..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > MUSTAFA ESER




13 Ocak 2020
Kelimeler - Kavramlar - Felsefe  
Kavramlara Ýslami Perspektiften bakmak

MUSTAFA ESER


Kavramlara Ýslami Perspektiften bakmak


:IBF:
FELSEFE


     Belirtildiði gibi felsefeyi tek bir tanýmla açýklamak oldukça güçtür. Felsefenin ne olduðunu ortaya koyan þu üç görüþ ise yaygýn olarak kabul görmektedir (Sözer,2002, s.83):
1. Felsefe insanýn niteliðini, dünyanýn yapý ve iþleyiþini anlama çabasýdýr.
2. Felsefe gerçeði bulma ve öðretme yolunda bir bitmeyen derinleþmedir.
3. Felsefe insaný iyiye, doðruya ve güzele yönelten bir düþünce biçimidir.
     Tanýmlardan benim anladýðým felsefeci devamlý soru sorarak Yaratýcýdan Yaratýlana doðru kainatýn sýrlarýný öðrenmek ister.Zaten Felsefe terimi, kaynaðý Yunanca philosophia terimine dayanan “sevgi” (philia) ve “bilgi, bilgelik” (sophia) sözcüklerinin birleþmesinden oluþmuþtur.
     Felsefenin bildiðim kadarýyla Ýslami bir karþýlýðý yok.Çünkü imanla felsefe bir arada olmaz. Felsefedeki þüphe Ýman da bulunmaz.Felsefeci gerçeði öðrenceðim diye herþeye þüpheyle yaklaþmak zorundadýr.Mü'min ise þüphe etmeden-görüyormuþçasýna-inanan kiþidir. Mü'min Ýhsan makamýndadýr.Ýbadetlerini Allah-ü Teala’yý görüyormuþçasýna yapar.
     Pek çok bilim dalý gibi felsefede batý menþeli bir bilimdir.Bediüzzaman'ýn deyimiyle Batýnýn geliþmesi ilim ile,doðunun geliþmesi din iledir.
     Batý bozulmuþ(muharref) dininden uzaklaþtýkça geliþmiþ,ilerlemiþtir.Batý geliþmesini LA-DÝNÝ olmasýyla gerçekleþmiþtir.Bozulmuþ,orjinalitesini kaybetmiþ Hristiyanlýk dininden uzaklaþtýkça Ýlim ve Fen alanlarýnda geliþmesini sürdürmüþtür.Ýlerledikçe gözünü sömürülecek topraklar ve kiþiler olarak gördüðü Doðu(Þark) ya çevirmiþtir.Ýsmi 20 yüzyýlda konmuþ olan Þarkiyatçýlýk(Oryantalizm) bilimini de ile Doðu'yu sömürme hedefine entegre etmiþ,sömürüye baþlamýþ ve halen de devam etmektedir.
     Þarkiyatçýlýk Edward Said’in bir baþka tanýmlamasýnda: “Þarkla uðraþan ortam kurum olarak, Þarký ele geçirmek, Þarký yeniden yapýlandýrmak ve onun üzerinde yetki kurmak” olan bir batý biçemidir.
     Batý menþeli bütün bilim dallarýndaki kavramlar batýnýn sömürgeci ve genelde ilahi dinler, özelde Ýslam dinine olan düþmanlýkla tasarlanmýþtýr dersek yalan olmaz her halde.Okuyucular beni komplo teorisyeni olarak tanýmlayabilirler ama Batý,Kilise,Havra ve Ateizmin en büyük düþmaný Ýslam dini deðil midir?Yüz yýllardýr Ýslam dinini bozmak, Müslümanlarý birbirine düþürmek Batý düþüncesinin klasiðidir.Ýslam ümmetinin arasýna sokulan her fitnenin altýndan Batý çýkmaktadýr.Batýl mezheplerin kurucularý da Yahudi ve Hýristiyan kökenli insanlardýr(Abdullah Ýbni Sebe vb.)
     Klasik tanýmýyla Bilgiyi sevmek aramak iddiasýndaki filozoflarýn çoðunun inançsýz, marksist, materyalist olmasý tesadüf sayýlabilir mi?
     Okuyucularýn malumudur ki:Son iki yüz yýlýn en popüler iki Yaratýlýþ teorisi vardýr.Her þeyi tesadüfe baðlayan,Darwin’in Evrim Teorisi ve Kainatýn Yaratýldýðýný savunan BÝG BANG teorisi.Batý iki yüz yýldýr her þeyini Evrim Teorisine göre tasarlamýþtýr.Karl Marks Darwin'in en iyi dostlarýndandýr. Ateist bilim adamlarýnýn Darwin’in teorisine sýký sýkýya sarýlmalarý teorinin temelde Yaratýcýyý kabul etmemesi deðil midir?
     Ýslam’da olmayan ilk akaid problemlerinin ortaya atýlarak fitnenin alevlendirilmesi de felsefecilerin eseridir.
     Böylece Yahudi ve Hýristiyanlarla karýþýp kaynaþma sonucu bazý Müslümanlarda, Hýristiyan ve Musevîlerde görüldüðü þekilde akaid meselelerinde diyalektik ve münakaþayý sevme eðilimi belirdi. Felsefî tarzda Müslümanlarýn akideleri mevzuundaki araþtýrmaya Ýslâm'ýn Hýristiyanlýkla ve diðer dinlerle karþýlaþmasýnýn tesirini Goldziher þöyle tasvir ediyor: “Yalnýz tercüme olunan kitaplarýn tesiri yoktur, belki Müslümanlarla Hýristiyanlar gibi diðer unsurlarla karýþmanýn bu tesirde hissesi vardýr.
     Miladî 7.asýrda Müslümanlar arasýnda Kaza ve kader insanýn hürriyeti ve iradesi etrafýnda þiddetli dialektik görüþmeler meydana geldi. Þahsý karýþma, kaynaþma sebebiyle Þark Hýristiyanlarýndan bu ve benzer meselelerde Müslümanlara bazý münakaþalar girdi. Bu meseleden baþka, Aristo ve yeni Eflatunculuk gibi Yunan Felsefesi fikirleri de tercüme ve nakilden çok þifahî nakil vasýtasýyla Müslümanlara geçti”[45]
[45] Muhaddarat Fi-Ýslam Heidelberg, 1925. Bkz. el-Canib el-Ýlahi-min et-Tefkir el-Ýslamî, Kahire, 1948. c. l. s. 264-265.     05/10/2018



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Felsefesi - Ýslamýn Felsefesi - Müslümanýn Felsefesi
Selefiler - Reformcular
Kelimeler Kavramlar - Reform - Ýslamda Reform
Kelimeler - Kavramlar - Oryantalistler
Yaratýcý - Yaratma
Kelimeler Kavramlar - Kelam Ýlmi
Elfaz - I Küfr
Kelimeler - Kavramlar - Ýbni Teymiyye
Kelimeler Kavramlar - Mümin - Müslüman - Veli
Kelimeler Kavramlar - Merak Ettiklerim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Amatör Yazarýn Çilesi
Zafer Toprak Söyleþisi - Tarih
Kelimeler Kavramlar - Ýnsan Anlatan Bir Kelimedir
Okur Haklarý
Kuraný Kerim Ýnsaný Anlatýr
Kelimeler Kavramlar - Akýl Cehalet
Ýyiler Çay Ýçer

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bereli 30 [Roman]
Bereli 25 [Roman]
Bereli 33 Final [Roman]
Bereli 28 [Roman]
Bereli 32 [Roman]
Bereli 19 [Roman]
Bereli 20 [Roman]
Bereli 31 [Roman]
Bereli 21 [Roman]
Bereli 29 [Roman]


MUSTAFA ESER kimdir?

50 YAÞINDAYIM. MEMURUM. ÝKÝ ÇOCUÐUM VAR.

Etkilendiði Yazarlar:
HERKESTEN VE HÝÇ KÝMSEDEN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUSTAFA ESER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.