..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Ocak 2020
Anlamak Gerek 52  
Bayram Kaya
Dahasý köleci yabancýlaþma içindeki yaklaþmaz lýðýn analitik düþünce-den yoksun yobazlýðýný sürdürmek için "cenneti analarýn ayaðýnýn al-týnda" sayan zorlama ve güzel söz oluðun söylemleriyle bu anlayýþla-rýmýzý bir iyice pekiþiriz.


:FGC:
51
Dahasý köleci yabancýlaþma içindeki yaklaþmaz lýðýn analitik düþünce-den yoksun yobazlýðýný sürdürmek için "cenneti analarýn ayaðýnýn al-týnda" sayan zorlama ve güzel söz oluðun söylemleriyle bu anlayýþla-rýmýzý bir iyice pekiþiriz.

Neden analýk babalýk hakký vardý? Bu hak nereden geliyordu? Doðal ve verili düzen içinde üreme, yavru bakýmý ile kýsmi bir tür bilgisi aktar-ma iþi ortaya koyan duygu içinde de bu tür hakkýn ve böylesi bir iyi ana iyi baba olma türü anlayýþýn temeli, hiç yoktu.

Ýþte biz de köleci öðreti içinde sýnýrlarý belli olan, somut olan, iyi ana iyi baba olma gibi köleci öðretili adresleri belli, bilinen bu tür köleci temel durumlarý kendi kendimize þiar yaparýz. Düþünmek için, analiz yapmak için bu þiarý kendimize referans ederiz.

Köleci referanslý adresleri kendimize erdem baðýntýsý yapacaktýk. Ad-resi olan; biline bilir, anlaþýlýr olan çýkýþýn eylem noktasý buydu. Köleci ahlaktý. Köleci ahlak çirkin olaný onursuz olaný en iyi gösterendi. Boyun eðme alçalmasýný en iyi belirtendi. Bunu þöyle diyordu. De ki ben tes-lim olanlarýn ilkiyim. Köleci sistem böyle demeyi hüner sayan teslimi-yetçi ahlaktý.

Üretirken yine kolektif doðal referanslar üzerineydik. Doðal referanstan sapan, kolektif olmayan köleci inþa referansý kolektif doðal referansa modüle edecektik. Kolektif sürece göre yapýcý olmayan çarpýtýlan köleci inþanýn geri baðlaným yasasýný (referansýný) da böylesine açýklýkla so-mut, kolektif, doðal referanslar üzerinde, birçok illüzyonlarla ortaya ko-yacaktýk.

Neden yobazlýk diyorum önce bunu açýklayým. Bir konuyu ve genelde de tüm konularý; dogmalarla, sanal söylem ve inançlarla belirtip açýkla-yan davranýþlara yobazlýk diyordum.

Ne üremenin inançla bir ilgisi vardý. Ne yavru bakýmý yapmanýn cenneti ayaklar altýna alma lüksü vardý. Ne de inek cenneti garantilemek için buzaðýsýna bakýyordu.

Bu söylemlerin konuyu "asýl meselelerden (köleci çeliþkilerinden)" uzak tutup kiþiyi kendisine ve sisteme yabancý kýlmaktan baþka hiçbir anlamý yoktu. Bu toptancý mantýkla çocuðunu boðan, çocuðunu çöpe atan, çocuðunu cami avlusuna býrakan, çocuðunu ve çocuðunun organýný satan analar da ayaklarý altýnda cennet olan anlardý.

Bu söylemler günü kurtaran söylemler olmakla, kalýcý olmayan palyatif çözümlerdi. Genel baðlamla bu sözlerin sorunu çözdüðü görülmemiþ-tir.

Bu tür söylemler analiz gücü olmayan, bilgisizle toplumsal bir yaraya parmak basan, iyi niyetli bir söylemdi. Ya da asýl meseleden saptýran söylemlerdi. Ýnsanýn kolektif birim güçle ürettiði tüketim ve kullanýmlarý paylaþamamasý ile cennetin ana ayaðý altýnda olmasýnýn hiçbir baðlan-týsý yoktu.

Bir kere iyi analýk iyi babalýk tüm dini söylemlerin, inançlarýn tanýmla-masý altýnda olan bir gelenek söylemdir. Oysa toplum çocuk yetiþtir-meyi anaya babaya vermez. Bir yanda üreten yapý ile toplumu oluþtu-rup doðadaki canlýlardan ayrýlmýþsýn.

Diðer yandan çocuk yetiþtirmeyi üretememiþ gibi diðer canlýlarýn yav-rusuna bakmasý gibi çocuk bakýmýný ana baba inisiyatifine býrakýp iyi ana baba olmak diye de gözleri boyamýþsýn.

Bu tutum tam bir çeliþkidir. Hem de köleci çeliþkidir. Oysa hemcinsler kolektif yapýyý inþa eder etmez yavru bakýmýný, yavru eðitimini de kolek-tife göre kolektif kýlmýþtý. Ýyi ana iyi baba söylemini kotaran dinler, dine baðlý anlayýþlar da köleci sistemin ürünüdürler. Zaten bu tanýmlarýn kendisi de tümden köleci sistemin üretim ve paylaþým koþullarýndan kaynaklýdýrlar.

Bize öðretilenler dýþýnda, bu konular özelinde, bizim hiçbir çözümleyici bakýþ ortaya koyacak analitik düþüncelerimiz yoktur. Köleci sistemden beri bin yýllarýn basma kalýp söylemleri içinde böyle düþünür. Böyle dü-þündürülürüz.

Dini öðretilere raðmen yine de iyi ana, iyi baba, iyi ebeveyn cinayetleri hiç eksik olmaz. Kardeþ kavgalarý, kardeþ cinayetleri, ana baba katilleri hiç eksik olmaz. Sistemin bize olan telkini içinde sanýyor muyuz ki tüm bunlar, hayýrlý ana, hayýrlý baba, hayýrlý evlat olamamaktan kaynaklýy-dý?

Aslýnda ne hayýrlý bir ana baba vardýr. Ne de hayýrlý evlat vardýr. Ama sistem kendi çarpýtmalarýna böyle bakmamýzý ister.

Ben bu iki konuya yukarýdan beri bakýp geldiðim gibi iki temel açýdan bakýp analizlerini, tarihselliðini ve realiteyi bu somut iliþkiler üzerindeki nesnel yansýmalarý, özetle bitiren izahýný edeceðim.

Var oluþ kendisini tekrarlayan kesikli süreklilikle vardý. Kendisini tekrar-layan süreçlerin kendi üzerine kendi etkimeli çevrimleri vardýr. Üreme bu çevrimlerden biridir.

Örneðin aðaç gibi yaþam sal varoluþlarda üreme çevrimi, üreme ya-pana üreyen üzerine bakým, gözetim, beslenme, eðitim yaptýrma, ko-ruma gibi iþlev vermemiþti. Ama çoðu var oluþlar için bunlar da gerek-liydi.

Var oluþ niceli ilikle çeþitliliktir. Var oluþ aðaçtaki çoðalmanýn önlemi olan kendi tekrarlarýný, meyve ya da tohum üzerinde iliþkilendirmiþtir.

Genel olgu enerji akýþýdýr. Akan enerji deðiþme dönüþme, parçalý oluþ-la çevrimlidir. Çevrimlerde türlü türlüdür. Oda gibi enerji çevrimli bir alan içinde hava olarak yer kaplayamýyorsanýz su olarak yer kaplarsýnýz. Eþya olarak yer kaplarsýn. Küçük olarak, hafif olarak, kýsa olarak yer kaplarsýn vs.

Akan enerji akmak isteyip te birden akamayan kýsmýyla vardýr. Akan erke akmayan erke ile vardýr. Akan enerjinin veya akmayan enerjinin kendi üzerine kendi etkisiyle bir direnci, bir sürtünmesi, bir eylemsizlik ortaya koymasý, akana karþý akmayan, boþalana karþý þarj, git olana karþý gel durumla vs. yansýma niceli durumlarla vardýr.

Bu nedenle akan kýsmýna karþý birden akamayan, birden boþalmayan bir kýsým enerji kendisine direnç olmakla, akamayan enerji kýsmý akýþta yoktur. Yani var olana karþý görece var olmayan vardýr. Akýþ olana gö-re akýþla olmayan yoktur. Akýþla olmayan var oluþa, durgunluða dura-ðanlýða göre akýþ içinde olan akýþ sýz olamama durumuyla yoktur.

Akýþlý duruma göre de duraðanlýk, devinim akýþý olamamakla yoktur. Yani varlýk yokluða yokluk varlýða dönüþmekle birçok belirme olasýdýr. Bir çevrim kendi içine, kendi üzerine ve kendi ve dýþýna yansýmadýr.

Akan enerjinin, akan hareketiyle akmayan duruðun enerjinin giriþmesi birbiri ile boþluk, oyuk ile akan hareket giriþmesi ortaya konur. Böylece enerji üst üste çoklu devim durumlarý içinde ayný anda çok türlü davra-nýþ içindedir. Bu özdeki özellikler nedenle hem vardýr hem yoktur. Hem dalgadýr hem parçacýktýr.

Birbiri ile dolaþýktýr. Oyuk olarak ölçtüðünüz parçacýk hareketidir. Par-çacýk hareketi olarak ölçtüðünüz de karþý bir oyuk hareketi çökmesidir.

Çoklu zýt durumlar birbirine dönüþen beslenme hareketidirler. Dolma boþalmadýr. Burada kuantum sýçramalarý yapmalýyým. Okur sýçrama baðýntýlarýný kurmalýdýr. Kendini tekrar eden çevrim çeþitliliði omurgalý hayatlarda yavru bakýmýný dýþtan ikmal etme olarak tamamlamýþtýr.

Bu baðlamda iyi bir ana baba olmaya iliþkin doðadaki temel referans nedir? Yüksek omurgalýlarda bir doðuran ve bir doðurtan vardýr. Doða-daki bu referans içinde bizim anladýðýmýz ve bizim anlattýðýmýz anlamla iyi ana iyi baba olucu beliriþ tarzý yoktur. Beliriþ tarzlarý üzerine öznel algýlar modüle etme vardýr. Özellikle de sýnýfsal öznel algýlarý erdem di-ye modüle etme vardýr.

Yani doðuranlarýn ve doðurtanlarýn bu temel referans içinde iyi ana iyi baba olmak gibi amaçlý bir hedefleri yoktur.

Ne doðurmak, doðuranlarýn ellerindedir. Ne doðurtmak, doðurtanlarýn ellerindedir. Ne doðuran olmak ne doðurtan olmak kiþilerin ellerindedir. Nedeni kendisi içinde olmayanýn, sonucu da kendisi içinde olamazdý.

Doðurmasýna neden doðuranýn kendisi deðildi. Yani doðuranýn nedeni kendi dýþýndaydý. Öyle ise doðuranýn yavruya yaptýðý bakým olgusu olan sonuç, doðuranýn içinde iyi analýk gibi bir sonuçla da bulunamaz-dý. Muktedirlikle olmadan, sahiplik ve irade kazanýlmýyor. Nedenle ol-madýðýnýz zaman böylece amaçlý, soyut imajlý bir anlam ortaya koya-mýyordunuz.

Doðuranlar ve doðurtanlar kendi irade ve istemleri dýþýnda olmakla; bi-yolojik ve biyo kimyasal fizyolojik nedenlere baðlý zorunlu yasalar ge-reði elinden olmadan üreme deðimiz sürecin içindedirler.

Yani hiçbir doðuran ve doðurtanlar, iyi analýk iyi babalýk yapma bilinci ile doðum yapýp, doðurtma ve yavru bakýmý içinde olmazlar. Ne bir ineðin ne bir aslanýn, toplum içine girene kadar ne de bir hemcinsimizin iyi analýk, iyi babalýk gibi böyle bir bilinci yoktur.

Akýl balið olmadan, reþit olmadan bir toplum içinde olmadan çiftleþen iki karþý cins insanýn doðurmasýnda ve doðurtmasýnda iyi bir analýk ba-balýk fikri aramak beyhudedir. Ýyi bir ana baba olmasanýz da üreme olacaktýr.

Üremenin iyi bir ana babalar ortaya koymak gibi saçmalýðý yoktur. Yav-ru bakýmý yapmayan, aðacý kötü bir anan baba mý sayacaktýk? Ne ka-dar saçma deðil mi? Bu kavramlar bir yerde geliyordu da bizler çözüm-lemesini mi iyi yapmamýz gerekecekti.

Genelde doðuran, özelde de doðurtanlar yavruyu korurlar. Gözetirler. Besler, emzirirler. Doðuran ve doðurtanlarýn önsel deney algýlarý dýþtaki nedenleri üzüm üzüme baka baka kararýr örneðindeki yansýma kuramý içinde, yavrularýna hayatta kalma tutumunu yansýtýrlar.

Yavrular da yansýma, etkilenme kuramý içinde görüleni tekrarlama, gö-rüleni taklit etme ile yansýtýrlar. Taklit edenler, taklit edilenleri içgüdüsel eðilimleri üzerine modüle etmekle, yavrular da bunlarý öðrenir. Ama bunlarýn hiçbirini bilerek isteyerek tam bir bilinçli oluþla yapmazlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.