..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 24  
Bayram Kaya
Karþý grup üretim sürecine girmiþti. Üreten süreç içine giren ikinci grup bir önceki zamanlardan beri tek yanlý olarak kendisine sunu yapýlan gruptu. Tek yanlý durumla sunu alan grup üretim yapmakla yeni bir yansýma ve yeni bir yapabilirlik donanýmý içine girmiþti.


:EBG:
24
Karþý grup üretim sürecine girmiþti. Üreten süreç içine giren ikinci grup bir önceki zamanlardan beri tek yanlý olarak kendisine sunu yapýlan gruptu. Tek yanlý durumla sunu alan grup üretim yapmakla yeni bir yansýma ve yeni bir yapabilirlik donanýmý içine girmiþti.

Ýyi de yamyamlýk içinde olan ikinci grubumuz yeni yansýmayý ve yeni yapabilirliði nasýl fark edecekti. Savunma baðlamýnda kendisini güven içinde görememesi nedenle kendisi de sunuda bulunacaktý. Savunma güdüsü bu denk düþmeleri ortaya koyacaktý.

Ýkinci grup kendisine sunulan ürüne karþý o sunuyu yapan grubu potansiyel bir tehdit olarak görmeye devam ediyordu. Tehdit olmasa bile imajdan algýlý tehdit duyuþu nedenle grup savunmasý güvende deðildi. Grup kaygý içindeydi. Ýkinci grubumuz aþaðýdaki gruba nazaran ikinci bir nedenle bu kes de yukarýdaki yamyam grubun tehdidi altýndaydý.

Bu yüzden ikinci grubumuz yine baþka bir yamyam gruba karþý sunu yapmaya baþlayacaktý. Kendisi de savunmacý ihtiyatla ve karþý grubun kendisine yaptýðý sunu imajýyla daha hýzlý bir þekilde üreten grup davranýþý içine girecekti

Üretmeyen bir grup içinde doðal olarak üreten grup davranýþý beklenmez. Üreten grup davranýþý o grubun ürettiði nesneyi kendisini korumaya vakfetmeleriydi. Bu tür deney tekrarlarý ikinci grupta da bu tür tecrübeleri kendi savunmalarýna dayanak yapacaktý. Grup kendisini koruma güdülü bir bilincin içinde olacaktýr.

Üreten grup içinde fazla enerji tüketime eðilimi avlanma, toplama, üretim yapmanýn yorucu yýpratýcý olma zorluðu ve riskleri nedenle bir sýnýrlanma oluþtu. Üreten grup içinde görülecek davranýþlardan birisi de belki de çok önemlilerden birisi de grubun saldýrma ve doðada avlanma güdüsünün giderek azalmasý olacaktý.

Bu ben dediðimiz özne bilincinin kendisine, güdülerine karþý oluþmanýn erdemiydi. Saðlama yapmanýn, saldýrmanýn hemen beraberinde, hemen paralelinde “savunma” vardýr. Üreten süreçler grup davranýþýnda deðiþiklikler yapmakla, gerileyen saldýrganlýklar, paralelindeki savunma güdüsünün yoðunluðunu öne çýkarmýþtý. Saldýrma geri kalmakla, beraber ve eþ zamanlý olduðu savunma ileri çýkmýþ gibi oluyordu.

Yalýtýmlý ben bilinci içinde en az dýþ dünya þartýný yalýtým içine almanýn yasasý vardý. Ben bilincindeki en az dünya eksikliði, dýþ dünyayý bu ben bilincine cazibe kýlýyordu. Bu nedenle dýþ dünya parçalý yalýtýma davetkar oluyordu. Grup öznesinin içinde doðanýn kendisine davetkar oluþu gibi birçok deney sel imajlarýn hafýzasý vardý.

Savunma güdülü grup bilinci, üreten grubu; yaptýklarý üretimleri nedenle kendilerini çevreye davetkar kýldýðýný, sezmiþti. Ýþte bundan sonraki grup savunma refleksi içinde bu tür davetkar oluþun akýlcýlýðý ve kurnazlýðý kullanýlacaktý.

Kurban, sunu bu Yamyam bir grup diðer grubun avcýlarýydý. Bu baðlamla bir grup hem avdý. Hem avcýydý. Bu nedenle bir grup hem davetkardý. Hem davet olunandý. Grubun ve kiþilerin kendileri avcýlara av olmakla davetkardýlar. Üreten grup iki kes davetkardý.

Ýþte üreten grup kendi davetkar oluþlarýný bu sunu ve kurbanlarla aþmýþtý. Kiþi ve grup deneyimi, yaþananlarý insan beyninde imimge izlerini oluþuyordu. Enzimler beyindeki bu kopya iz düþümlü im, imge ve imaj görünümlü etkilerin tepkisini yine iz düþümlü enerji paketlerinin protein kalýplarýný yapýyordu.

Ýþte geçmiþ deneylerin hatýrlanmasý bu iz düþümlü sanal ya da imaj kopyalardan yapýlan okumalardý. Bir kiþinin üretim olmaksýzýn doðaya yönelimli olduðu dönemlerinde beri doðanýn bu yönelime davetkar olma hatýrlamasý kiþinin yaþadýðý bu süreçleri imajdan okumasýydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.