..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Nisan 2020
Boþluk Enerjisi 10  
Bayram Kaya
Yani kiþi ile kiþinin doðada saðlamasý arasýnda zaten boþ zaman veya gecikme zaman devinmesi vardý. Kiþi þimdi bu gecikme veya boþ zaman içine kolektif bir alan etkisi ile 50 kiþiye baðlýdýr. Kolektif süreç sizin dýþýnýzda 50 kiþilik baðýntý olan yeni bir boþ zaman aralýðýný kendisine referans almýþtý.


:EHB:
Yani kiþi ile kiþinin doðada saðlamasý arasýnda zaten boþ zaman veya gecikme zaman devinmesi vardý. Kiþi þimdi bu gecikme veya boþ zaman içine kolektif bir alan etkisi ile 50 kiþiye baðlýdýr. Kolektif süreç sizin dýþýnýzda 50 kiþilik baðýntý olan yeni bir boþ zaman aralýðýný kendisine referans almýþtý.

Artýk elma tekil kiþinin kendi yemesi olmaktan çýkmýþ, sakatý için de engellisi için de geride kalýp yavru bakýmý yapanlar için de kendisinin gözcüsü, savunucusu olan; geri de kalanýna muhafýzlýk eden için de elma toplamayý ortaya koyan enerji harcanmasý olmakla, saðlanan elma genelce bir elma saðlamaktý.

Siz, dýþýnýzdaki totem alan çevrenize elma veriyordunuz; totem çevreniz içinde elma size korunma vs. olukla dönüyordu. Bu kolektif tutum; bu özgecil tutum 1 birim gün inþasý içinde artýk zaman ortaya koyuyordu. Totem alan ile sizin aranýzdaki bu boþluklu zaman, size; dinlenme, eylenme ve baþka etkinliklerde bulunmanýn zamanýný ortaya koyuyordu.

Grup; savunma, barýnma, yavru bakýmý, yardýmlaþma, beslenme, dayanýþma gibi alan etkilerinin sentezi olan ikinci bir yalýtmaydý. Gruba sunduðunuz elma da 1 birim gün ile biriken depo enerji size korunma, barýnma, savunma vs. ile boþ zaman etkinliði olan enerji tiplerine dönüþüyordu.

1 birim gün neydi? Tekil kiþi ile doða arasýnda kiþinin hayatta kalmak için saðlama yaptýðý bileþik eylemli zamaný, 1 birim gündü. Ve kiþinin 1 birim gün için harcadýðý enerji de 1 birim gün enerji olsun.

Varsayalým ki kiþimiz, 1 birim gün içinde zorunlu olarak 10 parça iþ yapýyor olsun. 1 birim gün = 10 parça zorunlu saðlamaydý. 1 birim gün olan kiþi alana þimdi 50 kiþi girmiþti. 50x10 parça 1 birim gün ile bir birimlik kiþisi boþluk alan 50 birim ve onarlý 500 parça olup; süreç sýkýþmýþ, zaman çok hýzlanmýþtý.

Siz 1 birim günde 10 parça iþten sadece bir tanesini, 50 de bir olarak 50 tane yapýp; 1 birim gün olarak çalýþýyordunuz. 50 de bir olan 50 parça ayný iþi çalýþýp; 49 kiþinin saðlamasýný ortaya koyuyordunuz. Yetmiyordu. 49 kiþiye yaptýðýnýz saðlama size güvenlik, savunma, süreklilik ve garanti vs. getiriyordu.

Sosyal yapý kolektif etkiyi anlayamýyordu ve buna totemi etkili totemi anlayýþ diyorduk. Kýsaca tekil ve doðal kiþinin 1 birim günü kiþinin gücüydü. 1 birim gün totem entegrasyon nedenle 50 kiþiyle 50 birim olmuþtu.

Artýk kiþinin 1 birim günü 50 kiþilik 50 birimle entegrasyonun gücüdür. 10 parça olan tekil 1 birim gün = 50 birimle 500 parça ve o da = 1 / 50 de birle 50 parça ayný tür iþ olup kolektif güç içinde =1 birim gün 10 farklý eþik karþýlanmasýna dönüþüyordu.

Bu 1 birim gün içinde siz veya sizinle birlikte 9 kiþi daha (10 kiþi daha) hep ayný iþ olan yavru bakýmýný yapýyordunuz. Böylece 40 kiþi üzerinde yavru bakýmý olan 1 birim günlük tümle ten kadar iþ de 40 kiþi üzerinde düþüyor veya eksiltiliyordu. Yani siz 1 birim gün kolektif iþi çalýþmanýzla hem kendinize 10 parça farklý saðlamayý karþýlýyorsunuz; hem de 50 kiþiye, üzerlerinde düþen ayný tür iþin emek gücünü sunuyordunuz.

Size göre 1 birim zaman ve 1 birim enerji harcamak olan saðlama zamaný kolektif etki ile þimdi sizin 1 bölü 50 de 1 zamanýnýz oluyordu. Ve 50 de bir kolektif enerji harcamanýz olmakla hem ayný 1 birim gün olan 10 parçalýk sonucu elde ediyordunuz. Hem de ters yönden 49 birim zamanýnýz boþ kalýyordu.

Kolektif zamandan; kolektif zekâdan, kolektif yetenekten, kolektif teknikle araç gereçten ötürü boþluk kalacaktý. Bir birim zaman içinde yaptýðýnýz saðlamayý þimdi 50 de birlik zamanda kolektif güçle yapar olmanýzla totemi sosyal alan, kolektif eylemi ve etkiyi çok hýzlanmýþtý.

Bir tarafta 1 kiþi 1 birim gün içinde 40+1 parça olarak boþalttýðýnýz enerjiyi diðer tarafta 9 parça 9 türlü eþik enerjisi karþýlanmasý olukla dep0 ediyordunuz. Depo enerji saðlýyordunuz. Ayný an içinde boþluk yanýnýz depo edilenle doluyordu.

Totemi sosyal alan saðlamalarýnýn nasýl bir yükseltgenme olduðunu, nasýl bir depo alan olduðunu, nasýl bir boþluk alan olduðunu ve boþluk alan enerjisi olan depo enerjiyi nasýl tüketilen bir kinetik enerjiye çevrilmiþ olduðunu yukarýda anlatmýþtým.

1 birim gün olan kritik eþiðin özel durumdan hareket ettiniz, kolektif süreçle genel duruma ulaþtýnýz. Genel durumla ortaya konan boþluk enerjisi dediðim (sosyal alanlý doygunluk enerji seviyeli) depo enerji tümelini 50 kiþilik baðýntýya çözmekle, ancak siz kendi özel durumunuza ulaþýyordunuz.

Özel durumla, özel eyleme kalkýþtýnýz. Genel durumla, genel eylemle hareket ettiniz. Kendinizi kolektif bir sosyal alanla baðýtladýnýz. Totemi sosyal alan yansýmalarýna göre davrandýnýz. Sosyal alan sizin özel eþik durumlarýnýzý tamamen daha rahat daha güvenli daha sürekli karþýlýyordu.

Ama sosyal alan sizin karþýlamalarýnýzdan ibaret deðildi. Sosyal alan sizin karþýlamalarýnýzdan daha fazla bir enerji harcanmasý olmakla; fazla enerji size güvenlik saðlamasý, süreklilik ve güvence oluþla geri dönüyordu.

Yani kendiniz adýna hareket ederken, kendiniz için olmayan birçok durumlarla o durumlarýn ortaya konmasý için kolektif eylemli oldunuz. Enerji harcadýnýz. Sizinle ve sizin dýþýnýzda durumla depo enerji oluþtunuz. Baðýntý, bileþim; þimdi de kolektif, yaþamýn, eylemin vaz geçilmeziydi.

Mustafa Kemal Atatürk böylesine bir tarihsel, sosyo toplumsal bir potansiyel olan genelce boþluk enerjisinin, harekete geçirilmesiydi. Genelce olan bir durumu, herkes için ihtiyaç ve herkes için ayný yetenek, olmaya biliyordu. Örneðin; depo dediðimiz boþluk enerjisi içinde hasta hane yapmak, köprü yapmak genelce bir durumdur.

Ama hiç hasta olmadan hiç hastane hizmeti almadan ve hiç köprüden geçmeden ölen biri veya birileri bu genelce durumlara hiç ihtiyaç duymamýþtýr. Ama onlar ihtiyaç duymuyorlar diye toplum genelce olan etkiyi, sosyo toplumsa alan içine yansýmaktan asla vazgeçmez. Ve hasta haneye dolaylý dolaysýz bir ihtiyaç duyan olana kadar kolektifi oluþ sürekliliðini korur.

Yine toplum fýrsat veya kolektifi olanak eþitlikleri ortaya kor. Ve toplumsal olanak herkesin üzerine yansýr. Ýhtiyaç duyan, ayný olanakta yararlanan herkes; ayný baþarý ve yeteneði gösteremez. Örneðin; Ýstiklal savaþý öncesinin kara günleri; her biri bir yetenek olan herkes üzerine tecelli etmiþti.

Ama her bir kolektif yetenek bu baskýcý, iþgalci yansýmaya karþý, kurtulma hareketinin ayný tepkisini ve ayný gayretini ortaya koymak isterlerken; gayret tepkiyi, gayret istemi ortaya koyan yol yöntemler çok farklý ve çok yanlýþ olabiliyordu.

Örneðin Kimi falan ülkenin, kimi filan ülkenin mandasýný (himaye-koruyuculuðunu) isterken; kimisi durumdan umut kesmiþti. Kimileri kaderine küsmüþtü. Kimisi lokal (bölgesel) kurtuluþlardan yanaydý. Ve o bölgeleri kurtarmak için müdafaayý hukuk örgütleri kurmuþlardý. Kimi saltanat sýz yapamýyordu.

Kimi düzenli ordu isterken; kimileri gerilla tipi savunmalarýn baþarýlarý karþýsýnda baþýbozuk birliklerin çabasýný kurtuluþ olarak görüyordu. Kimi yurt savunmasýný yapalým yurdu kurtaralým ama köhnemiþ yapý olan padiþahý hilafeti koruyalým, istiyordu vs.

Cephe savaþlarýnda ordu sevk ve idarede çok yetenekli olan kiþiler, yurt sevgisinden, görev aþkýndan þüphe duyulmayan kiþiler yurt savunmasýnýn nasýl koordine edip sevk ve idare edilecek olma özelinde çok çok yaya kalýp; çaðdýþý düþünceler içinde ve kendi alanlarý dýþýnda yeteneksiz olabiliyorlardý.

Görülüyor ki sosyo toplumsa etki alaný herkese aþaðý yukarý ayný olanakla yansýyordu. Ama bu duruma karþý duyulan ihtiyacý karþýlamada istem ve eylemler türlü türlü olduðu gibi istemi ve eylemleri gerçek kýlmak isteyen yeteneklerin gösterdiði baþarý da (Ethem gibi) , baþarýsýzlýk da yeteneksizlik oluyordu.

Burada toplumsal potansiyel; sosyal potansiyellerin kendisini; kendisinin biraz fazlasýný veren 1 üssü durumu, bir türlü 2 yapamayan oluþma deðildi. Aksine “n” kadar tabaný, yüzlerce binlerce üstel sayý kuvvet açýlýmýna çeviriyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.