..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 27  
Bayram Kaya
Her yol olasýydý. Her iki yol da doðru, gerçekçi ve inþacýydý. Her iki yolda biri grubun birinde süreci akýl etme ile baþlatýrken diðerin de yaðmalanan ürün alanlarý nedenle, grubun kendilerine dokunmamayý gruba ders edecekti. Neden?


:EBF:
27

Doðaya yönelen ihtiyacýmýz nedenle oluþan tekil ve kimi zaman rastlaþýr kesiþme süreçleri ile yan yana gelen giriþmeler tekrarý içinde kolektif birim zamanlý katýlýmlar ortaya konmuþtu.


Bu türden, hiçbir kolektif birim zaman, arz talep yasasýný ortaya koymakla inþa edilecek bir süreç iliþkisi deðildi. Kiþilerin doðaya yönelmeleri de zorunluydu. Ayný bölge içindeki benzer çekme itme yasalarýn tabi oluþ ta zorunluydu.


Bu zorunluluklarla kiþiler ayný bölgeye tabii çekme itme yasalarý nedenle karþýlaþýrlar. Yani bu þartlar içinde kiþilerin bir araya gelici kesiþmeli yaklaþýmlarý ve birbirinden kaçýnma davranýþlarý da zorunluydu. Yani köleci sistemin arz talep yasasý, kolektif birim zamaný ortaya koymadý. Koyamazdý da.


Hemcinsler ister tekil zaman içinde olun. ister kolektif zaman içinde olun. Her iki durumda da ihtiyacýnýza denk düþen bir karþýlaþma içinde olursunuz.


Ýþte bu karþýlaþmanýn ilki, tekil veya grup halinde yapýlan avcý toplayýcý eylemlerdi. Avcý toplayýcý totem grup eylemleri kolektif tutumlardý.


Hemcinslerin avcý toplayýcý kolektif eylemleri yanýn da giderek ürettiren kolektif nedenle ortak ihtiyaçlarýna denk düþen karþýlanmalarý ile de hemcinsler üreten eylem içindeydiler.


Yani yan yana giriþen temel eylemler nedenle hemcinsler önce bir grup içi saðlama iliþkisi içindeydiler. Sonra da yine temel saðlatmalar nedenle, grup içi üreten iliþki içindeydiler.


Grubun nüfusu kullanýlan ve tüketilen nesneler ile denkleþen bir nüfus artýþý iseler de bu bir arz ve talep artýþý hiç deðildi. Kâr mantýðý içinde kâr getirmeyecek nüfus artýrýlmaz. Yedek iþçi ordusu biriktiren nüfus artýþý; bu tür kâr amaçlý ahlaksýz tutumlu tuzaklar yüzündendi.


Eðer doðada, reel bir arz-talebe dayalý nedenle üreten dinamik bir inþa olsaydý; hemcinsler kendilik bir arz ortaya korlar böylece üretim baþlardý. Arz talep kolektif yetenekle donatýlmýþ süreçler üzerine modüle edilen sömürü unsurlarýydý.


Oysa üretim, doðaya yönelen giriþmelerin kolektif birim zamaný ortaya koymasýyla ve kolektif birim zamanýn da artýk bir kolektif boþ zaman etkinliði ortaya koymasý içinde, çoðu kes amaçsýz eylemlerin amaçlý eylemlere dönüþen biliþ buluþ ortaya koymasýyla olasý olmuþtu.


Üreten iliþkiye bugünden geriye doðru baktýðýnýz da bir buðday ile bir kunduranýn farklý kullaným ve farklý tüketimleri nedenle her ikisinin de gruplar arasýnda bir deðiþtirme deðerini üzerinde takasa gireceklerini kolayca görürsünüz. Halbuki süreç hiç te “al buðdayý, ver kundurayý” tarzýný verecek bir mantýk içinde böylesi bir anlayýþ giriþmesi olmadý.


Üreten grup neden sonra kendisine yapýlan saldýrýlar karþýsýnda artýk ürünle kendisini korumayý akýl etmiþti. Üreten grubun yaþam deneyimi içinde edindiði üreten muktedirliklerden kaynaklý kendi imajlarý içinde imajdan okuma yapma, olanaklarý vardý. Üreten grup ürettiði ürün ile muktedirdi.


Muktedirlik, kolektif üretim gücü ile kolektif takdirdi. Takdir edici üretme yetisi nedenle üreten gruplarý totem gruplardan ayrýlan taný ile üreten gruplar ÝLAH gruplardý. Ýlahlar kendilerini korumak için yamyam gruba; barbarlara, sunuda bulunuyordular. Kurban veriyordular.


Buraya kadar olan sürecin hiçbir yerinde kâr edici, kazanç saðlayýcý arz talep yasasý yoktu. Yaþanan gerçek süreçler içindeki imajdan okunan süreçler giriþmesi sonrasýnda, üreten grup; “madem”, diyordu. “Saldýran yamyamlar bizi yiyecekler, o halde bizi yemeleri yerine artýk ürünü yamyamlara yiyecek olarak verelim, demenin muktedirliðini fark ettiler.


Akýl etmeseler bile üreten grubun barýnma alaný çevresindeki, meyve ya da tarým ürünü veya ürettiði bir hayvan sürüsü saldýrganlarýn hýþmýnda nasibini almakla; grup bu süreç sonrasýnda da kurtulacaklarýnýn pratiðini yaþamýþ, sonra da bu yaþanan süreci akýl etmiþ olacaktý.


Bir yerdeki bir grup, üretim gücü yetenekli donanýmla ürün verip canýný kurtarmayý düþünürken; bir baþka yerdeki grup ta yaðmalanan ürünleri nedenle kurtulmalýk ya da kurban vermeyi akýl etmiþ olabilirdi.


Her yol olasýydý. Her iki yol da doðru, gerçekçi ve inþacýydý. Her iki yolda biri grubun birinde süreci akýl etme ile baþlatýrken diðerin de yaðmalanan ürün alanlarý nedenle, grubun kendilerine dokunmamayý gruba ders edecekti. Neden?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.