..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




22 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 24  
Bayram Kaya
Bir uyarý sinyali geldiðinde denge durumu ters polarmalý duruma dönüþür. Yani bu kes dýþ zar gerilimi – polarmalý, iç zar gerilimi de + polarmalý olur. Ýlk durum + – yönlü polarite iken gönderilen sinyal impulusu ile zar gerilimi - + yönlü potansiyele dönüþür.


:EDE:
5 Kendisini yaþamýmýz boyunca 7 000-20 000 kes tekrarlarla çoðaltan telomerlerin her tekrar çoðalmasýnda boyu biraz kýsalýr.

Bu tür belli bir kýsalmalar öyle bir kritik eþiðin deðer boyuna gelince telomer artýk bölünüp çoðalamaz. Ýþlevi düþer. Artýk hücre çoðalmaz bir durumla sýfýrlanýr. Bu durumda telomerin bölünüp çoðalmasý biten hücre, ancak en fazla birkaç yýl yaþar.

6- Hayati olan, canlanma ve ben bilinci olma tepkisi olan ozmos sürecini biraz ayrýntýlý anlatalým.

Bizler dinlenirken sinir sisteminin dýþ zar yüzü +70 mili volt olur. Ýç zar yüzü de zýt yönden -70 MV. olur. Bu durumda zar yüzey gerilimi dengede olmakla zar gerilimi yok gibidir. Zar dinamik bir iþlevsel durum ile deðildir.

Zarýn dýþýnda pozitif (+) potansiyelli sodyum iyonlarý vardýr. Biraz da – yüklü klor (Cl) iyonu vardýr. Zarýn iç kýsmýnda da yine (+) pozitif polarmalý potasyum iyonlarý, protein ve fosfor yükleri vardýr.

Denge durumunda hücre içi ve hücre dýþý iyon dengesi %70 mili volt yük ile dengededir. Bu durumda hücre içine ve hücre dýþýna sodyum ya da potasyum iyon geçiþi olmaz.

Dýþta biriken sodyum iyonu ya da içte biriken potasyum iyonu fazlalýðý zar yüzeyindeki bu dengeyi bozar. Bozulan denge ile artan iyonun baský ve basýncý %65 mili volt deðerine çýkýnca, hücre zar yüzeylerindeki polarite deðiþikliði için zara sinyal gönderir.

Ýç ve dýþ zar yüzey geriliminin potansiyel yönleri deðiþmekle dýþtaki fazla sodyum içe alýnýr. Dýþtaki baský basýnç azaltýlýr. Ýçteki fazla potasyum da yön deðiþen polaritenin itmesi ile dýþa gönderilerek içteki baský ve basýnç azaltýlarak potasyumdan boþalan yere de sodyum iyonlarý dolar.

Zar yüzey geriliminin dengede oluþ süreci içinde dýþ zarýn + iç zarýn – potansiyeli vardý ve bunlar birbirine 70 MV’la eþit yük miktarý içindeydiler.

Bir uyarý sinyali geldiðinde denge durumu ters polarmalý duruma dönüþür. Yani bu kes dýþ zar gerilimi – polarmalý, iç zar gerilimi de + polarmalý olur. Ýlk durum + – yönlü polarite iken gönderilen sinyal impulusu ile zar gerilimi - + yönlü potansiyele dönüþür.

Gelen uyarý sinyali sonucunda iç zar dýþzar polaritesi deðiþip hücre içine sodyum girip hücreden de potasyum dýþarý çýktýktan sonra süreç eski (+ -) denge potansiyelli durumuna dönmek için ATP kullanýr.

Yani hücre ilk denge durumu olan %70 iyon dengesini oluþturmak için ATP enerjisini kullanýlýr. Eðer iç dýþ iyon denge farký %65 in üzerine çýkarsa hücre polarite deðiþikliði olmasý için uyarý sinyali gönderir.

Dengeyi bozan dengeden ayrýlma sürecinde sodyum iyonlarý hücre içine girer. Potasyum iyonlarý da hücre dýþýna çýkar. Dýþa sýzar. Bu uyarým esnasýnda zar yüzünün elektriksel gerilimin yön potansiyeli yer deðiþtirir.

Bu þöyle olur. Hücre zarýnýn dinlenme durumunda zar yüzeyi + elektrik yüklüydü. Ýç yüzey de – elektrik yüklüydü.

Dengede sapan süreçte ise iç yüzey gerilimi – yerine pozitif (+) polarma olur. Dýþýn zar yüzey gerilimi de + yerine eksi (-) negatif polarmalý gerilim içinde olur.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.