..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 12  
Bayram Kaya
Üreten yapýlar, toplumdu. Ya da toplum üreten yapýydý. Toplumlar avcý toplayýcý olan eski yapýsýný geride býrakmakla üreten bir yapý içindeydi. Üreten yapý, avcý toplayýcý dönemdeki; ayný zorunlu bað enerjilerini esas almanýn iliþkisi içindeydiler. Ýþ bölüþmeli organize oluþu kendisine temel referans yapmasýyla zorunlu ve saðlatan bir yapýydý.


:EEB:
Ýþte bu durumda kolektif sistemin özünde olan fedakârlýklar doðaya karþý toplam direnci oluþan neden baðlamlý anlama göre, alakasýz alakalardý.

Sentez (bileþim) doðanýn dinamik özüdür. Moleküler özdür. Parçacýklar örgütlenmeli enerji düzenidir.

Sentezin hayat içindeki yansýma karþýlýðý moleküler öz üzerine oturan, iþlevsen birleþmelerle örgütlenici koloni yel yaþam, simbiyoz yaþam gibi örgütlenici iþ bölüþümü veren, zamaný parçalý kýlýp dayanýþma yardýmlaþma ortaya koyucu anlamlandýrma söyleyiþlerimizdir.

Ortaklaþa simbiyoz yaþamýn avcý toplayýcý gruplardaki örgütlenen karþýlýðý sosyal birlikler komünle yaþam olmanýn bir ucu ile zamaný çok daha parçalý birim süre haline getirmekle sosyal kolektif süreçtir. Kolektif birimli sürecin üreten toplum oluþ içindeki karþýlýðý da üretici bir kolektif oluþtur.

Fedakârlýk örgütlü hayat içinde belirebilen sübjektif-özneye dek öznel bir imaj duygusu olmaktadýr. Sosyo toplumsa alan etkisi kiþilere bu duyguyu efekt eder. Alan içinin edimsel grup öðretisi olmaktadýr. Köleci sistem ide kýldýðý fedakârlýk öðretisinin istismar zirvesiydi.

Giriþen yapý süreçlerinin bu tür ide kanýksamalarla þiþmesi, indirgemeci idealize izahlý anlamayý ortaya koyuyordu. Ýzahý durumlarýn anlamlarý ile de da iyice þiþen yapý eksenli alan içindeki mesajýn, aktarýlan ahkamý da bu ideler nedenle anlaþýlmaz oluyordu.

Bu anlaþýlmazlýk içindeki ahkamlar; sanki doða içindeki hemcinslerimizin doðanýn gösterdiði zorluklarýna karþý giriþmen olduklarý bir direnç deðildi de izah edilen ahkamlarýyla (yargýlarýyla veya hükümleriyle) söylenilen yeni ahkamlarý içindeki ideal bir erdem öðretisiydiler.

Kiþi artýk vergi vermeyi fedakârlýk olukla anlamadan. Vatan için caný feda etmeden. Köleci mantýða göre ana olucu sosyal rol modelin fedakârlýðýný gösteren durumlar içinde olmadan. Nimette de külfette de cefasýnda da sefasýnda da olmayý gerektirmeden; sadece ide bir fedakâr oluþu anlam etmeden fedakâr olamýyordunuz.

Özel mülkten, zenginliðinizden (sömürünüzden) sadaka vermenin, zekât vermenin ide sel fedasýný yapmadan fedakârlýk anlaþýlýr deðildi. Yine ne demekse karþýlýk gözetmeksizin bir fedakârlýðý göze almazsanýz ve dahi fedakâr oluþun öznel anlamýna El üzerinde ideal çevrimleri, yaptýrmadan fedakarlýðýnýz anlaþýlýr olmuyordu.

Köleci mantýkla fedakâr olmadan (neden), birliðiniz dirliðiniz olmuyordu. Görüyorsunuz köleci sistemde objektif anlamalar yerine sübjektif idealize edilmiþ anlamlar konuyordu.

Gerçekçi somut anlamalar yerine, öznel soyut ve zihnin bir gerçeði olan hakikat dediðimiz anlamlarýn imajlarý ortaya konuyordu. Yeni, köleci öðreti içinde fedakârlýk idealize bir anlam edilmekle, neden gibi sürecin baþýna konup, gerçeðin yerine; gerçek bir neden ifade gibi farklý söylenecekti.

Köleci sistemin ezme, ezilme buhraný içindeki köleci öðretisi fedakârlýk söylemli mantýðý karþýlýksýz feda oluþ söylemi ile dile getiriyordu. Köleci sistem yýðýnlarca bu türden güzel (!) söz söylemleri vardýr.

Bu söylemler ezme, ezilme karþýsýndaki dirençleri kýrýcý "yatýþtýrýcý" söylemlerdi. "Karþýlýk beklemeden iyilik yapacaksýn" gibi afyonlu, kölece söyleþili düþünceler, þu türden sözle aþacaktý. "Almadan vermek, Allah’a mahsustur". Bundan daha sofistike ide sel bir söz olur muydu?

Üreten yapýlar, toplumdu. Ya da toplum üreten yapýydý. Toplumlar avcý toplayýcý olan eski yapýsýný geride býrakmakla üreten bir yapý içindeydi. Üreten yapý, avcý toplayýcý dönemdeki; ayný zorunlu bað enerjilerini esas almanýn iliþkisi içindeydiler. Ýþ bölüþmeli organize oluþu kendisine temel referans yapmasýyla zorunlu ve saðlatan bir yapýydý.

"Sen benim için bir þey yap, ben de senin için bir þey yapayým" demenin "karþý mütekabiliyet esasý" içindeki dengelerle gerçekçi bir yüküm üzerine olan temel mantýktý. Toplumlarýn temeli mutlaka paydaþlý yapý üzerinedir.

Yani toplumlarýn sürdürülebilir bir dinamik yapý içinde olmasý asýl ve esas olandý. Toplumlar mutlaka kolektif birim zamanlý av-avcýlýk dönemlerinin sonrasý içinde üreten yapýlar olmakla toplum herkese göreydi. Toplumda en temel düzlem ile ihtiyaç olanýn kullanýmý paydaþtý. Tüketimleri paydaþ dizayn ile olan yapýlardý.

Av ve avcýlýk içinde saðlama yapan güç birliði, kolektif birim zamanlýdýr. Güç birliði ile ortaya konanýn kullaným ve tüketimi de kolektif paydaþlý olan bir denkliktir. Denklik yarar (olumlu) ve zararla (olumsuzla) oluþan mutlaka bir eþleþmedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.