..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Haziran 2020
Adalet Mülkün Temeli miydi? 2  
Bayram Kaya
Evet, adalet kaybedilen kolektif yapýnýn kaybýnda doðup; kolektif yapýya göre oluþup kolektif deðerlere yaklaþan kýyas davranýþlarýný ortaya koyan düzenlemelerden doðmuþtu. Ama hiç bir zaman kolektif yapýlarýn temeli olmamýþtý.


:FIE:
Evet, adalet kaybedilen kolektif yapýnýn kaybýnda doðup; kolektif yapýya göre oluþup kolektif deðerlere yaklaþan kýyas davranýþlarýný ortaya koyan düzenlemelerden doðmuþtu. Ama hiç bir zaman kolektif yapýlarýn temeli olmamýþtý.

Kýsaca sonuçta durum þöyle olacaktýr. Kiþide ki 6 parçalý sýkýþmýþ kritik deðeri anlatan; içe göre dýþta yönelimli olan bir günlük eylem etkinliði 6 parça etkinliðin kaosu olmaktan çýkacaktý. Süreç kýsmen tek düze eylemle sakinleþen bir düzgün iþleyiþti. Neyi, ne zaman, nasýl, neden, yapacaðýnýn bilinci ve sorumluluðu olan özgecil bir etki altýna girmiþti.

Kiþi tutumlu süreç, kiþinin kendisinden ötürü, kendisi dýþýndaki ile de sorumluluðu yüküm eden bir iþleyiþe dönüþecekti.

Her bir parça iþlev alanýn karþýlanma etkinliði, kendi olan uyaran alan etkisini korumak kaydýyla kýsmen bastýrýlan; kolektif üzerinde dolaþan gecikmeli saðlamaya dönüþmüþtü. Birçok olan yönelim kaygýlý içsel tepi, bir tek duygu iþlevin dýþtaki yönelim tutumuna dönüþecekti.

Yani kolektif organizma içinde kiþi yardýmlaþma; iþ dayanýþmasý çeken iliði içinde adeta kolektif örgen iliðin iþlev organ durumuna gelmiþti. Birliðin gücü içinde saðlýyor, kolektife uygun kararlarý oluyor. Kolektif içinde bir günlük faaliyetini oluþacak çeþitlilikte saðlama alýyor.

Bir günlük 6 çeþit etkinlik saðlamalarýna harcayacaðý zaman kadar süre boyunca bir tek saðlatma etkinliði olan paydaþlýk iþini yürütmekle kolektif katkýsýný veriyordu. Kiþi kolektif alan içinde tek baþýna iken yapmasý gereken 6 çeþit hayat sal olaylarýný sürdürecek gerçekleþmeleri alýyordu.

Aldýklarý yüküm karþýlýðýnda da dýþta tek baþýna kendi saðlamasýna ayýracaðý toplam 6 çeþit zaman kadar bir kolektif zamaný bir tek süredurumla kolektif iþ olarak, kolektif alana sunuyordu. Artýk kolektif bað enerjisi vardý. Ýlk kes kuralý içinde yasa olarak oluþup çevrim edilen totem aþama içinde kolektif bað enerjisi; sosyal tutumlu doða da ortak saðlanan avcý toplayýcý tutumlar enerjisiydi.

Kiþi sosyal kolektif alan içinde; kolektif bað enerjisi düzeni içinde günlük yaþam aktivitesini oluþacak tüketim ve karþýlanmalarýný saðlýyor, payý kadar da tüketim karþýlanmalarýný kolektif alan içine aktarýyordu.

Dýþta kiþi eylemli, kiþi yönelimli 6 çeþit sýkýþmýþ kritik eþikle olan etkinlik; sosyo kolektif alan içinde sosyo kolektif etki ile iþ bölüþümüne dönüþtü. Bu iþ ve saðlatma paydaþlýðý demekti. Ortaklaþma demekti. Dýþta ayný sonuç enerjiyi veren elektron enerjisini paylaþan bilinçli, öznel etki ve katkýlarý olan; düzenli çevrimlerle, kurallarý olan; organik bir kovalent bað enerjisi paylaþmasý demekti.

Artýk doðal yaþam içinde tekil özne yaþanmalý olacak kiþimiz, þimdi sosyo kolektif özneliydi. Ve kolektif paydaþýn iþi kadar kolektif özneli, kolektif hafýzalý, kolektif iradeliydi. Kiþinin kolektif alan dýþý eðlenme oyun gibi özel yaþamý tüketme keyfiyetli faaliyeti de vardý. Kiþi sosyo toplumsa olan yeni bir varlýktý.

Sosyo kolektif alan içinde kiþimiz, güvenlikçi ise ya da kiþi avcý toplayýcý iþlev ile ise veya yavru bakýmý yapan görev eþ vs. olabilir. Kiþinin sýkýþmýþ bir günlük kritik deðerli olan tekil eylemi þimdi; kolektif özneliydi. Kolektif özne kolektif alan bilinçli kolektif alan etkili imge yönelimledir.

Kolektif alan kiþi özneli sýkýþmýþ kritik deðerler kadar parçalý bir iþ bölüþümü ve iþ dayanýþma paydaþtýr (ortaklýðýdýr). Þimdilik kiþi özneli doðal alan sýkýþmalý kritik deðerler 6 parçadýr. Kiþi kritik deðerli altý parçalý oyuk alan, sosyo kolektif alanýn ortak özne bilinciydi. Kiþilerin her biri altý parça oyuk alan etrafýnda kümelenen bir iþ birliði ve iþ paylaþýmý olan iþlev ve görev eþlerdi.

Sosyo kolektif alan görev elik bilinci olan kolektif özneli bilinç ve özgecilikti. Sosyo kolektif alan birleþmesi de kabaca 6+1 özellikle olacaðýna göre sosyo kolektif alan 7 parçalý bir paydaþlýk ve ortaklaþma düzen birliðiydi.

Kolektif alan kiþisi 1 günlük yönelimli etkinlik olan 6 parçalý kritik deðerlerden oluþuyordu. Yani sosyo kolektif alan; en az 7 parçalý, kýrýklý, fraktal yapýydý. Canlýlýðýn organize oluþun ve hayatýn bir özelliði vardý kendisini oluþan kýrýklý parça yapýlarýn tekrarý o oluþumun devimsel bütünlüðünü veren organizma oluþtu.

Kolektif alan kýrýklý yapýnýn her gün yeniden ve yeniden çevrimleri olan tekrarlarýný veriyordu. Neydi bu tekrarlar? Bu tekrarlar son çözümlemede 1 günlük yönelimle 6 parçalý eylem alan ile sýkýþan kiþisi zamandý. Ýþin özü buydu. Ýnþanýn özü buydu. Kendisini tekrar eden çevrim buydu.

Geri baðlaným olan temel yasa buydu. Referans deðer buydu Kolektif alan; sýkýþmýþ 6 parçalý kritik deðere yönelen 1 günlük kiþi zamanýný her gün ortaya koyan çevrimdi. Bunu yapmak içinde mutlaka ve zorunlu olarak kolektif etkili kolektif güç olmak zorundaydýnýz. Bunu ortaya koyan tek gereklilik kolektif güçtü. Kolektif alan bir günlük kritik deðer olan kiþisi zamandan daha öteye bölünemez.

6 durumlu oyuk alana göre +1 deðerle fazlalýk veren parça görev; birleþmenin toplamdan biraz fazla olmasýný veren yepyeni bir oyuk alanlý sentez özelliðiydi. Bu özellik, bileþimin bilincine göre; bileþimi yöneten; bileþimi kural olarak söyleyen (kontrol eden kolektif hafýzanýn) enerji tipiydi. Ýþte bu kiþinin üzerine yüklendiði, kiþiden fazla ve kiþiden büyük olan kolektif etki ve kolektif yükümlülüktü.

Burada sosyo kolektif süreç olmakla anca ortay konan yönetim bilincine bir ayraç açmakta yarar var. Yönetim bilinci sentezin (birleþmenin, paydaþlýðýn-ortaklaþmanýn, 6 kritik deðerli yönelimi veren iþ bölüþümünün özelliðiydi. Kendilikten en az altý parçalý 50 üstel deðerli süreçlerden oluþuyordu.

Bu somut nesnel olan inþayý kural olarak söyleyen ve bu 6 temel kurala göre davranmanýn kolektif bilgi ve bilincine yönetim kontrol bilinci ve bilgisi diyorduk. Kolektif alan bu 6 koþuldan oluþuyordu. Siz de bu altý koþula göre oluyor, altý koþula göre davranýyordunuz. Altý koþul sizle sizi gözetmekle sizin dýþýnýzda kolektif bir var oluþ olmakla kolektif akýl ve kolektif bilinçti. Yani ortak akýl ve ortak bilinçti.

Yoksa yönetim kavramý tekil durumla kolektif alan dýþýnda bir güç tarafýnda; ortak akýldan, ortak bilinçten sapýp; ben istedim de bu böyle demenin oluþu ve akýl ediþi deðildi. Ya da ben size acýdým. Ben size merhamet ettim. Ben size ihsanda bulundum. Ben size lütfu keremde bulunuyorum diyen akýl dýþý bir statü söylem deðildi.

Böylesi söylemler þimdilerin, seçilmiþ kiþileri kolektif zenginliði üzerinde mülk sahibi yapan köleci baþlangýcýn söylemleridir. Amacý kurucu kolektif inþayý, inþacýyý kendisine yabancýlaþtýrýp, insaný düþünmez; bilemez eden sömürmenin ortaya koyup, kotardýðý bir olgu deðildir Her þey doðal yolla zorunlu olgu olay kurallarý içinde özne nesnel yasalarla olup bitiyordu.

Kolektif alan ilk baþlarda yaklaþýk deðerlerle bu 7 parçalý alan üzerine devinme olan bir baþlangýç koþulu olan referans deðeriydi. Kolektif inþanýn geri baðlaným yasasýydý. Tek kiþide 6 parçalý olan kritik deðerler yönelimli "oyuk alan hacmi" þimdi sadece 6 parçadan biri ile kaplanýp doldurulmuþtu.

Dýþardan kolektif alandan ayný türden eþ görevli 5 tane parça daha alýnýp, kendisinde boþaltýlan beþ parçanýn yerini doldurmuþtu. Bu parça eylemlerden biri sizde kalan oyuk alan olmak dýþýnda; avcý toplayýcý oluþ, güvenlik, yavru bakýmý, savunma, barýnma, geride kalana bakma, neslin devamýný saðlama, merak etme gibi size eklenen 6 parçanýn her biri kiþi etkili deðil, kolektif etkiliydi.

Bu tür kolektif etki gibi sizin dýþýnýzda, sizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz bir kolektif bilinç gibi ayrýmlarý bilmez isek; analiz yapma yeteneðinden yoksun olan kaotik düþünmenin yorgunluðu içinde en kýsa yoldan, ene az enerji düzeni olan, nötr duruma geçen atalet sizdik bir durumla oluruz.

Kolektif alan içindeki kiþi artýk tekil kiþi deðil kolektif kiþidir. Tekil ve keyfi davranýþlý kiþi deðil kolektif davranýþlý kiþidir. Kolektif alan içindeki kiþi tekil yönelimleriyle deðil paydaþý olduðu bir tek durum içinde kolektif yönelimledir. Örneðin kolektif alanýn bir tek tüm güvenlikti zamanýný ortaya koyma eylemi içindedir.

Kiþi yönelimli kiþi eylemli bir günlük aktivite (etkinlik) kolektif yönelimli kolektif eylemli bir günlük etkinliðe eþitlenmiþti. Ancak süreç çok hýzlanmýþtý. Doðal durum içindeki bir günlük süreye bir kiþi eylemi sýðarken; þimdi kolektif alan içinde bir güne kolektifi oluþan kiþi sayýsý kadar eylem sýðýyordu.

Örneðin sosyo kolektif olan totem alan 50 kiþi ise; bir gün eþitliði olan kiþi veya kolektif alan sürecine 50 kiþilik eylem sýðar. Kiþi için, bir kiþilik günlük etkinlik olan bir günlük zaman kiþi için adeta 50 de birlik paydaþ (ortak) parça ile 50 de 1 olmuþtu. Kiþisi zaman çok hýzlanmýþtý. Artýk zaman oluþmuþtu.


Veya 50 de 1 pay süreç kolektif alanýn aþaðý yukarý bir günlük tüketim karþýlanmasýný ortaya koyan avcý toplayýcý saðlatma yapmanýn görev eþliði oluyordu. Kiþi bu karþýlýklý yükümle avcý toplayýcý olur. Paydaþlarýn avcý toplayýcý günlük zamanýna karþýlýk yükümle, siz de günlük güvenlikçi oluyordunuz.

Kolektif yapý kiþilerdeki 6 parçalý sýkýþmýþ zamanlarýn tedirgin edici, kaygý verici fark gerilimlerini, kiþi yönelimli kiþi etkinliði içinde boþaltýyordu. Boþaltýlan 5 kritik deðerler yerine bir tek kritik deðeri koyuyordu. Boþaltýlan 5 kritik deðerlerin yerine konan; örneðin, tüm gün süren yavru bakýmý yapan birine boþaltýlan zorunlu saðlamasý olan 5 kritik deðeri garanti eden, yeni bir bað enerjisiydi.

Bu enerji kiþide olmayan bað enerjisiydi. Bu bað enerjisi kolektif güçtü. Bu garantiyi ancak kolektif güç verirdi. Kiþiye garanti (güvence) veren kolektif güç sayesinde kiþi kolektif alan içinde ancak 6 kritik deðerli alan içinde sadece bir türlü iþ ya da yönelim etkinliði yapýyordu.

Bir kritik alan etkisini bir türlü iþ yapmanýn enerji düzeyine indirmek demek; ayný zamanda da kendi ilikten, hedeflenmeden, amaç edinmeden, bilinçli þekilde ortaya koymadan; kritik deðerli alanýn içi de kendilikten beþ kaygýnýn verdiði kargaþadan (kaostan) kurtulmasý da demek olacaktý.

Kolektif yapý içindeki kiþi, kiþisi kritik alan içine tek düze enerjinin dinginliði konurken; kolektif alan karþýlýklý yüküm olanýn farkýný verecekti. Kolektif güç kiþi üzerinde tek düze enerji paketleriyle dýþta entegre ve organize bir organizma olmanýn sentezi veya yeni bir sýkýþmýþlýðýný oluþuyordu. Buna kritik deðerli kolektif güç diyeceðiz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.