..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




30 Mayýs 2019
Adalet Çizgisinden Ayrýlmayalým  
Hüseyin Ýbiþ
bizler iþe yaramadýðý halde neden ön yargýlý davranýþlarla hareket etmeye devam ediyoruz?


:AJHC:
ADALET ÇÝZGÝSÝNDEN AYRILMAYALIM
Bizler iþe yaramadýðýný bildiðimiz halde neden ön yargýlý davranýþlarla hareket etmeye devam ediyoruz? Hiç düþünmüyoruz, ön yargýlý davranýþlarla hareket ederek hayatýmýzda her daim olumsuzluklarýn yer alacaðýný ;göz önünde bulundurmuyoruz hayatýmýzda yaratmakta olduðu üzücü denge deðiþikliklerini.
Ön yargýlý davranmanýn sonucunda uðratýlmakta olduðumuz sonuçlar düþünülerek kiþiler ve konular hakkýnda ön yargýya varýlmadan büyük bir araþtýrma yapýlmalýdýr. Düþünülmeden ön yargýya varýlýrsa ön yargýya varýlan kiþi yahut konular hakkýnda düþüncesizce hareket etmek ,bizleri büyük yanlýþlýklar yapmaya sevk eder. Onun için de ön yargýnýn ortadan kalkmasý için ilk önce araþtýrma yapmaya aðýrlýðýn verilmesi birinci þartýmýzdýr. Bu þarta uyulmazsa yapýlan yanlýþlýklarýn sonu kolay kolay getirilemez.
Evet, bu yazýmý da kaleme alýrken ön yargýyý ve onun doðuracaðý kötü sonuçlarý baz alarak dile getirmekle kendimi mükellef hissediyorum. Siz deðerli okurlarýmýn da bu büyük yanlýþlýklarýn içinde sürüklenmemeniz için de önemli bilgiler vermenin gayretine giriyorum. Bir anlýk gaflete kapýlarak, varmakta olduðumuz ön yargýnýn bizim hayatýmýzda nelere mal olacaðý an ve an akýllardan çýkarýlmamalýdýr. Kapýldýðýmýz bir anlýk gafletle kiþiler ya da konular hakkýnda bir araþtýrma yapmadan varmakta olduðumuz ön yargýnýn hem karþýmýza çýkan insanlara hem de kendimize verdiði zararlar, hayatýmýzda büyük ölçüde kayýplara uðramamýza sebep olur. Ön yargýlý davranýþlarla da hiçbir zaman ulaþmak istediðimiz yolun sonu bulunmaz. Yolumuzun güzel bir þekilde noktalanmasýný istiyorsak ilk önce ön yargýnýn hayatýmýzdan çýkarýlmasý gerektiði unutulmamalýdýr. Ön yargýya teslim olursak gözümüzün önüne inen perdenin kaldýrýlmasýnda girmiþ olduðumuz büyük çaba sonuçsuz kalýr. Önümüzü görmemize engel olan perdeyi kaldýrma çabasýndan vazgeçmemek için hayatýmýzýn büyük bir bölümünde yer alan ön yargýdan kurtulmanýn yollarýna gidilmelidir. Bu yollarýn da özenle seçilmesi lazým gelmektedir. Bu yollarýn özenle seçilmemesi,bizim çýkmýþ olduðumuz yolda ayaklarýmýzýn kaymasý sonucunda düþtüðümüz yerden kalkmamýzýn zor olduðu anlamýna gelmektedir. Sizlere izlediðim bir TV dizisinden bir kesitle örnek vereceðim.Bir savcý oðlunun hayatýný kurtarmasý için hapishaneden çýkarýlan bir babanýn oðlu tarafýndan hastaneden kaçýrýldýðý yargýsýna varýyor ama hakkýnda ön yargýya varýlan polisin meslektaþlarý,savcýnýn ön yargý ile hareket ettiðine inandýrmak isteseler de savcý inatla buna inanmamakta diretir. Fakat savcý, bu polisin meslektaþlarýnýn yapmýþ olduðu ince bir planla oðlunun babayý kaçýrmadýðýna ikna edilir. Savcýnýn gözünün önünde polis oðul, babanýn bileklerine kelepçeyi vurur ve tutuklanmasý için elinden ne geliyorsa onu yapmaktan çekinmez. Meslektaþlarý savcýya aynen þunu söyler:’Kanunlarý çiðneyen babasý da olsa bizim kardeþimiz, onu gözünü kýrpmadan kelepçelemekten geri durmaz.’Savcý da yanlýþ tanýdýðýný ve ön yargý ile hareket etmemesi gerektiðini öðrenmiþ olur. Yani ön yargý, insaný gideceði doðru yoldan bile çevirir; araþtýrýlmadan ön yargýya varýlmamalýdýr. Tereddüt etmeden düþünülmesi gereken ve akýllardan bir an olsun çýkarýlmamasý lazým gelen þudur: Adaletin terazisinde ön yargýnýn bulunmakta olduðu kefenin hiçbir zaman aðýr basmasýna izin verilmemelidir. Buna izin verildiði takdirde, mazlumu zalim ayaklarýnýn altýna alýr; aydýnlanmýþ sabahlarýn yerini karanlýklar alýr. Onun için de adalet terazisi her daim ayný ayarda tutulmaya gayret edilmelidir. Bunun için gayret gösterilmezse hayat çamaþýr makinesine birlikte atýlan renkli ve beyaz çamaþýrlarýn yýkanýp çýktýktan sonra bütün çamaþýrlarýn grileþerek gelmiþ olduðu hali alýr ve yürümekte olduðumuz adalet çizgimizi kaybetmiþ oluruz. O zaman da hayatta hiçbir þeyin anlamý kalmaz, hak hukuk anlamýný kaybetmiþ olur.
Yukarýda vermiþ olduðum çamaþýrlarýn grileþmesi örneðinin yer etmemesi için adalet terazisinin ayarýnda en ufak da olsa bir yanlýþlýðýn yapýlmasýna izin verilmemeli, izin verenlerin de haklarýnda yapýlmasý gereken iþlemler tereddüt etmeden yapýlmalýdýr.
Bizim her daim yapmamýz gereken þudur; adalet çizgisinden çýkmadan, ön yargýlý davranmadan yolumuza devam etmek. Eðer yukarýda bahsettiklerimi düþünmeden harekete geçer, adalet terazisinde ön yargý kefesinin aðýr basmasýna müsaade edersek adalet timsali olan büyük insan Hz. Ömer Radýyallahuanh’ýn bizlere býrakmýþ olduðu deðerlere ihanet etmiþ oluruz. Onun için diyorum ki, ihanet bizim hayatýmýzýn kapýsýndan içeriye girme fýrsatýna eriþemesin; bizler daima ön yargýnýn olmadýðý adil bir dünyada yaþamaya devam edelim. Evet deðerli okurlarým, ben bu konuyu kaleme alýrken her þeyi en ince ayrýntýsýna kadar hesaplamanýn çabasýnda oldum. Ön yargýdan uzak durulduðu sürece, bizim hayatýmýzda aydýnlýklarýn yerini karanlýklarýn almayacaðýnýn kanaatine vardým. Hayatýmýzda ön yargýnýn yok edilmesi için elimizden ne geliyorsa sýrt sýrta vererek, onu hatta ondan daha fazlasýný yapmak için uðraþlara girelim. Zalimlere mazlumlarý ezdirmeyelim.
Bizler, her daim adalet terazisinin ayný ayarda kalmasý için adalet timsali büyük insan Hz. Ömer Radýyallahuanh’ýn yolundan yürümekten vazgeçmeyelim. Adalet çizgisinde kalalým, çizgimizi kaybetmeyelim. Ön yargýnýn egemen olduðu bir dünyanýn olmamasý için adalet terazisinin ayný ayarda kalmasýnda uðraþlar vermekten vazgeçmeyelim. Ön yargýya karþý hiçbir zaman yenilgiyi kabullenmeyelim. Mazlumlarýn yanýnda olalým, zalimlere adil olmayý öðretelim. Birlik olup, adaletin hakim olduðu bir dünyanýn var olmasý için önümüzdeki bütün engelleri kaldýralým. Ýnsanlarýn ön yargý yüzünden büyük zararlar görmesine, zalimin mazlumun ekmeðine göz dikip onlarý aç býrakmasýna izin vermeyelim.
Hz. Ömer Radýyallahuanh’ýn bize býrakmýþ olduðu adalet adlý mirasa sahip çýkalým. Her zaman adaletli davranalým, adalet çizgisinden ayrýlmayalým. Hz. Ömer Radýyallahuanh gibi davranamasak da,o adalet timsalinin yolundan ayrýlmayacaðýmýza, baþta kendimizi olmak üzere bütün insanlýðý inandýralým. Yolunu kaybeden insanlarý da adalet yoluna yeniden girmeleri için davet edelim. Bizden sonrakileri de adaletli olmalarý gerektiði konusunda uyarýlarda bulunalým, ön yargý ile hiçbir yere varýlmayacaðýný bilmeleri için bilgilerimizi paylaþalým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.