..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Nisan 2020
Boþluk Enerjisi 5  
Bayram Kaya
Kolektif alan içindeki bir kiþi kendi üzerine düþen 1 birim iþ payý içinde artýk enerji deðeri de üretir. Artýk enerji nereden gelir. Sizin çalýþmanýzdan ve özdeðin potansiyel özellikleri içinde gelir.


:IHA:
Kolektif alan içindeki bir kiþi kendi üzerine düþen 1 birim iþ payý içinde artýk enerji deðeri de üretir. Artýk enerji nereden gelir. Sizin çalýþmanýzdan ve özdeðin potansiyel özellikleri içinde gelir.

Kolektif alan içinde kolektif zamandan fazla çalýþmanýn artýk enerji olmasý anlaþýlýr da potansiyel enerjideki artýk enerjinin tanýmý nedir? 2. 3. bölümde anlatýldýðý gibi bunu da belirteyim. Yalnýz bu çýkarýmlarýn tümü bana aittir.


Örneðin; çamura gömülen kiremit gibi kendisinin çevreye uzunun kýsayla aþaðýdakinin yukarýdaki ile oraný gibi nesnelerin birbirine göre belirli olan fark durumlarýyla o þeyin bir durum enerjisi vardý. Çamura gömülen kiremit gibi her þeyin bir potansiyel enerjisi vardýr.

En az enerji durumuna sýfýr enerji veya boþluk enerjisi diyoruz. Boþluk enerjisi sýfýr enerji dediðimiz durumun daha azý olmayan bir enerji durumdur. Buna kendi kendisine enerji ya da potansiyel diyoruz. Çatýdaki kiremit, yerdeki kiremitten potansiyellidir. Yerdeki kiremit en az potansiyelledir.

Aðda yapýlý bir yeryüzünde olunsaydý yerdeki kiremit te yerin içine doðru gömülen düþme ile kiremit kendiliði olan potansiyelinden hala çok daha potansiyellidir. Yerin içinde bir noktada artýk hiç düþüp gömülmeyeceði bir konumdaki kiremit en az enerjiyle sýfýr enerji konumundadýr.

Uzayda da cismin düþeceði bir en az enerji durumu yoktur bu nedenle uzaydaki cisimler en az boþluk enerjisiyle, yani sýfýr enerjiyledirler. Bu enerjisizlik demek deðildir. Böyle bir durumda varlýk ve varoluþ yadsýnýr. Yýldýz gibi gezegen gibi, gök taþlarý gibi oluþumlar üzerinde ve çevresindeki cisimler sýfýr enerji düzeni üzerine ikinci bir enerji durumu kazanýrlar iþte en çok konu ettiðimiz potansiyel enerji budur.

Yine görsel olarak yansýma olarak birbirine oranlý olan ölçüþmelerdeki fark tamamlanarak, eksik olan eklenerek bir ETKÝ ortaya konur. Bir durum da eksiltmeyle, durumun içindeki azaltmayla o durumlar üzerinde veya içinde potansiyel enerji ortaya konuyordu. Fark kadar kýsaltýlan þey kýsaltýldýðý kadarla, eksiltildiði kadarla bir potansiyele ve ETKÝYE sahip oluyordu.

Eksiði tamamlanan durum yükseltgeniþ olukla bir potansiyel enerjiye sahip oluyordu. Yerde olan da yükseðe kaldýrýldýðý kadar bir potansiyel güce sahip oluyordu. Ve eksik olan yükseltildiði kadar eksiði tamamlanan bir yükseltgenme olan potansiyel etki ve potansiyel enerjidirler.

Yüksekte olaný aþaðý indirgemekle, yükseltgenen enerjisi boþaltýlmýþ; yok edilmiþ olmaktadýr. Aþaðý indirilen þey teorik olarak salt kendilik bir nesne potansiyeli ile en az enerji durumuna düþer ki buna indirgenmiþ sýfýr enerji düzeyi diyoruz, Yeryüzüne sýfýr nötr enerji, boþluk enerji düzeyi diyoruz.

Ýster yükseltgeyin ister indirgeyin nesne veya cisimlerde, kuantlarda, madde de, kendi kendisine ve bulunduðu yere mutlaka bir enerji düzeyi olan potansiyelin durum etkisi ve çevreye durum etki alaný vardýr.

En az ve en yüksek potansiyel arasýnda bir boþluk; bir aralýk uzay zaman, vardýr. Ýþte bu aralýk veya boþluk içindeki uzay zaman enerjisine de kademeli boþluk enerjisi diyorduk. En az düzeyle denkleþen enerjilere boþluk enerjisi diyoruz.

50 kiþilik bir totemi sosyal alan içinde yükseltilmiþ bir 50+1 deðerinde potansiyel bir kolektif kapasiteli sosyal enerji vardýr. Buradaki enerji hem bir araya gelen kiþilerle kazanýlan durumla oluþan potansiyel enerji kazanýlmasýdýr. Hem kolektif birim zamanla bir enerji kazanýlmasýdýr.

Bir araya gelen kiþiler büyük görünüþlü ürkütücü kalabalýðýn bir potansiyeli vardýr. Ava giden bir kiþinin potansiyel enerjisinin bir kýsmý geride kalan yavrusunu yaþlýsýný düþünmekle kaygýya dönüþür.

Oysa kolektif birim zaman içinde olan kiþi ava giderken gözcülerin geride kalanlara bakým yaptýðýný bileceði için eskiden kaygýya dönüþen enerji, kolektif alan içinde kiþiye iþine odaklamakla olmakla avcýnýn iþ enerjisini yükseltmiþtir.

Hayatlar ve kendileri de bir hayat olan ya da hayattan olan besinler yükseltgenmiþ enerjili durum iledirler. Ýþte doðada saðlamasý yapýlan hayat ve yiyecekler daðýlmaya, çözülmeye, yerin içine doðru düþecek olan yokuþ aþaðý duruma karþý dirençle böylesi yükseltgenmiþ besinlerdir. Gerek hayat ve besinler gerekse kolektif alan içindeki sosyal yapý böylesi yükseltgenmiþ bir enerjiye sahiptirler.

Çatýya kaldýrýlmýþ kiremit gibi, besinlerdeki kimyasal ve iyonik yükseltgenmiþ potansiyeller birinci tür artýk enerjidir. Tüm olgu ve olaylarýn temelinde imzalarý olandýr. Ýkinci tür artýk enerji (deðer) insan çalýþmasýyla ortaya konup ekonominin, toplumun, üretimin temeline baz olarak alýnan, artýk deðerdir.

Bu da þu demek. Bir kiþi kolektif emek (saðlatma) içinde 1/50 (50 de bir) oranýnda çalýþýp kolektif hayata katýlýyor olsun. 1/50 (50 de birlik) çalýþma var sayalým ki bir saatlik çalýþma olsun.

Bir kiþi kolektif bir alan içinde bir saat çalýþmakla; beslenme, barýnma, savunma, korunma gibi saðlamalarýný alýyor; tüketiyor demektir. Fakat kiþimizin hayatýný idame ettirecek saðlama yapmasý dýþýnda kendisinden ve bilincinden baðýmsýz genel ve zorunlu olan ikinci bir durum daha vardýr.

Bu ikinci durum enerji de sistemin çevrim yapmasý ve sistemin sürekliliði için sistemin kendisine harcanacak enerjidir. Amortismanlara, ön görülen ve ön görülmeyenlere ve sistemin sürekli bir çevrim olabilmesi için kiþinin kendi tüketimi dýþýnda üretmesi; harcanmasý gereken enerji, vardýr.

Bu durumda kiþi kendi günlük aktivitesini sürdürmek için 1 saat çalýþmasý yerine kiþi günde 2 saat çalýþýp depo enerji üretecektir. Ýþte kiþinin kendi saðlamasý dýþýnda kalan; yani kiþinin bir saatlik çalýþmanýn dýþýnda kalan 2. saatlik çalýþmasý; artýk emek, artýk zaman veya artýk deðerdir. Buna sistemin iþlemesi için zorunlu olarak vergi de diyebilirsiniz.

Eðer artýk deðer sistemin çevrimine ya da genel yarar için gerektiði gibi kullanýlmýyor da kimi kiþilerin cebine gidiyorsa buna da sömürü denir. Sömürü sadece sistem için ayrýlan artýk pay enerji üzerinde olmaz. Sizi üçüncü bir saat çalýþtýraraktan da olur. 1 saatlik çalýþmanýzýn %40’ýný vermemekle de olur.

Bunu ticaret, rant, kâr, faiz, komisyon, amortisman, yatýrým, huzur hakký, ihale gibi kritik rezonans deðerleri içinde olmayan türlü yollarla yaparlar. Kolektif deðerli kritik rezonans deðeri ne iþsizlikle ne kârla ne finans gibi enfeksiyon yapýcýlarla baþlamaz. Zaten baþlayamaz da.

Günümüzdeki 194 tane toplum içinde kritik rezonans deðeri vardýr. Çünkü kritik rezonans deðeri en az baþlangýç koþuludur. Günümüz sosyal devletleri kritik rezonans deðeri nedenle ön görülür þekilde iþsizliðe saðlatmalar yapmayý, çalýþanlarýna zorunlu olarak gerektiði gibi maaþ vermeyi öngörür.

Buna raðmen iþsizine saðlatma yapmayan, çalýþanlarýna gerektiði gibi maaþ saðlatmasý yapamayan; "her þeyi devletten beklemeyin" diyen ve korona virüs gibi kýtlýk gibi öngörülen ama zaman olarak öngörülemezler için depo enerjisi olmayan toplumlar; sömürü toplumlarýdýrlar.

Avcý toplayýcý sosyal alan içinde sopanýn kendilikten bir potansiyel enerji gücü vardýr. Sopa sizin sopayý havaya kaldýrma indirme kullanýmýnýzla yükseltgenmekle, ikinci bir potansiyel enerjiye daha kavuþur.

Ayný sopanýn ucunu sivriltip sopayý delici, parçalayýcý yaparsanýz sopa üçüncü bir potansiyel enerji daha kazanýr. Bu durumda potansiyel enerji (yükseltgenmiþ olan enerji) sivriltilen sopanýn ucundadýr.

Oysa sivriltilmeden önce sopada delici potansiyel (yetenek-iþlev-iþ görürlük) yoktu. Sanýrým kolektif alan içindeki 50 birim depo enerjideki gücün, toplam güçten neden fazla olduðunu ve sosyal alanýn neden yükseltgenmiþ potansiyeli içinde artýk potansiyel gücünün nereden geldiði az çok anlaþýlmýþtýr.

Bu bilgiler iyi süzgeç edilmelidir. Süreci ve günümüzü anlamada bize yardýmcý olacak ve düþünce üretmenize yol açabilecektir. Kuantum mantýk bize çizgisel olarak bir boyutlu; üçgen, kare, dikdörtgen ve çokgen gibi iki boyutlu düþünmeler üzerine ayýrtlarý ile çok daha boyutlu kübükleþen çoklu baðýntýlý düþünmenizi de saðlayacaktýr.

Bu nedenle yazýlarým içeriðinde sunulmaða çalýþýlan bilimsel temelli çýkarýmlarý iyi irdelemekle toplum içindeki bilimsel ve kübik düþüncelerle süreci iyi hýfz etmemiz olasý olacaktýr. 150 yýldan bu yana biçimsel mantýktan çýkýp çoklu, kuantum mantýða geçmemizin zamaný geldi de geçiyor bile.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.