..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 8  
Bayram Kaya
Hem çevreye uymakla yükümlüsünüz hem çevreye karþýtsýnýz. Hem çevredensiniz hem ben bilincine sahipsiniz. Bu karþýtlýk içinde ortaya konan baðlam öz bilinci olmakla, ben bilincidir.


:EHC:
Hem çevreye uymakla yükümlüsünüz hem çevreye karþýtsýnýz. Hem çevredensiniz hem ben bilincine sahipsiniz. Bu karþýtlýk içinde ortaya konan baðlam öz bilinci olmakla, ben bilincidir.

Öz bilinci içte ben bilinciydi. Dýþta kolektifin bilinciydi. Kiþisi katýlýmla, kolektif katýlýmla, doðanýn bilgi ve bilinciydi. Öz duyarlý yaþama isteði, yaþama sevinci ve yaþama katýlým ile iç çevre, ben bilinciydi. Dýþ ile arasýna fark koyan.

Bu farký kendi ile çevre arasýnda bir ölçüþme bir kýyasla tercihtir (seçme ayýklama seleksiyon). Eksikliði tamamlama oluþla duyup, artýrma eksilme yolu ile iç ve dýþ süreci baðýntý kýlmakla giriþtiren akýþtýr.

Zýtlýk duygu oluþla, düþünce oluþla fiziki oluþla eylemin kendisiydi. Ýki ölçüþmede büyük olamayan zýt yönde küçük yanýyla beliriyordu. Bu alan etkisiydi. Fiziksel, duygusal, düþün sel Ýzleðiniz de tepkiydi.

Eksiði tamamlama dýþtaki ilgiler aðýný veren uyarýmdý. Yani eksiklik bir uyarma uyartýlma ölçüþmesidir. Soðuðun sýcakla, as soðuðun, daha soðukla uyarýlmasý gibi eksitasyonlar beyin toplacý ile ayrýntýlanmýþ etkilerdir.

Büyük küçük, az çok, aðýr hafif, uzun kýsa, taban tavan, aþaðý yukarý gibi etki ayrýntýlý ölçüþen giriþme belirmeler parçalý olan algýnýn kendisiydi. Bu tarz içe dolan, içe doðan anlatamadýðýmýz, anlatmak için kývrandýðýmýz duyum, durum etkiler ve durumsallar belirmeydi. Belirtiydi. Çöktürülemediðinden bir belirlilik, bir bilgi olan anlam, anlama deðildi.

Dýþtaki belirme Ýçinize küple (yansýma baðýntý aktarýmý) olmakla anlatamadýðýnýz duygularla yaþanan nice belirmeler vardýr. Beliren, uyaran etki süreçler bu tür ayrýntý anlam kýlmalarýmýzla süreçler sürekli az çok, sýcak soðuk gibi parçalý zýt durumlarladýr. Zýtlýk araya zaman, mekân, eylem vs. koyan alandýr.

Dýþtaki ortak özellikli ortaklaþmalar bize sosyo toplumsa bilinç alanýný verir. Sosyal oluþ güçsüz oluþ eksiðimizi dýþta birliðin veya birleþmenin sentesin güç olarak tamamlayan bir eylemseli uyarým ve uyartýmlardýr.

Zýtlýk birleþmenin ve ayrýlmanýn veya çözülmenin ya da sentez ve analizin yapmanýn eksiðini tamamlar ve tamam olaný eksilten, kýrpan varoluþlar alanýdýr. Tamamlama eksikle eksiltmeyleydi. Ýnsanýn gücü de güçsüzlüðüyleydi. Güçsüz yandan eksiði tamamlayýp güçleniyorduk. Bunun en belirgin örneði eksiði akýllanmayla tamamlamaydý. Uçamadýðýmýz eksikliði, uçakla tamamlýyorduk. Ama bu kolektif akýldý.


Kolektif akýl üreten akýl ve bilgidir. Bunun içinde her bir kiþilere özgü üst üste olan kolektif birimli iþ zamaný olmakla, eksiði tamamlama vardýr. Buna kolektif birim zaman diyorduk. Bir kiþinin bir birimlik bir saniye içinde, olamayacaðý denli iþ ve oluþ içinde onlarca on binlerce çok türlü olmasýydý.

Doðal çevre ve kolektif çevre sizi kuþatan uyarýmla kâh uyum bilincidir. Kâh uyumsuzluk bilincidir. Bu eylem bu akýþ eksikliðin tamamlanmasý; güçsüzlüðün güçlenmesi doðrultusunda olmakla kâh uyum bu tamamlamayý verir. Kâh uyumsuzluk bu tamamlamayý, uyarýlmayý verir.

Hiçbir þeyi bir anlamla bir bilgiyle sabitleyemeyiz. Belirme çok yönlüdür. Bir bilgi bizim anlam edip sabitleyebildiðimiz çöktürme kadardýr. Geri kalan çok yönlülük onca seleksiyona ve yalýtýma karþýn yine de içimize doðandýr. Ýçimize doðanlarsa, içte olanla; dýþta ölçüþen baðýntýlarsan akis uyarýmlardýr.

Uyarýmlar dokunma, koku gibi duyular aracýlýðýyla olduðu gibi yüksek gerilim yüklü bir tel ile aramýzda mesafe yalýtkaný olmasýna karþýn elektriðe kapýlmamýz gibi uyarým etki ile etkilenme olaraktan da vardýr.

Tamamlanýþýmýz eksikliðimizden; gücümüz güçsüzlüðümüzdendi. Üþüme güçsüzlüðü hayvan postunu giymekle güçlenmek ve eksiði tamamlamaktý. Sosyal oluþ gibi kolektif oluþ da eksiði tamamlamaydý. Güçsüzlüðümüzü güç yapmaydý.

Sosyal oluþ doða karþýsýndaki saðlayýþlar güçsüzlüðünü birleþen, dayanýþan ortaklaþmayla güç yapmaktý. Akýþ gidiþli dönüþlüydü. Bu da sýnýrlýlýktý. Akýþ çevreden kiþiye, kiþiden çevreyedir. Yakýndan uzaða, uzaktan yakýna doðrudur.

Kimi durumda bu akýþa uyumlu olursanýz yaþarsýnýz. Yine doðaya uyma olan ayný nedenden ötürü deðiþen çevreye uyumlu kalmaða devam ederseniz ölürsünüz. Mikro organizmalar deðiþen uyarýmý veren çevreye deðiþen uyum tepkileriyle en hýzlý geliþme (mutasyon) göstererek yaþýyorlardý.

Bu nedenle uyum ve uyumsuzluðun ürünü yeni bir giriþime yasasý olmakla evrim vardý. Evrim uyumsuzluktaki uyumdu. Eþ deyiþle düzensizlikle beliren düzendi.

Oksijensiz bir ortamda, soluyacaðým diye var olamazsýnýz. Çevrede olmayan bir uyarýma karþý sizde kendilikten tepkiler oluþmaz. Burada devreye olam girer. Uyumun uyumsuzluða dönüþtüðü yerde yeni duruma göre seçme ayýklama yapma uyumunu veren, olama göre baðýntýlý beliriþti.



Siz böylesi verili bir çevreye uyumlu oluþla hayatta kalýr bu yalýtýmlý oluþunuzu sürdürürsünüz. Ve evrensel çevre; patlama öncesi bilinmeyen durumun manyetik iz kuplajlý görüntü yanýlsamasýyla asýl olaný, esas olaný aramakla akýþlýdýr.

Ne aradýðýnýzý bilirseniz bulursunuz. Aradýðýnýzý bulmak içinde çevrenin belirsiz olmasý gerekir. Belirsiz durum üst üste ayný anda olabilen süper zamanlardýr. 10 -43 türlü sayýsal deðerle var oluþ olmakla bize hiçbir þeyle belirlenmemiþle olmanýn anlamasýný verir.

Biz yeni durum karþýsýnda olam içinde birini bu deðiþen durumun zýttý olan duruma çöktürme belirliliði oluþla, seçip, ayýklar ve kuþanýrýz. Olam kiþiden çok türler içinde belirmedir. Körlüðün, aptallýðýn, öke oluþun altýparmakla oluþun vs. herkeste deðil tür içinde kimi kiþilerde sýra dýþý dediðimiz olam ile o uyumsuz durumun olmasý bir olam ilkedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.