..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Aðustos 2019
Nasýl Yaþar ve Neden Ölürüz 21  
Bayram Kaya
Elinizi birbirine sürttüðünüzde hareket enerjisi ýsý enerjisine dönüþürken avcunuz canýnýz yanacak denli ýsýnýr. Hareket enerjisi avuçlarýn sürtünmesi yani firen etkisi nedenle ters yönde ýsý enerjisine dönüþmekle hareket enerjisinde enerji kayýplarý ve enerji azalmalarý yaþanýr.


:FBE:
Ýþlev durumlar hayatýn ayak sesleriydi. Ýþlev durumlarýn baþýnda zýtlýklar gelir. Yani iþlev durumlarýn baþýnda tersine süreçler gelir.

Tersine süreçler birbirini belirleyen, birbirini durduran birbirine eðim olan birbirini azaltan etkilerin yaný sýra ayný etkiler birbirine eklenip birbirini devam ettiren, birbiri üzerine modüle olup bilgi taþýyýcý salýnýmlý olan süreçler ters süreçlerin belirme ve yansýma baðýntý özellikleriydi.

Ýþlev durumlar olmasaydý hayatýn ne ayak sesleri duyulurdu ne de ayak seslerini duyacaðýmýz olasý hayat sal durumla olmayacaðýmýzdan, haliyle þimdiki hayattan haberimiz de hiç olmazdý.

Hayat tahmini üç milyar iki yüz milyon yýl önceye dek götürülmektedir. Daha ilerisi de çok kuvvetlidir. Bizler þunun þurasýnda iki milyon yýldan bu yana primat olarak daha belirgindir. 300 000 bin yýldýr da insanýmsýlar denen ön primatlar grubu içinde yer almaktayýz.

Yaklaþýk otuz bin yýl kadar önce homo sapienslere de biyolojik katkýlý özellik veren neandertallerin ortadan kalkmasýyla homo sapiensler yer yüzüne hâkim olmaya kendilerinin kendilerine tehdit olmalarýný saymazsak rahat rahat kendi kültürlerini inþa etmeye baþladýlar.

Homo sapienslere ait kültürü yakla þýklýkla günümüzden 15 000 yýl öncesinden beri daha belirgince izler olduk. Bunun nedeni kolektif yapýnýn kiþi birim zamaný, kolektif birim zamanlý kýlmasýydý.

Bu þu demekti. Sizin dýþýnýzda sizden sizin istek ve sizin bilincinizden baðýmsýz ama size de yansýmakla siz de kolektifin imge ve imajlarýna dönüþen bir kolektif zaman, kolektif bilinç, kolektif hafýza, kolektif güç ve kolektif depolu zekâ zamanýn olmasý demekti.

Soru þu eðer þimdiki biz hayat isek, üç milyar iki yüz milyon yýl önceki neydi? Yok eðer üç milyar iki yüz milyon yýl öncekiler hayatsa, biz neyiz?

Demek ki hayat nedir ya da hangisi hayattýr sorusuna yanýt vermek olanaksýzdýr. Hayat baþlangýcýndan günümüze ve geleceðe doðru olup bitenlerle birlikte olup bitecek olandýr.

Sizin gel git yapmanýz ile (zýtlaþmalarýnýz ile) evrensel olanýn zýtlarý ayný temel üzerinde bambaþka þeylerdir. Gel olanýn zýttý, git olmaktýr. Gönderilenin zýttý, geri çaðýrmanýzdýr. Soru olanýn zýttý yanýttýr veya dönüttür.

Gel olmak dünyaya evrene meydana özel baðýntý içinde çaðrýlan bir salýným belirmesi ise git olan da diðer yönden evrene diðer türlü çaðrýlýp, belirmenin ve diðerine (zýddýna) boþluk doluluk olucu belirici oluþun beliren baðýntý þeklidir.

Aksi halde beliremezsiniz. Boþluk doluluk zaten bir zýtlýktýr, pozitif olarak dolup beliriyorsanýz negatif olarak boþalýp yok oluyorsunuz baþka türlü beliriyorsunuz.

Yani süreci durduran ya da süreci devam ettiren, sürece katýlan vs. etkilerle belirmeniz teorik olarak negatif oluþun yokluðu gibi bir davranýþtýr.

Az önce baðýrýp çaðýran korkutup sindiren kiþi bir az sonra korkutup baðýrýp çaðýrdýðý kiþiyi baðrýna basýp þefkatle okþar ve korurken o baðýrýp çaðýran kiþilik ruh hali enerji tipinden eser kalmamýþtýr.

Halbuki baðýrýp çaðýran korkutan kiþi ile müþfik olan kiþi ayný kiþidir. Az önceki týnýsý yükselen öfke þiddet; diðer zýt yönden de azalan, basýncý düþen, yerinde boþalan alan býrakan þefkat ve merhamet gibi alçak basýnçlý durum üzerine doðru hareket ederken yüksek olandan enerji düþümü ve enerji dönüþümü yaþanýr.

Yüksek basýnç (öfke-þiddet) azalan merhamet karþýsýnda yokuþun aþaðý olmasýndaki alan etkisi gibi davranacaktýr.

Yüksek basýnç olan öfke korkutma azalan yönde hareket eden þefkati, merhameti sakinliði, sükûneti sönümlenmeden devam ettirme, artýrma yönünde davranmakla bu geliþ te þiddetten eser kalmaz olacaktýr.

Elinizi birbirine sürttüðünüzde hareket enerjisi ýsý enerjisine dönüþürken avcunuz canýnýz yanacak denli ýsýnýr. Hareket enerjisi avuçlarýn sürtünmesi yani firen etkisi nedenle ters yönde ýsý enerjisine dönüþmekle hareket enerjisinde enerji kayýplarý ve enerji azalmalarý yaþanýr.

Halbuki kayýplarý ve azalmasý yaþanan hareket enerjisindeki kayýplar kadar enerji ýsý enerjisine dönüþmüþtür. Azalan sakinlik süt limanlýk git (doluluk) olan öfke patlamasýna bir tür firen etkisi koymakla gel olan (boþluk olan) firen etkisi kadar öfke patlamasýndaki enerji kaybý ýsýya dönüþür.

Öfkeyi devam ettiren süreçle boþalan boþluk ýsýyla dolar. Nasýl boþluk doluluk ya da git olan gel olan iniþ aþaðý olan yokuþ yukarý olan birbirinin ters alan dönüþme yüzü olmakla vs. ölmez yok olmaz ise hayatta ölmez. Hayat süreklidir. Sona eren þey, kiþi ile olan kiþisi hayat, kiþisi canlýlýktýr. Hayat tekil bireylerde canlýlýk ve canlanmadýr. Aktivite ve faaliyettir. Kendi ile ters durumlar nedenle her aný farklý olan özdeþliktir.

Hayat ta bu kurallar çerçevesinde git gel olan boþluk doluluk ya da iniþ aþaðý yokuþ yukarý olan enerji düzen durumlarýdýr.

Ama burada dönüþüm skaler salýnýmlar üzerine olan durum salt mekanik durum olmayýp; yeknesak olmayan organize oluþlar baðýntýlý özel baðýntý durumlar modüle si olan belirmeler hayattýr. Modüle oluþ, salýnýmlar üzerindeki çeþitliliðin kiþi dýþýndaki hayat sal gen aktarýcýsýdýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.