..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Aðustos 2019
Nasýl Yaþar ve Nasýl Ölürüz 19  
Bayram Kaya
Eðer boþluk bir birim, dolulukta bir birime kýl payý kadar yakýn durumla 0,99988 deðerinde olsun. Yani bu durumda doluluk boþluktan 0,00012 sayýsý kadar eksik veya azdýr veya küçüktür ya da hafiftir. Sýcaklýktýr, soðukluktur. Daha yoðundur az yoðundur vs.


:GHC:
Zýtlýk birbirinin motorudur. Dinamosudur. Eylem selliðidir. Nicelik, nitelik durumudur vs. Biri olmadan diðeri olamaz. Ýkisi ayný anda ve bir arada belirmedirler. Birlikte olanla birlikte gidendirler.

Zýtlýk illa iki türlü olmak zorunda deðil. Birinden diðerine doðru giden faz geçiþleri birçok niceli yoðun durumlarýn skala deriþmeleri içinde olmakla, zýt durumlar pek çok ve çeliþiklikledirler.

Boþluk doluluk gibi. Varlýk yokluk gibi, uzun kýsa gibi. Etki, çeliþme ve devim akýþýdýrlar. Çekme itme çeliþkisidirler. Fren, akýþ iliþkisidirler vs. Büyük küçükle vardýr ve birbirine aksama firen iliþkisidirler.

Yaþam nasýl var? Çok basit yaþam ölümle var. Yani yaþam zýddýyla var. Hem yaþam hem de ölüm birbirinin çevresi ve birbirinin niþ etki alanýdýrlar. Bozulmaya, yýkýma, düzensizliðe karþý; bozulmama, yýkýlmama, düzenli kalmadýr.

Düzen bir süreçse, düzensizlikte ayný anda ve birlikte bir süreçtir. Düzen kurulduðu an daha düzen kurulurken düzensizlik ve aksama baþlar. Yaþamak bir süreçse ölüm de bir süreçtir.

Ölmeye baþlýyorsanýz yaþýyorsunuz demektir. Yaþýyorsanýz ölmeye baþlamýþsýnýz demektir. Burada büyüðün-küçüðün ya da azýn-çoðun veya aðýrýn-hafifin; eksiðin-tamamýn vs. Olan sayýsal dili sürece önem ve dinamiklik kazandýrmaktadýr.

Þöyle bir azlýk-çokluk ya da büyük-küçük veya hafif-aðýr sayýsal ifadesi süreci anlaþýlýr kýlacaktýr. Boþluk 1 birim, doluluk ta 1 birim olursa bu süreç beliremez. Bunlar birbirine olacak akýþý ve birbirine olacak eðim olan sekans hareketini yok eden denge durumudurlar.

Eðer boþluk bir birim, dolulukta bir birime kýl payý kadar yakýn durumla 0,99988 deðerinde olsun. Yani bu durumda doluluk boþluktan 0,00012 sayýsý kadar eksik veya azdýr veya küçüktür ya da hafiftir. Sýcaklýktýr, soðukluktur. Daha yoðundur az yoðundur vs.

Þimdi 1 olan deðerin 0,99988 deðerine bir eðimi, bir iniþ aþaðý olma, yükseðin alçaða basýncýdýr. Ya da 0,99988 deðeri 1 deðeri karþýsýnda yansýma biçimleri; yokuþ yukarýdýr. Rüzgara karþý harekettir, isteksizliktir vs. ezilmedir vs.

Bu deðeri bizim görmemiz, bilmemiz, duyumsal ölçmemiz olanaksýzdýr. Ýþte bu durumda boþluk vardýr ve boþluða doðru eðim alaný vardýr. 0,00012 sayýsal deðeri kadar enerji nereye gitti?

Kuþkusuz ki doluluðun etrafýnda EMK dediðimiz elektrikti bir manyetik alan sarýmlý kimyasal bir depo alan gücüne dönüþtü. Baþlayan süreci durduracak duracak olan süreci devam ettirecek yönde bir enerji indüklenmesine dönüþecektir.

Bu süreçte özdeðin kendisi ile hep ayný kalamamasý özelliði olan deðiþme dönüþme dediðimiz durum ile bir durumdan diðer duruma geçmesinin eylem selliðidir.

Açýklayýcý olmak için konunun aslýnda birbirinin aynýsý olan durumlarýndan birinden çýkýp diðerine bir baðýntý ve çaðrýþým göndermesi yapmaktayým. Ama burada konudan çýkmalýyým. Lütfen konuyu cümle, cümle kesikli ve tekrarlý olarak okuyup düþünerek deðerlendirme yolu ile bir sonrasýna geçiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.