..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Haziran 2019
Groteski Olan Totemi Olan 2  
Bayram Kaya
Groteski olanýn ölçüsü kiþi ve kiþisi bencillik iken; totemi olanýn ölçüsü ortaklaþma olan sosyal oluþ ve özgecilikti. Açýkçasý bencil olan groteski anlamalar zamanla özgecil olan totem mana anlamasýna bürünecekti.


:EFI:
Demek ki çevre, kabaca; azýn çoða, çoðun aza; büyüðün küçüðe, küçüðün büyüðe, uzunun kýsaya, kýsanýn uzuna; sýcaðýn soðuða, soðuðun sýcaða; yoðun olanýn az yoðun olana doðru, için dýþa, dýþýn içe doðru vs. türünden olan niceli durumlu eðilimleridirler.

Örneðin dýþ olan yüzeyin iç olan hacme göre iki kat boyutla artmasý dýþ yüzeyin iki boyutla deðiþken olma çeliþkisine karþý; için üç boyutlu üç katlý deðiþtiricileriyle deðiþken olmasý karþýsýnda oluþan bir baský, basýnç, direnç belirmesi giriþme ve giriþmeme eðilimini ayný anda oluþur.

Üç kat iliþki ile beliren durum, iki kat iliþkiyle beliren duruma boþluk doldurma devim olanaðý olurken bir çekim ve yer açma belirmesidir. Yine ayný anda iki kat durumla beliren olanak durum da hacme karþý yer darlýðý olmakla itilme olacaktýr.

Bu durum için dýþa; dýþýn da içe olan eðilimidir. Bu eðilimler nedenle unsurlarýn birbirlerine olan bu zýt durumlu baský basýnç etkileþimi kadarla unsurlarýn birbirine karþý tavýr ile yönelen bir alan etkili durumlarý ile vardýrlar.

Dýþ çevre böylesine bir etki oluþla iletilmenin baský-basýncýna dek alan yönünü oluþan birçok durumlar içinde olunca; geriye bu durumlarýn öznel dünya içine duyum sal yansýmasý kalacaktý.

Bizler gibi özneler dünyasý içine yansýmalar veren bu duyumsal yansýmalar, özneler dünyasý içinde groteski anlamalý algýlardý. Algýlarda bütünden kopma bütünün bilgisini taþýma gibi devinmelerini taþýr.

Bu tür devinme oluþun algýsal imajlarýn bütüne dek giriþmeli biçimseli oluþlarý, sizin daha önceki edindiðiniz öðrenme öðretme kalýplý düþünmeler içinde kendi çaðrýþýmlarýný oluþurlar. Deneyim tarzýnýza göre bunlarý ya anlamlandýrýrsýnýz ya da anlam kýlamazsýnýz. Bu durum kaosunuz olur.

Unutulmasýn ki özdeðin niceli oluþu bir alan etkisi koyan eðimle giriþme zýt durum olmak kadar giriþme karþýlanmasýna göre bir kaos etkisini de yansýr.

Groteski ilik dediðim bu yansýma ve beraberinde beliren niceli durumlar; kolektif birim zamanlý durum içinde olan özneler dünyasý ile de ortak kullanýlan bir iletime olmak zorundadýr.

Yani kiþisi düzlemli groteski anlamalar kolektif sosyal yapýnýn içinde ortak bir sosyal dil ve ortak bir sosyal anlama dönüþecekti. Her bir durum etki yansýmalarý kendi durumuna ve kendi ihtiyacýna göre yansýtacaktý.

Ýþte bu durum ayný etkinin farklý tepkilerle karþýlanmasý ve farklý beliriþlerle kullanýlmasý olacaktý. Kolektif giriþme groteski olaný, kolektif bilinçli özne kodlu kalýplara dönüþür. Ýþte bu TOTEM düþünce olmaktadýr. Tekil kiþinin totem düþüncesi yoktur aksine tekil kiþinin bencil düþüncesi vardýr.

Bencil düþünce kiþi öznesine göre tek boyutlu bir katlayýcýdýr. Tek boyutlu katlayýcýyý neyle çarparsanýz çarpýn yine kendisini verir. Yani dýþ çevrenin birçok olan etkisi kiþinin kendi çarpan olan bencilliðiyle çarpým yine kiþinin bencilliðine dönüþen groteski anlamalar olmaktadýr.

Oysa totem düþünce kolektif sosyal yapý içinde sizin dýþýnýzdaki birçok kiþiler bileþenli çarpýmdýr. Groteskilik çokluðu kendisine göre bir tek yapar. Totem düþünce sizdeki bir tek olan bencilliði (groteski ligi) birçok yapar.

Groteskilik kiþi ürünüdür. Totemi oluþ kolektifi sosyal oluþun ürünüdür. Ve totemi oluþ birçok olana göre etkilenme; giriþme ve tepki koyma duyuþudur. Sizle birlikte ama tümden size göre olmayandýr. Böyle olunca dýþ çevre de size göre deðildir. Diþ çevre düzeni de size göre deðildir.

Siz dýþ çevreye göresinizdir. Bu gerçeklikten hareketle gerek totem iliþki gerek üreten iliþkiler dýþ çevre içinde kolektif öznelliðe göre yalýtýmlý bir sosyo toplumsa inþa ortaya koymaktadýr.

Kýsacasý kolektif sosyal ortam, groteski etkileri çok köklü düþünme yapar. Totemilik kendi içinde kiþisi bencilliðe kýyasla; kiþiler bileþenli sosyal paydayý ön gören çok köklü düþünmedir.

Totemi mana; kolektif güce ve kolektif bilincin zaman ve zeminine baðlý olarak, kolektif özneli ve kolektif bencili, kolektif (ortaklaþmacý) bir izolasyondur.

Totemi mana hiçbir zaman groteskti mana olmadýðý gibi totemi çarpanlarýn çarpýmý sizi vermezdi. Sizlerin kiþi özneli bencil bir groteski düþünme yapmanýz yanýnda, bir de kolektif kalýplý özgecil oluþu ile totemi manalý düþünmeniz vardýr.

Groteski mana ve grotesk anlama kategorizen öznel kalýplar, kiþisi benci durum güdenledir. TOTEMÝ mana ve TOTEMÝ anlamalý düþünce ortaklaþma özneli (kolektif özneli) özgecil inþa oluþtur.

Yani bir kes dýþ dünya etkili yansýmalar groteski anlamalar üzerinde giriþmelerine baþladý mý, totem düþüncelerin oluþmasý, geriye kalýr olan yepyeni bir durumdu.

Dýþ dünyanýn etkisi olan duyumlar eþliðinde beliren kör noktalar zamana baðlý duyumla, birdenbire bilme olan iç sezgilerle veya ilham olan, içe doðan duyumlar üzerinde anlak alýr olacaktý.

Groteski olanýn ölçüsü kiþi ve kiþisi bencillik iken; totemi olanýn ölçüsü ortaklaþma olan sosyal oluþ ve özgecilikti. Açýkçasý bencil olan groteski anlamalar zamanla özgecil olan totem mana anlamasýna bürünecekti.

Bu tarz groteski ve totemi anlamla bürünme, üzerinde eþleþen dýþ dünya etkileri; zihin kalýplý kendi yansýmalarý içinde kodlanýrlar. Algýyý, duyguyu ve imajlarý kategorize eden anlak kalýplarý, düþünce dünyasý içinde o þeyi çaðrýþan koþullu eþleþmelerin yansýmasýný yapan düþünce dünyasýnýn organik birim moleküllere dönüþür.

Anlak, dýþ dünya etkilerini algýladýkça; anlak içindeki bu etki sel imge, imaj kodlarý gerek groteski kalýplý rahleyi tedris içinde, gerek totemi rahleyi tedris içindeki bu tarz mana algýlý devim döngüleri ile yeni çözümlerine kavuþacaktýlar. Þimdi biz bu ölçeklenmeler üzerine konuya girmeye devam edelim.

Ortak olanýn yanýnda ortak olmayanlar vardýr. Örneðin beden sel yalýtýmýnýz gibi. Birçok noktalarda baþkalarýyla kesiþseler bile ortak olmayan duygularýnýz, hayalleriniz gibi ortak olmayanlar da vardýr.

Bu nedenle ortak olmayanlar içinde ortak özellikli kesiþim kümeleri nedenle empati (duygudaþlýk) vardýr. Yani kendinizi o þey yerine koyma anlayýþlý yeni bir ortaklaþma ile ölçme deðerlendirme olan tutum vardýr. Duygudaþlýk bencil öznenin elinde olan ölçme deðerlendirme bilincidir.

Animizim dediðimiz doðada olan her þeyi ve doðada olup biten her þeyi canlý, eylemli, kendi gibi ruh sayan canlýcýlýk bencil düþünmenin doðadaki düþünsel belirmesidir.

Var oluþ entegrasyonla yalýtýmlýydý. Bizler için birçok sosyal ortaklaþmalý entegrasyonu bilmek ya da sosyal olanýn ortaklaþan bir entegrasyon (tevhit) olduðunu bilmek; ilerisi içindeki anlama anlatma ve ifade etmenin bizlerdeki ana kalýplarýný oluþmasý baðlamýnda, yeterlidir.

Köleci sistemle birlikte inançlar kolektif inþayý yok sayan bir unutturma içindedirler. Üreten iliþkileri; kolektif aklý, kolektif birim zamanlý kolektif gücü, sosyo toplumsa yapýlarý ve sistemleri groteski anlamalar içinde tutup izah etmeye çalýþmakla sömürüyü meþru etmektedirler.

Bu tür meþruiyet sizleri nedenle köleci mana anlamasý olan El düþüncesi, totem yapýlara ve ilahi yapýlara sapýklýk diye saldýrýr. Kolektif gerçeklik, köleci sistemin yok saydýðý gölge ile çatýþmacý ve diyalektik dualitedir.

Kolektif yapýlarýn en temel ortaklaþmasýndan biri de bir arada, birlikte ortak aný biriktiren zamanýn ve çevre etkisinin kiþiler arasýnda ortaklaþýþla bir paylaþma olmasýyla, ortak aný, ortak hukuk ve ortak bir bekraund (geçmiþin), ORTAK (SOSYAL) olmasýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.