..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2019
Anlamak Gerk 17 - 18  
Bayram Kaya
Yapýnýn kiþiye otomobil vermesiyle kiþiye verilen otomobil kiþinin kendi kapasite, kendi yeti ve kendi çeþitlilik kapasitesi içinde yaptýðý otomobil deðildi. Kiþiye otomobil verilme nedeni bu deðildi. Kiþinin 24 saatle sýnýrlý olan emeðinin veya çalýþmasýnýn 24 saatle sýnýrlý olmayan bir üretim tüketim gücü ortaya koymasýnýn refah payýydý.


:EIE:
Kolektif yapý içindeki kiþiler birbirine göre olan organizeni tutum içinde olmasýyla herkes yeteneðine göre, herkes ihtiyacýna göre üretir. Yapý içindeki herkes üretim tüketim yaþantýsýný oluþturma paydaþlýðýnýn en asgari ve en azami kullaným düzeyi çeþitliliði içindedir.

En asgari yaþamý kiþinin kaygýlardan uzak bir tutumla yaþayacak düzey de olmasýdýr. Kiþinin en azami yaþam düzeyi 24 saatlik duruma sýnýrlýdýr. Kolektif yapýnýn zorunlu ve öngörülebilir bir ortak akýl ürünü depo enerjisi bunun istisnasýdýr.

Depo enerji istisnasý nedenle 24 saatle sýnýrlanmayan birikme, kiþilerin göz koyacaklarý hile ve tuzaklarýn esasýný oluþur. Herkesin dikkati kolektif depo enerjiyi oluþturacak olan fedakârlýða, özgeciliðe yönelmenin erdemi doðruluðu, iyilik tutumu olur. Depo enerji bu tür erdem sel ve zorunlu gayretlerle birikir.

Biriken depo enerji; bencil ve kiþisi gizli niyetler içinde eðriliði, kötülüðü, gözeten iþtahýn kabarmasý olur. Herkesin erdemi gözettiði ortam içinde kolektif baþarý, erdemsizliði erdem gibi söyleyen kiþiler üzerinde biriken kullaným ve tüketimin sahipliði olurlar.

Böylece biriken kullaným ve tüketimlerimiz olan kolektif zenginliklerin, kolektif zenginlik olmalarý yerine; kolektif zenginlikler erdeme, dürüstlüðe kaybettirilmesi ile kolektif depo enerji, kiþi zenginliklerin depo enerjisi olurlar.

Depo enerji kolektif etkilidir. Her depo enerjinin kolektif etkisi, kiþisi iyeni kiþi sahiplikler uhdesindeki bir birikme olmakla biriken depo enerji kiþisi tamahlý bir güç etkisi ile geri baðlaným yasasýna dönüþür. Bu da þu deme olacaktý. Kolektif birikimli kolektif depolu enerjini çevrimlerden kaynaklý egemence otoriterlik muktedirliði olan güç; kiþilere verecek demektir.

Kolektif yapý tür üzerindeki farklýlýðý, çeþitliliði birleþtirip kolektif yeteneðe dönüþen sentezdi. Çeþitlilik bir alana özgü ve bir kiþi üzerinde tutulu deðildi. Biri iyi konuþurken, biri iyi düþünüyor. Biri iyi koþup biri iyi hesap yapmanýn çeþitliliðiydi.

Bu çeþitlilik birinin diðerine üstün olmamasýnýn çeþitliliðiydi. Kimin hangi durumla, hangi seçilime kolektif ortam denkliðine dönüþeceðini kolektif yapýnýn ihtiyaç ortamý belirtecekti.

Þunu da unutmayýn týpký temel referansýn kolektif oluþtan fazla ve kolektif yapý dýþýndaki zorunluluklara baðlý olmasý gibi çeþitliliðin de toplum içinde seçilimle olmayan beliremez olmasý her zaman mahfuzdur (saklý ve tutuludur). Bu tür saklý ve tutulu potansiyel toplum dýþýndaki seçilime denk düþecek bir tür sel çeþitlilik olmakla toplum içinde hep elzemdir.

Kolektif yapý olmadan üretecek olan çeþitlilik organze olamýyordu. Kolektif yapý bu kiþisi çeþitlilik üzerinde kataliz etmeyi yapan enzim gibi davranýyordu. Organize olan çeþitlilik te kolektif yeteneði belirliyordu.

Neye göre, nasýl olduðu bilinmeyen El tarzlý bir mana anlayýþýyla seçilmiþ olan kiþilerin somut gerçekçi, inþacý çeþitlilikle hiçbir iliþkisi yoktu. Böyle haklý, gerçek, mücbir bir nedenin seçilmiþiyle olamayan temelsiz El tarzý takdir; mülkümü dilediðime verdim türü söylemiyle tehditkardý. Öfkeliydi.

El öfkeyle baðýrýp küfrediyordu. Kimi kez de müþfik ve merhametle görünen söylemiyle El vaatçiydi. El tarzý seçilmiþ çeþitlik üzerinde biriken kolektif muktedirlikler de gerisin geri kolektif baþlangýca etki ediyordu. Neden? çünkü üretim somuttu. El takdirinin üzerinde bir zorunluluktu.
18

Halbuki El seçilmiþ üstünlere mal mülk ihsanla takdirini yaparken geri etkimeli zorunluluðun kalkmasýný da takdir etmeliydi. El ’in birini yapýp birini yapmamasý, temel referansla ve zorunlu olmamakla doða içinde olmayan belirimiyle öznel baðlamla zulümdü.

Böylece kolektif sürecin inþacý, kolektif pozitif polarmasý bozulur. Bencil tamah, tamahýný dile getirdiði El mana anlayýþý üzerinde kolektif süreci bozar. Neye göre bozar? 24 saatle sýnýrlý olan çalýþan emeðin, üretim gücü 24 saat içinde tüketilecek olandan çok daha fazla kullaným, tüketim deðeri üretiyordu.

Ýþte bencil tamah, emek gücünün 24 saat içinde tüketilemeyecek kadar depo edilen üretim yapmasýna göz dikmiþti. Göz diktiði depo enerjiyi türlü hilece yollarla ele geçirmiþti. Bozduðu ortam içinde kopardýðý kolektif iliþkiler karþýsýnda ele geçirdiði depo enerji ile kendisini idare ediyordu.

Lakin kolektif iliþkileri bozulmuþ keþmekeþ yapý içinde depo enerjiden yoksun kitleler idare edemiyordu. Depo enerji sahibi olmakla; mülk benim ben mülkümü dilediðime verdim, diyen irade söyleme teslim oluyordu.

Artýk yeni sistem yine kolektif zorunlulukla üretim iliþkisi üzerine inþa olmakla birlikte mülk sahibinin keyfi ve sömüren, zulmeden takdirine göre dizayn edilmekle; enfekte edilmiþti. Çünkü köleci mülk sahipli özelleþtiren sistem kullanýmý 24 saatle sýnýrlý olmayan depo enerjiyi kullanan takdirdi.

Depo enerjinin geri etkimeli kolektif takdirini kullanan kiþi, kolektif etkili refahýyla; kiþinin ihtiyacýna ve kiþinin yeteneðine göre verilen olan kolektif gücü kullanan ve tükenen, bu gücün takdirinde bulunan kiþiydiler.

Kiþinin kendi üretim, tüketim ve ihtiyacýna göre paydaþlý olma yetisi kolektif yetiydi. Kolektif yeti kolektif belirlenim olmadan asla ortaya konamazdý. Kolektif yeti, kolektif belirlenim gibi bir nedenle bir kez ortaya kondu zaman da ortaya konan sonuç, giriþen entegre süreçler içindeki kiþisi mal mülk sahipliði üzerinde inþaca bir neden gibi ortaya konuyordu.

Böylece neden sonuç, sonuç ta neden olmuþtu. Hem de öznel kiþisi bir neden olmuþtu. Oysa kolektif yapý içinde zorunlu olan sonuçlar, köleci yapý içinde El söylemleri içinde tepetaklak ettirilmiþti. Kolektif yeti þimdi kiþisi sahipliði olan üretim yatýrýmdý.

Kiþi sahipli üretim yatýrýmlar da bir illüzyonla üreten yapýnýn asýl ve esas nedeni yapýlmýþtý. Zenginliði fakirliði, zulmü, adaletsizliði, mülkün temeli olan adalet enfeksiyonunu yapacak olan da buydu. Artýk kolektiflik deðil mal sahipli üretim yatýrým her þeydi!

Her yeni ve tekrarlayan çevrimler içinde özelleþtirme, ihale, kâr garantisi gibi hilelerle toplum sal güç kiþiye aktarýlacaktý. Biz de bunu kolektif zimmi algýsý içinde mal mülk sahiplerinin refahýný ulusal gelirin artýrýlmasý olukla alkýþlayacaktýk.

Yapýnýn kiþiye otomobil vermesiyle kiþiye verilen otomobil kiþinin kendi kapasite, kendi yeti ve kendi çeþitlilik kapasitesi içinde yaptýðý otomobil deðildi. Kiþiye otomobil verilme nedeni bu deðildi. Kiþinin 24 saatle sýnýrlý olan emeðinin veya çalýþmasýnýn 24 saatle sýnýrlý olmayan bir üretim tüketim gücü ortaya koymasýnýn refah payýydý.

Ortaya konan bu refah payý 24 saatle sýnýrlý olmayan bir kullaným ve tüketim gücünün ortaya konmasýnýn toplum enerjisini baþka alanlara yöneltmesindeki sýrdý. Deðilse mülk sahibinin marifeti hiç deðildi. Kiþinin gerisinde kolektif birimli depo emekle oluþan bir zaman olmadýkça kiþinin böyle bir yönelimi de olanaksýz olurdu.

Ýþte kiþilere mal mülk diye verilen yatýrým gücü kolektif enerjili kolektif depo güçten baþka bir þey deðildi. Ama bu durum üzeri örtülen gizlenen bir durum olmakla mal sahibinin hamiyeti, halk severliði, insanlýðý öne çýkarýlan uydurma uyuþturan bir söylem olmakla yatýmcýlar yaþamý ile sahipliði ile hamiyetli iliðiyle gözümüzde kutsanan bir algýydý.

Halbuki ne insan severlik ne hamiyetle oluþ üreten üretim yapan kolektif iliþkiyi ortaya koyan nedendi. Bunlar tümden sömürmeyi ön gören ve sömürü olaný gizleyici uydurmalardý.

Üreten bir kullaným ve tüketim deðeri olmakla önüne geçilemeyen alan açmalara neden olan kolektif depo enerjili emek gücü; otomobil olarak, uzaya gitme olaraktan da sýnýrlanamýyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.