..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 21  
Bayram Kaya
Farklý kullaným ve farklý tüketim deðeri olan ürünlerin karþýlýklý takasý da üretim hareketiydi. Böylece kolektif birim zamanlý olan kolektif artýk zamanýn üreten iliþkiye dönüþen yansýmasý; gruplar arasýnda da dolaþýma (tedavüle) çýkan yeni bir yansýmaydý. Grup biriktirmiyor bir baþka grup için deðiþtirilebilir emekleri üretiyordu.


:EJE:
Ortaya konan yeni güç birliði içinde, kiþisi akýl dahilinde akýl edilemeyen; ön görülemeyen yeni yansýmalar, ayný süredurumu onlarca kes onlarca parçalý durumun tepki koyuþu yapmýþtý.

Parçalý kýlýnan kolektif süre durumlar içinde yapýlan saðlamalar da av tekil saðlama içindeki gibi bir gün sürse bile; kolektif saðlama bir günlük süre içinde bütün temel referanslarý karþýlar. Üstelik kolektif süre durum entegresi tüm bunlarý daha kýsa sürede ortaya koyar.

Bir günü kendisini savunmanýn kaçma kovalama süreci içinde geçen tekil kiþi, o gün av yapamamýþtýr. Yavru bakýmýyla yavru güvenliðini tesadüfe býrakmýþtýr. Kolektif tepkili etkinlik, kiþi tepkili etkinlikle benzerdi. Biri daha az sürede daha çok ve birçok parçalý iþ ortaya kor. Kiþi tepkili süre daha uzun ve bir tek parçalý bir süredir. Kolektif birim süreli etkinlik, ayný anda ve tüm kolektife göre birçok etkinlikti.

Kiþi tepkili etkinlik sadece o kiþiye göre bir tek etkinlikti. Parçalý kolektif etkinlik ile kiþisi etkinliðin ikisi de bir gün süren etkinlikler olsalar da her iki etkinlikler nicel süre etkinliði olukla eþit deðildiler. Tekil kiþimiz tehditle karþýlaþmadan; kendisini savunma durumunda olmadan, gün boyu süren bir beslenme süreci içinde olsun.

Kolektif etkinliðin de gün boyu süren bir etkinliði olsun. Tekil etkinlik içinde sadece o tekil kiþi doyar. Oysa kolektif etkinlik içinde birçok kiþi doyar. Ve kolektif etkinlik içinde ayný anda, ayný gün boyu etkinlik içinde birçok kiþinin güvenliði saðlanýr. Geride kalanlarýn bakýmý, eðitimi yapýlýr.

Gün boyu süren kiþisi etkinlikler zarfýnda kiþi kendisini yavaþlatacak durumlarla baþ baþadýr. Örneðin, tekil kiþi ya yavruyu geride býrakacaktý. Ya yavruyu sýrtlayacaktý. Yavruyu sýrtlama da geride býrakma da kiþiyi yavaþlatýr. Biri düþünce olarak yavaþlatýr. Birisi de fizik sel olarak ve somut biçimde kiþinin eylemlerini kýsýtlayacaktý.
Kiþi birçok referans durumun birçok potansiyel basýncý altýnda olmakla ayný andadýr. Ama kiþi kolektif bir yapý içinde olmadan çoklu referanslar kiþisi zaman içinde kolay kolay ve ayný anda gerçekleþemezler.

Eþ birim süre içinde gerçekleþen tekil süre ile kolektif süreyi kýyaslayalým. Kolektif zaman birçok parçalý süre olmasý nedenle, mutlaka ve ayný anda birçok etkinlik içinde ve birçok referanslarýn saðlatmasý olacaktýr. Bu tür saðlatma ile kolektif alanýn içi çok hýzlýdýr. Yani kolektif etkinlik ayný anda ertelenmeyen birçok temel referansý eksen alan bir gerçekleþmedir.

Oysa kiþisi etkinlikler de bir tür referansa dayalý olmakla genellikle tek tek gerçekleþen etkinliktirler. Siz bu etkinliðin birini yaparken diðer etkinlikleri ayný anda yapamazsýnýz. Ýkinci olaraktan da tek kiþili tepki etkinlik süresince gerçekleþen kolektif etkinlik saðlamasý miktarca da eþit deðildi.

Kolektif birim zaman içinde yapýlan saðlatmalar, kiþi saðlatmalý süre duruma göre sanki göz kapatýp göz açma kadar kýsa süre olmuþtur. Kiþisi tutumun uzun süren çabasýna göre kolektif iþ birliði kiþiye göz yumup göz açma kadar kýsa olan süre durumdur. Senkronlu iþ birliði olan kolektif birim zaman, süreç içine "kolektif bir artýk boþ zamaný" eklemiþtir.

Bu kolektif birim zamanlý artýk zaman, gelecekteki sürdürülebilir bir üretim koþullarýný oluþmanýn birinci ve tek ileri süreciydi. Sürdürülebilir bir üretim sürecinin birinci koþulu kolektif birim zamandý. Kolektif artýk zamandý. Artýk zaman içinde yapýlacak olan boþ zaman etkinliðine baðlý buluþla baðdaþ olan, üreten iliþkiydi.

Üreten iliþki içinde temel referansa göre zorunlu olan ve biliþ sel öngörülü oluþlara karþýlýk depo enerjili birikme dýþýnda; gelir getirici, kâr olucu hiç bir birikme yoktu. Depo enerji olan birikim davranýþsal, biliþ sel senkronlu ve zorunlu birikmeler de kolektif tabanlý ve kolektif birikmeydi.

Depo enerji köleci sistem üzerinde þimdinin seçilmiþlerine finansmandý. Teþvikti. Kâr payýydý! Ýhaleydi. Vergi indirimiydi vs.

Bu birikmeler bir kiþinin diðer kiþilere karþý ezme, ezilme yapacaðý birikmeleri deðildi. Aksine kolektif baþlayan sürecin kolektif olarak devem etmesi; devamlýlýðý için birikmeydi. Sürdürülebilir bir iç üretimin ikinci adýmý, üreten gruplarýn, üreten gruplar arasý üretim iliþkilerini takas etmeleriydi.

Yani sürdürülebilirlik kendi içinde yarýn yenden ve yeniden üretimdi. Kendi dýþýnda da üreten birçok gruplarýn, birbirine göre olan birbirinin ihtiyacý içinde buðday ve dokuma gibi farklý iki ürünün farký iki ve birçok kullanýmlarýna dek farklý tüketim deðerini veren giriþtirici yansýmalarýydý.

Farklý kullaným ve farklý tüketim deðeri olan ürünlerin karþýlýklý takasý da üretim hareketiydi. Böylece kolektif birim zamanlý olan kolektif artýk zamanýn üreten iliþkiye dönüþen yansýmasý; gruplar arasýnda da dolaþýma (tedavüle) çýkan yeni bir yansýmaydý. Grup biriktirmiyor bir baþka grup için deðiþtirilebilir emekleri üretiyordu.

Bu süreç þimdiki gibi acýmasýz, vahþi ve barbar bir arz talep soygunu olan kâr ya da kazanç güdüsünü süreçliyen hile ve tuzaklar da deðildi. Arz ve talep gibi hileler için üretim yapýlmýyordu. Karþý tarafý tüketime zorlayan kâr, kazanç sömürülü güdü hiç yoktu. Zorunlu tüketim olan emeðe karþý zorunlu tüketim olan emekler vardý.

Bu tür takas içinde artan, biriken, kâr olan, kazanç getirmekle tasarruf olan ölü emekler hiç yoktu. Otuz kiþilik üreten bir totem grup 5 ton arpa üretip; bu beþ ton arpayla bir yýl yaþamýný sürdürüyorsa, bu grup durup dururken10 ton arpa üretip biriktirmez.

Bunu iki nedenle yapar. Fazla ürün çürümekle, haþere istilasý olmakla üreten grubun tüketimi olmayacaðý için kullaným ve tüketime girmeyen fazladan bir boþ boþuna enerji harcanmasý olacaðýndan grup fazla ürün üretmez.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.