..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Aðustos 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 1  
Bayram Kaya
Teori her zaman yüzde yüze yakýn doðrulukla ama hep yüzde yüz olmayan deðerle örneðin %99,99 deðeri aþamayan bir doðruluk olarak görülür. Ki mutlaka öyle olmalý. Teori bir yasanýn, neden ve nasýl öyle oluþunu açýklar.


:FDH:
"Her can ölümü tadacaktý"; kiþinin kendisi ölümü yaþamadýðý halde ölümü yaþamýþçasýna belirten (!) bu söz halk folkloru içinde ki gözlemsel (gözleme dayalý) bir sözdür.

Unutmayýnýz ki, inþamýz içine giren özdek ve diðer özdek, özelliði olan doða kuvvetleri; 13,8 milyar yýl önce baþka bir evrenin uzantýsý olarak dönüþtü.

Yani baþka þartlarýn ürünü olmakla yola çýkan özdeki inþa þimdiki halimize kadar evirilmiþti. Yani ne Dünya ne evren ne de hayat; bizim için deðildi. Bizim için evirilmemiþti. Aksine biz bu evrimim ürünüydük.

Yasa belli þartlar altýnda belli durumla davranan olgu olay süreçleri olmakla pekin bilgidir (duru-açýk seçik bilgidir). Yasa size bilgi vermez. Siz bir yasayý bilgi olarak açýklýyorsanýz bu teoridir.

Teori de çok doðru, çok kesin bilgi olmakla beraber, her zaman ve daima eksikliði ikame edilecek bilgi olarak bakýlan bilimsel çalýþma yöntemidir.

Her an bir yönü ile yanlýþýnýn eksiðini giderme, umulur, beklenir. Yani bunlara doða yasalarý gibi mutlak gözü ile bakýlmaz. Pratiðe uygulanýr. Her an yeni açýklamalarla desteklenir. Geliþtirilir. Elektrik teorisi gibi. Bu teori ile çamaþýr makinasý, televizyon bilgisayar çalýþtýrýrýz.

Kendisi deðil, içeriði eksiltilir. Yanlýþladýr doðrulanýr. Ancak teorinin kendi referansý bir yasa olmakla, teori yasaya göre olmak zorundadýr. Bu nedenle teori mutlak deðilse de doðruluk payý hep çok yüksektir.

Teori her zaman yüzde yüze yakýn doðrulukla ama hep yüzde yüz olmayan deðerle örneðin %99,99 deðeri aþamayan bir doðruluk olarak görülür. Ki mutlaka öyle olmalý. Teori bir yasanýn, neden ve nasýl öyle oluþunu açýklar.

Sözgelimi adýna yerçekimi, kütle çekimi, gravitasyon denen yasayý açýklayan Newton teorisi, Einstein’ýn Genel ve özel görecelik teorisi ve bileþik alanlý kuantum teorisi hep bu bir türlü eksiði dolmayan ve dolmayacak olan teorem olmakla %99’luk kýsma ikame olacak tamamlana bilir durumuyla yasanýn açýklayýcýsýdýrlar.

Bu teorilerin hiçbiri birbirini yanlýþ kýlmazlar. Birbirinin eksikleri üzerine birbirini geliþtirir. Biri diðerini daha bir etraflý boþluk alanlarla açýklayan teoriler olmakla, hepsi de sonuçta kütle çekim yasasýný nedeni ve nasýlý olan durumlarýyla birbirini açýklayan tamamlayan teorilerdir.

Newton teorisini bilmezseniz Einstein teorisini ve Heisenberg teorisini anlayamazsýnýz. Ýþte bunun gibi Evrim de bir yasadýr. "Cisimler yere düþer" söylemi nasýl yerçekimi yasasý içinde kavranýrsa "bütün canlýlar da cansýzlar da farklýlaþýr" söylemi evrim yasasý içinde deðerlenir.

Darwin’in doðal seçilim teorisi evrime iliþkin bir açýklama ce cevap olmakla evrim yasasýnýn iþleyiþini açýklamaya çalýþýr.

Yine, Van Valen’in red gueen effect teorisi evrimi bir baþka biçimde açýklayan teoridir. Red queen effect ile der ki evrimde bir tür geliþirken -çevre geliþirken- çevre içinde buna baðlý olarak baþka bir tür de geliþir, deðiþir. Ýþte bu isim bu türün geliþmesine verilen bir addýr.

Lamarck teorisi. Ve yine Dawkins’in Gen bencil diri. Gould’un sýçramalý evrim teorisi, Feynman ve sicim teorisi vs. hep evrim yasasýnýn nedenini, nasýlýný açýklamaya çalýþan yaklaþýk ve kimi kez pratik bilgidirler.

Þunu da belirterek bu konuyu kýsaca burada kapayayým. Teori bir olgu ve olayýn sürekli olarak doðrulanmýþ gözlem ve deneylerini ele alýr. Teorinin bir yasayý açýklamasý teori kapsamýnda olduðu gibi yine teori henüz deney içinde doðrulanmaya sokulmamýþ bir kuram durumunda da olmasý hep mümkündür.

Aksiyomu ile ortaya konan hipotez ispatlanmakla teori olmadýðý gibi teori de ispatlanýnca asla yasa olmaz.

Büyük patlamadan önce zaman, kütle, enerji, foton kütle olmadýðý için aðýrlýk çekim görünür nesne yoktu. Yani enerji olsa da görünmezdir.

Kütle oluþunca zaman baþladý. Birim hacme düþen kütle miktarý olaðan üstü yoðunken 1 cm³ hacim de kütle, akýl almaz denli bir kütle ile trilyon tonlardaki deðerleriyle aðýr gelecektir.

Birim hacim kütle bu basýnçtaki patlamalarla o birim hacimdeki madde seyreldi geniþleme baþladý m³ te 8, 10 atom seviyelerine kadar seyreldi geniþledi. Böylece zaman ve özdek geleceðe doðru akýþýna baþladý



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.