..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Haziran 2020
Hukuk [ortaklýk - Paydaþlýk - Kolektifi Ýlik] Nedir?  
Bayram Kaya
Hukuk kolektifti. Doðada ilk kes ortaklýðý olanlarýn hukuku vardý. Ýlk kolektif hukuk sosyal hukuktu. Sosyal hukuk saðlatan bir ortak aný yaþanmýþlýðýný içeren bað enerjili hukuktu.


:FIF:
Hukuk kolektifti. Doðada ilk kes ortaklýðý olanlarýn hukuku vardý. Ýlk kolektif hukuk sosyal hukuktu. Sosyal hukuk saðlatan bir ortak aný yaþanmýþlýðýný içeren bað enerjili hukuktu.

Daha çok paydaþlarý olma, paylaþmalarý olmayý dile getirmekle nesnel olana göre oluþu söyleyen hukuktu. Ýlk hukuk ilk yasalardý. Sosyo öznel yasalardý. Kolektif bir inþa ortaya koyamadan hukuku ortak anýyý, ortak yaþamý ortaya koyamazdýnýz.

Hukuk ortaklýðý, inþayý, temel olan kolektif kritik baðlanýmlarý açýklar. Ve ortaya koyar. Ortaklaþmayý ortak anýyý, ortak yaþamý, paylaþmayý ortaya koyan unsurlar neyse, hukuk onlardý.

Bu nedenle aitlik hukuku, ifade, dil hukuku, paylaþýmlar hukuku gibi hukuk totem alan hukuku olan unsurlardý. Onlarýn hukuku vardý. Totem hukuktu. Totem olan hukuk olarak söylenenleri.

Kýsacasý bir ortaklaþmanýn arasýnda birçok yaptýran unsurlar ve unsurlar düzenlemesi olan hukuk vardý. Bunlarýn içinde ortak beslenme hukuku, ortak savunma hukuku, hayatý ortak sürdürme hukuku gibi birlikte yaþanýp ortak aný birikimli bilinci oluþmanýn hukuku vardý.

Bir iliþki tipi ile o birlikte (ortak) yaþama baðý baþka bir yaþama baðý ile yer deðiþen dönüþme, geliþme olsa dahi; anlak alýr bir iz düþüm yoðunlaþmalarýyla ortak sosyal aný hukuku sürüp gidiyordu.

Sosyal nedenlerden ötürü geride kalýp geride gelen bir ortaklaþma bilinci olarak baðlanýmlarýyla sürüp gidiyordu.

Nasýl sýnýrlý sonlu kuvvetler alaný olan bir uzam zaman; kendi içinde birimlerle ölçülür; bir birim, iki birim, beþ birim gibi söylenirse; kolektif kuvveti vermekle ve kolektif birliði oluþmakla Hukuku veren alan zaman ortak eylemleri de parçalýydý.

Av ortak zamaný, savunma ortak zamaný gibi av ortak zamanýnýn, savunma ortak zamanýnýn sonuç fark baský ve basýnçlarýný kuvvet alaný unsurlarý üzerine daðýtýp pay eden akýþ birim boyut zamana da hak diyorduk.

Demek ki hukuk birleþen unsurlarla oluþan depo potansiyeli, tümle meyi veren alan içi unsurlarý üzerinde akýtan daðýtan pay eden akýþla haktý. Bu nedenle hukukun hakký olurdu. Totem hukuk kardeþ hukukuydu. Kardeþ olmanýn pay hakkýydý.

Hukuku eþ yönlü birçok kritik deðerler bileþeni, belirliyordu. Hukuk ta bu sonuç bileþimler potansiyeli ile alan içinde daðýlým að yollarý olmakla kuvvet unsurlarý üzerinde daðýlan akýþ yapmayla hak olaný, hakký olaný belirliyordu.

Bunlarýn tümü hukuktu. Hukuk biriken potansiyelle kendisine ileri genleþmeye doðru akýþ alaný açan paylaþýmlarla hak olaný belirliyordu. Hak olan da temel kritik deðerlere doðru yaptýðý atýf ve birçok geri baðlanýmlarla ilerinin geriye doðru olan hukukunu belirliyordu.

Hukuka, akýþý veren haktý. Hukuk ta akýþa sürekliliði veren potansiyelle ileri oluþtu. Hukuk geride olan hak ileride olan gerçekleþmeydi. Hukuk belirsizle potansiyelin dalga etkisini verirken, hak parça etkisi olan yoðunlaþan durumla hukukun parça olan gerçekleþme kýsmýydý.

Hak, hukuktandý. Hukuk ta haklarla vardý (paylaþan akýþ yaptýran öznelerle vardý). Dere akýþla vardý. Akýþ yataklaydý. Yatak da akýþla vardý. Akýþ yataða, yatak ta akýþa eðim alanýydý. Hukuk hak olana eðimdi. Hak olan da hukuka akýþ alanýydý Bu nedenle akanla akýþ olan gerçekliðe; geri baðlanýma adalet diye bir kavram yoktu.

Kolektif potansiyelin kovalent oluþumunu veren paylaþan bað enerjisi çevrim cüzlerine bir seyrediþ (bir akýþ yaptýraný) olmakla ortaklaþan akýþ geri baðlanýmla geride olan etki üzerinde gerideki hukuku belirli yapýyordu.

Bu kolektif sonuçlarý alan içi eylem unsurlarý üzerinde daðýtýþta akýþla olan paylaþmaysa haktý. Kolektif olmayanýn ne hukuku ne hakký vardý. Yatak, akýþ farklý geçirgen kapasite dirençle olan unsurlarla vardýr (paylaþýmlýdýr).

Eðer yatak akýþ yaptýrmýyor da bir nokta alan içinde tümden emiliyorsa saten orda akýþ denen hukukta oluþamaz. Ýlla ki akýþ yaptýracaksýnýz. Bir hukukta bir nokta ile ortaya konan kolektif gücü bir nokta ile tümünü soðurama olmaz.

Ýlla o bir soðurma (emme) nokta paydaþlarla olmak zorunda. Bu nedenle doðal olan durumun adaleti yoktur. Bu baðlamla doðal durum belirsizledir. Hukuk ve hak giriþmesi belirsizin belirlisidirler. Birlikte olanla birlikte gidendir.

Adalet kolektif olan içinde birlikte olmayanla birlikte gitmeyendi. Kolektif alanda, kolektif alaný zoraki birlikte olan ve birlikte giden yapmanýn kiþi özne benciliðidir. Özel mülk sahipliðiyle maldan, mülkten yoksunluktu. Mülk sahipli kiþi iradesi, kolektif yapýlarla olmayan; kolektif yapýlarla birlikte gitmeyendi. Bunun için köleci yapýnýn adaleti vardý.

Irmak ya da dere yataðý eðimi bir potansiyel durumla alandý. Alan içindeki akýþ eylemi kuvvetti. Alanýn ya da yatak eðimi pütürlü yüzeyden kývrýmlardan ve yataðýn akan enerjiyi emme, bir erke geçirgenliði vardý. Tüm bunlar alan içinin akýþ yapan eyleme olan direnciydi.

Yani alanýn (dere yataðýnýn veya ýrmak yataðýnýn eðimiyle yani potansiyeliyle akan eyleme karþý; akan eylem alan yönünde bile olsa, akan enerjiyi durdurma direnci ile potansiyel eðimin en az durumla bir iç direnci vardýr.

Bu nedenle emme, beslenme gibi kapasite geçirgenle olan yatak (alan) direnci; bu parçalý durumlara göre pay edilen bir haktý. Diren burada eðimle akýþý devam ettiren dirençle akýmý durdurmak isteyen yeni bir alan içi kuvvettir.

Enerji boþalmasý birden ve en hýzlý durumdu. Emme parçalý durum kapasiteye baðlý enerji tutma enerji emmeydi. Kapasiteye baðlý emme birden boþalaný birden soðuramýyordu. Enerjinin bir kýsmý direnci aþýyor bir kýsmý direnç gerisinde yýðýlýyordu.

Ýþte düzenlenen enerji bu yýðýlan, direnç gerisinde tutulan, engel gerisine dolan enerjiydi. Direnç engelinden doðan sürtünmeden ötürü akan enerji az da olsa durdurulma direnciyle akýþý azalýyordu. Akýþý azalan enerji yýðýlan potansiyelle birikme yapan yeni bir enerji tipiydi.

Yýðýlma enerjisi; yýðýlma seviyesinin altýna düþmekle azalan akýþý; akýþ yönünde destekleyip, kuvvet verip akýþlý sürece akýþ yaptýran bir gerilim gücü vardý.

Ýþte kolektif enerji, ýrmak yataðý ile ayný olmayan; bir akýþlý benzerlikle vardý. Kolektif alan doðal durum içinde dirençler ortaya oymakla kolektif bir kapasite yaratýyordu.

Doðal durumu akýþýný depo enerjilere çevirerek depo enerjiyi kolektif kapasiteyle belirli kýlacak bir düzey ve düzlemdi. Ýþte bu kolektif (ortaklarý olan) kapasiteli düzey ve düzlem eylemleri henüz doðal ortam baþlangýcý içinde yoktu. Ortada olmayanýn eylemleri de üstel durumuyla o ortam da yoktur.

Hukuk; ortaklaþan, ortaklarý olan kolektif kapasiteden doðuyordu. Hukuk kolektif kapasiteyi var etmeye, kolektif kapasiteyi ortaya koymaya riayet eden akýþlýydý. Bu akýþ bileþenlerden oluþuyordu. Bileþenlerde kritik deðerler eksenli senkrondu. ,

Böylece hukuk kolektif kapasiteli potansiyeli kendi bileþenlerine direnç eden paylaþmaydý. Adalet var olan ortaya konan kolektif gücün özgecil olmasýný istismar edendi. Adalet özgecil olan genel yararý olabildiðince seçilmiþ kiþi sahipli mülk ve kimi kiþilere kiþi sahipli irade yapmanýn kýrpma düzenciydi.

Yani doða totem alanla kendisine yeni bir düzey ve düzlem alaný açmadýkça hak ve hukukun ortaya konmasý ve belirli edilmesi olanaksýzdýr.

Üstelik hak ve hukuk doðal durumlu üstel belirsizler içinde de olanaklý deðildir. Hak hukuk doðal durum eylemli tanecikli parçacýk (özne) yapýlarýn dýþýnda bu özne yapýlarýn eylem birliði ile ve eylem birliði sonucunu yararlanmakla ortaya konacak yeni bir üstel durumla belirsizlikti.

Bu nedenle doðada üreten bir kolektif gücü ortaya koyan düzey düzlem iliþkileri oluþmadan köleci tutum doðal durum içinde hiç yoktur. Köleciliðin üzerine oturacaðý üreten ortaklaþmayý kullanan kolektif deðerli bilinç referanslarýný eðip bükecek adalet doðal durum içinde yoktur da ondan adalet inþa içinde yoktur. Adalet inþayý deðil, inþanýn paylaþýmýný bozan deðer süreçler içine oturur.

Köleciliðin üzerine oturacaðý durum olmakla, doðada olmayan durum neydi? Kuþkusuz ki üreten ortaklara dek iliþkilerdi? Doðal durum içinde üreten iliþkinin olmayýþý köleciliðin de olmayýþýydý.

Kolektif yapýyý ele geçiren kiþi benci tutumun hayal ürünü; olanýn olmayan negatifiydi. Yani üstel durumlarla olan kolektif yapýnýn, belirsizle olan kiþi özneye göre olan negatife durumudur. Kölelik Mülk benim diyen düzey ve düzlem durum içinde mülk benim diyemeyen mülksüzlerle belirli olacaktý.

Kolektif hukuk nedir? Bunu yanýtlamadan önce giriþteki gibi bir fikir jimnastiði ya da beyin fýrtýnasý yapmalýyýz. Tekil kiþilerin doðada hiç bir hakký, hukuku yoktur. Yani bir aslan ceylanlarý, diðer aslan sürülerinin veya sýrtlanlarýn hakký var diyen bir anlayýþa raðbetle geride býrakmaz.

Bir ceylan otu, zebralarýn hakký var diye terk etmez. Bir hemcins kiþi yahut ta bir maymun diðer hemcinslerin veya gorillerin de bu elma aðacýnda ve elma da haklarý var diye yarýn geride býraktýðý elmayý toplamamazlýk etmezler.

Doðada hak diye bir kavram yoktur. Ve olamaz. Yani düzey düzlem iliþkisi baðlamlarý içindeki üstel durumlar belirsizi olmadan, kimse de size, hakkýnýzý belirleyip veremez. Daldaki meyveye; ilk zebra ulaþmýþsa zebra, maymun ulaþmýþsa maymun, hemcins bir kiþi ulaþmýþsa, hemcins kiþi tüketecektir.

Dün ben bu aðaçta yemiþtim. Þimdi bu aðaçta kalan meyve zebra kardeþin, gorilin veya þempanzenin olmakla kardeþler hakkýna tecavüz etmeyim diyen bir öznel alan ve öznel alan akýþý yoktur. Neden yoktur?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.