..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Kasým 2019
Uygarlýk ve Ýnsan 8  
Bayram Kaya
Ýþte ön ittifaklý muazzam güç te üreten iliþkiler yasasýna baðlý kolektif süreçli kolektif birim zamanlý kolektif paydaþlý nesnel somut yasalarla çevrim oluyordu. Ýlahlar trans Atlantik'in mühendisleri gibi bu iþi iyi biliyorlardý.


:DIH:
Tarihin ikinci aþamasýný ve ikinci büyük dönüþüm noktasýný ele veren süreç ön ittifaklardý. Ön ittifaklar gruplar arasý üretim birliði olmanýn senteziydi. Gruplar arasý kültürlerin senteziydi. Biyo fiziki ve biyo kimyasal karakterin senteziydi. Uygarlýktý. Artýk süreç günümüze kadar bu uygarlýklar silsilesi içinde gelecekti.

Sentezi veren süreçler sosyal sorunu da kotaran süreçlerdi. Sosyal sorun insan olma anlamýný verecek baðlaç ve ahit denen (iman-inanç-ant- ikrar-yemin-deklarasyon-manifesto- beyanname vs. de denen) sözleþmelerle aþýldý.

Ýttifaký manifestolar ilanen kardeþ olan gruplar arasýndaydý. Ýttifaklarýn ikinci bir önemi de kendi totem meslekli tüketim ve kullaným ürünlerini, karþý gruplar saðlamasý için de üretecek olmalarýnýn kararýný, vermiþ olmalarýydý. Kendi totem meslekli ürünlerini karþýlýklý ve sürekli üretir olmanýn taahhüdünü yüküm eden ahitler, bu tür baðýntý ve zorunlu iliþkiye esas kýlýnmýþtý.

Grup içindeki kolektif üretime, üretim iliþkisi deniyordu. Bir üretim iliþkisi, gruplar arasý taahhüt ya da gruplar arasý yükümle deðiþ tokuþa veya takasa konu oluyorsa; buna da üretim hareketi deniyordu.

Ýttifaklar üretim hareketinin ortaya konmasý nedenle vardý. Ýttifaklar üreten iliþkiyi üretim hareketi içinde gruplar arasý yüküme konu etmenin ekseni çevrimiydi. Üretim hareketinin ortaya koyduðu ittifaklarýn birçok yansýmalarý vardý.

Bu yansýmalar gruplardan ve gruplar iradesi dýþýndaydý. Gruplar bu yansýmalara, öznel iradeli grup süreçleriyle yaklaþmak zorundaydý. Gruplar bu yansýmalara uygun kararlar aldý. Bu kararlara ahit dendi. Kararlar karþýlýklý yükümlerle birbirini baðlayýcý, uyulmasý gereken kurallar düzenlemesi olan gelenek ve tutumlarý, oluþacaktý.

Gruplarýn kendi dýþýnda, zorunlu nedenle olan bu tutumlarýn asýl nedenini bilmiyorlardý. Ýlahi grup temsilcisi olan ilahlar, bu iþlerle haþir neþir olmakla bu tür neden sel duruma görevleri gereði hayli vakýftýlar. Ýlahlar ve ilahi kurul bu vukuf yet ile kararlar alýyordular.

Grup kiþileri de tam vakýf olmadýklarý bu iradelere uymalarý gerektiðini, sosyal etkileþimle biliyorlardý. Hemcinsler Ýlah kararlarýnýn, totem dönemden beri aþinasý olduklarý sosyal ahitle sosyal iman inancý olduðu totem etkiden beri biliniyordu. Kolektif mirastan, kolektif çevreden, kolektif grup etkisi olan nedenlerle bu tür sosyal ahdi ve sosyal imanla sosyal inancý, biliyordular.

Sonuçta ittifaklar, temsilci grup ilahlarýnýn iradesiydiler. Bu nedenle bu gerekçeden ötürüdür ki ilahlarýn aldýklarý kararlar grup kiþilerine göre bir inan ve iman ilkesiydi. Ahitler grup temsilcisi olan temsilcilere iman ve inanç olmakla baþlýyor. Böylece ilahi bir iman ve inanç ilkesi oluyordu.

Grubuna kaygýlý nedenlerle ilahýna iman ve ilahýna inançla baþlayan süreç ön ittifaka iman ve inançla bitiyordu. Ýlahtý gruplar kendi temsilcisi olan kendi ilahlarýna, ilahlar da ilahlar kurulundaki kurul iradesine (ittifakýna) inanýp iman ediyordular.

Ýttifaklar tam bir sosyo toplumsa sözleþmeli ikrar olmakla ittifaklarýn bir üreten yapý sözleþmesi vardý. Bir de sosyal sözleþmesi vardý. Asýl olan, üreten yapýlý taahhüttü. Sosyal sözleþme asýl olan deðil vesile olan nedendi. Ama vesile neden olmadan da ittifaklar baþlamýyordu.

Buðday üreten bir gruba karþý, karþý grubun buðday üretenlere kundura üretmesi; et, süt, yað, bal, demir üretme süreci, üreten koþullu, nesnel, somut nedensellikti. Objektifti. Nesneldi. Olumlu ve pozitif olan zorunlu süreçti.

10

Taat, itaat ve biat gibi sosyal nedenle ortaya konan ahit sözleþmeleri de vesile nedenlerdi. Sübjektifti. Olumsuzdu, negatif ve zorunlu olmadan, tümden öznel oluþtu. Sosyal ya da öznel neden, Ýttifakýn baþlatýcýsý deðildi. Ama sosyal ahit de olmayýnca ittifaký giriþmeler sorunlu oluyor. Saðlýklý, sürdürülür olmuyordu. Hatta hiç baþlatýlamýyordu.

Ýttifaký baþlatan neden üretim iliþkisidir. Sosyal nedenler hiçbir zaman ön ittifaký baþlatamaz. Nitekim de sosyal nedenler yüz binlerce sene hiçbir ittifaký baþlatamamýþlardý.

Ama sosyal ahitler, kolektif süreçleri destekleyip ortaya koymakta vesile nedendiler. Kedinin rengi kedinin nedeni deðildi. Ama istisnalarý saklý tutmak kaydýyla hiçbir kedi de renksiz olmuyordu. Ön ittifaklar da týpký kedinin varlýðý gibi. Ön ittifaklar üreten iliþki ile vücuda geliyordu. Ama hiçbir ön ittifak ta sosyal ahit yapmadan olmuyordu.

Yani bu kolektif süreçli aþamadaki ittifak içinde ilahlara olan güven ve öznellikle bu tür biatin, itaatin, taat etmenin insanlara ya da gruplara zararý yoktu. Bu sosyal imanlý, sosyal ahidin insanlarý, gruplarý köle kýlma þansý bu aþamayla olanaksýzdý. Ýþte El mana anlayýþý da ilaha olan taat, itaat ve imaný kendisine temel bir koz yapan modülasyonla kolektif yapýyý özelleþtiren yapý iradesine dönüþecekti.

Çünkü tüm bilgi ve sorunlar ilahlar kurulunda toplanýyordu. Ýlahlar bu nedenle yapýlan iþin özünü biliyordular. Yani ilahlar grup kiþilerine göre hayli bilgi sahibi olan ilgili kiþilerdi. Kiþiler ilahlarýna ve yapýlanlara inanmak zorundaydýlar.

Üreten iliþki içerenle olan sözleþmeler, deklarasyonlar gruplar arasý yüküm ile karþýlýklý olarak taahhüt kýlýndý. Bununla beraber ittifaklar; bu temel nedenin yanýnda ayný anda ilanen kardeþ olmak gibi insan olmak gibi, uygar olmak gibi öznel ve vesile nedenlerle birlikte; beraber yansýma olarak hep vardýlar.

Ön ittifaklar umulmadýk bir çevrimsel hýzlanmaydý. Umulmadýk bir dönüþmeydi. Umulmadýk hýzda bir uygarlýðýn geliþme ve çalkantýsýydý.

Tarihsel olan deðiþme ve dönüþmelerin üçüncüsü EL mana anlayýþý denen köleci ittifaklý köleci ahit ve köleci imandý. Ön ittifaklar ilahi gruplarýn kendi arasýnda ilahi ittifaklar olmakla, paydaþlý özgecil ve kolektif süreçtiler.

Köleci El ittifaký ise bir ilahi grubun kolektif ligini bozan, özelleþtiren, kolektif paydaþlarý yani ortaðýný tanýmayan yapýydý. Ama kolektif ortaklýðýn ismi anýlmasa da kolektif ortaklýðýn varlýðý bilinmese de. Yapý içindeki kolektif ortaklý ana neden, gizlense de. Köleci iman paydaþ ilkeler içinde; paydaþ birimli, paydaþ süreçler üzerinde üretimle; kolektif zenginlik üzerinde yeniden "bencil olucu süreçlerdi".

Gemisini kurtaranýn kaptan olacaðý süreçti. Bal tutanýn parmaðýný yalayacaðý süreçti. El süreci birinin yiyip birinin bakacaðý açlýk tokluk süreci olmakla bu çeliþkiden kaynaklý kin, haset, nefret ve fitne duygularý koþutunda tüm kötülüklerin ve ruh saðlýðý problemlerinin kaynaðý olarak geliþecekti.

Bu tür El süreçleri monarþi, oligarþi, feodal süreçlerle birlikte adým adým bir öncesi bir sonrasýyla giriþip karmaþýklaþan aþamalarla inkiþaf etti (geliþti). Monarþin, oligarþin devlet yapýlarýný imparatorluk olucu yeryüzü egemeni yapmanýn sosyal kültürel ve köleci imanlý uygarlýk sentezini ortaya koyacaktý.

Nasýl totem dönemin deðiþtirici, dönüþtürücü, geliþtirici etkisi, üreten iliþkili süreçler ile baþlamýþ ve totem dönem üretim hareketi ile sonlanmýþsa. Ön ittifaklý uygarlýk ta, köleci uygarlýk olan feodalite de sanayi devrimi de ve biliþim çaðý olan dönem de benzer üretim iliþkili, üretim hareketleri ile baþlayýp yýkýlacaklardý.

Ýþte ön ittifaklý süreçler kolektif ve ittifaký yetenekli donaným ve kolektif ittifaklý biliþsel gücü taþýyan kiþilerini kolektif ittifaklý biliþsel imgeli yetenek ve donaným haline getirerek büyüdü. Her büyümeler, parçalanan zýddýna dönüþecek olan geliþme ve dönüþmelerdi. Kolektif paydaþlý süreç, kolektif ittifaklý büyümeden kaynaklý tümden yeni algýlar içindeki, kiþileri tarafýnda kiþi benci, özne yanýnda, özneli süreçleriyle okundu.

Büyüyen, akýl almaz yetenekli kapasiteye sahip ön ittifaklý süreç, yeni özneli ve kiþisi egemenli giriþmelere yeni yansýmalar vermenin cesareti oldu. Bu durumda ön ittifaklý süreç öznel bencilliðe göre kimine var kimine yok olan mal mülk iliþkileri içinde paylaþan süreç deðiþmelerine dönüþtü.

Kolektif birimli, kolektif zamana baðdaþýlýn olan teldeki enerji baðýnýn taþýyýcý dalgasý üzerine kimine var kimine yok olan bir mal mülk sahipli alçak ve yüksek basýnçlý egemenlik anlayýþý mantýðý inþa edildi. Hem de ilahi ahdi, El mana ahdi olan iman ve inanç vaadine dönüþtürerek bu iþi yaptý.

Ýþte ön ittifaklý sürecin deðiþtirici ve dönüþtürücüsü de kolektif inþa üzerine kiþi sahipli, kiþi egemenli bencil ve özneli oluþlarýn, egemen kýlýnmasý olmakla baþladý. Bu bire bir þuna benziyordu. Yüzme kanunlarý da ön ittifaklar da somut nesnel yasalara göreydi.

Bir trans Atlantik yüzme kanunlarýna göre yapýlýyordu. Bir inþacýsý trans Atlantik'in neden ve nasýl yüzdüðünü adý gibi biliyordu Yüzme kanunlarýndan bihaber yýðýnlara göre "Trans Atlantik Allah istediði için yüzüyordu". "Trans Atlantik Allah isterse yüzüyordu. Allah neye kadir deðildi" türü anlayýþlarla bombardýman ediliyordu.

11

Ýþte ön ittifaklý muazzam güç te üreten iliþkiler yasasýna baðlý kolektif süreçli kolektif birim zamanlý kolektif paydaþlý nesnel somut yasalarla çevrim oluyordu. Ýlahlar trans Atlantik'in mühendisleri gibi bu iþi iyi biliyorlardý.

Ama ön ittifaklý iþleyiþ içinde olan geniþ grup yýðýnlarý kolektif iþleyiþin kolektif gücü olan, kolektif yasalardan bihaberdiler. Ýþte bu bihaber olunan iþleyiþ noktasýnda devreye El mana anlayýþý girdi. El mana anlayýþý sonucu ortada olmayan yansýmalarý bilinmeyen bencilliðe hitaben seslenme olunca El 'in yayýlan anlamý katlandý.

Üreten, güçlenen, doðaya baðlý olmaktan sýyrýlan, doðaya baþkaldýran, doðanýn baskýlarýna karþý akýlla teknikle direnen ön ittifaklý güç ilahi anlamlý öznel yansýmalardan deðiþip dönüþen bozmalarla, El 'in takdir ve irade gücü içindeki istemesine, dilemesine baðlý süreçlerle olup biten süreçler anlamasý olup çýkmýþtý. Bu tür El anlayýþý hýzla yayýlmaya baþlamakla bu anlayýþýn ahitleri yapýlmaya baþlandý.

Köleci ahit, kiþi bencilikle düþünülüp, tuzaklanýp, öne çýkarýlan kurgularýyla yapýlan vaat ve ahitlerle dolu tuzak dönüþmelerdi. Köleci ahit ilk kez kolektif üretilip kolektif tüketilen yapýyý bu fikri yayýcýlarýn gizli gündemi içinde kimine var kimine yok türü özel bir paylaþýlma kýlacak olmanýn, kendi geliþmesine baþladý. Ana süreç olan kolektif süreç içinde köleci ahdin mevzuatý, meþruiyeti yoktu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.