..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 23  
Bayram Kaya
Evrensel kritik deðerler bu düðüm noktasý olan tek enerji yerleri olmakla pek çok alanda kritik tek deðerlerdi. Altýnda baþka bir bit yeniði aranacak noktalar deðildi. Düðüm enerjisi olan nokta git olanýn geri sýçrayýp geri yansýdýðý ya da gel olanýn kesikli olup geri yansýyan dönütü olmakla bu düðüm enerji kritik eþik deðerini ortaya kor.


:EDE:
1-Entropinin kuralýdýr. Var oluþ gibi yokuþ yukarý olmanýn tersi de her durumda iniþ aþaðý olan organ ve organ eller yýpranmasý ile öleceðiz. Ama bizim dýþýmýza olan hayat için yaþama dek azalan etkilere karþý, azalan etkiyi artýran yönde; azalan enerjiyi yokuþ yukarý yapmak, hayata maliyetli katký veren enerji biçimine dönüþme olmaktadýr.

Yýrtýlaný tersten onarma, bütün olanýn yüzey hacim gerilmeli çeliþkisi nedenle hücre bölünmesi, yýprananýn restorasyon el tepkisi ise ilanihaye deðildi. Üstelik vücudumuz içinde kendisini yenileyemeyen kas dokularý, mitokondri, sinir hücreleri gibi sentez olmanýn maliyeti nedenlerle de öleceðiz. Hayat elbet bir gün bunu da aþabilir.

Þunun þurasýnda hayat üç milyar yýlýn sonunda çok hücreliliðe beþ yüz milyon yýl önce geçmiþti. Hayat üç milyar yýl sonra ölümsüzlüðü tersten ölüm yapan süreçleriyle ölümsüzlük yanýnda ölümle de yoluna devam etmeye baþlamýþtý. Ölümsüzü ölüm yapan hayat, bu diyalektikti dinamik içinde üreten topluma geliþ gibi ölümü, ölümsüzlük yapacak bam baþka çevrimler içine girmeyeceði düþünülemez bile.

Hayat ölümsüzlüðü ölüme çeviren entegre bütünleþik gel olan süreçler içinde bunun git sürecini yani kendisini yineleyenler yanýnda kendisini yineleyemeyen zorunlu süreç durumlarýyla kas dokusu, mitokondri ve sinir hücresi gibi iniþ aþaðý olan durumlarý bize, ölümün maliyetidirler.

2-Canlýlýðý veren ip uçlarýnýn tersi de bize ölümü verecektir. Örneðin; bir zar, yani bir hücre zarý iki tarafýnda da birçok molekülün geçiþine izin veren deðiþken durumlu deriþimle olan faz farkýný yitirdiði zaman, yani ozmosun olmadýðý zamanlar içinde de öleceðiz.

Varlýk, her bir enerji düzenleri, iþlevler, yalýtýmlar vs. niceli bir durumla durum enerjisidir. Yani potansiyel enerjidirler. Yani depo enerjidir. Ve bu durum enerjili potansiyelin baský ve basýnç doluluðun akýþý ile varlýk git olmaya, yani iniþ aþaðý olmaya eðimlidir.

Parmaðýnýza tutturulmuþ olmakla ucunda top olan lastiði ileri atmanýzla ileri doðru sünüp akýþ yapan lastikle birlikte topun geri size gelmesi gibi Akýþ yapan potansiyel durum, geri baðlanýmla da gel olmaya eðilimlidir.

Ýþte ozmos geçiþi, bu git durumlu akýþ yapan boþalan potansiyel enerji ile akýþ yaptýðý çýkýþ yerinde boþalan bir boþluk enerjisi ortaya kor. Boþluk enerjisi doluluk enerjisinin negatifidir.

Veya boþluk enerjisini pozitif olarak alýrsanýz doluluk enerjisi boþluk enerjisinin negatifidir. Yani bir niceli durum diðer potansiyel enerjiye; boþluk-doluluk durumu olan bir alan etkisinin rolünü oynar.

Biri olmadan diðeri olmayacaðýna göre boþalmayý durduran, boþalmayý tersine çeviren belirme; yalýn haliyle mekanik, entegre veya karmaþýk haliyle baðýntý sal maliyeti ile plastik giriþmeli canlanma hayli pahalýdýr.

Okur hayatýn çok yalýn ve nicel süreçlerde baþladýðýný; hayatýn yalýn nicel süreçler entegreli baðýntý ve giriþme düzenli yüksek enerji organizasyon, olduðunu sezmiþtir.

Ýniþ aþaðý olan alanýn devinmesi alan yönünde olmakla, alan yönünde olan hemen hemen hiçbir dirençle karþýlaþmaz. Çünkü alan da iniþ aþaðý olan eylem de ikisi de iniþ aþaðýdýr. Ýniþ aþaðý olan ters durumla yokuþ yukarý durumla geri baðlaným olarak belli bir eþikte durdurulup gerilim ya da potansiyel durum birikmesi olmazsa; süreç durum tekdüze olur.

Oysa var oluþ tekdüze durumu aþmakla yokuþ aþaðý olan akýþý kesikli sürekli tersine durumlarýn gelip geçici enerji düzeni yapmakla var olur. Örneðin bir evrensel lamda sabiti ve bir evrensel kütle sabiti olan omega bu git olanýn gel olanýný Planck zamanla oluþur.

Ya da üstte belirttiðim kiþi-kiþi gibi, proton-proton gibi benzerlerin birbirini itmesini çekmesini lamda ve omega deðerlerle oluþur. Kolaylýk yokuþ aþaðý iken, belli bir durumda niceli oluþ tükenmeye karþý tükenmemenin sürene karþý sürmeme, sürmemeye karþý sürme oluþun zýt alan etkisiyle, git olana gel; gel olana git olmanýn düðüm eþik deðeri ile evren sabitleri olan zorunluluk ortaya konacaktý.

Çünkü belli kritik eþikler de çukur, tümseðine; tümseði de çukuruna dönüþmek zorundadýr. Varlýk birçok deðerle niceli olur. Bu nicelim ile varlýk gel ve git olur. Ama ayný varlýk birçok deðil, sadece bir tek niceli deðer noktasý ile düðüm enerjisini oluþmakla bu düðüm noktasý evrensel kritik sayý deðeridir.

Evrensel kritik deðerler bu düðüm noktasý olan tek enerji yerleri olmakla pek çok alanda kritik tek deðerlerdi. Altýnda baþka bir bit yeniði aranacak noktalar deðildi. Düðüm enerjisi olan nokta git olanýn geri sýçrayýp geri yansýdýðý ya da gel olanýn kesikli olup geri yansýyan dönütü olmakla bu düðüm enerji kritik eþik deðerini ortaya kor.

Alan yönüne zýt olan yokuþ yukarý durum tamamen çok yüksek enerji katýlýmý gerektiren düzen enerjisi olmakla bir durum ve düzenliliðe dönüþme olmaktadýr. Kuþkusuz ki burasýnýn da kesikli olmakla dön olan geri sýçrama noktasýyla yokuþ aþaðý olmasý kaçýnýlmaz. Yokuþ yukarý olanýn yokuþ aþaðý olanýna farký taþýnan aktarýlan öðrenilen çevrim edilen kolektif HAYATTI.

Þöyle düþünün bir kayayý yokuþ aþaðý rahatlýkla yuvarlarken, ayný kayayý yokuþ yukarý doðru ayný rahatlýkla yuvarlayamazsýnýz. Kayayý yokuþa taþýmak için kan ter içinde kalmanýz yetmezmiþ gibi hariçten enerji, takviyesi yaparsýnýz. Ýþte yapýlacak enerji takviyesi düzenliliði ortaya kor.

Elbette ki gel gir düðüm enerjili geçiþlerin iniþ aþaðý doðru olan durumla giderek geçiþin geçiþ siz iliðine yukarý yöne dönüþmesi inþanýn temel kuralýdýr. Bu nedenle tümden iniþ aþaðý dip olup dipte kalmanýn geçiþ siz ligine karþý yokuþ yukarý doðru taþýnmanýn düzenliliði, çok maliyetlidir.

Düzenliliðe dönüþen enerji, düzensizlikte yok oluyordu. O tarafta eksilen enerji bu tarafa ekleniyordu. Bu taraftaki o taraftakinin, o taraftaki bu taraftakinin kayýp kütlesi ya da o þeyi ne birim ve ne nicelik olarak ele alýyorsanýz o þey (ney ise ney) o duruma göre o durumun kayýp enerjisi veya kara cisim ýþýmasýydý.

Ozmos çevre uyaranlarýna karþý canlýlýðýn ilk kazandýðý fiziksel tepkili bir yalýtýmlý, iþlevlerden birisidir. Çevresel baský ve basýncýn zardaki karþýlýðý ozmos geçiþidir. Tat alma yine bu ozmosa baðlý geçiþle ilk kazanýlan seçiciliði oluþan kimyasal iþlevdir.

Hücre zarý dýþtaki ve içten baský ve basýnçlar karþýsýnda bir gerilimler alanýndadýr. Dýþ etkiye karþý zarýn direnci gerilen bir yüzey alaný ortaya kor. Ha keza ozmosla içe alýnan madde de içte hacmi artýrmakla zarýn yüzeyinde bir alan gerilmesi ortaya koyar.

Ýþte zara baðlý bu gerilimlerin gerilim kuvvetlerinin niceli farký elektriksel deðer birim olarak söylenir. Belli bir eþik deðeri üzerinde olan içteki basýnç dýþa atýlýrken (boþaltým- atýk-data- sinyal) dýþtaki basýnç içe alýnýrken (girdi-ithal, data) bunlar hücrenin organize iliþkili aðýrlýk kesim noktasýna hücrenin isteði ya da isteksizliði gibi yansýr.

Aslýnda canlýlýk bir hücre zarýnýn iki yanýndaki elektrikti potansiyel farkýnýn denge süreçleri çevresinde oluþan seçme ayýklama seçeneði yerine göre sürekli tutma, durdurma süreçli bir iþlevdirler.

3-Örülen, ör genleþen, dokunan yokuþ yukarý olan süre durumlar ayný anda ve tersi durumla yýpranma, aþýnma, eskime gibi iniþ aþaðý nedenler içermesinden ötürü ölümlerle birlikte, kimi kes te inþaca kalýtsal materyal bozukluklarý nedenlerle de ölümler olmaktadýr.

Bunlarýn bölünme, çoðalma yolu ile düzeltmeleri yapýlsa bile, daha embriyo dönemi içindeyken kas dokusu, sinir hücreleri ve mitokondri telomer gibi geri dönüþsüz olarak durdurulan kas ve sinir hücrelerinin bu ölümleri nedenle de öleceðiz. Ýniþ aþaðý olan durumlar, týpký hayatýn canlanmanýn kendisi gibi vücudumuz da bir türlü olan durumla deðildirler.

Geri dönüþsüz olarak çoðalamama gibi beliren bu tutumlar doku harabe eti olup, kendisini yenileyemeyip, çoðalamayan beyin hücreleri nedenle öleceðiz.

4- Hücre mitokondrileri haploit kromozom olduklarýndan kendilerini hücre dýþýna çýkarýp ta mitoz veya eþeyli olarak çoðalamaz. Hücre yenilemesi yapamaz bölünüp çoðalamaz olmasý en temel ölüm sebebidir. Mitokondri bu tür ölüm içinde olmakla, mitokondri sentezi olmak nedenle bizler de boðularak ölürüz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.