..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Temmuz 2019
Ortak Akýl ve Ön Koþul 5  
Bayram Kaya
Bunlara cevap oluþacaksak, yani hayatý koruyacaksak; gelecekte de ve daima kolektif güce kolektif gücün koruyuculuðuna muhtaçlýðýmýz vardý. Kolektif güç vaz geçilmez bir “üçüncü ortak akýldýr.


:FEH:
"Koþullar saðlandýðýnda, havadan aðýr nesneler de uçar". Bu bir ortak akýldýr. Ortak akýl kendi alaný içindeki inþanýn temelidir. Koþullar sürdüðünde sittin sene sonra da bu böyledir.

Yapýnýn temeli ortak akýldýr. Sosyo toplumsa yapýnýn temelinde üreten iliþki de vardýr, bilimsel olduktan sonra ortak akýl ön koþulsuz kabuldür. Yedi milyar insan içinde bunu ön koþulsuz kabul etmeyeni duymadým. Ýstisnalar kaideyi bozmaz. Her ortak akýl giderek bir ön kabul ile gerçekleþir.

Hiçbir yazým "topluluk fikri" gibi stabil bir savlama öngörmez. Çünkü topluluk inþacý bir kavram deðildir. Savladýðým söylem toplum fikridir.

Toplum fikri, insaný ve insan öznesini, üretim hareketini, bilgiyi, araþtýrma geliþtirmeyi, eðitim öðretimi, tasarýmý, üretim araç gerecini ve üreten teknik teknolojileri, saðlýðý içeren bir entegre organizasyondur.

Toplum fikrinin ya da toplum düþüncesinin býrakýn kayýtsýz þartsýz ön kabul olmazlýðýný, toplum düþüncesi inþanýn temeli olmakla kýlgýn olmasý asýl ve esas olan düþüncedir.

Yemeðin üzerine keyif çayý içme, düðün, sosyal akýldýr. 5x5= 25 inþacý toplumsal ortak akýldýr. Yani ortak aklý ortaya koyan toplumsal oluþun sizin dýþýnýzda, sizden baðýmsýz yadsýnamaz bir kendi var oluþu vardýr.

Yani kýlgýn oluþ kendi üzerine kendi etkimeli "seçme ayýklamasý" olan bir kavram olmakla; o sistem çevrimini bu kýlgý üzerine yapar. Baþlangýç koþullarýna atýf olmayý, geri baðlaným yasasý olmayý içerir.

Ne açlýk kavramýný siz ihdas etmiþsinizdir. Ne de haydi açlýk diye bir þey ortaya koyalým açlýðý da hep beraber giderelim, demiþsinizdir. Kýsaca ortak akýl %60, %80, %100’ün savlandýðý bir anlayýþ deðildir.

Vatan savunmasýnda ortak akýl nedir? Hayatýn meþruiyetidir. Vatan savunmasý baðlamýndaki hayatýn korunma iliþkin ligi þudur. Hayatlar tekil hayat olmakla ve tekil sürdürülebilirlik olmakla birlikte hayat artýk on bin yýldan bu yana olan kolektif süreçlerle, sürdürülebilir olmakla; hayatýmýz kolektif hayatlar olmaya baþlamýþtýr.

Çevre hayatla bütünleþen dýþ nedendir. Bizler vücudumuz gibi çevreden yalýtýlmýþ süreçlerle enerji düzenli organize yapýlarýz. Ve bizler yine çevreden enerji girdisi yapan çevreye atýk býrakan bir iþleyiþle bu yalýtýmý sürdürürüz.

Hayatýn enerji saðlama süreçleri þimdilik iki aþamalýdýr. Ýlki avcýlýk toplayýcýlýk sürecidir. Ki bu baþlangýç koþullarý hemen hemen ortadan kalkmýþtýr. Enerji saðlayýcý yöntemin Ýkincisi üreten iliþkiler sürecidir.

Avcýlýk toplayýcýlýk yapýlmakla kontrol edilen dýþ çevre bölgedir bu sosyal ortak akýldýr. Vatan üreten iliþkilerle korunan çevre olmakla yine bir vesile nedenle ortak akýldýr. Vatan ile beraber savunulan üreten iliþkilerdir.

Hayatýn sürdürülmesi þimdilerde; kolektif süreçlerle birlikte korunma kapsamýna alýnmýþtýr. Kolektif süreçlerle birlikte korunma bizim þimdiki birinci ortak akýlýmýzdýr. Söz gelimi kanseri kolektif süreçlerle alt ediyoruz. Uzaya ve kuantum dünyaya anca kolektif süreçlerle vakýfýz ve kontrol ediyoruz.

Hayatýn korunma ilkesi asýl ve öz ortak akýlcý nedendir. Meþru olan ve meþruiyet olan yaþam hakkýna karþý yapýlacak mütecavizce saldýrýya direnmek te yine ikinci bir ortak akýldýr.

Ama tekil var oluþ kendi baþýna bir hayat ve belli süreliðine uzun süre hayatýn sürdürülebilirliði ise de hayatýn kendi dýþýndaki nedenlerden ötürü hayatýn kalýmlýlýðý deðildi. Ve hayatýn kalýmlýlýðý olamýyordu da.

Iþýným olmadan hayat baþlamýyordu. Iþýným hayata destekti de köstek tide. Iþýným hem cennetimizdi. Hem cehennemimizdi. Biz var oluþumuzun da, yokluðumuzun da ýþýmaya baðlý karmaþýk dinamikler sonucunda ve uzun erimli giriþmeler nedeniyle olduðunu ancak kolektif süreçlerle bile biliyoruz.

Gün gelecek hayatýmýzý veren, polimer yapýlarý ortaya koyan giriþmelerin baðýl dinamikler kopacak. Bu kopma nedenle hayat ortadan kalkacaktý. Hayatýn dýþýnda olmakla hayatý denge boþluk alanlarý içinde var etmekle ortadan kalkacak olanlardan biri ozon tabakasýysa diðeri de Allen kuþaklarýdýr.

Bunlara cevap oluþacaksak, yani hayatý koruyacaksak; gelecekte de ve daima kolektif güce kolektif gücün koruyuculuðuna muhtaçlýðýmýz vardý. Kolektif güç vaz geçilmez bir “üçüncü ortak akýldýr.

Yaþam meþruiyet se yaþamýn karþýlanmasý ve sürdürülmesi olan beslenme, savunma, korunma, barýnma, neslin devamý vs. de meþru ve ön yargýsýz ortak akýldýr.

Kolektifi inþaca oluþ organizmalar özelinde insanda sosyal oluþla birlikte, üreten süreçle baþlamýþtýr. Böylece inþaca oluþun temeli entegre bir organizasyonla ortak sahipliklerdir. Bu durumlar da zorunlu bir ortak akýldýr. Yine kolektif baþlayan kolektif sürer. Kolektif geliþir kolektif ölür. Týpký vücudumuz gibi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.