..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Ocak 2020
Anlamak Gerek 49  
Bayram Kaya
Ve bizler kaldýramayacaklarý kolektif yükü kiþiler aileler omuzuna yükle-diðimiz halde bu gerçek karþýsýnda bile kiþilere iyi ahlaklý ol diyorduk. Tüm mesele bu çýplaklýkta olmakla, buydu. Bunlarý kolektif tutum içinde çözümlemek yerine biz kiþilere iyi ana baba olacaksýnýz diyorduk.


:EFB:
49
Ve bizler kaldýramayacaklarý kolektif yükü kiþiler aileler omuzuna yükle-diðimiz halde bu gerçek karþýsýnda bile kiþilere iyi ahlaklý ol diyorduk. Tüm mesele bu çýplaklýkta olmakla, buydu. Bunlarý kolektif tutum içinde çözümlemek yerine biz kiþilere iyi ana baba olacaksýnýz diyorduk.

Doðrudur kiþiler iyi ana baba olacaktý. Ama kolektif yükten olmasý ge-reken saðlamalarý üslenerek iyi ana baba olmayacaktý. Kolektif sisteme zýtlaþan köleci sistemle sana taþ atana ekmek at; diye erdem öðretisini pekiþtiriyorduk.

Dikkat ediniz köleci sistem size taþ atýlýp atýlmamasýný sorgulatmýyor. Yoksulluk sorgulayýp açýklamýyor! Doðrudan konuya giriyor. Sanki taþ atýlmasý zorunluymuþ, yardým almanýz zorunluymuþ algýsýnýn bilinç altý göndermesi karþýsýnda sizi ekmek atmaya, iyilikle güzellikle yardým yapmaya çaðýrýyor!

Sana neden ve kim taþ atýyordu? Taþ atýlmak zorunda mýydý? Taþ at-mak yer çekimi kuralý gibi ilkten beri evrensel bir kural mýydý?

Bu tür söylem hileleriyle, güzel tür güya söz öðütleriyle köleci hukukun da yine bir köleci hukuk ve köleci adalet olacaðýný, bilmezden geliyor-duk!

Sorgulamadan hýrsýzlýk yapmayacaksýn demekle, sistemin istediði kö-leliðe boyun eðiþi öðreniyorduk. Köleci sisteme kadar çalmayan, sada-ka vermek nedir bilmeyen insan; köleci sistemle birlikte birden çalan, nankör olan, serkeþ olan ve sadaka zekât veren, sadaka ve zekât alan insan olmuþtu.

Doðada avladýðýnýz bir avýn ya da toplanan meyvenin elinizde kapýl-masý köleci sistemin söylediði çalma veya hýrsýzlýk eylemi deðildir. Hýr-sýzlýk daha rafine daha tarihsel söylemli bir bilgi ve bilinçti. Kolektif bir üretim hareketi içinde kolektif emeði içsinim yapmýþ kolektif emek do-nanýmla oluþan köleci çeliþme içinde baþlýyordu.

Çalma kavramýnýn üreten kolektif emekle ve üreten kolektif emeði pay-laþan sekans hareketi ile ortaya konduðunu dikkatli bir okur ayýrt ede-cektir. Yani hýrsýzlýðýn kolektif bir zaman hareketi üzerinde dengeleri bozan deðiþkence türeyen bir eylem oluþla vardý.

Ýnsan kolektif üretim hareketi nedenle doðada kopmuþtu. Ýnsan kiþisi emek hareketlerini kolektif yetenek üzerine tahvil etmiþti. Belli bir kolek-tif yeteneði hýfz etmeden kolektif kiþi yeteneðine dönüþtürmeden üre-temiyordu. Üretimin baþýnda devamýnda kolektif temel olmak zorunda.

Üretim hareketinin baþýnda depo bir kolektif enerji olmak zorunda. De-vamýnda da geliþme süreci yenileme diye tabir ettiðimiz inovasyonla sürdürülebilir bir üretme hareketi için araþtýran geliþtiren bir kolektif ha-reket her zaman zorunludur. Ya da inovasyon yaptýrýcý bir kolektif emek ürünü depo bir enerji yine inovasyon içinde zorunludur.

Kolektif olan her þey zorunlu olarak herkesle mirastýr. Özelleþtirme an-cak bu zorunlu mirastan sonra zorunlu miraslar üzerinde kiþisi yetenek kiþisi ilgi ihtiyaçla herkesin yeteneðine ve ihtiyacýna göre özel paylaþ-týrma ve tüketim olur. Kolektif yetenek olmadan doðada üretemiyordu-nuz.

Hemcinsler ve giderekten de insan doðayý kolektif üretim hareketi ile sahiplenmiþti. Kolektif insan, çevresinin olanaklarýna göre ve insan na-sýl üretiyorsa doðadaki kolektif sahipliði de oydu. Doða kolektif sahiplik-le kiþisi sahipliðe kapalýydý.

Artýk kiþi içinde olduðu içinde olmakla belirlendiði kolektif güç olan ko-lektif sahiplikten yoksun kýlýndýðýnda ne doðaya dönecek bir olanaða sahipti. Ne doðada av yapacaðý baþlangýç koþullarý ortada vardý. Ko-nusu edilen paylaþma edimi de kolektif ligi güden imge imleç hareketti

Kolektiflik ve paylaþma birbirini doðuran eylemlerdi. Paylaþma kolektif üreten, kolektif tüketen oluþmayý baz almakla üretim ve paylaþma bu tür denge deðerlerine en yakýn durumla olmadýkça hýrsýzlýk vardýr.


Üreten kolektif emek ve üreten kolektif emek belirlenenle olan kiþi emeði kolektif yapýya göre olmak zorundadýr. Üreten kolektif yapý ön-cesi belirleyen saðlatan sosyal bir kolektif yapýdýr. Saðlatan ve sosyal olan kolektif yapý içinde saðlama olan neyse, o gün için onlar herkesin yeteneðine ve ihtiyacýna göre daðýlýr.

Yani kolektif yapýyý oluþan aciz, güçsüz, çocuk, iþ bölüþümü yapan ve kolektif depo enerjiyi oluþacak olan belirlenim durumlar o saðlama içinde bir karþýlamayý zorunlu olarak öngörür. Çünkü kolektif bir sosyal inþa, ilk durumlu tekil insanýn çocuk bakýmý, çocuða bakan eþinin ve sakat eþinin bakýmý gibi kimi temel tutumlarýný bu yapý içine getirdi.

Yalýn tekil durumlu kiþi, kendisini ve en temel duygusunu kolektif ve sosyal yapý içine bað iliþkileri yapmakla kolektif etkiyi ortaya koymuþtu.

Herkesin yeteneði ve ihtiyacý kavramý bu nedenle ön tanýmlý bir saðla-tan, üreten, iþ bölüþümü olan emek hareketi ile emek hareketi içerme-yen zorunlu temel sosyal bað içindeki acizliði de kuþatan bir anlama ve anlatýmdýr. Kýsacasý yardýmlaþma kolektif emeði ortak akýl eden kolektif enerji düzeni üzerinde kolektiftir.

Ýþte kolektif oluþmanýn ve kolektif inþanýn geliþmiþ bir üst düzey dina-miði köleci anlayýþý da yansýtýr oldu. Yansýma; olumlu-olumsuz oluþu; merhameti- merhametsizliði; hakký hukuku adaleti, erdemi erdemsizliði vs. bilmez. Yansýma var olanýn yok olaný, yok olanýn var olaný biçimin-de bir olanak durumla sürecin dolma boþalma kesikli sürekli olma se-çeneðidir.

Bu kavramlar kolektif sürece göre baþlayan referansýn, köleci sürece sapmasýyla, köleci sistem öncesine göre ortaya konan çeliþkilerdi. Bu çeliþkilerden çýkacak anlama ve anlatýþlar olan söylem sel öznel anla-yýþlardý. Kolektif olan enerji düzeni, kiþinin olan en yalýn ve en yakýn yaþam bað ve duygu iliþkilerini kolektif yapmakla kolektif hareketi baþ-latmýþtý.

Köleci sistem kolektiflik sistem üzerine oturan bir sistemdir. Baþka türlü belirmesi ve yansýmasý olanaklý deðildir. Kolektif sistem kendisini baþ-taki saðlatan bir kolektif oluþa bað etmiþti. Bununla kalmadý. Bu bað üzerine kendi içinde kolektif emeði ve kolektif emeðin kolektif birim za-mana karþýlýk olan kolektif kiþi emekleri üzerinde bina etti. Kolektif sis-tem böylesi bir belirlenen ve belirleyen süreç olmuþtu.

Oysa üretim kolektifti. Köleci sistem üreten ve zorunlu olan kolektif iliþ-kiye dokunamýyordu. Üreten ve zorunlu olan kolektif iliþkiyi köleleþtiri-yordu. Bunu da mülk sahipliði üzerinde yapacaktý. Yani kolektif baðýn-týyý birbirinden koparacaktý.

Þimdiki üreten düzey içinde sonuç olan bir kolektif bað iliþkisi þimdi ne-den gibi ortaya konabilirdi. Neden olan kolektif bir bað iliþkisi de sonuç gibi söylenen akýl çýkarmalarý içinde yapýlacak paylaþtýrmalara dönü-þebilirdi.

Süreç yine zorunlu ve kolektif bað iliþkileriyle yürüyordu. Üretim nesne-leriyle baðýntýlý yürüyordu. Üreten grup mesleklerinin gruplar arasý kar-þýlýklý emek kullanýmlý üretme-deðiþme taahhüt ve yüküm eden tüket-meleri esasý üzerinde yürüyordu.

Kolektif yapý El mana söylemi adý altýnda bu bilince bu tarihsel oluþa yabancýlaþtýrýlýyordu. Zorunlu iliþkiler olduðu gibi korunuyordu. Ama gerçek olana göre gerçek olmayanýn söylem ve anlam þaþýrtmasý veri-liyordu.

Algý operasyonlarý yapýlýyordu. Öznel düþünme süreçlerini belirleyen gerçek imge ve imajlar deneyimleri yerine gerçek olmayan soyut imge ve imajlardan yapýlacak çýkarýmlara yer deðiþtirtme öngörülüyordu.

Ýþte bu tür hile ve aldatmalar içinde iþ bölüþümünü veren, imece olan, yardýmlaþan, katýlan, kolektif birim zaman içinde kolektif birim zamaný veren kiþi emek zamaný gitmiþti. Kolektif emek gitmiþti. Üretim aracý ve üretim nesnesi olan kolektif sahiplik gitmiþti. Üreten olmakla zorunlu baðýntý söylemleri gitmiþti.

Yerine üreten kolektif baðýntýlara ve kolektif zenginliðe sahip olan bir irade konmuþtu. Köleci sistem kolektif lige sanal uydurma anlamlar vermenin deðiþimi üzerinde yürüyordu. Köleci yapý paylaþým iþini ko-lektif zaman içinde olmayan, ama kolektif tutumun üzerini örtmekle kendisini kolektif bir tutumla belirledi.

Kýsaca baþlangýçta (bidayette) üretim kolektiftir. Kolektif baþladý. Üretim doðasý gereði kolektif olarak sürer. Bu üretme sürecine istisnasýz biliþ, buluþ yani keþif ve icat olan bilimsel üretimler de dahildir.

Hemcinsler hýrsýzlýk yapmýyorlardý. Çünkü ellerinde hýrsýzlýk yapacak hýrsýzlýk yaptýracak bir üretim deðerleri yoktu. Hemcinsler üretim yaptýk-larý zamanda da kendi içlerine yapýlan üretimden yoksun kalan olma-dýðý için hýrsýzlýk yapan da yoktu. Hýrsýzlýðý da bilmiyorlardý. Kolektif olan süreçlerdeki kolektif üreten ve kolektif paylaþan iliþkilerde hýrsýzlýk baþlayamamýþtý.

Üreten iliþkisi dýþa açýlmakla gruplar arasý üretim hareketi oldu. Üretim hareketi totem kültür hareketi ve totem sosyal hareketi olmaktan çýktý. Ve ittifaký süreçli entegre bir uygarlýk ile entegre bir sosyo biyo kültürel sentezli insan olma sürecine dönüþtü.

Üreten insan ön ittifaklý ilahi yapý içinde kolektifti. Ýnsanlý üreten inovas-yon köleci yapýyý yansýtýr oldu. Köleci yapý nesnel yansýmalardan öznel anlamlar çýkarmakla, nesnel yansýmalarý makyajlayan bir ambalaja dö-nüþtü.

Kolektif ürettirdiði, kolektif yapýya; mülk sahipliði üzerinde paylaþtýran bir irade uyguladý. Ýþte kolektif yapýya göre olan bu deðerlerde sapan anlayýþýn iradesi ile köleci yapýnýn kendisi hýrsýz, kendisi adaletsizdi vs. Üreten bir yapý içinde, üreten iliþkiyi esas almakla, üreten iliþkiye göre paylaþtýran sistem dengedeydi.

Þimdiki hal þuydu. Dengede olan, iþleyen, baþlangýç enerjisi verilmekle devinen kolektif sistemin yol alýþý içinde kolektif sahiplik kiþi sahiplikle el deðiþtiriyordu.

Sistemin baþýnda akýl edilemeyen, edilse bile sisteme akýþ veremeyen kiþisi sahiplik, þimdi týkýr týkýr iþleyen kolektif sistem içinde irade sahi-biydi. Ve kiþisi sahiplik kolektif sahiplik yerine süreci determine ediyor-du. Kiþiler bu duruma göre belirlenip angajman oluyordu. Kiþiler bu sü-rece göre yetiþip bu sürece göre düþünüp bu sürece göre çýkarýmlar yapýyordu.

O halde bu süreç içinde bu sürecin araç ve enstrümanlarýyla verilen hak hukuk adalet içindeki demokrasi mücadelesi ile yeni bir kolektif akýþa doðru kolektif akýþý veren ve kolektif akýþa yaklaþan yepyeni an-layýþlar ortaya koyacaktýk. Yüz yýlarýn kavgasý buydu.

Ýþte tarih bu kavgaydý. Kaybettirilen üreten kolektif süreçlerdi. Kaybetti-rilen kolektif süreçler kaybedilen kolektif deðer kadar insana yük edili-yordu. Adýna sanal anlamlar yükleniyordu. Kiþi bu sanal deðer yargýla-rýna göre toplumda dýþlanýyor ya da tasvip görmekle topluma kabul ediliyordu.

Artýk toplumu belirleyen izah ve anlayýþlar bu tür illüzyonlarla oluþturu-lan bu uydurma aforozlardý. Toplumun temeli üreten iliþki ve üreten iliþ-ki belirleyenle olan dengeydi. Oysa þimdi de üretiyordunuz. Toplum ve akýþ bunun üzerineydi. Ama bunun hiç önemi yokmuþ gibi gösteriliyor-du.

Üreten iliþkilerden soyutlanmýþ davranýþ ve ahlaki yabancýlaþtýrýlmalar içinde siz, toplum tarafýndan aforoz edilecek dýþlanmanýz ya da kabu-lünüz; her þeyin belirleyeni olan irade olup çýkmýþtý. Ýþte yabancýlaþma buydu. Kolektifin size karþý yerine getirmesi gereken görevi zenginlik olarak efendilere vermiþtiniz.

Efendilere verilenleri gerekli kolektif çalýþmalarla yerine koyamýyordu-nuz. Yerine koyamadýðýnýz kolektif yük kadar süreçleri, türlü ahlak, er-dem, dürüstlük gibi güzelleme tuzaklarla kiþilerin omuzuna yüklüyordu-nuz. Bu tarz köleci çeliþkiler nedenle iyi analýk, iyi babalýk, acýma, mer-hamet, merhametsizlik erdem erdemsizlik, ahlak ahlaksýzlýk vs. vardý ve bunlar kiþilerin üzerine yüklenmiþ olmakla ruh ve sinir bozukluklarýydý.

Köleci sistem hileyi bilmeyen durum içinde hileyle ve nispeten kolaylýk-la var olmuþtu. Kendisi hile olan köleci sisteme hile kuramýyordunuz. Açýk açýk hukuki mücadele ve hukuki uzlaþmalarla sistemin deðiþtirici-lerini dönüþtürücülerini oluþuyordunuz. Bu da bilinçlenmeydi. Ama üre-ten yapýnýn öznel unsuru cahillik tuzaðý içindeydi. Bunu kýrmakta henüz mahir deðildiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.