..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




24 Haziran 2019
Ertaç Hazer Ýle Kültür Sanat  
Hakan Yozcu
Hazer, sanat alanýnda bir hayali olduðunu, ölmeden önce bu hayalinin gerçek olarak görmek istediðini belirtiyor: “En çok istediðim þey, hayatým boyunca düþlediðim tek hayalim Ülkemizde bir kültür sanat köyünün kurulmasýdýr.


:GBI:

     Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Uzman Sanatçýsý Sayýn Ertaç Hazer ile Lefkoþa’da Kültür Ve Sanat Üzerine küçük bir sohbet gerçekleþtirdik.
     Ertaç Hazer, “Kültür ve Sanat üzerine konuþalým” deyince gülüyor. Bu gülüþ, adeta birçok þeyi anlatýyor. Dile getirilmeyen birçok gerçeði dile getiriyordu.
Hazer, tereddütsüzce söze “Devletin bir kültür sanat politikasý yok” diye keskin bir dille baþladý. Yani en sonda söyleyeceði sözü en baþta hem de kestirmeden söyleyiverdi. Sözlerine devam etti: “Olup olmamasý ayrý bir tartýþma konusu. Bunun muhasebesini saðlýklý yapmak gerekir. Devlet dediðimiz mekanizma, yönetme erkini elinde bulunduran hükümetler vasýtasýyla sanatçýya destek olmalý, sanatçýnýn önünü açmalý, Kültür Dairesi’nin yasasýný deðiþtirip bireysel çalýþan örgütsüz sanatçýlarýn da finansörlüðünü saðlamalýdýr.”diyor.
Ertaç Hazer, ülkede birçok festivalin yer aldýðýný ama uluslararasý kültür sanat festivallerin yeteri kadar yapýlmadýðýný belirtiyor: “Kültür ve sanat adýna ulusal ve uluslararasý festivallerin daha geniþ ve daha çok yapýlmasý gerekir. Baþka ülkelerden tanýnmýþ sanatçýlarýn bu festivallere katýlýmý saðlanmalýdýr. Ülkemize gelmeleri için teþvik edilmelidirler. Uluslararasý sanatçýlarýn ülkemize gelerek konferanslar, seminerler vererek, eksik kalan yönlerimizin giderilmesi gerekiyor. Devletin ve hükümetin, özellikle ilgili bakanlýðýn buna ön ayak olmasý gerekiyor. Bunun gibi kendi sanatçýlarýmýzýn da uluslararasý arenada boy göstermesi gerekir. Sanatçýlarýmýz Dünyanýn birçok ülkesinde becerilerini, yeteneklerini çeþitli konserler, gösteriler, konferanslar ve seminerlerle sergilemelidirler. Bu anlamda bunlara destek verilmelidir.”
Hazer, sanat alanýnda bir hayali olduðunu, ölmeden önce bu hayalinin gerçek olarak görmek istediðini belirtiyor: “En çok istediðim þey, hayatým boyunca düþlediðim tek hayalim Ülkemizde bir kültür sanat köyünün kurulmasýdýr. Ülkemizde bozulmamýþ, bakir kalmýþ, el deðmemiþ bir köyümüz var. Bu köy, otantik yapýsý ile eski Kýbrýs’ý anýmsatýyor. Burasý bir sanatçý köyü olarak düzenlenirse burada, sanatsal faaliyetler, festivaller yapýlabilir.
Dünyanýn birçok yerinden sanatçýlarý buraya getirip sanat üretimi saðlanabilir. Böylelikle hem dünyadaki diðer sanatçýlar ile kendi sanatçýlarýmýzý bütünleþtirebilir; hem de bu sayede ülkemizin tanýtýmýný yapmýþ olabiliriz. Buraya gelen her sanatçý ülkelerine dönünce burada gördüklerini anlatacaklar ve bizleri tanýtmýþ olacaklardýr. Bu da ülkemizin kültür ve sanat alanýnda ileriye gitmesini ve dünyada söz sahibi bir ülke olmasýný saðlayacaktýr.”
Ertaç Hazer, Kültür Bakanlýðý’nýn hep hor görüldüðünü, diðer bakanlýklar arasýnda geri planda kaldýðýný, yasa gereði diðer bakanlýklara baðlanýlarak “Ve Kültür Bakanlýðý” ibaresiyle dýþlandýðýný, küçültüldüðünü vurgulayarak, bu yanlýþ uygulamadan derhal vaz geçilmesi gerektiðini ve ayrý, baðýmsýz bir “Kültür Ve Sanat Bakanlýðý”nýn olmasý gerektiðinin altýný çiziyor. Bu olmasa dahi hiç olmazsa ayrý bir müsteþarlýk halinde kültür ve sanat iþlerinin kendi bünyesi içinde yapýlmasýný ve iþlerin bu þekilde yürütülmesini söylüyor.
Ülkedeki bütün kültür ve sanat ile ilgi ne kadar daire varsa (Kültür Dairesi, Devlet Tiyatrolarý, Devlet Senfoni Orkestrasý, Bale ve Opera gibi) bunlarýn bu müsteþarlýða veya bakanlýða baðlanmasý gerektiðini söylüyor. Böylece radikal kültür ve sanat alanýnda radikal bir adýmýn atýlabileceðini belirtiyor. Böyle bir yapýnýn oluþmamasý için kültür ve sanat adýna yapýlan tüm çalýþmalarýn palyatif yani anlýk çalýþma olacaðýný dile getiriyor.
Ertaç Hazer, Ülke kültür ve sanatýnýn geliþmesine gerçekçi bir yaklaþým gösterilmediðini, bu nedenle kültür ve sanatýmýzýn tam anlamýyla ilerleyemediðini ve hak ettiði yere bir türlü ulaþamadýðýný söylüyor. Þöyle devam ediyor: “Bu durum, var olan bir gerçeðimizdir. Çünkü Kültür ve sanat geçmiþin binlerce yýl öncesinin kültür ve sanat insanlarý tarafýndan sentezlenerek, çalýþarak güne ve geleceðe aktarýlmasýdýr.
Ülke coðrafyamýz, kendi kültürümüzü yaratmýþtýr. Ýnsanýmýz bu kadar yýldýr, bu küçücük adada býkmadan, usanmadan üretmiþ ve bunca zamandýr kültürünü meydana getirmiþtir. Bunu siyasilerin elinden kurtarmak, radikal kararlarla geleceðe aktarmak gerekir. Çünkü insan geleceðe ancak ve ancak kültürünü ve sanatýný taþýyabilecektir. Bunun için müzelerin kurulmasý sanat ürünlerimizin korunmasý ve ileriki yýllara saðlýklý bir þekilde miras býrakýlmasý gerekir. Kültür ve sanat arþivleri oluþturulmalý, bunlarýn da saðlýklý bir þekilde araþtýrýlarak hayata geçirtilmesi gerekir.
Bu gün baktýðýmýzda devlet sanatçýsýnýn nerede olduðunu bilmiyor. Kendi içinden çýkan sanatçýlara önem vermiyor. Onlarý kollamýyor, onlara gerçek anlamda destek vermiyor.
Cemaliye Kýyýcý ismini bu gün kaç tane siyasetçimiz biliyor? Hangi kültür bakanýmýz bu ismi duymuþtur? Onun için kim ne yapmýþtýr?
Mezzo soprano opera sanatçýsý olan Cemaliye Kýyýcý’yý kim biliyor, tanýyor? Onun varlýðýndan ve ölümünden dahi hiç kimsenin haberi olmadý. Peki, böyle bir sanatçýyý bilmeyen, tanýmayan varlýðýndan dahi haberi olmayan siyaset mekanizmasý bu topraklarda yaþayan sanat ve kültür insanlarýna nasýl sahip çýkacaktýr? Bu sorgulanmalýdýr.
Cemaliye Kýyýcý Maðusalýdýr. Papa’ya Vatikan’da opera okumuþtur. Böyle bir deðere ne insanýmýz, ne de siyasetçilerimiz sahip çýkmýþtýr. Öldüðünden dahi kimsenin haberi olmamýþ ve cenazesine tek bir siyasetçi katýlmamýþtýr. Bu da bizim büyük bir ayýbýmýzdýr. Bunun gibi birçok sanatçýmýz yurt dýþýnda ömür törpülemektedir. Ýþin en üzücü yaný ise devlet denilen mekanizmanýn bunlardan haberi dahi olmamaktadýr.”




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.