..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Haziran 2019
Kurtuluþun Felsefesi 158  
Bayram Kaya
Ýttifak içinde totemi çatýþma, etnik çatýþmaydý. Etnik çatýþmaya karþýn, üreten yapýlarýn birleþme çekimi vardý. Farklý kullaným ve farklý tüketim olanaðý veren totem mesleki ürünler, gruplarýn kendi aralarýnda birleþmenin paydasý oluyordu. Paydaþlýk nedenle farklý etnik gruplar aiti olan hemcinsler ittifak içinde sosyo toplumsa irade ile ÝNSAN olmuþtular.


:EDE:
Yaklaþýk elli bin yýl öncesinden 12 bin yýl öncesine kadar olan süreçler sosyal zamanlý kolektif olucu süper zamanlardý. Yani süper sosyal zaman içinde geçen bu zamanlara, totemi aþamalý zamanlar diyorum. Süper zaman neydi? Kiþisi birim zamanýn baþka kiþiler katýlýmlý bir iþ, akýl, eylem müþterekliði içinde olunmasýydý.

Müþterek (ortak) oluþun ortak bir iþ, akýl ve eylem birliði ortaya koymasýnýn özelliði neydi?

Müþtereklik bir türlü olan kiþisi birim zamaný; birçok kiþi ile ayný anda yan yana, iç içe, alt alta, üst üste bir arada olunan birçok parçalý bir süreç gibi yapmasýydý. Bir türlü olan kiþisi süre birçok türlü kiþi davranýþý gibi oluyordu.

Totem dönem içinde geçen süreler; kiþisi zamana göre geçen totem dönem öncesine göre, süper zamandý. Totem dönem kendisinden önceki yüz binlerce yýllýk döneme göre kolektif çevrimli sosyal süreç olmakla süper zamandý. Birçok kiþi katýlýmýyla, bir türlü olan kiþisi süreci, adeta birçok durumlu yapýyordu.

Süper yaþam, birçok kiþi ile bir türlü olunan kiþisel birim zamaný; ayný süre durum içinde birçok türlü yapýyordu. Kolektif zaman kiþisi zamaný süper zamana açan bir kurt deliðidir.

Birçok kiþi ayný anda, kiþisi birim zamaný üst üste birçok zaman yapýyordu. Süper zaman; tekil kiþinin bir türlü olduðu süreçte kiþinin birçok durumlu olanaðý ayný anda kullanmasýyla, bu durum kiþinin zaman ya da boyut atlamasýydý

12 bin yýl öncesinden, altý bin yýl öncesine kadar olan zaman içinde geçen sosyal yapýlý kolektif süreç içinde yine baþka bir süper zamanlý, her biri bir totem mesleði olan üreten bir toplumsal meslekler vardý.

Ýþte bu totem meslekleri entegresi içinde olunan zaman ön ittifaklý zaman olmakla sektörler sekanslý bir birleþme vardý. Sektörler toplumlarýn içinde yeni zamana, yeni kurt deliðinin oluþturulmasýydý.

Gerek sosyal birlikler gerek totem süreçler kiþisi birim zamaný kolektif birim zaman yapan süreçlerdi. Evrim geçiren totem süreçler, toplumsal süper zamana geçmenin ön adýmýydýlar.

Bu nedenle 6 bin yýl öncesine kadar olan toplumsal süreçler sektörler bazlý ön ittifaklý süreçlerdi. Böylece üreten, sektör bazlý toplumlar; totem dönemlere göre olan kolektif birim zamaný çok daha hýzlý atlýyorlardý.

Altý bin yýldan bu yana süper zaman içinde oluþan yeni zamanýn evrimi kolektif iliþkili süreci, güçlü kiþisi öznel etkilerle kolektif birimli kiþi zamaný sahipli köle emeði iliþkilerine çevirmiþti.

Artýk yeni iliþki kolektif birim zamanlý süper zamaný, kiþi sahipliði olan mülk sahipli takdir ve lütfun esiri yapmýþtý. Kolektif olmak suçtu. Kolektif olmak yani ortak tanýmak þirkti.

Süper zamanlý kolektif birim zaman, þirk söylemi altýnda güme gidiyor; tarihsel bilinç boðulup siliniyordu. Yerine El takdiri olan yeni bir sanal hikâyenin bilinci konuyordu

Kiþileri mal mülk sahibi yapan da fakir yapan da El' di. Kolektif yapý ortak Paydaþlý yapýydý. Yani ilahlar kolektif mülkiyetli üreten ortak paydaþlardý. Kolektiflik ortak tanýklýk, paydaþ tanýklýktý.

Oysa yeni süreç ilah yerine konan El' e, ortak tanýmamakla El; kolektif süreçten ve ilahi mana anlayýþýndan ayrýlmýþtý. Günümüz kapitalizmi de sömürüden oluþan kiþi sahipliðine ortak tanýmayan bir sistemdi.

Oysa kapitalist fabrika da tarla da maden ocaðýnda bilimsel alanda teknik ve teknolojilerde vs. kolektif mirasla, kolektif birim zamaný kullanýp, üretim yaptýrýyordu.

Kolektif olan mal mülk kimi kiþinin olmuþtu. Üretim sonrasýnýn paydaþlýðý olan ürünler mülk sahibinin lütfu, takdiri ve merhameti olmuþtu! Kölenin üzerinde sadece kolektif birim zamanlý kiþisi emek gücü kalmýþtý.

Kiþisi emek gücü de mal ve mülk sahibinin olmalýydý. Ama Kiþisi emek gücü kiþiden ayrýlamýyordu. O zaman mal mülk sahibi olan efendiler kiþiye de sahip olmalýydý. Bu mantýkla efendi mülksüz kiþiye kölem demekle onu kulu (kölesi) cariyesi yapmýþtý. Kul oluþun iman ahdini kullarýyla sözleþmiþti.

Kapitalist süreçte kolektif birim zamanlý paydaþ üretim süreci, bir çevrim olan günlük üretimini yaptýktan sonra sýra üretilenlerin paylaþýmýna geliyordu.

Efendiler üretenlerin boðaz tokluðu olan kýsmýn dýþýnda kalan artý ürünü, mülk hakký dediði gasp içinde artý ürünü huzur hakký diye kendisine alýyordu.

Kapitalist sistem yine kolektif birim zamanlý süreç içinde ürettirir olmakla þimdiki siber süper zaman içinde olup biteni yani kolektif zamaný sömüren bir köleci sistemdi.


Böylece kiþinin bir birim zaman içinde yapamadýðý birçok hayati iþler kolektif birim zamanla yapýldý. Sosyal yapý içinde sosyal birim zamanýn tutumuyla yaþayan hemcinsler zorunlu olarak kolektif oldular.

Ayný zamanda hemcinsler her iki kolektif süreç içinde de kolektif bilinçli oldular. Kolektif mantýk içinde oldular Kolektif bilinç hiç atlanmamasý gereken olguydu

Üreten kolektif yapý ile insanlar kolektif irade sahibi egemen kiþiler olmakla ilk etap ta doðanýn direncine karþý özgür olabildiler. Doðanýn direncine karþý egemen oldular.

Hemcinslerimiz bu kabil özgür oluþ nedeniyle yaklaþýk 12 bin yýldan bu yana üreten bu tutumuyla yamyamlýða karþý ölüsünün yenmesini ve kendi canlarýný yamyamlýða karþý kurtardýlar.

Üreten kimi hemcins gruplarýn kendi ürün fazlasý vardý. Ýçine çekildikleri barýnaklarýn dýþýna bu artý yiyecekleri koymakla canlarýný kurtardýlar.

Fazla olan totem yiyeceði sayesinde artýk ölülerini dýþarýda mezarda muhafaza etmek için gömdüler. Mezarýn üzerine, ölülerin çürüyüp kokacaðý birkaç gün boyunca bu yiyecekleri býraktýlar. Bu davranýþ kolektif birim sürenin ortaya koyduðu kolektif birimli akýl ya da bilinçti.

Bu kolektif akýl ya da kolektif bilinç Erik Van Daniken'in hayretler içinde kaldýðý birdenbire maðarada çýkýldý dediði sürecin ana nedeniydi. Böylece kolektif tutumlu üreten süreçlerle grubun yamyamlara hediye sunusu vardý.

Bu tür özgürlükler belki de hemcinslerin yamyamlara hediye sunmasý türünden haraç vermesi baðlamýyla belki özgürlük gibi deðildi. Bu algý doðru deðildi. Çünkü çevrenin (doðanýn) kiþiye karþý beþ baskýsý vardý.

Kiþiler "kolektif birim zaman içinde olmakla" doðanýn baskýsýna karþý ilk kes kolektif direnç oluþturmakla ilk özgürlüðe doðru ilk adýmý atmýþlardý.

Kolektif süreçlerin ikinci özgürlük adýmý üreten iliþkiydi. Üreten iliþki de doðanýn beþ baskýsýndan biri ve birkaçý olan her bir çevresel basýnca karþý kendisini koruma olmakla özgürleþmekti.


Çevreden gelen baský ve basýnçlardan birisi de yamyam gruplarýn saldýrýsýydý. Üreten gruplar, totem meslekli ürünleriyle yamyam baskýsýna karþý koyuyorlarsa bu da çevrenin baskýsýna baþ kaldýrma olmakla, yine bir özgürleþmeydi.

Grup üretim yapmakla çevrenin kýt kaynaklarýna karþý koyup, özgür oluyordu. Ayný grup çevrenin yamyam tehdidine karþý (bu ayý tehdidi de olabilir) canýný ve ölüsünü kurtaracak bir olanaðý ortaya koymuþsa bu da çevrenin baský ve basýncýna karþý koymaktý.

Yapýlan üretimin artýk kýsmý bu aþamada üreten hemcinslerin doða karþýsýnda ve barbarlar karþýsýnda bir direnç ve bir yaþam garantileri olmakla, bu tarz bir üretim yeteneði sonuçta kolektif bir özgürleþmeydi. Ve kolektif bir egemenlikti. Bu süreç sonunda barbarlar giderek körelip üreten gruba baðýmlý olacaktýlar.

Bu tür süreçler içinde olunan zamanlarla, bir süre sonra üretime geçen yamyamlarýn üreten bu yeni durumlarý nedenle süreç baþka boyutla yeniden dönüþtürüldü. Ýlk gruplara göre geriden gelmekle üretmeye baþlayan yamyamlar da týpký ilk üreten gruplar gibi kendi totem ürünlerini kendilerine sunumda bulunanlara vermeye baþladýlar. Artýk ürün sunumu karþýlýklýydý.

Böylece tek yönlü hediyeleþen süreç karþýlýklý hediyeleþme yapmakla tapýnaklarda hediye sunumuna döndü.

Tapýnak kavramýný bugünkü tapýnak gibi algýlamayýnýz. Aksi halde süreci hiç anlamazsýnýz. Tapýnak içinde ne ilah vardýr. Ne El vardýr. Ne heykel vardýr. Ne de tapýnaklar belli yapýlardýr.

Tapýnak iki totem alan arasýnda kimsenin pek yaklaþmadýðý can emniyetinin olduðu güvenli kesim yerleri olmakla kutsal sayýlan yasak alanlardý. Bir grup güven içinde hediyesini bu bölgeye býrakýp kaçýyordu. Diðerleri de bu sunuyu alýp kendi bölgelerine çekiliyorlardý. Ýlk tapýnak algýsý buydu. Ve böyleydi.

Karþýlýklý tapýnak sunularýný ortaya koyan süreç her iki grup alan içinde en azýndan mantýksal bir deðiþim dönüþüme ve dönüþtürücü tutum oluyordu. Tapýnak alan içinde gerçekleþen karþýlýklý hediye sunma iþinde taraflar takas etmenin bilincini ve eylemini algýlamýþlardý

Böylece taraflar biçimsel bir taahhüt içinde oldular. Bu biçimsel taahhüt içinde gruplar birbirine karþý kendi ürününü vermenin, karþýlýklý ürün garantisi içinde ittifaký oldular.


Ýttifaklar, totem birim zamanlardaki gibi kendi yalýtýmlý süre durumlar deðildiler. Aksine ittifaklar totem gruplarýn dýþýndaki gruplarýn kendi aralarýndaki temaslarýný öngörüyordular.

Ön ittifaklarda kýsa süreliðine ittifaký olduklarý yapýyý bir süre izole ettiler. Ta ki ittifaklar arasý yeni bir takas ya da köleci ticaret ortaya çýkana kadar bu durum sürdü.

Totem yaþam daha çok sosyal süreçleriyle beliren kolektif yaþamdý. Toplumsal yaþam ise üreten iliþkilerle birim zamaný saliselere parçalayan kolektif zamandý.

Dünden bugüne geliþte, kolektif olan sosyal yapýlar, çevresel kaynak kýtlýðý nedenle kendilerini bir alan içinde belli nüfusla yalýttýlar. Eðer bu sürece bugünden düne doðru tersten bakarsak totem yapýlar, kendi izole (yalýtým) durumlarýndan ötürü; kolektif yaþamlý etnik yapýlardý.

Böyle olunca totem yapýlar ittifaký etnik nedenle ya da hoþ görü ile deðil üreten iliþkileri nedenle ittifaký olup dýþtan diðer gruplarla temas yapýp, yalýtýmdan (tecritten) çýkmýþlardý.

Farklý kullaným ve tüketim deðeri ortaya koyan her bir üreten iliþkilerin takas yapma olanaðý bu gruplarý birleþtirmeðe zorluyordu Etnik sosyal kültür, ittifaklar içindeki çatýþmanýn ana nedeniydi.

Ýttifak içinde totemi çatýþma, etnik çatýþmaydý. Etnik çatýþmaya karþýn, üreten yapýlarýn birleþme çekimi vardý. Farklý kullaným ve farklý tüketim olanaðý veren totem mesleki ürünler, gruplarýn kendi aralarýnda birleþmenin paydasý oluyordu. Paydaþlýk nedenle farklý etnik gruplar aiti olan hemcinsler ittifak içinde sosyo toplumsa irade ile ÝNSAN olmuþtular.

Egemenliðin çýkýþýný ve ortaya konuþunu uzun uzun anlattýðým bu tarihsel bilinç olmadan hakimiyeti milliyeyi ya da egemenlik milletindir söylemini anlamak olanaksýzdýr. Egemenler, halkýn tarihsel süreçleri bilmesini istemiyorlardý. Egemenler bunlar yerine rýzk daðýtan bir El hikâyesi anlatýyor ya da anlattýrýyorlardý. Bu türden tarihsel olan gerçek meþruiyetin bilmesini hiç istemiyordular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.