..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabýrlý ve yürektendir, sevgi kýskanç ve övüngen deðildir. -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




22 Nisan 2020
Boþluk Enerjisi 7 - 8  
Bayram Kaya
7 Bu nedenle günlük zorunlu durumlarla olan beslenme, barýnma, korunma, koruyuculuk yavru bakýmý, güvenlik, garanti ve zorunlu olan durumlarýn saðlanmasýnda sürdürülebilirlik için kolektif bir sosyal yapýnýn inþa nüfusu olan sosyal rezonans frekansýný, 50 kiþi olarak deðerlendirdim.


:FJA:
7
Bu nedenle günlük zorunlu durumlarla olan beslenme, barýnma, korunma, koruyuculuk yavru bakýmý, güvenlik, garanti ve zorunlu olan durumlarýn saðlanmasýnda sürdürülebilirlik için kolektif bir sosyal yapýnýn inþa nüfusu olan sosyal rezonans frekansýný, 50 kiþi olarak deðerlendirdim.

Günlük beslenme, barýnma, koruyuculuk, yavru bakýmý, güvenliði vs. gibi 10 çeþit eylemin eþikleri karþýlama faaliyeti kiþinin 1 birim günüydü. Kiþiyi eylemli kýlanlar da bu 10 parçalý eþik yükselmesini indirgeme çabasýydý.

1 birim gün eylemlisini kiþiye garanti edebilme ve kiþinin bu çevrimi sürdürülebilirliði gibi durum ve ön görüler sosyal yapý içinde herkes te ortak olan, durumdur. Öngörülen bu durumlar alanýn ekseni ve alan içinin simetrisidir.

Eksen üzeri, simetri merkezleridir. Sosyal alan içinde yapýlacak bir eksiltme ve bir tamamlama sürecin potansiyeli ve potansiyel kontrollü simetri kýrýlmasý olmakla alan içinin potansiyel metresi olacaktýr. Kiþiye göre kritik eþik olan 1 birim gün; kolektife göre toparlayýcý, eksiltici tamamlayýcý zorunlu durum ile KRÝTÝK KOLEKTÝFÝ REFERANS DEÐERÝ denir.

Durumun kritikliði kiþi için olmazsa olmazlardan asgari 1 birim gün olmasýydý. Kolektif ilik te hem kiþisi nedenlerin hem çevresel alan etkisinin kiþinin dýþýnda nedenlerden ötürü olmasýydý. Referans ise 1 birim gün kritik deðerinin, herkeste ortak olmasýný totem etki anlayýþýyla kolektif sürece bað etmekti.

Totemi sosyal alaný ortaya koyan kiþisi kritik deðerler kiþinin olmazsa olmazlarýydý. Yaþamsaldý. Kritik deðerler saðlamasý sizin diðer kiþilerle rezonans deðerinizi oluþturuyordu. Rezonans deðeri içinde sayýlanlar herkese zorunlu, hayati önemdeydi. Ve her biri günlük yerine getirilmesi gerekenlerdi.

Av yaparken yavruya bakamamanýz gibi av yaparken güvenliðinizin zafiyete uðramasý gibi durumlarýn her biri, bir kiþinin ayný an içinde gerçekleþtiremeyecekleri kadar zorunlu önemdeydi. Ama yapýlmasý gerekenlerin her biri, her bir kiþinin; her an içinde eþ zamanlý olukla yapamayacaklarý kadar da bir gerçekti.

Ýþte bu zorunluluk, sizi; sizin gibileri ortak deðerlerin saðlatmasýnda birleþtiriyordu. Bu birleþtirmenin eðim alaný sizi ayný ilkeler, ayný etkiler, ayný devinmeler üzerinde kritik bir rezonansa sürüklüyordu. Siz bu rezonansla birleþip; sizin dýþýnýzdaki bu rezonansa deðerlere göre tutum ve kurallarla oluyordunuz.

Kimse kritik rezonansý veren bu tutumu, bu kuralý size vahiy etmiyordu (söylemiyordu). Kritik rezonans potansiyeli sizi çekiyordu. Kritik rezonans buna sizi zorluyordu.

Kritik rezonansýn çekim alanýna girdikten sonra kritik rezonans deðerlerinde bir sapma yapmadýðýnýz sürece; kolay kolay bu alýþmalardan bu hissel kablel vukudan kurtulamayacaktýnýz.

Çevredeki alan eðimi buna sizi zorluyordu. Alan eðimi içinde doðada meyve vermek vardý. Sizde açlýk eðilimi vardý. Hemcinslerinizle rekabet vardý. Hem cinsinizle rekabet didiþmesi içindeyken ayýnýn size saldýrýsý vardý. Didiþme halindeyken her biriniz ayý saldýrýsýný kendinize tehdit olarak algýlayýp ayýya saldýrýrken farkýnda olmadan yardýmlaþma deneyimini yaþamak vardý.

Çevre aþaðý ve yukarýsý ile daðýn yamacýnda eðim; uçurumda düþüþ, nehrin akýþýnda rejim vs. olmakla Çevre hem bir yüksek gerilimli potansiyel ilikti. Hem aþaðý durumla sýfýr enerji düzeyiydi. Bu durumda çevreniz elmasýyla sýcaðýyla vs. daima olarak size yüksek potansiyelli bir baský ve basýnýn hücumudur.

Ýþte bu nedenle zorlayan kritik rezonans deneyimlerinde edinilen izlenimler vahiy olarak içinize doðuyordu. Her biriniz içinize doðan bu kritik rezonans bilinçle birbirinize hissel kablel vuku oldunuz. Kritik rezonansýn alaný içinde ayýya ayrý ayrý ama eþ anlý eylemle yapýlan savunmanýn sonucunu ortaya koyan durumdu. En az enerji yorulmasý zorlamasý olmakla sizi alan yönüne zorlayaný deney edinmekti.

Kiþileri birbirine çekimleyen, yardýmlaþýcý tutumlarý ortaya koyan kritik rezonans alanýnýn etkisiydi. Bu entegrasyonlar rezonansý sizler için eþ zamanlý olarak yerine getirilmesi gereken temel deðerlerdi. Temel deðerler ekseninde uyumlaþma ortaya koymanýza neden olan bu durumu da KRÝTÝK REZONANS FREKANSI olarak tanýmlýyordum.

Kolektif alan içinde Kritik rezonans frekansý sizden ve sizin bilincinizden; sizin istekleriniz dýþýnda oluþu nedenle artýk kolektif etkidir. Kolektif etkili akýldýr. Kolektif özgecil düþüncedir. Kolektif alan, kolektif etkisinden ötürü; potansiyel enerjiydi.

Kolektif etkinin ikinci bir nedeni de kiþide olaný kiþide olmayanla yükseltmiþti. Kiþi de olan kiþinin açlýðýydý, kiþinin savunmasýydý vs. Kiþide olmayan da kiþinin ailesi dýþýndakiler için av yapmamasý ve kiþinin ailesi dýþýndakiler için bir kavgaya bir savunmaya girmemesiydi.

Kolektif yapý kiþide olan 10 parça kritik eþikten bir tanesi hariç 9 tanesini kiþinin kendi eylemi olma fiili içinde çýkarýr. Kiþi 10 parça kritik eþik saðlamasýyla olduðu günlük eylemlerle hayatýný idame ettirirdi. Kolektif alan içinde kiþi gün boyu bir tek eylemli kýlýnmakla diðer 9 eylemini yapamýyordu.

Kiþiye yaptýrýlmayan 9 eylem kiþide eksiltilen eylemdi. Bu nedenle kiþi toplumun yüksek basýncý karþýsýnda alçak basýncý eðim akýþýný oluþturuyordu. Ama ayný kiþimiz bir günde 49 parça tek eylemlik iþ üretmekle de kendisine yetenden fazlasý olan 49 birim iþ üretmekle yükseltgenmiþ oluyordu.

Kýsacasý kolektif yapý kiþinin 10 parça içinden dokuz parçasýný eksiltmekle kiþiyi toplum karþýsýnda en az enerjili duruma getiriyordu. Ayný zamanda kiþi 1 birim gün faaliyetini 1 tür iþ yapmakla geçirdiði için biçimsel olarak kiþi; 10 parçalý eyleme harcayacaðý enerjiyi kiþi bir parça iþe harcamýþtýr.

Yani kiþimiz 10 parça iþin kendi karþýlanmasý olmayan 49 parça fazla iþ yapýp artýk emek üretmiþtir. Ayni þeyi 5 er kiþilik 9 grupta yapmýþtýr. 5 er kiþilik 9 grup ayný þekilde 1 kiþiden eksiltilen 9 farklý eyleme karþýlýk gelen her bir iþi üretmekle, artýk deðer üretmiþtirler.

8

Böylece 9 farklý iþe karþýlýk gelen 9 grup eylemleri 1 kiþide eksiltilen 9 eyleme karþýlýk gelerek kiþinin bir günlük “1 birim gün kritik deðerini karþýlar”. Kolektif yapý böylece hem yükseltgeyip hem indirgemekle eylemli kýldýðý kiþiyi nötr kýlar.

Kýsaca kolektif alan Kiþiyi bir birim gün zaman zarfý boyunca kiþiyi, kiþinin kendisine göre eylemli olmaktan çýkarýr. Kiþinin kolektif yapý üzerinde 1 birim gün geciken saðlamalarýný, gün sonunda tekrar kiþinin kendi saðlamalarý kýlmakla kiþiyi kendisine göre eylemli kýlar. Ýþte tüm bunlar toplumun ikinci etkisiydi.

Kolektif alan içinde kiþi, kiþi eylemi olmaktan çýkarýr. Kolektif alan zorunlu olan kiþi eylemlerinden eksiltme yapar. Kolektif alan kiþinin 1 birim gün olan 10 parça iþini sýký sýký korur. Çünkü bu vaz geçilmez bir baþlangýç koþulu ve kolektif oluþun koþuludur.

Kolektif alan kiþinin 1 birim gün olan 10 parça iþi içinde bir tanesini kiþi üzerinde býrakýr, diðer iþleri geçici süreliðine kiþi üzerinde alýr. Aldýðý 9 iþin yerine kiþi üzerinde kalan bir parça iþin aynýsýndan 49 tane ürettirir. Bu 49 parça iþ kiþinin karþý tarafa ürettireceði 9 parça iþten kendi hissesine düþen karþýlýktýr. Kiþinin üzerinde kalan 1 birim gün süren tek tip iþ kiþiye yetecek olandan fazladýr. Ne kadar fazladýr? Kolektif yapýyý oluþan 49 nüfus kadar fazladýr.

Ýþte kolektif yapý içindeki kiþi bir tip eylemli olmakla 1 birim günlük (10 parça eylem üretecek) sürede 49 parça eylem üretmek için yükseltgenmiþtir.

Kolektif alan kiþideki farklý eylemleri hem eksilterek hem de eksilenin yerine kiþiye ayný iþten 49 tane ürettirmekle kiþimize 49 adet 1 birim gün olan eylemi yükler. Böylece kiþimiz 49 kiþiye karþýlýk olan eylemi elinde tutmakla, 49 kiþiye karþý bir güç bir yüceliði elde etmekle yükseltgenir.

Bunu geri dönüþtüren bunu böyle kýlan buna cevabý oluþturan kolektif alan ya da kolektif etkidir. Kolektif alan 49 kiþiye göre olan bir türlü eylemi elinde tutan kiþiyi 49 kiþiye karþý aktifleþtirir, yükseltger. Kiþideki bu yükseklik potansiyeli 49 kiþiye iþ yaptýrýr.

Bir kiþi kolektif alan nedenle 49 kiþiyi kendisine baðlar. Kolektif alan 49 kiþinin edilgenliðini bir kiþinin 9 parça iþini yaptýrmakla yükseltger. Bir kiþilik etkiye karþý; her bir kiþiye karþý 49 kiþiye koz verir. Kiþi hem bu 49 kiþinin içindedir hem de baðýntý olarak dýþýndadýr.

Bu durumda koþullar eþit olur. Yine kolektif alan bir kiþiden eksilttiði 9 eylemli fiili, 9 grubun 9 farklý eylemiyle karþýlanýr. Süreç böylece yükseltgenme indirgenme veya fark yaratma eksiltme ile farký kapatma, eksiði tamamlamayla; aktif olur.

Bir somu tüketecek olan kiþimizin elinde 49 somun daha vardýr. Kiþimiz 49 somunla yükseltgenmiþtir. Bir taraftaki yükseltgenme (somun); diðer taraftakinin eksiði, elinde somun olandan farký olmakla; somunu olmayan somuncunun eksiði olan güvenliðini saðlar.

Böylece güvenlikçi ekmeði alýp farký giderir. Somuncu güvenlik hizmeti alýr o da güvenlikçi karþýsýndaki güvenlik açýðýný kapatýr. Böylece emekler 1 birim gün kadar süre çalýþmasýyla, birim süreli kullanýmlar denkleþir.

Kiþiyi hem indirgenmiþ kýlan da yükseltgeyen de kolektif alandýr. Kiþimizin 1 birim gün olan zorunlu eylemlerinden 9 tanesi eksiltilmiþti. Kolektif alan içindeki 50 kiþilik nüfus kendilerinden eksiltilen 9 parça eylemliðe göre sosyal alan içindeki nüfusu 5 erli 9 grup olarak bu üslenirler.

Her grup beþerli olmak zorunda deðil. Bunlar teferruat. Ben genel diyagramý ortaya koyuyorum. 1 birim gün 10 parça eylemlik karþýlanma olmakla 50 kiþi 5 erli on farklý iþ bölüþümü içinde 10 grup olmak zorunda. Ýþin içine çalýþamayanlarý katmýyorum þimdilik bunlar sürecin ön görülemez; ön görünürlükleridir. Hiç sakatýnýz yokken av yapan gruptan biri gergedan boynuzu ile sakat kalabilir.

Çevredeki alan etkisiyle olan eðim (akýþ-eylem) içinde olan kiþiler alan etkisinin seçme ayýklamasýyla bir araya geldi. Birden çok kiþi dayanýþma iþbirliði ortaklaþmasý; birleþimle yeni bir gücün doðuþuydu. Artýk herkes kendisine göre deðil de kendisine göre olaný; bu ortak güce göre davranýyordu.

Sosyal iliþki ortaklýðýn gücü olarak her bir kiþiye kolektif alan etkisi olarak yansýdý. Kolektif alanýn kendisi kiþiyi yüksek gerilimli yapmýþtý. Doðal süreçte sýklýkla istisnalar vardýr. Tekil yaþam içinde kiþinin ailesi dýþýndaki harici kiþilerin karnýný doyurmasý, onlarýn saðlamasýna yönelik bir eylemle olmasý yoktu. Olsa bile olaðan, sürdürülebilir ve güvence veren bir ilke deðildi.

Yine ikinci bir durumla kolektif etki yardýmlaþma, ortaklaþma, iþ bölüþümü gibi görünmez gücün (!) etkisiyle kendilikten bir yükseltgenmiþ yüksek potansiyeldi. Kiþi ve kiþiler üzerinde indirgenme yükseltgenme yapacak olan güç buydu.

Kolektif alan hem kiþilerden katký bir oluþumdu. Hem tek tek kiþiler katkýsýndan fazla bir toplamdý. Kiþi 1birim gün eyleminde eksiltme fazlalaþtýrma yapamazken böyle bir potansiyeli, gücü yokken kolektif; kolektif alanda eksiltme fazlalaþtýrma yapýlýyordu.

Kiþi 1birim gün olan kritik eþik içinde eksiltmenin fazlalaþtýrmanýn kararýný alamazken kolektif etki karar alýyordu. Karar alma karar verme fazladan bir enerjiyi karþýlanmasýydý. Kiþide bu yoktu. Olanýn da sürekliliði ve garantisi yoktu.

Kýsacasý kiþilerde eksiltme, kiþilere fark koyma, kiþileri yükseltgeme, kiþileri indirgeme, karar alma karar verme gibi etkileri ortaya koyacak bir potansiyel yoktu. Kolektif alan kiþiler birleþimi ile kiþilerin toplam katkýsýndan fazla olmakla bunlarý ortaya koyan fazla bir potansiyeldi. Kolektif alan ortaklýk, dayanýþma, iþbirliði ile yükseltgenmiþ olan potansiyel enerjiden doðan, katký ve fazlalýktý.

Sopa; yani kendilik potansiyel, sopanýn ucundaki sivrilikle (yükseltgenmiþ potansiyel ile) sopa kendisiyle kendisine eklenen fazla bir potansiyeldir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.