..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Mart 2020
Mantýðýný Oluþmak 1  
Bayram Kaya
Oyuk hareketine göre zýt eylemle zýt yükle olan yönelicin parçacýðýn devingenliðidir. Oyuk aktifliði ve parçacýk aktifliðini veren devinme kendi özelinde bu tür giriþme etkinliði kazanmadýkça süreç içinde baðýntý devimi ya da iliþkindik devimli boyutlanmalar, beliremez.


:EHD:
Adým atýlmýþsa, adýmý destekleyen; adýmla eþleþen; adýma eþlik eden, adýmýn koþutunda olmakla adýma göre adýmý düþün sel oluþla bir tümle yen vardýr.

Yani adýma koþut bir destekle o adýma yönelik istek; bilinç; seçilim veya tercih vardýr. Bu eylemseliler bilince göre seçilim, bilince göre anlam edilme, bilince göre farkýna varmadýr. Veya bilinç bu eylemseli olana göredir vs. Zaten bu kendisini bilmedir(karakterini giderek dolaþýðýný bilmedir).

Farkýna varýlanla olgu, olay, baðýntý olmakla beliriþ veya belirme verenler; ölçülen eylemlerdir. Ve bu iþ ölçülen biçilen eylemlerin ýra sal bilincidirler. Bu durumda bilinç, bir ucuyla hal iken diðer bir ucuyla kuplaj durumuyla oyuða atýftýr.

Olup bitenler parçada ve çevresinde olmakla bilinç diðer bir ucuyla parçaya ait eylemin kotarýcýsýdýr. Eylemle biçimleniþtir. Bilinç oyuðun parça olandaki dolaþýðý, bilincin parçada dolaþýkla taþýnmasýdýr. Parçanýn çevresi parçaya oyuk veya boþluk etkisi deðerindedir (mesabesindedir).

Eylem ise, bilincine varýlandýr. Bilinç eylemi, eylem de bilincini bilmiþtir. Bilincine varýlan gibi olandýr. Bilincinde olaný (tümleþiðinde olaný) taþýmayan eylem, eylemine (tümleþiðe) göre olmayan bilinç, pek pek düþünülmemelidir.

Parça bütündeki baðýntýsýyla vardýr. Parça bu baðýntýyla eylem, akýþ ve iþlevdir. Parça bu baðýntý iliþkisiyle eylemlidir.

Bütün olan yeknesak süreklilikten, bir kýsým ve bir kýsýmlar bütünden kopmakla, yekpare bir evrenden, kýpýr kýpýr bir evrene atlayan faz uzaylarý oluþmaktadýr.

Tekdüzelik durumundan kopan ve kopulan tekdüzelik bütününde eylem seller üzerinde ve eylem seller içinde kopulandan etki dolaþýðý olan baðýntý yansýmasýyla parçanýn kendi özeli arasýnda zýtlýklar oluþur.

Parça bütünsel baðýntýya göre olaný yapamamak lýðýn davranýþ sal dolaþýk lýðýný hafýza, bilinç olukla kýsmi bir depo enerji olukla taþýrken kendi yalýtýmýna göre oluþun çeliþkisiyledir de.

Bu durumda kopan ile kopulanda, bütünselde olmayan durumla; baðýntý kýrýlmalý eylemseliler belirir. Bütünde oyuk eylemi, parçada da parça eylemi ortaya konur. Bütün tamamen kuantýna parçalansa da yeri oyuk alanlý oyuk veya boþluk devinmesidir.

Kopma veren süreçte bütünlük kapsamýnda bütünlüðün bir dizi tamlama ve tamlaþma olduðu gerçeði ortaya çýkar. Tamlayan ve tamlaþan, bütünlüðün tümseleli hali olmakla, parçalý; eylemli duruma göre geçmiþe baktýðýmýzda; bütünlük tümden belirsiz ve yekparedir.

Bütünlük parçalanýr. Parçalarda þöyle böyle hayaletimsilerle bütünselliðe ait olan yansýmalar kalýr. Bu durum parçalanan bütünsel kuantlar da bütüne ait olan baðsalar eksikliði nedenle parçadaki eksikliðin eðimiyle kuantik parçadaki parçanýn bilincidir.

Bütüne aitliði veren etki, kopan kesiklikle, eksiklik ile kuantik parçaya, parçanýn bilinci oluþla parçada tamamlanacak olandýr. Eksikli belirme parçada düþünmeydi. Kuantum durumdu.

Eksikli belirmedeki veya parça belirmedeki eksiklik bütüne atýftý. Bütüne atýf, bütündeki belirsizlikle o parçadaki sürükleyen belirsizlikti.

Parçalanan bütüne ait belirsizliðin parçaya aktarýlan kuplajý kuant parçayý dýþta birleþme eðilimli kýlar. Veya bütünsel baðýntýdaki kopmanýn faz kýrýlmasýný oyuk hareketi olarak taþýyan oyuðun, bu deriþimi parçaya manyetik olarak aktarmasý, o kuant parçayý dýþta birleþme yatkýný yapar. Yönsenici kýlar.

Birleþme yatkýnlýðý parçadaki devimdir. Yatkýnlýk devimle, kýlgýn lýðý ve parçanýn eylemselisin olarak beliren giriþmelerini ortaya koyacak olan polarmalarýlardýr.

Kopuþ ile parça bütünlüðünü arar. Bütünlük ayrýlýða devinir. Ayrýlýk giriþmenin türlü süreç deneyleriyle kendi birleþmesini, kendi bað çekimlisini arar. Parçalanan bütünlük, gerek parça hareketi ile gerek ise oyuk hareketi ile bütünlük baðýntýsýný giriþme olarak arar.

Bütünlük ile olan tümseklinde kopmakla oluþan durumlarýn biri kopan, biri kopulan, diðeri de kopanla kendisinde kopulaný, tümselen içinde iliþkin kýlan baðýntý olmakla fazlama içinde üç tür eylem sel eðim oluþur. Bir giriþme olmadan baðýntý beliremez. Kopan ve kopulan, bu baðýntý nedenle devingendirler.

Devingenlik tümselen imgesidir. Ýmgenin kendisinde kopulan olmakla, kopmanýn sonrasý yerinde kalaný, oyuk hareketidir. Parçadaki de parçanýn yönelici eðimdir. Adeta yol haritasý, pusulasýdýr.

Oyuk hareketine göre zýt eylemle zýt yükle olan yönelicin parçacýðýn devingenliðidir. Oyuk aktifliði ve parçacýk aktifliðini veren devinme kendi özelinde bu tür giriþme etkinliði kazanmadýkça süreç içinde baðýntý devimi ya da iliþkindik devimli boyutlanmalar, beliremez.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.