..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Aðustos 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 3  
Bayram Kaya
3-Hayat çevreden çok az bir kýsmý yalýtmakla vardýr (daha az dýþ çevre veya dýþ dünya iliþkisi olmakla vardýr).


:FDE:
1-Hayat çevre ile vardý.

2-Hayat hem çevredir. Hem çevreden en az dýþ dünya kýsmý olmakla vardýr.

3-Hayat çevreden çok az bir kýsmý yalýtmakla vardýr (daha az dýþ çevre veya dýþ dünya iliþkisi olmakla vardýr).

4-Hayat, çevre ile arasýna yalýtým sýnýrý koyup, bunu korumak, o çevre salýnýmýna uyan tepkilerini sürdürmekle vardýr.

5-Yalýtýmlý alanýn içi ile dýþý arasýnda, ozmosla enerji girdisi ve atýk çýktýsý yapmakla çevre ve sistemler iliþkisi ile vardýr.

6-Yalýtýmlý ortam seçme ayýklamadan kaynaklý tepki koyan ben (özne) bilincidir. Ve çevre ile kendisini ayýrt etme algýsý ile vardýr.

7-Hayat bitmeyen bir süreçtir. Kesikli sürekli süre durumlarýn baðýntýsý olmakla, çevredeki düzen gibi olurken düzenlerin zýttý durumla da olabilen bir düzenli enerji entegrasyonla varýdýr.

8-Hayat, her bir adýmýyla her bir aþamada hayattýr. Hayat her bir aþamada her bir aþamasýyla kalmamakla hayattýr. Her bir adým, olgu ve olaylarýndan kimileri diðeri ile bazen körelmedir. Bazen eski iþleve nazaran, ya da eski iþlev beraberinde yeni iþlevle deðiþip dönüþüp sürme olmakla vardýr.

Bazen diðer iþlevleri bozmayacaksa eski bir iþlevin yok olmasý ile de vardýr. Bazen de o bir zamanlardaki tepki iþlev mekanizmasýný olduðu gibi korur olma durumlarýyla, entegre süreçleriyle de bir hayattýr.

9-Hayat, her biri diðeri olan süreçlerle ilk özü bozmadan; ama ilk öz gibi sýnýrlý ortak durumlar içinde de kalmadan; farklý ve geliþmiþ durumlarýyla; geri beslenmeli, geri referans atýflý ileri süreçlerle hayattýr. Hayatýn her bir moleküler ve çoklu durumsal hissinin ruhuyla vardýr.

10-Ve yaþam çevre salýnýmý içinde mutlak o salýnýma uygun bir devinim dahilinde sýnýrlanmakla beraber, insan da olduðu gibi yasalara uyma çerçevesinde çevre salýnýmlý akýþa karþý çevreyi kendisine üretir durum yapmakla da hayattýr.

11-Hayat tek baþýna deðildir. Tek baþýna algýlanmaz. Hayat sizinle, ama sizin dýþýnýzdadýr. Ve hayat siz de olduðundan daha fazlasý ile sizden ve sizin bilincinizden ve sizin iradenizden baðýmsýz durumlarla vardýr.

Hayat çevreye konan tepkisine, çevreden kopan yalýtýmýna raðmen dýþýnýzda olan hayat, çevre ile bütündür. Hayat, çevreden izole olmakla anlamlý bir etki tepkisi içinde çevre ile entegre olan kavrayýþ ve davranýþýyla hayattýr.

12-Hayatýn sizde olan parça akýþlý özne olmasý durumu duygu olarak sizinle büyütülmüþ, sizinle çarpýtýlmýþ, sizinle de korunmakla sürdürülen; sürekli oluþa garanti koþulu içinde olmanýn sizdeki parçalý durumuyla duygu olmakla da hayattý.

13-Sizin dýþýnýzda; sizin türünüzde ve sizin türünüz dýþýnda olan hayata göre siz, genel olanýn özelindeki korunan, geliþtirilen, kendi özelinizde bu baðýntý iliþkileri taþýyýcý olan bir avatar kalýp ile de hayat vardýr.

14-Bu aþamalarýn ve her biri, bir öncenin bir sonrasýna olan durumsallarýyla; her biri bir hayat olmadan, kendisinden sonrasýnýn diðerleri olan durumlarýyla olmasaydý türü durumlarla hayat vardý.

15-Hayat hangi durumsalýyla hayattý? Kuþkusuz ki durumsalýn her biri bir durumla hayattý. Parça durumla, parça iþlevle hayattý. Parça durumlarý yalýtma içinde olmadan baðýntý ve iliþkin durumlarý veremiyordu. Ama baðýntý durum da yalýtýmlý ortam içi parça durum yansýmalarýný oluþmadan, iliþkin entegrasyonlar oluþmadan hayat var olamýyordu.

Ne tekil tepkileriyle, parça iþlev durumlarýyla orada durup duranlar hayat deðildi. Ne de iliþkin yalýtýmlý organizasyon salt hayattý. Her biri var olan ve uzun ya da kýsa erimde gelip geçici olmasý içinde hayat kutsal bir hayat olmakla beraber gelip geçecek olanlarýyla da hayat vardý.

16-Sizin hayat dediðiniz sarmal dizilimin neresini elinize almýþ olursanýz, orasý süreçten koparýlmýþ; belirlenmiþ durumuyla bir hayattýr. Oysa sürekliliði içinde geçmiþe ve geleceðe göre neyin hayat olduðunu ya da neyin hayat olmadýðýný söylemeniz pek olanaklý olmamasýyla hayat vardýr.

17-Hayat çevrede oluþan iþlev tepki ile kendi oluþma zamaný içindeki çevresinden kopmakla depoladýðý çevre enerjisini, yine çevresine tepki koyan enerji düzenli eyleme çevirmenin; düzen iliþkisini koruyan, yalýtým birlikle iliþ kinlik içinde ben, (özne) bilinci olan bir izolasyonla vardýr.

Sürekliliðin akýþ dahilinde elinize alacaðýnýz belirlenim koþullarý içinde enerji dönüþümlü, tuzaklý iþlev durumlar organizesi içinde enerji düzeni ortaya koymanýn; hem kendisi kalma, hem kendisi kalamama olan hep bu temel ve öz biçim iliþkisi ile hayat vardý.

18-Hayat kendisi kalýrken belirlenimle davranýyordu. Hayat, kendisi kalamazken hep özü korumakla deðiþip dönüþüp geliþen yeni organizasyonu içinde iliþkin bir uzay durumla vardý. Çünkü hayatýn düzeni daha baþlatan, hayatýn kendi iliþkin çevre uzayýnýn deðiþken olmasýyla bir seferde olup bitmesini olasý kýlmayan durumla hayat vardý.

Ve hayatýn kendisi de bu deðiþken sekansa göre deðiþen bir sekansta, tepkiler koymanýn denge durumlarýyla hayat vardý. Ýliþkin çevre olmadan tekrar o tepkilerle baþlayamamakla hayat vardý.

19-Kuþkusuz hayat her bir aþama durumla da hayattý. Her bir durumsal aþama, diðerinden devam ve diðerinden ayrýþan farkla bir aþama ve entegrasyonlu yüksek ve kontrollü enerji düzeni olmakla vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.