..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürz 15  
Bayram Kaya
Bir durum deðiþmesi, karþý deðiþmeyi ortaya koyar. Ortaya konan bileþik ya da çözünen süreçlerden birisi olmakla ya çevresinden enerji alýr. Ya da deðiþen kýsmýyla bir miktar enerjisini çevreye verir.


:FAH:
Su damlasýyla karþýlaþan yað asidinin tepki giriþmesi önemliydi. Suyla karþýlaþan yað asidi küre þekil alýp kapanýyordu. Ýçerisine o günün tuzlu su ortamýný ve suyun tuzluluk oranýný neyse onu hapsediyordu.

Ýçi tuzlu su ve tuzlu su minareleriyle dolu bir küremsi yapý ilk hücrenin ilk tipiydi. Bu hücrenin yeni durumu, yeni durumun yeni tavrýyla, çevreye etki tepki süreçleri verecekti.

Bir durum deðiþmesi, karþý deðiþmeyi ortaya koyar. Ortaya konan bileþik ya da çözünen süreçlerden birisi olmakla ya çevresinden enerji alýr. Ya da deðiþen kýsmýyla bir miktar enerjisini çevreye verir.

Yine bir olay durum düzen iliþkisini korumak ve sürekliliðini saðlamak için çevreden enerji alýr. Hücre de bu nedenle çevreden enerji alýyor.

Hücre etkilere karþý cevap tepkilerin dizgelerini oluþmakla, canlýlýk süre durumlarýn bu organizasyonlarý canlanýyordu. Hücredeki basit ozmos olayý bu canlý oluþa iyi bir örmektir

Çevrenin hücreye bir baský ve basýncý vardýr. Hücrenin de çevreye bir varlýk oluþ tepkisi, bir kendi oluþ tepkisi vardýr. Ýþte bu etki tepki giriþmesi hücrenin seçeme ayýklama yapan "ozmos" geçiþinin de etki tepki giriþmesi sonrasý durum giriþmesiyle, yeni bir etki tepki diyalektiðidir.

Deðiþenin deðiþmeyenle; deðiþmeyenin deðiþenle etki tepkisi eylemlilikti. Etki, çevre deðiþkenli ömürlerin, bu ömre baðlý ömür ile eþzamanlý baský ve basýncý kadarla bir süreklilikti.

Tepki; yüzeye, yüzey büyüklü gerilime baðlý etkinin payý kadar bu etkiye karþý oluþun direnciydi. Direnç; tepkiyi ortaya koyan etki sürekliliði kadar bir enerji tüketimiydi. Sürecin yönünü deðiþtirme iþiydi.

Yani etki kadar tepki, tepkiyi sürdürecek kadar enerji bu seçme ayýklama diyalektiðinin temelidir. Etki içinde bir aralýk tepki vermediðiniz kimi süreçler, girdi yaptýðýnýz enerji ve algý süreçleriydi.

Ýþte ozmos olayý bu tür enerji süreçlerini ve algý türü enerji süreçlerini içine alýp, ortam içindeki etki uyaranlarýn süzülmesini yapan seçme ayýklamalardý. Etki kendilikten bir tepkiyi ortaya koyuyordu.

Yani etki, baský, basýnç, gibi belirlenimle vardý. Tepki o olgu ve olayýn kendisini ortaya koyan etkiye karþý o etkiyi durdurana kadar, baþlayýp biten süreçti.

Bir etki bir kabý, baský ve basýnçla dolduruyorsa o an kap kendisini dolduran etkinin kabý doldurmasýna karþý direnç oluþur. Direnç kap dolup taþana kadar pasif tepkisini oluþur.

Taþmadan sonra kaba dolan bir þey olmamakla, dolan nesnenin baský basýncý, dökülen nesnenin baský basýncý kadar toplam tepki, sabit kalmakla tepki durur.

Kabýn daðýlmadan, yýrtýlmadan, bütünlüðünü bozmadan o nesneyi içinde muhafaza ediyor olmasý direnç ve tepkinin kendisidir. Dolma ile tepki dengeye gelmiþ olur.

Bu kap aðzý geniþ tencere gibiydi. Þimdi tencere kabýmýzýn aðzýna bir kurþun kalem çapýnda daralan sürahi aðýza sahip bir kapak konsun.

Tencere bu kapakla üzerine akan bilek kalýnlýðýndaki suyun içine dolmasýna karþý çok daha büyük bir direnç ve tepki koyacaktýr. Tepki türlü yollarla gerçekleþir. Bunlardan birisi de elektrik yükleridir.

Zarýn suyu çeken yað asitli yüzü 70 mili volt pozitifse, zarýn suyu iten dýþ yüzü 70 MV. negatif olmakla zarýn yüzeyi dengededir. Denge durumunda zarýn geçirgenliði sýfýrdýr (ozmos geçiþi sýfýrdýr).

Zarýn bir yüzü diðerine göre denge olan 70 MV. deðerini 60 MV. düþürülmekle zarýn dengeden sapan yük deðeri 60 Mv. düþmekle, düþen kýsým içte ise; dýþtaki baský ve basýnç artmýþ olur ve içe giriþ baþlar.

Ýçe girenin baský basýncý 10 MV. azalmýþ olan yük deðerini içe girip içteki artan sodyumun yük deðeriyle tamamlar. Bu tamamlanma gerçekleþene kadar dýþtan içe giriþ sürer. Ýçe giren malzemenin dýþa karþý koyacaðý baský ve basýnç 10 MV gücü tamamladýktan sonra içteki tepki dýþtaki etkiyi kendilikten durdurur.

Yani zarýn iki yüzey gerilimi yine 70 MV. nötr deðer dengesinde eþitlenir. Dýþ etki kadar baský, basýnç ile dýþtan içe girmekle artan sodyum oranýndan iç tepkiyi tamamlayan zarýn her iki yüzü tekrar 70 MV. dengeye gelir. Bu þartlarda dýþtan içe özdek (madde) geçiþi durur.

Eðer zarýn denge koþullarýnda sapan eylemi bu kes de zarýn dýþ yüzey gerilimini söz gelimi 60 MV. düþürürse; bu kes zarýn içinde dýþa doðru 10 MV. kadar bir baský ve basýnçla iç kýsým dýþa boþalýr.

Yani çok yoðun ortamdan, az yoðun ortama geçiþler baþlar. Bu basit ozmos geçiþli çýktý da ilerideki süreçlerde boþaltým sisteminin temelini oluþacaktý. Tepki vermenin yolu ve yansýma baðýntý biçimi de çoktu. Giren çýkacak çýkan da girecekti. Tabii ki girip çýkan aktörler farklý da olacaktý.

Yani evrim her bir tepki koyan olgunun tepkisinin yararlý olanýnýn seçilmesi ve korunmasý ile sýnýrlý bir geliþme ve giriþmeydi. Ne var ki evrim birçok farklý olay ve olgu üzerindeki farklý birçok tepki koyuþlar olmasýyla da evrimin birçok deðiþme dönüþme ortaya koyma yolu vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.