..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Ekim 2019
Beyin Bilgisayar Toplum Nasýl Çalýþýr  
Bayram Kaya
Aslýnda vücudumuzda metabolizma sentez analiz süreçleri, beynin düþünmesi, Dýþýmýzda toplumsal yapý. Bilgisayar ýþýk hýzýnda belkide düþünce olarak ýþýk hýzýndan da fazla çalýþýr. Pekiyi ama bu olasý mý?


:CII:
Aslýnda vücudumuzda metabolizmaya dek sentez, analiz süreçleri, beynin düþünmesi, dýþýmýzdaki toplumsal yapý, bilgisayar gibi olgu süreçler ýþýk hýzýna doðru çalýþýrlar. Belki de düþüncemiz ýþýk hýzýndan da fazla bir hýza sahiptir. Pekiyi ama bu olasý mý? Genel göreliliðe aykýrý deðil mi?


Deðil mi ki (madem ki) kuantum dünyadan makro dünyaya geliyorduk, þu hâlde makro dünyada da olabildikçe en az kuantum üst düþüm durumla da olunsa, kimi örnekçe özdek sel kuantum imajlarla makro dünyada olacaktýk.

Olgu ve olaylar kimi kuantum imajlý örnekçe imgelerle olabildikçe az kuantum üst düþüm zamanla, kuantum dünyaya aksedecekti. Makro dünya kuantumdu zaman olan Planck zamanýný içermez.

Ancak 20, 50, 100 mili metrenin metrede kapsanmasý gibi sýnýrlý makro zaman devimli olgu ve olaylarýn hýzý Planck zamaný olmasalar da asla Planck zaman hýzýna eriþemeseler de oluþtuklarý kadarýyla Planck zaman dediðimiz 1 saniyenin katordesilyon da birini veren (10 43 ) hýzýn kapsamý içindedirler.

Örneðin; dakikada 7200 devirli bir hard disk ya da 10 000 devirli SSD disk veya SCS diskler de dakikada 15000 devinimledirler. Bu da saniyede 166 veya 250 devir demektir. Yani bir saniyeyi 250 eþ parçaya bölen hýz zaman demektir. 250 = 2x102 demek olup; 2,5x102 niceliði de (10 -43) Planck zamaný içinde kapsanmaktadýr.

Makro dünyadaki kimi devinme üst düþüm deðerleri milyon, milyar, trilyon deðerleriyle belki de olasýdýr. Ama hiçbir þekilde katordesilyon gibi bir Planck deðere hiçbir biçimde yaklaþamazlar bile.

Makro dünya oldukça kaba devimle kendisinden dönüþtüðü bu bir baþka dünyanýn Planck zamanýna doðru Planck zamaný imaj içinde öykünecekti. Bu hýz da þimdilik üst limiti yaklaþýk 3x1011 mm ile ýþýk hýzýdýr.

Ýmaj öykünmeler hiçbir zaman Planca zaman deðerine eþit olmayan devimler içindeki imajlarý ile ancak bu kabil imaja göre öykünücü plastik devimlerle olasýydý. Ýmaj da Planck zaman deðildi.

Bunu nasýl yapacaktýk? Yani kuantum evrene doðru nasýl gidiyor olacaktýk?

Bizler bir saniyenin on üssü eksi kýrk üç deðerli sayýsal bir küçüklüðün ifade sel tümleþiði olan “ilk bir saniyelik süre durum boyut ölçeði” olmakla; olmuþ bitmiþ bir kuantum evrenden, geliyorduk.

Ancak bizler geldiðimiz orijin gibi 10 -43 saniyelik deðerli bir ifade ile davranamýyorduk.

Ýlkin biz ilk bir saniye sonrasýndaki süreçler içinde bu tür devinmenin ve üst düþüm durumunun en az durumlarýyla, çok yavaþlamýþ olmakla yoðun madde olmakla sýnýrlanmýþtýk. Iþýk hýzý üst limit görünüyor.

Ýkincisi Planck zamanýnýn 10 -43 saniye devimli üst düþüm süreçli devinmesini taþýyýp dönüþen kuant yasalarý, makro alemde geçerli deðildi.

Büyük patlamanýn ilk bir saniye süren zamaný içindeki temel parçacýklar Planck zamanýyla 10 -43 türlü niceli devinmleriyle davranýyorlardý.

Ýlk bir saniyenin sonrasýnda özdek 10 -43 türlü üst düþüm özellikli giriþmeyle davranma özelliklerini yitirmekle maddeye dönüþmüþtü. Yiten üst düþüm özellik kadardan daha fazla yavaþlamýþtý. Masif kütle kazanmýþtý. Madde sel sentez özellik içindeki özdek; enerjinin yeni düzeni içinde, mekanik dünyaya sýçrýyordu.

Artýk ilk bir saniyelik 10 -43 birimli Planck zaman devinmesi, sentezlerdeki imajla (Planck zamana baðlý 1 saniyelik yaþanmýþlýkla) mekanik dünya ile mekanik dünyaya kapanacaktý. Kuantum devimli olamýyorsak %23 oranýnda mekanik ve makro devimli bir makro özdek maddesi olacaktýk.

Planck zaman imajýndan özellikli yansýmalarýyla makro var oluþ makro ve mekanik madde üzerinde de biyolojik oluþu ve biyolojik yasalarý inþa edecekti. Ýnþa makro dünyaya özgü biyolojiyle, mekanik enerji düzenini baþka seviyelerle deðerlendirecekti.

Mekanik dünya kuantuma göre kuantum dünyanýn hýz kaybetmiþ, bir noktada 1 cm'nin 1 andesilyon kadar olan çap yoðunluklu kütlesini kaybetmiþ, sýcaklýðýný kaybetmiþ, çok yavaþ durumla olmanýn devinme biçimi içindeydi.

Yani bu durum, þimdiki durum evreninde ýþýk hýzý sabit ve en yüksek hýz olan ortam içinde ýþýk hýzý altýndaki hýz ve hareketlerle olmamýz gibiydi.

Biyoloji mekaniðe göre tekrar hýzlanan bir devinme biçimidir. Yani kabaca saniyede 300 000 KM olan ýþýk hýzý saniyede 3x 10 8 metre yol alan bir devinmeydi. Ya da saniyede yaklaþýk 3x 10 11 mili metre yol alýyordu.

Yani ýþýk 1 saniyeyi mili metrik olarak 300 000 000 000 parçaya bölmüþtü. Ya da ýþýk hýzýný metre cinsinden söylersek ýþýk hýzý bir saniyeyi, üç yüz milyon tane 1 metrelik aralýklarla parçalý etmiþti. Metre yaklaþýk 1 saniyelik ýþýk hýzýnýn 10 -8 de biriydi (yani bir metre 1 saniyelik ýþýk hýzýnýn üç yüz milyonda biriydi).

Yine 1 mm ýþýk hýzýnýn 3x10 -11 de biriydi. Nano metre de mili metrenin milyonda biridir. Bu da nano metreyi bir saniyelik ýþýk hýzýnýn yaklaþýk 3x10 -17 biri yapar.

Buradan da görülüyor ki ýþýk hýzýný nano metrik söylesek dahi ve Planck zamaný; 10 -43 saniye ile sabit tutsak bile ýþýk hýzýnýn Planck zamanýna ulaþmasý için ýþýðýn hayli yol almasý gerekecekti.

1 saniye içinde olup biten Planck zamaný ýþýðýn geçmesi gereken süre oluþla da tarif olunabilir. Bu süre hayli önemli olup, yoktan var oluþun anýdýr. Planck sabiti; kütle çekim sabiti, görecelik sabiti ve kuantum sabitinden elde edilmiþtir.

Planck zaman sýcaklýðý 10 32 Kelvin'di. Yani ilk cenin evrenin sýcaklýðý 1 Nonilyondu. 1 çay kaþýðý kadar yoðunluk 10 94 gramdý. Ýlk bir saniyedeki tüm kütlenin çapý kapsadýðý alan hacim 1 cm'nin 10 36 da biri kadar olup kütle 1 andesilyon kadar hacim içinde akýl almaz bir sýkýþýklýktý.

Planck zamanýn hýz olgu ve olaylarý tüm makro özdeðin eksiði olan ve hiçbir zaman da tümleþiði olmayacak olan tümlüktü. Bu nedenle eksik olanýn tüme ulaþmasý, farklý dünya süreçleri nedenle olanaksýzdý.

Tümlük özdeksel imaj ile maddeye yansýmýþ ulaþýlamayacak bir ideal, bir ilham örnekçe oluþtu. Ýmaj örnekçe hiçbir zaman ne tümün kendisiydi; ne de tümün kendisi olabilir bir sevdaydý. Aþktý. Çekimdi. Çevrimleydi.

Iþýk hýzý Planck zamanýn hýzýna eriþemez. Bunu niye söylüyorum. Iþýk hýzý Planck zamanýn hýzýna oransaldýr. Makro dünyada bir devinme, Planck zamanýna doðru giden üst düþümler içinde oluþla birikmesi demek, hýz ve zamanýn hem çok hýzlanacaðý demek. Hem de biriken üst düþümle yavaþlar olacaðý demekti.

Ýþte bilgisayar, kolektif birim zamaný artýran toplum ve nöron birim zamaný artýran beyin düþünmesi de Planck zamana öykünme oranlarý olmakla, nanometre boyutuna giden aralýk hýzýndaki hýzla akýl almaz denli hýzlanýyordu.

Biz ýþýk devimli zamana baðlý evrensel süreçler içinde söylenene göre ki öyle ýþýk hýzýný aþamaz oluyorduk. Iþýk hýzý da ne damgasýný yediði örnekçe Planck zamana ulaþabilirdi. Ne de damgasýný yediði çekim sel þev imajý ile ilk bir saniye içindeki 10 -43 birimli devinme olan hýzý, nano metre olarak söylesek bile ýþýðýn 10 -17 milimetrik nanosu bunu aþabilirdi.

Hem Planck zamaný ile ýþýðýn ikisi bir arada deðildi. Ýkisi bir arada olsa bile bir saniyelik Planck zamaný içindeki 1 saniyelik ýþýk hýzý, Planck hýza yetiþemeyeceði kadar çok çok bir Planck hýzdý.


Bir AMD iþlemcide 8,9 milyar transistor olmakla boyutun ne kadar küçülüp o bilgisayar hýzýnýn akýl almaz deni artma ilkesi bir nano teknoloji ya da kuantum teknoloji olmuþtur. Ýki transistor arasýndaki uzaklýk 22 nanometredir. Bu uzaklýðý hayal bile edemezsiniz.

Tekrarlarsak kuantum zaman ilk bir saniyeyle gerçekleþmiþ 10 -43 tane üst düþümle; devim, mekân, zamandý. Ama içinde doða yasalarý yoktu. Ýçinde sadece kuantum yasalarý vardý. Büyük patlamayla baþlayýp, Planck zamaný kadar süren ilk 1 saniyelik kýsým olmakla Planck zaman en küçük aralýktýr.

2


10 -43 birim zamanlý hýz, ölçekleme, ölçme deðerlendirme olmakla standart zamandý. Burada Planck zamanýn altýnda bir yeri, sýrayý, durumu, mesafeyi, hýzý, ölçmemiz; þimdilik olanaksýz. Þu anda bu þekil de hýzlý ve en ufak aralýk içinde geçen ikinci bir Planck zaman devinmesi hiç olmadý ve yoktur.

Biyolojik yasalar; mekaniðin kuantuma göre olan eylemle fark durumudur. Biyolojinin mekaniðe göre olan fark durumuyla biyoloji de canlanma, olandý. Canlanma da üreten kolektif birim zamanla toplum olan bir devinme biçimiydi.

Biyoloji, mekanik devinmeyi bam baþka düzlemler giriþmesi içinde giriþtirdi, hem özel durumla devimi hýzlandýrdý. Yavaþlattý. Yavaþlatma kontrollü devim biçimiydi.

Biyoloji mekaniði, mekanik yasalar üzerine olmakla biyolojik yasalarla inþa eden özel bir canlanmanýn inþasýydý. Mekanik olarak kuantum evrenin imajlarýný taþýyorduk.

Mekanik temel, kuantum evren dönüþmesinden gelen, net olmayan, masif izler taþýyordu. Bu izler biyoloji içinde çok özel durumla kuantum dünyada gelen im, imge hayallerinden masif yansýmalarý hem net olarak oluþuyor, hem de oluþturuyordu.

Bu nedenle bastýrýldýðý kadarla kuantum dünyalý hayalin akisler veren çaðrýþma belirme enerji imajýný taþýyorduk. Oluþturulan kadarla olan hayaller yanýnda kaynaðý belirsiz hayal bu imajlardan yansýyordu.

Ýþte beyin biyolojisi de mekanikle kuantum dünya arasý devinmeyle de imajineldi. Beyin geçmiþi arkaik art alan ýþýmalý düþünce olarak inþa ediyordu. Beyin kuantum dünyanýn makro düzlemine sýçramakla mekanikliði oluþan git salýnýmlarýný, düþünce düzlemiyle arkaik kuantum alana doðru gel yapýyordu.

Geri baðlaným yasasý ikinci hal durum ile toplum özne mekaniði içinde belirir. Toplum kiþi biyolojisi üzerinde kolektif birim zamanlý oluyordu. Yani kolektif birim zaman üst düþüm özelliði akýl almaz denli çoðaltýyordu. Üst düþüm özellik kuantum özellik olmakla sýnýrlý þekilde makro aleme de sýzmýþtý.

Üst düþümlü git kuantumlarýn, makro dünyadaki kuantum mekanikliði, toplum üzerinde kolektif kuantum süreçlerle, arkaik geri beslenme üzerine kontrolce tutumla gel yapýyordu. Makro ve mikro dünya arasýndaki gel git yapmakla geçen zamanlarýyla, biyolojik var oluþlar yaþanmýþlýk ve hayattý.

Yine makro alemde arkaik referans kaynaðýna doðru git olan mekanik düzenli fiziki düzeni içinde olan donaným ve donanýma dek yasalarla bilgisayar vardý. Fiziksel ve kimyasal özellikli enerji yazýlým imajlý enerji kontrolleri ile bilgisayarlar Planck zaman bir atýftý. 10 -43 deðerli zaman aralýðýna yaklaþan inþasý ile iþlevi akýl almazdý. Bilgisayar inþasý 10-43 üst düþümlü özellikler kazanmakla kuantum dünyaya gel yapan kübik kuantum çaðrýlarýydý.

Demek ki kuantum dünyada mekanik evrene geçen devinim þekli, þimdilik biyoloji üzerinde beyinin düþünmesiyleydi. Toplum üzerinde kolektif birim zamanlaydý. Fiziki ve mekanik donanýmla bilgisayar üzerindeydi.

Bu durum kuantum zamana doðru inþaydý. Yani kuantum zamana gidecek olmanýn parçalý gel süreçleriydi. Yine bu beyin sel toplum sal ve biliþim ürünü bilgisayarlar, týpký kuantum dünyadan makro dünyaya sýçrayan maddesel oluþum gibiydi. Þimdi de çok farklý çevrim süreçleri ile madde sel dünyadan kuantum dünyaya giden çok farklý bir düzlemle makro dünyadan da geleceðe sýçramaydý.

Kuantum dünyaya giden gel süreçleri mekanik bir gel git süreçleri deðildi. Neden? Kuantum düzlem de mekaniklik toplumsallýk yoktu. Beyin ve beyin düþüncesi olmanýn özne bilinçli düþüncesi yoktu. Biliþim ürünü bilgisayar kuantum evrende yoktu.

Ne de biyo beyinsel, biyo toplumsal ve donanýmsal bilgisayar süreçleri bu kuantum imleçlerle gel olduðunda bu süreçler kuantum süreçlere çökmüyordu. Makro düzenli süreç ilk bir saniyeyi 10 -43 tane parça duruma bölen özdeksel üst düþüm durumlu devinme esasýna göre git ve gel oluyordular.

Bu gel oluþ, parçanýn bütünden fazla ve büyük olamamasý nedenli yasa gereði merkeze çökme olamýyordu. Ýlk bir saniyelik devim süreçleri, kuantum bütünlüðün kendisini 10 43 parça kýlmasýyla üst düþümlü bu bütünlük 1 saniyelik Planck zamanýydý.

Hiçbir parça ve özdek sel özellikti parça nicelimler, Planck zamanýna eþit olamamakla ve Planck zamaný içindeki devim ve kütle, parçasý olduðu ana arterden büyük olamayacaðýndan büyük olanýn gel yapan çekimi olan çökme, özdek sel nükleer güçle de korunuyordu.

Kuantum süreçler 10 üssü 43 deðeli parça sayý kadar üst üste süper pozisyon dediðimiz üst düþümle ÖZDEKTÝ. Özdek 10 üssü 43 deðerli davranýþ özelliklerin üst düþümleriyle ayný anda bir arada olduðu bir var oluþtu.

Ve özdek bu 10 üssü 43 durumla, ayný anda yansýma; birlikte olanla birlikte gidenin üst düþüm durumlarý ancak ilk bir saniye ile vardýr. Ondan sonraki üst düþümlerin sayýsý azalmakla birlikte, özdek içinde özdeðin azalan özelliði, Planck deðerine (10 üssü 43 deðerine) tamamlayacak sanal imajlarla vardý.

Þu hâlde makro alem ve onun özel baðýntý durumlarý olan biyoloji, öznellik, toplum ve bilgisayar süreçleriyle maddi özellikler kuantum dünyaya doðru 10 -43 parçalý hýz devinmesi olmaktan öte bir þey deðildi. Kuantum düzleme doðru gel olan inþalar yeni yeni geliþme ve var oluþ olmakla birlikte, hiçbir zaman kuantum dünyaya gidemez. Kuantum dünyaya denk bir devinme de ortaya olamaz.

Parçacýk özelliði bu sýnýrlar. Dalga özelliði parçacýðý imaja göre imler. Bu sýnýrlanma ve imlenmenin baský ve basýncýnda eylem ve akýþ doðar. Kabýn içindeki kapsanan, kapsandýðýndan fazla olamaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.