..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 18  
Bayram Kaya
Görünen evrenle, Hubble evreni farklý. Görünen evren 13,8 milyar ýþýk yýlý yaþýndayken; Hubble evreni 40 milyar ýþýk yýlý yarýçaplýdýr. Tüm (sonsuz) evren boyunca dalgalanma olsaydý. Evren yeterince büyük olsaydý; olmuþ olan, olacak olan, mutlaka bir yerlerde olmuþ olacaktý. Yani ikizlerimiz kuram olarak olasýdýr. Böylece geçmiþin geleceðin olmadýðý, zaman denen kavramýn bir olasýlýk olduðu ortaya konur.


:FDH:
Görünen evrenle, Hubble evreni farklý. Görünen evren 13,8 milyar ýþýk yýlý yaþýndayken; Hubble evreni 40 milyar ýþýk yýlý yarýçaplýdýr. Tüm (sonsuz) evren boyunca dalgalanma olsaydý. Evren yeterince büyük olsaydý; olmuþ olan, olacak olan, mutlaka bir yerlerde olmuþ olacaktý. Yani ikizlerimiz kuram olarak olasýdýr. Böylece geçmiþin geleceðin olmadýðý, zaman denen kavramýn bir olasýlýk olduðu ortaya konur.

Termik ya da ýsýl dengede; tümseðin, yükseðin; çukurla sönümlendiði, indirgendiði yerdeki denge durumunda geçmiþle geleceði ayýrt etmenin olanaðý yoktur. Dalgalanmanýn olduðu ve içinde baþka dalgalanmalarýn olduðu bir gerçektir. Ýþte zamanýn oku bu dalgalanma içinde baþlangýç noktasýndan (patlamadan) genleþme yönüne doðrudur.

Dalga, evrenimizi; dalgalanan radyasyon denizine çevirir. Dalgalanmalar denge durumunda çýktýkça geliþmek, geliþerek dengeye gelmek zorundadýr. Dalgalanma bir en yüksek bir en düþük entropi iledir.

Yükselen bir en yüksek durum dalgalanmayla potansiyel, gerilim, baský, karmaþýklýk artarken; entropi yükselir. Karmaþýklýk düzen ortaya korken, ters yönden de çevreye yaptýðý ihraçla düzensizliði artýrýr. Bu nedenle yüksek entropili karmaþýklýk dýþtaki enerji girdisiyle korunan pahalý bir maliyettir.

Yükselen süreç, diðer bir aþamada çukuruyla veya alçaðýyla yani dalganýn çukur kýsmýyladýr. Çukur durum; en az baský, basýnç, gerilimle en düþük potansiyeldir. Karmaþýklýk azalýr, entropi düþer.

Sonsuz bir evren sadece her þeyin olabilir, olanaklý olmasý için deðil, her þeyin içinde sonsuz evrenlerle mümkün olmasý içinde bir, olam durumdu. Þöyle belirtelim. Bir sayýsý kendisini tekrar eden eklemler ile 1+1 =2 1+1+1= 3 gibi 1, 2, 3, 4, 5, 6…sürekli devam eden sonsuz sayý dizisini oluþturur.

Düþündüðünüz sayýnýn bir fazlasýyla, daima her zaman daha büyük bir sayý vardýr. Þimdi de 2, 4, 6… gibi çift sayýlar düþündüðümüzde çift sayý dizisi ilk sayý dizimize göre eksik gibi görünür. Ýkinci dizide bütün tek sayýlar dýþta býrakýlmýþtýr. Yani ikinci dizi, ilk dizinin yarýsý kadardýr.

Ýlk dizideki sayýlarý iki ile çarptýðýmýz zaman ikinci dizideki çift sayýlarý elde ederiz. 1x2=2 2x2=4…1 sayýsý 2 ile çarpýlýnca 2 sayýsý elde edilir. 2 sayýsý 2 ile çarpýlýnca 4 çift sayýsý elde edilir. Bu durumda iki sayý dizisi de ayný büyüklükte görülür.

Kýsacasý ilk dizideki sayýlarýn özgün bir karþýlýðý, ikinci dizide görülür. Ve bu þu demek. Ýki sayý dizisi ile iki sonsuzunuz var demektir. Ve biri diðerini içeren, ama diðeriyle ayný büyüklükte olan sonsuz dizilerdir.

Ýþte bu hem her þeyin mümkün olmasý, hem her birinin içinde sonsuz dünyalar olmasýdýr. Bu süreci (üstel durumla oluþu) anlatmanýn en iyi yolu, bu türden matematik dilidir sanýrým. Bu olam duruma karþýn her zaman süreç entropinin artacaðý, entropinin yükseleceði; yükselen entropi ile karmaþýklýðýn veya entegrasyonun, ya da kompleks oluþun azalacaðý yönündedir.

Dünyada yaþam karmaþýklaþtýkça artmasý gereken entropi azalýr. Nedeni þu. Çünkü dünya karmaþýk oldukça yükselen entropiyi dýþarýda Güneþte saðladýðý enerjiyle karþýlar.

Düþük entropiden yüksek entropiye doðru zamanýn bir akýþ yönü vardýr denebilir. Þu bilgiyi hiç unutmayýn atom, molekül ve atom altý parçacýklarda ne zaman ne de zamanýn oku yoktur.

Çevrim zamanýna göre içinde on atom olan bir kutuda 10 üssü 10 (1010 ) çevrim saniyesi var demektir. Hesaplamalara göre bu 300 yýldan fazla zaman eder. Bilim adamlarý gazla dolu küçük bir kutuda 1023 tane atom olduðunu söylüyorlar. Bu 10 un 23. Kuvveti kadar saniye demektir. (100 seksilyondur)

Bunu þöyle anlamak gerekir. Büyük patlamadan bu yana geçen zaman 1017 saniyedir (on üssü 17 saniyedir). Yani 10 üssü 17, yani 100 katrilyon devim/saniyedir.

Gazýn olacaðý, olabileceði durumlar için gerekli zaman 100 seksilyon saniye devim zamandýr. Bunun 10 üssü 17 saniyesi yani 13,8 milyar ýþýk yýlý geçmiþtir.

Geriye kalan ve “gelecek” olan 10 üssü 8 saniyelik zaman vardýr. 10 üssü 8 saniye 13.8 milyar ýþýk yýlýndan sonra gelecek olan daha geçmesi gereken saniye süredir. Geçmiþ olan 10 üssü 17 saniye ile gelecek olan 10 üssü 8 saniye toplamý; 10 üssü 23 saniye sonra birlikte bir çevrimini tamamlayacaktýr.

Yani 10 üssü 23 tane atom saniyenin ortaya koyacaðý olan ve olacak olan tüm permütasyonlar kadar kombinasyonlar belirli olup ancak bu 1023 saniye kadar sonra 1 çevrimi ile tamamlanacaktýrlar.

Baþka bir deyiþle er ya da geç; yeterince beklersek bir çevrim sonrasý atomlar baþlangýç noktalarýna geri dönmek zorundalar. Yani yeniden ilk duruma döneriz. Bu þu demek eðer evren sonsuz olursa diðer permütasyon karþýlýklarýmýz baþka bir Hubble hacim alanlar dýþýndaki yerlerde vardýrlar. Yok biz yeterince beklersek er geç sonsuz zamanda kendimizle karþýlaþacaðýz.

Konuyu detayý ile anlatmak yazým sürecini uzatacaktýr. Þu kadarýný söyleyeyim yeterlidir sanýrým. Sonsuz bir evrende her olasýlýk, baþka bir yerde olanaktýr. 10 üssü “n” kadar bir üstel sayý permütasyonlarýnýn sonsuzlukla karþýlaþtýrýldýðýný düþünün. Üstel imaj kadar sayý sonsuz evrende kendisine sonsuz sayýda bir anda sonsuz oluþma zemini bulacaktýrlar.

Bu þu demek meta evrenin her hangi bir yerinde kopyanýz var demektir. Bu karþýlaþtýrma ölçülemeyecek kadar küçüktür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.