..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 6  
Bayram Kaya
Varlýk belirmedir. Belirme Planck sabiti kadar sayýsal nicelikle türlü türlü oluþla ayný andalýktýr. Bu nedenle çokluk ta teklik, teklikte de çokluk asýl olan ve asaldýr.


:GCE:
Varlýk belirmedir. Belirme Planck sabiti kadar sayýsal nicelikle türlü türlü oluþla ayný andalýktýr. Bu nedenle çokluk ta teklik, teklikte de çokluk asýl olan ve asaldýr.

Ayný anda türlü türlü oluþlardaki baðýntýlarýndan birine bir kaçýna çöktürülen durum diðer durum ve durumlarla görünemezse, bu hal yavaþlamýþ baðýntýsýna çöktürülenle belirlemedir. Bu hal þimdiki aklýn içinde olduðu sürece çöktürme yapmasýyla olgu ve olayý biçimsel mantýða indirgemesinin bir kuralýdýr.

Asýl olan þimdiki mantýk, olaylarý baðýntýlarýyla kapsanan çoklu mantýktýr. Çoklu, girift düþünen mantýk yükselen diyalektik yýldýzýmýzdýr. Belirme, sahneye çýkma, baðýntýlýma giriþmesi etki eylemliðidir. Bir þey makro dünyaya göre etki ve eylemiyle hepten belirir. Baðýntý kýlýnamayan perdeli gölgeyle belirir.

Þimdiki anlak disiplini makro dünya gibi belirmeleri yavaþlatýr. Yalýnlaþtýrýr. Ayný anda olan milyarlarca kes milyar kere olan kuantum eylemli devim sellik yavaþlar. Üst üste olan kuant eylemseliler makro belirsizle durgunlaþýr (durgunlaþýr gibi olur).

Bu durgunluklar aklýn seçeceði tek tek sayýmý ölçümü yapýlan hal ile birbirine göre olan durum belirmeler haline gelirler. Zaten varlýk yokluða göre yokluk ta varlýða göre deðil mi?

Üst üste devimli baðýntýlýlar tek tek belirlilik olarak ölçülen þeyler olmakla çokluktan sýyrýlýp bir tek duruma veya bir kaç çoklu baðýntý duruma çökerler.

Ölçülebilir olan çökmenin, önce duyumladýr, duyumu yapýlýr. Çöktürme eylemi belli deðerler sýnýrý içinde olan devimler olmakla referanstýr. Referanslar standart olmakla duyum alaný içinde adata devimsizlik belirsizliðidir. Ýþte bu referans, devimsiz, sabit duruma göre olan sapmalar ölçme deðerlendirmedirler.

Unutmayýn ki dýþta olup bitenler düþüncemize göre deðildir. Aksine düþüncemiz dýþta, evrende olup bitene göredir. Nebze oluþla kýsýtlý bir Planck sabiti olan durumlarladýr. Biz dýþ dünyada olup biteni, kendimizle olup biteni; kendi anlamamýza göre anlak içinde çöktürüp, bilgi ve bilim haline getiriyoruz.

Tekrarlana bilirlik ölçmenin, çöktürmenin, kaynaðýdýr. Þöyle söyleyeyim. Niceli ile oluþ bir kýsýtlamadýr. Üç sayýsý bir niceli oluþun mantýðýn düzeyine çöktürülmüþ sembol halidir.

Nokta bir boyutlu tekillik patlamýþ ve patlama evreni, salýným tirillerine dönüþmüþtür. Eylemin temeli salýným ve tiril ile kuantum evren iki boyutlu alandýr.

En boy gibi iki boyut bir çeliþki bir fark bir giriþme ortaya koymakla alandýr. Alan etkisidir. Semboller gerçeklik içinde kýsýtlý ve kýrpýk durumlarla ne kadar gerçeðe yakýn o kadar hakiki bilgi olmakla zihne yansýyýp zihnimize konu oluþ haline göre zihinsel giriþtiricilerdir.

Salýným ve tiril oluþla, üç ve beþ sayýsý ayný orijinle sembolize edilir. 3 sayýsý 5 sayýsý salýným ve tiril farklýlýðý özellik olmakla birbirinin sýcaðý soðuðu gibi olmakla uyumsuzu, birbirinin büyüðü küçüðü, eksiði tamamlayýcýsý, aðýrý hafifi, kýrpýlaný çýkarýlanýdýr.

Bunlar bize göre taným, anlam sembol edilen yanlardýr. Deðilse varlýk, böyle bir tanýmý bilmeden belirmeleriyle, alanlarýyla giriþir.

Orijin oluþla 3 beþi bilir, ama niceli fark oluþla 3, 5 i bilmez. Bilmez yaný, bilir yanýyladýr. Bilir yan da orijindir. En temel ölçülebilir dalga salýným boyu evrensel iki boyuttur.

Bu nedenle her niceli oluþ her niceli oluþla ölçülmez. Lakin 5 sayýsý 3 sayýsýný bilir. Ama 3 sayýsý 5 sayýsýnda tekrarlandýðý için 3 sayýsý 5 sayýsýný ölçülebilir yapar.

3 beþe göre kýsa, çeliþki ve fark verir. Fark kýrpmadýr. Farkýný vermeyen, yani ölçmesi yapýlmayan belirsizdir. Varlýktýr ama bilinen ile ölçülen çöktürme ile var oluþ deðildir.

Duyumlarýn ölçülür, biçilir olmasýyla, þeyler anlak alýr hale gelir. Þeyler anlak alýr hýzýyla ölçülebilir oranlanabilir hale gelir. Bu durum ölçme biçme tekrarlarý yepyeni bir durumla öznede tahmin denen bir durumu ortaya kor.

Tahmin eylem gücü bilgi, bilim ve merakýn diðer bir kaynaðýdýr. Þeyler anlak alýr hale gelmekle ölçülen deðerlendirmesi yapýlan þeyler de belirmelerle, baðýntýlarla, belirliliktir.

Ýþte sinaps baðlarýnýn yani mantýðýný oluþmanýn gücü burada ortaya çýkar. Makro belirme sürecin ölçülsün veya ölçülmesin çoklu baðýntý yanýdýr. Belirlilik indirgenmiþ ölçülmelerdir.

Belirme ayný anda çok türlü olmaktý. Makro oluþun kýsýtlanmasýna karþýn mikro devimli Planck sabiti gibi ayný anda 10 -43 (on üssü eksi 43) sýfýrlý bir devim çeþitliliðidir.

Var oluþ, vücut buluþ salt hayata özgü deðildir. Özdek bir saniye içinde saniyenin 10 -43kattuordesilyon da biri ile bu kadar devim çeþidi süreç özellikleriyle olmadýr.

Hayat var oluþun bileþen kuantum düzlemler sonrasýndadýr. Hayat atom, molekül bileþimin korunan özne düzeyiyledir. Bir varlýðý kattuordesilyonda bir oluþla düþünürsek varlýk kuantum zamanlý belirme Planck sabiti kadar bað ve baðýntýdýr.

Sonuçta var oluþ ve belirme tekillikteki bilinmezle her bilinmezi çok türlü devinme zýddý oluþla olasýdýr.

Kuantum sürecin mantýðý þöyle de oluþturulabilir. Bir saniyelik durum sayýp ayýrt edemeyeceðimiz kadar üslü sayýlarla ifade edilen çoklu baðýntý devimleriyle belirmedir. Makro belirme daha yoðun bir durumdur. Giriþme bileþeni bir saniye ve saniyeler içinde bir tek durumla veya birkaç çoklu duruma çöktürmeyle, belirliliktirler.

Varlýk bir veya birkaç baðýntý giriþmeli bileþenlere çöktürülen geçici anlarla durumsalýdýr. Bu kuantum anlar kuantum dünyaya göre makro dünyada çok yavaþlamýþtýr. Ölçülen çöktürülen durumsalýn belirli olmasý ise, varoluþtur.

Varlýk genelliktir. Varoluþ belirlenenle özelliktir. Vücudumuz bir özellik ve özel durumlar baðýntýsýdýr. Vardan var oluþ baðýntýsýdýrlar. Özel var oluþlarýn özdeði, bir iþleve çökmüþ nesnelliktir. Bize göre var oluþ sedimente olup çöktürülenlerdir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.