..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Osman AKTAÞ




19 Haziran 2019
Yurttaþlarýma Açýk Telkin  
Osman AKTAÞ
Dünden beri sosyal medyada Mursi paylaþýmý, aðýtlarý ve aðlamalarý son derece samimi bir hava içinde, adeta birbirini tetiklercesine dolaþýyor.


:HJE:
Dünden beri sosyal medyada Mursi paylaþýmý, aðýtlarý ve aðlamalarý son derece samimi bir hava içinde, adeta birbirini tetiklercesine dolaþýyor.

Mursi kim? Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat, Mýsýr'ýn seçimle ilk defa baþa gelen, devrik 5. cumhurbaþkaný olan siyasetçi. 3 Temmuz 2013 tarihinde Mýsýr Silahlý Kuvvetlerinin askeri darbe yapmasý sonucu devrildi. Türkiye'nin "Asmayýn, bize verin" diyecek kadar çok deðer verdiði bir lider. 17 Haziran 19 günü infaz edildi.

Mursi, Þehit miydi, deðil miydi? Burasý Allah'ýn kabulüne baðlý bir þey olmasýna karþýn, Mýsýr'da deðil, Mursi, þehadetiyle, Türkiye'de tanýyan ya da tanýmayan herkesi peþinden gözyaþý döktürecek ve periþan edecek biri olduðunu ortaya koydu.

Biz duygusal bir milletiz ya, dünyanýn neresinde olursa olsun, bir Arap'ýn ayaðýna taþ deðse etkileniyor ve gözyaþlarýmýzý tutamýyoruz. Bittabi insanlýk ölçütlerimiz çok geliþmiþ. Zaten bu yüzden bilmem kaç milyon Suriyeli Araplarý da kontrolsüz bir þekilde, ülkenin her yanýna daðýtýp, rahat etmelerini saðladýk ya... Hatta ben, her eve bir Suriyeli vatandaþ verilmemesini de þaþkýnlýkla karþýlýyorum.

Evet, Mursi diyordum; Mursi "Müslüman Kardeþler" diye bir örgütün liderlerinden... Kendi ülkesi için neler yaptý, neler yapmadý, bu konu bizi çok ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren taraf Müslüman oluþu ve bu yönde öldürülmüþ olmasý.

Mursi'yi öldüren Sisi kim? Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi, daha yaygýn bilinen adýyla General Sisi, Mýsýr cumhurbaþkaný. 12 Aðustos 2012'de Mýsýr Silahlý Kuvvetleri'nin Genelkurmay Baþkaný olup; 27 Ocak 2014'te mareþalliðe yükseltilmiþ ve 2013 yýlýnda yaptýðý darbeyle Mýsýr yönetimini ele geçirmiþtir. Sonrasý malum... Bu adam da kendisine Müslüman diyor ve dünya da bunu böyle kabul ediyor.

Mýsýr'da yaþanan bir iktidar anlaþmazlýðý var ve askeri arkasýna alan bir grup diðerinin elinden iktidarý alýyor. Arkasýndan da kendi gerekçeleri doðrultusunda bir diðerini yargýlayýp idam ediyor. Biz karþýdan bakýyoruz ve taraf oluyoruz kendimizce haklý olduðuna inandýðýmýz birine.

Biz Mýsýr'da haksýzlýða uðradýðýný düþündüðümüz birine aðlayarak, inleyerek, aðýtlar yakarak sahip olurken, bu vicdan ve merhameti Müslüman olduðundan emin olduðumuz kendi soydaþlarýmýza gösterdik mi?

Osmanlý'nýn Meþrutiyet ilaný sýrasýnda batýdan gelen basýn mensuplarý halkýn arasýnda dolaþarak milliyetlerini soruyorlar. Ermeni tereddütsüz "Ermeni'yim" diyor. Rum ayný kararlýlýkla "Rum'um" diyor. Diðer milliyetlere mensup olanlar da kendi milliyetlerini ayný samimiyetle söylüyorlar. Bu yabancý basýn mensuplarý Ýstanbul'da kaç Türk'e milliyetlerini soruyorlarsa hepsi de utana sýkýla ayný cevabý veriyor. "Üstünüze afiyet ben Türk'üm". Türk olmak sanki marazlý olmakla ayný kategoride sayýlýyor, hem de Türkler arasýnda.

Bizler, yani Türkler, acaba Türk olmaktan ne zaman utanmaya baþladýk ve ne zaman Türk olmaktan utanmayý benliðimizden kaldýracaðýz? Bu sorulara doðru cevaplar verdiðimizde kendi kimliðimizi yeniden kazanmýþ olacaðýz. Yani sahip olduðumuz bu ülkede hakkýmýz olaný azýnlýkmýþýz gibi, en azýndan bir miktar da olsa bu haklara sahip olup, özerklik isteyeceðiz. Ben þu an kendimi son derece yalnýz ve hak etmediðim bir konumda görüyorum artýk.

Biz, yani Türkler, þimdi, þu durumda kendimize ait olan ne varsa vazgeçtik / geçirildik, hatta benliðimizi yitirdik. Bunu telafi içinse nerde bir Arap görsek, kim olduðuna bakmadan peþinden koþacak kadar tuhaflaþtýk. Ben anasýný kaybetmiþ bir kurt yavrunun bir sýrtlaný anasý sanmasýna benzetiyorum bu durumu. Kendi varlýðýný tamamen yitirmiþ biri kendisine aðlayacaðýna, çevresine aðlýyor. Artýk bu durumu anlamakta zorlanýyorum.

Karabað'da, Hocalý‘da, Doðu Türkistan'da onca masum Müslüman öldü, kimse umursamadý. Daha yeni, dünyanýn en baþarýlý yazarlarýndan biri olan Doðu Türkistanlý Nurmuhammed Tohdi iþkenceyle öldürüldü, yazýk ki, bir Mursi etmedi. Bu ülkede raðbet görebilmek için illa Arap mý olmak lazým?

Hatta son bir ay içinde ülkemizde topraða verdiðimiz þehit sayýsýna bir bakýn; hangisi ne kadar gündem tuttu. Bu çocuklar Mursi'den daha mý deðersiz. Elbette Mursi'yi hakir gördüðüm için deðil, bizim için ölen öz vatandaþýmýzýn deðer görmemesinden yakýnýyorum.

Beni neye sayarsýnýz bilmem, ama Bilge Kaðan'ýn Göktürk Anýtlarýndaki öðüdünü yinelemek istiyorum "Ey Türk titre ve özüne dön" özünü kaybeden hiç bir canlý varlýktan nesil türemez. Ancak iktidarýn aldýðý Ýsrail tohumu olur. Özüne dön ki, gücünü kazanarak mazluma yardým edesin. Þimdi kendine hayrýn yok.

Ne olur bana kýrýlýp gönül koymak yerine biraz kendinizi sorgulayýn.

Bu arada bütün þehitlerimizi saygýyla yâd ediyor, gazilerimize Allahtan þifa diliyorum.

18 Haziran 19
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üç Din ve Bir Filistin
Okumak
"Hakkýn Kulu Sayýlýr Mý"
Deðiþken Düzen Kuran Deðiþmez Varlýk: Ýnsan
Türkiye'de Filistin ve Kudüs Çýkmazý
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notlarý...
Harabat Ehline Harap Gelecek
Kiþisel Geliþim Uzmanlýðýyla Toplumda Deðerler Eðitimi
Namussuzlar
Sayýn Milli Eðitim Bakanýn Mesajýna Ýstinaden...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.