..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > MUSTAFA ESER




6 Aralýk 2019
Evrim Teorisi  
BÝLÝM MÝ ÝDEOLOJÝ MÝ

MUSTAFA ESER


Evrim Teorisi bilimsel bir teori deðildir.


:GCH:
EVRÝM TEORÝSÝ

     Son yüz elli yýlýn en çok tartýþýlan,ispatý mümkün olmamasý oranýnda popüler bilimsel teorisi þüphesiz Evrim Teorisi’dir. Darwin’in Türlerin Kökeni kitabýný yayýnladýðý 1859 yýlýndan itibaren tartýþmalarýn merkezindedir Evrim Teorisi.Evrim Teorisi hakkýnda yazmaya niyetlenince Evrim Teorisini savunan bir kaynaktan yararlanmak istemedim.Nihayetinde ben de Evrim Teorisine(daha doðrusu biyolojik evrim teorisine karþýyým.Evrim Kuramý/Teorisini savunan bir kaynaktan yararlanmam yazýlanlarý eðip bükmemi gerektirebilirdi.Böyle düþündüðüm için okumaya Caner Taslaman’ýn Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrý .isimli kitabýndan faydalandým.(Yazýyý okuyanlar kitabýndan faydalandýðým için Taslaman’ýn fikirlerini kabul ettiðim veya desteklediðim fikrine kapýlmasýnlar lütfen.)
     Evrim Teorisi hakkýnda kapsamlý bir kitap yazan Caner Taslaman’a göre Teoriyi ortaya atan kiþilere göre Evrim kavramýyla aþamalý bir geliþim süreci kast edilir.Schelling Doða merkezli,Hegel Ýdealist ve insanlýk tarihi merkezli,Marx Materyalist ve ekonomik iliþkilerin belirlediði tarih merkezli,Darwin’de bütün canlý türlerinin birbirinden oluþmasý merkezli bir evrim anlayýþý bulunuyor.
     Evrim Teorisini savunanlar adeta bir din gibi teoriye baðlýlar.Din gibi diyorum çünkü Evrim teorisi neredeyse savunucularý tarafýndan Semavi/Ýlahi dinlere alternatif bir din haline getirilmiþ.Bu cümle gerektiðinden çok iddialý gibi görünebilir.
     Evrimi toplumsal,kiþisel,teknolojik veya kültürel geliþim süreci olarak algýlýyorsanýz yukarýdaki ifade size tamamen yanlýþ gelecektir.Haklýsýnýz.
     Evrim Teorisini bilhassa Biyolojik Evrim Teorisini savunanlarýn Yaratýlýþ konusuna yaklaþýmlarý farklý:Ama konunun özü öyle deðil. “Fakat bu yaklaþýmda bulunanlardan, ‘evrenin tesadüfen oluþtuðunu’ söyleyenler, ‘tesadüf’ kelimesini ‘bilinçli bir tasarýmýn karþýtý’, Ernst Mayr, The Growth of Biological Thought, s.86-87, 303. 13 Arda Denkel, Ýlkçaðda Doða Felsefeleri, Özne Yayýnlarý, Ýstanbul (1998), s. 54. Friedrich Albert Lange,Materyalizmin Tarihi ve Günümüzdeki Anlamýnýn Eleþtirisi 1, s.41. 24 Evrim Teorisi, Felsefe ve Tanrý ‘bilincin yönlendirmediði bir zorunluluk’ anlamýnda kullanmýþlardýr.
     Anlaþýlacaðý üzere Evrim teorisinin temeli tesadüftür.Doðal olarak evrim Teorisinin bu günkü durumunda Yaratýcý fikri yoktur. Oysa Caner Taslaman’ýn yazdýðýna göre Evrim teorisinin temel kitabý (Türlerin Kökeni) en son cümlesi“Yaratýcý’nýn meydana getirdiði bir veya birkaç basit canlý formundan diðerlerinin evrimleþmiþ olduðunu öngören bir hayat görüþünde yücelik olduðu” ifadesiyle biter.
     Darwin anýlan eserinin 1859’daki ilk baskýsýnýn bitiriþ cümlesinde Darwin ilk baþta ‘Yaratýcý’ ifadesine yer vermemiþti,1860’taki ikinci baskýda ‘Yaratýcý’ ifadesine yer verdi.Bu ifade ölümüne kadar deðiþmedi.Darwin’in görüþü her ne olursa olsun, ateist-Darwinciler ilk ortak atanýn ‘kendiliðinden türeme’ yoluyla,cansýz maddeden tesadüfen oluþtuðuna ve bu canlý formdan diðer tüm canlýlarýn evrimleþtiðine inanýrlar.(CT)
     Araþtýrýrsanýz Ýnternette Evrim Aðacý isimli bir site bulunduðunu ve sayfanýn birinde þöyle bir ifadenin olduðunu göreceksiniz.Evrimi Anlamak:Ýlk Ýnsan Asla Var Olmadý! Bu baþlýk sadece ilk insan için deðil, ilk at, ilk deve, ilk akþamsefasý, ilk E.colibakterisi,ilk maya mantarý ve herhangi bir canlýnýn "ilk" bireyi için de geçerlidir. Hiçbirinin "ilk"i yoktur.
     Evrim Teorisi’ne inananlar bütün canlýlarýn birbirinden türediðini söylerken, baþlangýçtaki bütün canlýlarýn atasý olan ilk canlýnýn ‘kendiliðinden türediði’ni kabul etmek zorundadýrlar.(CT)
     Morfolojik benzerlikleri, ortak atadan türemenin delili sayan Evrim Teorisi’nin doðal sonucu da, maymun ve insaný ortak bir atadan türetip yakýnakraba ilan etmekti;Darwin ve Huxley de öyle yaptýlar,daha önce Lamarck da insanýn maymunumsu canlýlardan türediðini söylemiþti.
     Darwin ise insan soyunu tartýþtýðý kitabý ‘Ýnsan Soyu ve Cinselliðe Baðlý Ayýklanma’yý ancak 1871’de,‘Türlerin Kökeni’nin ilk baskýsýndan 12 yýl sonra yayýmladý. Bu eserinde insanýn,maymunumsu atadan (ape-like progenitor) evrimleþtiðini ileri sürdü.
     ‘Evrim’ kavramýyla aþamalý ve geliþmeci bir süreç kastedilir;bu, Schelling’de (1775-1854) doða merkezli,Hegel’de (1770-1831) idealist ve insanlýk tarihi merkezli,Marx’ta (1818-1883) materyalist ve ekonomik iliþkilerin belirlediði tarih merkezli,Darwin’de (1809-1882) bütün canlý türlerinin birbirinden oluþmasý (Evrim Teorisi) merkezlidir.
     BigBang Teorisi ile tek noktadaki bir baþlangýçtan atomlara,atomlardan toz bulutlarýna, toz bulutlarýndan galaksilere bir evrim gerçekleþtiði ileri sürülür. Evrim Teorisi ile moleküllerden
tek-hücrelilere, tek-hücrelilerden daha kompleks canlýlara bir evrim süreci savunulur.
     Ýlerleyen sayfalarda tasarým delili ile ilgili bölümde detaylý bir þekilde göstereceðim gibi,belli bir iþlevi olan tek bir proteinin ortaya çýkmasýný izah etmek için bütün uzayýn tüm maddesi ve tüm zamaný yetersiz kalmaktadýr.Bahsedilen iki tür arasý farký kodlayan bölge ise yüzlerce proteinin þifresi olabilecek kadar uzundur.
     Ateistler,Evrim Teorisi’ni reddettikleri zaman, bu teorinin yerini tutacak,canlýlarýn oluþumunu açýklayacak alternatif bir teori gösteremezler. Evrim Teorisi ortaya konmadan önce ateistlerin büyük çoðunluðu,canlýlarýn kendiliðinden türeme yoluyla oluþtuðunu savunmuþlardý.(CT)
     Ýlgilenen herkesin bildiði gibi Big Bang Teorisi Teist(Allahýn Yaratýcýlýðýný kabul eden) bilim adamlarý tarafýndan büyük bir teveccühle karþýlandý.Sebebi ise Evrim Teorisi savucularýnýn aksine tesadüfü reddettiði düþüldü çünkü.Kainatýn yaratýlýþýndaki incelik tesadüfün sýnýrlarýný aþýyordu.Araþtýrma yaparken internette Big Bangcilerin sitelerinde yaþam aðacý gibi bir tablo gördüm.Big Bangciler hiçte zannedildiði gibi tesadüf karþýtý falan deðiller.Hazýrladýklarý yaþam aðacýnda Evrim Teorisini(Biyolojik) kabul ettikleri açýkça belli oluyor.Yaþam aðacýnda insanýn bilinen tarihi olarak verdikleri 6000 yýl ifadesi çok daha ilginç.C.T insanoðlunun bilinen tarihi olarak görülen tarih Ýrlanda Baþpiskoposu James Usher’in Kitab-ý Mukaddesi esas alarak tespit ettiði bir tarih.Herkes bozulmuþ Hýristiyanlýðýn uydurulmuþ kitabýna göre belirlenen bir tarihi doðru olarak kabul ediyor.Ki bu belirlenen (Protestanlar Usher’in hesabýna göre yapýlan hesaba göre dünyanýn yaratýlýþ tarihini M.Ö. 4004 yýlý 23 Ekim saat 09 olarak kabul ettiler.
     Burada önemli bir konu ortaya çýkýyor.Bilim adamlarýnýn objektifliðine ne kadar güvenebiliriz? Bilim adamlarýnýn her söylediklerini kabul etmeli miyiz? Bilim adamlarýnýn çoðu dogma veya nas diyerek Dini devre dýþýna çýkardýklarýna göre,söylediklerini kayýtsýz þartsýz kabul ederek bilim adamlarýný Dogma veya nas yerine koymuþ olmuyor muyuz?
     Geçmiþte Evrim Teorisi savunucusu bilim adamlarýnýn imza attýklarý Piltdown adamý vb.olaylar bilim adamlarýnýn objektifliðini tartýþmaya açmýþtýr bana göre.
     Bilim çevrelerinde Evrim Teorisi Teistler(inananlar) ve Ateistler(Tanrý Tanýmazlar) arasýnda geçiyor çoðunlukla.Teist denilenlerden kasýt Hýristiyan ve Yahudiler,Teizm ise bozulmuþ,Put perest bir din haline getirilmiþ Hýristiyanlýk ve Ulusal bir dine dönüþtürülmüþ Yahudilik.
     Anlatmak istediðim:Evrim Teorisi tartýþmalarýnýn aslýnda Ýslam ve Müslümanlarla alakasý yok. Evrim Teorisini savunan yerli ateistler (Ateizmi doðrudan savunanlar) tarafýndan gündemimize sokulan ve Ýslam dinine zarar verebilmek adýna gündemde tutulmaya çalýþýlan zoraki bir tartýþma alaný.(Hafýzamda yýllar önce bir tv programýnda dinlediklerim var. H.Cevizoðlu’nun programýna katýlan Evrimci bir profesör sözlerini-tam kabul görmesi için olsa gerek-Atatürk’ün bu teoriyi kabul ettiði sözleriyle baðlamýþtý.) Kendisine bilim adamý diyen birisinin bile sözlerinin kabul edilmesi için bir dogmayý ortaya sürmesi aslýna bakýlýrsa benim için pek te ilginç deðildi.
-Ýslam dinine dogma vb diyerek karþý çýkanlarýn bir Baþ Piskopos’un hesaplarýna göre belirlenen tarihi kabul etmeleri ilginç.
-Yaklaþýk 150 yýldýr tamamen bilimsel olduðu kanýtlanmaya çalýþýlan bir teorinin (CT aksini ispat etmeye çalýþsa da) özellikle Ateist ve Materyalistler tarafýndan sahiplenilmesi oldukça ilginç deðil mi?
-Yazýlanlardan kast ettiklerimi anlamýþ olmalýsýnýz.Evrim Teorisine inanlar Kainatýn, Dünyanýn,canlýlarýn yaratýlýþýnýn tesadüfen olduðuna inanmak ve kabul etmek zorundalar ve ediyorlar.Kendilerini nasýl isimlendirdikleri önemli deðil ama bu yaklaþýmýn tam karþýlýðý Ateizm’dir.30/10/2018
     Kainatýn,dünyanýn,insanlarýn yaratýlýþý her zaman ilgi çekmiþ ve bilim adamlarýnýn en gözde araþtýrma alaný olmuþtur.Niyetim bunlarla ilgili sýkýcý bilimsel makaleler yayýnlamak deðil elbette ki.Her okuyan insan gibi bu konular benimde her zaman ilgimi çekmiþtir.Big Bag teorisi,Darvin vs.
     Ben Yaratýlýþ'a tamamen Ýslam dinini referans alarak bakarým.Binlerce yýl önce neler olduðunu Ýslam dinini referans alarak okurum,yorumlarým.Hangi bilim adamýnýn yaratýlýþla ilgili olarak ne dediði iþin doðrusu beni pek ilgilendirmiyor.Nihayetinde bilim adamlarýnýn neredeyse tamamý teorilerini Evrim'e baðlýyorlar.Ýnsanoðlunun Yer yüzünde yaþamaya baþlamasýndan itibaren geçirdiði bütün aþamalarýn illa Evrime baðlamalarý beni sýkýyor.Þunu sorabilirsiniz:Evrim Teorisi nihayetinde bir teoridir,yani iddia edilen ve ispatlanmamýþ bir faraziyedir.Temel olarak ta biyolojik bir teoridir.Diðer ilim dallarýyla nasýl bir iliþkisi olabilir ki?
     Mantýk olarak haklýsýnýz diyorum ama yanýldýðýnýzý en yetkili aðýzlar söylüyorlar. "Darwin, canlýlýðýn doðal süreçlerle baþlayýp çeþitlenebileceðini, canlýlýðýn nesiller içerisinde deðiþebileceðini fark eden son bilim insaný da deðildir. Darwin’den sonra gelen yüzlerce, binlerce evrimsel biyolog, Darwin’in net bir þekilde ileri sürdüðü kuramý ele alýp geliþtirmiþ, hatalarýndan ayýklamýþ, eksik kýsýmlarýný tamamlamýþ, fazla kýsýmlarýný yontmuþ ve hatta bilimin dört bir yanýndan, yüzlerce farklý disiplinle birleþtiði noktalarý ortaya çýkararak, modern bilimin hýzla ilerlemesini ve güçlenmesini saðlamýþlardýr. Evrimsel Biyoloji’nin doðuþu, hiç þüphesiz ki modern bilimin gidiþatýný etkilemiþ, günümüzdeki birçok bilimin temellerini atmýþ veya en azýndan zaten var olan bilimlere hiç edinemedikleri bir bakýþ açýsý kazandýrmýþtýr.Bu, dünya çapýnda çalýþmalar yürüten yüz binlerce bilim insanýnýn tutkulu emeklerinin bir ürünüdür.-Çaðrý Mert Bakýrcý Evrim Kuramý ve Mekanizmalarý. Allaha Emanet olun.25/10/2018



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Caner Taslaman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bereli 30 [Roman]
Bereli 25 [Roman]
Bereli 28 [Roman]
Bereli 33 Final [Roman]
Bereli 32 [Roman]
Bereli 19 [Roman]
Bereli 20 [Roman]
Bereli 31 [Roman]
Bereli 21 [Roman]
Bereli 29 [Roman]


MUSTAFA ESER kimdir?

50 YAÞINDAYIM. MEMURUM. ÝKÝ ÇOCUÐUM VAR.

Etkilendiði Yazarlar:
HERKESTEN VE HÝÇ KÝMSEDEN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUSTAFA ESER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.