koruma sistemlerini zorunlu kýlan kanunlar koydu. Bütün eyaletler, hangi sistemi kullanacaklarýna karar vermek için Ulusal Karayolu Trafik Güvenliði Dairesi (NHTSA) tarafýndan hazýrlanmakta olan projenin bitirilmesini bekleyeceklerini duyurdular.
2001 yýlýnda Kaliforniya Eyaleti Ocak 2001 yýlýndan sonra satýn alýnan yeni okul otobüslerinde karýn bölgesi ve omuzdan baðlanan kemerlerin uygulamasýný zorunluluðunu geniþletti.
2002 ABD'deki Ulusal Karayolu Trafik Güvenliði Dairesi (NHTSA) Kongre'ye sunduðu ve gelecekte kullanýlacak ve okul otobüslerinde seyahat edenleri korumaya yönelik sistemleri konu alan araþtýrmasýný tamamladý.

80 km/s hýzla duvara çarpma sonucu olanlar:Çarpýþmadan 26 mili saniye sonra ön tamponlar araca gömülür. Araç kendi aðýrlýðýnýn 30 katý kadar bir kuvvetle frenlenir. sürücü ve yolcular kemer ile baðlý deðillerse 80 km sürat ile araç içinde harekete devam ederler.
39 mili saniye sonra sürücü koltuðuyla beraber 15 cm öne doðru fýrlamýþtýr.
44 mili saniye sonra sürücü göðüs kafesiyle direksiyona çarpar.
50 mili saniye sonra araç ve içindekiler üzerinde etkiyen yavaþlatýcý kuvvet 80 G ye ulaþýr (yani kendi aðýrlýklarýnýn 80 katý büyüklükte bir kuvvet üzerlerinde etkir)
68 mili saniye sonra sürücü 9 TONLUK bir kuvvetle gösterge paneline çarpar.
92 mili saniye sonra sürücü yanýndaki yolcuyla beraber ayný anda kafasýný ön cama çarpar,yolcu bu çarpmayla kafasýna ölümcül bir darbe alarak camdan dýþarýya fýrlar.
100 mili saniye sonra direksiyon tarafýndan tutulan sürücü tekrar aracýn içine düþer.
110 mili saniye sonra araç yavaþça geriye çekilmeye baslar.
113 mili saniye sonra sürücünün arkasýnda oturan yolcu sürücü seviyesine yükselir ve kafasýyla sert bir darbe yapar ayný anda kendisi de ölümcül bir darbe almýþtýr.
150 mili saniye sonra tekrar sessizlik egemen olur cam,çelik,plastik parçalarý yere düþer.
200 mili saniyeden daha kýsa bir süre içerisinde her þey biter.
Ortaya çýkan enerji inanýlmazdýr. 80 km/s hýz 1 ton aðýrlýðýndaki bir otomobili 30 metre yukarýya fýrlatabilir.

Bir Türk neden emniyet kemeri takmaz? Sorar sorar dururum kendi kendime. Þöyle kafamdan kendimce cevaplar buldum paylaþayým sizinle.''Türkler baðýmsýzlýðýna düþkündür, kemer Türkleri baðlar, baðýmsýzlýðýný yok etmiþ hissi verir.'' Ya da''Kemer takmadýnýz mý kaza anýnda ölürsünüz, ama Türkler ölümden korkmaz''. Bir üçüncü cevap''Kemersiz yakalandýlar mý ceza yerler, cezada devletin kasasýna girer, Türkler devletlerini çok severler.'

Hayatýnýza ve sevdiklerinizin hayatýna birazcýk önem veriyorsanýz siz siz olun sakýn Emniyet Kemeri takmayý ihmal etmeyin...

KAYNAK: VÝKÝPEDÝ ÖZGÜR ANSÝKLOPEDÝ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Keçilerimi Tutacak Birilerini Bulabilir miyim
Gaziler Günü Kutlu Olsun
Býktýk Artýk
Sizi de Ne Doktorlar Ne Mühendisler Ýstedi mi
Yuvayý Diþi Kuþ Yapar Hangi Kuþ Yýkar
Asfalt Aðlatma Yarýþmasý
Artvin'e Ne Büyük Gurur Siz de Görmeden Ölmeyin
Sonradan Görmede Deðil Bunlar Görmemiþler
Bazý Þeyleri Okuyarak Bazý Þeyleri de Yaþayarak Öðrenirsin
Kan Kan ile Yýkanmaz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maraþ Dondurmacýlarý ile Baþ Etmenin Ýncelikleri
Dilinizi Eþek Arýsý Sokabilir mi
Alman Emeklileri - Türk Emeklileri
Bizim Ülkede Düþünürden Geçilmez
Saman Altýndan Su Yürütme Teknikleri
Neler Kuul Neler Kuul Deðil Siz Biliyor Musunuz
Tedavi Amaçlý
Aslýnda Vazgeçilmez Bir Serüven Yazmak
Seyttirmek Üzerine
Sen Hastasýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Papatyaya [Þiir]
Ýyi Misiniz [Þiir]
Bu Kadar mý [Þiir]
Hamdi ile Ýyi Arkadaþtýk [Þiir]
Ben Uyurken Oldu Bunlar [Þiir]
Belasýný Arayan Þair [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Gökyüzü [Þiir]
Ölüm Kolay Be Oðlum [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 1 - [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.