..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Haziran 2020
Adalet Mülkün Temelimidir? 5  
Bayram Kaya
Sosyal alan içindeki dýþsal kuvvet bað taþýyýcýlarý nelerdir? Nasýl belirlenir? Nasýl bir kesikli sürekli olmakla simetri kýrýlmasý verirler?


:FBB:
Sosyal alan içindeki dýþsal kuvvet bað taþýyýcýlarý nelerdir? Nasýl belirlenir? Nasýl bir kesikli sürekli olmakla simetri kýrýlmasý verirler?

Sosyal alanlý totem alanýn iþ bölüþmesi, yardýmlaþma dayanýþma gibi doðada saðlatan alan iliþkisini veren kolektif bir enerji düzeni vardýr. Bu tür enerji düzeni kýsaca saðlama ve tüketme denkleþmesini veren birçok düzenlikti.

Toplumlarýn da üretim yapan üretim hareketi düzenli, üreten, tüketen, kolektif bir bilgi birikimli teknik teknolojik kullanýmlý, tasarým yapýp simulasyon edici birçok enerji düzen denklikleri vardýr.

Sosyal alanýn merkezle iletiþsen ve merkeze ulaþan kýsýtlýlýðý; alan sýnýrý ile merkeze ulaþma kiþilere baðlý da olsa sosyal hareketlilik mesafesidir. Sosyal alan hareketlilik uzaklýðý sosyal alan kontrolünü ortaya koyar.

Sosyal alan hareketliliði, alan sýnýrlanmasýdýr. Saðlama yapýlan kaynak kýtlýðý ya da beslenme enerji kýtlýðýdýr. Kaynak kýtlýðý, sosyal alanýn nasýl ve nice olmasýnýn nüfus sýnýrlanmasýdýr.

Demek ki kaynak kýtlýðý olan çevre, dýþsal bir kuvvet taþýyýcýydý. Merkeze baðlý çevrenin ýraksama veren uzamý sosyal hareketlilik durumu ile belirleniyordu. Sosyal hareketlilik alaný alan içinin olmasý gereken yaklaþýk nüfusu ile kritik deðerde altý içsel kuvvet taþýyýcý gerçekleþmesiyle, kesikli sürekli oluyordu.

Ve sosyal alan hareketliliðinin bir parça grubu av giderken, avlanýrken ayný anda diðer bir parça grubu; güvenliðin saðlayacaktý. Yavru bakýmý yapacaktý. Barýnma, korunma gibi içten gelen yöneltmeyi veren kritik deðerli altý kuvvet taþýyýcýsý durumlar; ayný anda, bir arada, düzenli karþýlýk denklikleri veririrler.

Kritik deðerli gerçekleþmeler tekil kiþi üzerinde neyin ne zaman ve nasýl gerçekleþip ortaya çýkacaðý gibi bir yer zaman gerçekleþmesi baðlamýnda karmaþýk bir düzen içinde olmasýyla tedirgin edici, kaygý bozukluklarý olabiliyordu.

Oysaki tekil kiþimizde kaygý bozukluðu olan durumlar; sosyal etkili kolektif güç içinde karþýlanma her an hazýr, yer zaman karmaþasý ve nasýl gerçekleþir kaygýsý taþýmaz bir kolektif uzmanlaþmadýr. Böylesi bir düzenle bakýþým olanlar; bu kolektif gerçekleþme içindeki düzenleyici büyüleyicilik ve büyüydü.

Kolektif enerji düzenleyici yaptýran potansiyel enerjiydi. Sosyal alanýn kiþiler üzerinde çevrim edilen nüfus kadar parçalý edilmesindeki üstel çarpanla olmasý demek sosyal düzenleyici durumlarýn bir arada oluyor olmalarýydý.

Bu durumda kolektif kuvvet taþýyýcýlarýn bu tür düzen fiziði ve sentezi ile sosyal yapýnýn bileþimini veren kimyasý ortaya konuyordu. Bu fizik ve kimya nedeni ile sosyal alan içindeki kiþiler birbirini dýþlamadan ayný düzlem içindeki bireylerle bir arada ve yan yana olabiliyorlardý.

Kiþiyi ötekileþtiren bir arada yan yana olmanýn didiþme salýnýmýný büyüten köleci sistem ve köleci adaletti. Köleci yapý egemenler eli ile sistemin fiziðini ve kimyasýný bozucu simetri kýrýlmasý içinde nemalanan yapýydý. Simetri kýrýlmasý ayrýþmaydý.

Üreten alan içindeki kolektif iþleyiþin, kolektif üretim hareketi veren süreçleriyle ve kolektif emeðe göre katýlým yapmasýnýn pay alma karþýlanmalý bir simetri özelliði vardý. Köleci sistemin mülk sahibine göre paylaþtýrma yapmasý nedenle, düzenlilik üretim sonunda mülk sahipliðine göre paylaþtýran akýþ ile kolektif düzenlilik simetri kýrýlmasý verdi.

Kýrýlan simetri kuvvetlerinden birisi de kolektif alan içinde El kapýlarýný ortaya koyan hoþlanma duygu olan benci hislerin peþinde gitmenin bedelini olan öznel kuvvetti. El kapýlarý adaletin tecellisiydi. El kapýlarý adaletti. Adalet El kapýlarýný ortaya koyan mana düzenlemesiydi. El kapýlarýný gerçekleyecek her bir ayrýntý düzenlemesi de adaletin iþleme ve gerçek olmasýydý. Adalet, El patentliydi.

El; kolektif yapý içinde sapmanýn, kolektif varlýk içinde bu varlýkla kiþisi mal mülk sahibi olmanýn, kolektif karþýtý yeni mana anlayýþýydý. Malý mülkü olmayan kölelere, çalýþmak; rýzkýný (!) aramakla adaleti ortaya koyacak olan da her bir El, her bir El kapýsýydý.

Oysa rýzk dediðiniz kritik eþduyum deðerleri üzerinde ortaya konan kolektif gücün doðada üretim yapmasýydý. Yani üretim enerjiyi dönüþtürme bilinciydi. Bu nedenle rýzk kiþiyi kendisine topluma yabancýlaþtýrma hilesiydi.

Kolay deðildi bin bir türle bin bir El kapýlarýný ortaya koyan adalet. Bu adalet içinde yeryüzüne daðýlýp rýzkýnýzý arayýn diyordu.(El kapýlarýnda, çalýþarak-kölelikle- rýzkýnýzý arayýn diyordu.

El, eþduyumlu, kritik deðerli çekenle; kolektif bilincin ortaya koyduðu enerji düzenine rýzk diyen, bir hile ve aldatmaydý. Kiþiler "adaletin bu mu dünya" demekle; ironi yapmayýp gerçeðin bilincinde olmayýp, adaleti El kapýlarý olarak bilmenin meþumluðunu ortaya koyan imanýn kolektif bilinçten sapmanýn faturasý olduðunu hiç bilmeyeceklerdi.

Kolektif alanýn eþduyumlu (empati yapan) kritik deðerli potansiyeline (sýkletine) karþýn ne inþanýn baþlangýcýnda ne inþanýn sýrasýnda ortada olmayan; o koþullarda hiç bir potansiyeli bulunmayan zengin fakirlik sýkletini (yüksek alçak durumla bir baský ve basýnç farký koyan potansiyel) çevrim ekseni yapmak; ironi bilinç olmamakla "adaletin bu mu dünya" demenin bilmezliðiydi.

Böylece sistem kiþileri; mülk sahibi olanla, mülk sahibi olmayan, efendi ile köle, ezenle ezilen; zengin ile yoksul, diye simetriyi kýrýp kiþileri ötekileþtiriyordu. Ýþte adalet bu ötekileþmeler arasýnda simetri kýrýlmasýný veren özellik içinde dengeyi arama ve saðlamanýn kurallarýydý. Adalet öteki oluþu, kamucu simetri kýrýlmasýný önlemiyordu. Aksine bunu daimi kýlýcý dengeleri ortaya koyabilmenin zorbalýðýydý.

Kolektif simetri kýrýlmasýyla (toplu-genel seyirli simetri kýrýlmasýyla) farklý farklý pay alan hatta hiç pay alamayan dilenciler ordusunu ortaya koyan; türlü türlü ayrýþmalarý, ötekileþmeleri veren parçalanma içindeki kuvvet taþýyýcýlarýyla, bugünkü ahlak ve ahlaksýzlýklar; tüm kötülükler ortaya konmuþtu.

Bu tüm melanetler sürecin kolektif üretim aþamasý sonrasýndaki paylaþtýrma aþamasýnda; paylaþýmý kolektif süreç akýþýna göre deðil de El mana anlayýþýna göre pay edilmesi nedenle ortaya konuyordu.

Demek ki kaynak kýtlýðý olan çevre, hem kaynak saðlatmanýn; hem kaynak kýtlýðý olmanýn kendilikten ve zorunlu dýþsal bir kuvvet taþýyýcýsý olma potansiyelli durumu vardýr. Kaynak kýtlýðý etkisini taþýyan bu kuvvet; nüfus sayýsýný, nüfusun nasýl ve nice olma durumunu belirliyordu.

Kaynak kýtlýðý itmesi olan kuvvet, kritik deðerli kuvvet etkisi nedenle grup içinde kiþileri ayný düzlem içinde yan yana tutarken (atom çekirdeðini bir arada tutan nükleer kuvvet gibi çekirdeði bir arada tutarken), grup dýþýnda kiþileri bu grubun çekirdeði içine sokmayan kuvvetti.

Kaynak kýtlýðý kuvveti dýþtaki kiþileri bu grubun totem alan düzlemi içinde; bu grupla yan yana bulundurmayan adeta Pauli dýþlamasýný veren (fermiyon) kuvvetti. Dýþtaki kiþileri bu gruptan ayrý tutan kuvvetti. Kaynak kýtlýðý kuvveti iç enerji düzeni içinde yan yana oluþtaki nüfus sayýsýný belirleyen düzenlemeydi. Kaynak kýtlýðý kuvveti, çekirdek kuvveti içindeki çekirdeðin eleman sayýsýný sýnýrlýyordu.

Yani sosyal alanlý kolektif simetri ve üreten alanlý kolektif simetri bir kuvvetler birleþmesiydi. Köleci sistem kolektif simetriyi kýrmakla adalet-adaletsizlik, iyilik-kötülük, savaþ-barýþ, köle-efendi, özgürlük özgürlükten yoksunluk, mülklü-mülksüz, zengin-fakir gibi akla hayale gelmeyen türlü kuvvet taþýyýcý parçalanmalarla darbýn, gaspýn, cinayetlerin, hýrsýzlýklarýn kaynaðý kolektif simetrinin bozulmasýylaydý.

Böylece dýþtaki kaynak kýtlýðýnýn kuvvet taþýyýcýsý, alan içindeki iten ayný düzlemli çekirdek bileþiminin sayýsal deðerini belirliyordu. Dýþta da baþka totem gruptan bu totem grup içine nüfus eklenmesini ya da eklenememenin totem alan kimyasýný belirliyordu. Ýçte artan nüfusun göç etmesini belirliyordu vs.

Üreten iliþki dýþtaki kaynak kýtlýðý olan kuvvet etkisini hayli aþan bir kolektif egemenlik ve kolektif bir özgürlük alaný olmuþtu. Saðlatan sosyal alan içinde, ayný düzlem içinde bir arada yan yana olmanýn “benzerlik ilkesi” parçalar dünyasýnda da vardý.

Temel düzlemli parçacýk dünyasý içindeki yan yana bir arada olup olmamanýn fiziksel, kimyasal süreçler karþýlýðý fermiyon atýflý bir Pauli dýþlamasý ile baryonik süreçlerdi. Parçacýklar dünyasý ile sosyo toplumsa alan dünyasý içindeki yan yana bir arada bulunmanýn; yan yana bir arada olmama durumlarý bir benzerlik ilkesidir.

Yani ayný durum ve ayný özellikle olmadan birbirine indirgenmeden ayný kuvvet taþýyýcý etkilerin türlü türlü ad ile büründüðü kýlýk içinde biçim içinde olgu olay durumlarý ortaya koyabilmesiydi.

Bir arada yan yana oluþ veya olmayýþ ilkesinin hayat düzeni içinde karþýlýðý hücre doku organ vücut seçiciliði olmakla vücut (ben) seçiciliði koloni yel yapýlarla, sürü grup iliþkisi gibi sosyal yapýlarla, üreten toplumsal iliþkilerle aþýlmýþtý.

Konu baþlýðý olan adalet mülkün temeli midir? söylemini konu sonunda birkaç paragrafla yeniden ve yeniden vurgulayacaðým. Konuyu lafýzdan deðil bu anlatýlan baþlangýç ve kuantum derinlikli analiz ve sentezler eþliði içinde olan düzlem derinliði boyutuyla anlayacaktýk.

Fermiyon düzenli yapýlar ayný enerji düzeni içinde yan yana iliþkiyle olamýyorlardý. Baryonik düzenli yapýlar ayný enerji düzeni içinde oluyorlardý. Sosyal alan ayný kritik deðerli kuvvet taþýyýcýlarýndan oluþmakla, bir düzen içinde baryonik bir yan yana geliþin benzerlik özelliðini anýþtýrýyordu.

Çevresel kaynak kýtlýðý olan kuvvet taþýyýcýsý, sosyal alan içinde saðlama yapan kuvvet taþýyýcýsýnýn ya da üretim yapan üretim gücünün sýnýrlý sonlu olmasý nedenle belli sayý deðerinden sonra kiþi nüfusu dýþlýyordu. Bu kolektif alan dýþlamasý da fermiyon özelliði çaðrýþan, bir kuvvet taþýma özelliðiyle benzerlik taþýyordu.

Fermiyon iliþkisi ayný oyuk boþluða dek oyuk alný içinde birbirini dýþlarken (bak. Paul dýþlamasý), baryonik iliþkiler ayný oyuk alaný içinde enerji transferiyle yardýmlaþma, dayanýþma, kovalent bað (üretim gücü) paylaþýmlý bir yan yana iliþki ortaya koyuyorlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.