..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




28 Mayýs 2019
Solcu Efendi Üzerine Birkaç Kelam  
Hakan Yozcu
"Barýþ Ýnþasý” kavramý bu kitapta ele alýnan diðer kavramlardan biridir. Yazar, burada yeni fikirlere yelken açma motivasyonunun Talat-Hrýstofyas müzakerelerinde saðlanan tüm ilerlemeler ve uzlaþma noktalarýna karþýn, her iki liderin bu süreçte baþarýsýz olmakla kalmayýp hem süreç esnasýnda hem de toplum liderliklerinden düþtükten sonra, birbirlerini acýmasýzca eleþtirmeye devam etmelerinin nedenlerini anlamaya çalýþma sürecinde keþfettiði olgular olduðunu belirtiyor:


:HHJ:
Hakan Yozcu
Hakikat Gazetesi- Lefkoþa


Dr Cemal Mert 1966 yýlýnda Limasol’da doðdu. Ortaokul ve liseyi Güzelyurt’ta okudu. Ýstanbul Týp Fakültesini bitirdi. Ýstanbul’da bir süre kalýp çeþitli hastanelerde görev yaptý. Sonra Gazimaðusa Týp Merkezi’nde çalýþmaya baþladý.
Doðu Akdeniz Üniversitesi Vakýf Yöneticileri Kurulu Üyeliði yaptý. 2012 yýlýndan itibaren 2 dönem Kýbrýs Türk Tabipler Odasý Baþkanlýðýný yaptý. KKTC’de çeþitli TV kanallarýnda saðlýk ile ilgili programlar yaptý.
2010 yýlýnda “Onuncu Köy”, 2013 yýlýnda “Yöneten Sol” ve 2019 yýlýnda “Solcu Efendi” yayýnlanan kitaplarýdýr.
Yazar, “Bu üç kitabý, bir üçleme olarak algýlamayý doðru bulduðunu” belirtiyor Solcu Efendi Kitabýnýn önsözünde. “Üçü de birbirinin içinde, birbirini tamamlayan, birbirine ileri-geri olarak referans veren düþüncelerimden oluþmaktadýr.” diye belirtiyor.
Yazar, bu üç eseri için “Onuncu Köy, Yöneten Sol, ve Solcu Efendi, solcu bir aktivist ve amatör bir yazar olarak, otuz beþ yýllýk bilinçli ve örgütlü siyasal mücadelemde yaþadýklarýmýn, eleþtirel deðerlendirilmesinden doðan, içinde yetiþtiðim sol harekete ve Kýbrýslý Türklere duyduðum baðlýlýk, gönüllü sorumluluk ve geliþmelerine dair hissettiðim kaygýlarýmdan beslenen eserlerdir” diyor.
Bu kitaplarýn yazýlma gerekçelerinden birinin de yazarýn yaþamý boyunca yaþadýðý olumlu veya olumsuz olaylarýn anlatýlmasý gerekliliðine inandýðýný ve bunlarý “Paylaþmak ve dönüþüme katký koymak” olduðunu belirtiyor.
Yazar, “Kýbrýslý Türklerin þu aþamadaki ana hedefinin ‘Kýbrýs’ta barýþ ve yeni toplum inþasý’ olmalýdýr. Halkýn bu hedefi, bu vizyonu gerçekleþtirebilmesinde esas öncüyse, tarihsel nedenlerden ötürü, baþta CTP olmak üzere, topyekün Kýbrýslý Türk soludur. Ýþte Solcu Efendi kavramý da buradan türemektedir.” diyor.
“Bu öncü, bu misyonu yerine getirecekse, öncelikle kendi bünyesinde, çaðdaþ kurumsal yapýlarý oluþturmayý ve çaðdaþ sol entelektüel birikime eriþmeyi hedeflemelidir. Daha önce dediðim gibi, “Yöneten Sol” olmak da “Kýbrýs’ta barýþ ve yeni toplum inþasý’ný” gerçekleþtirmek de çaðdaþ kurumsal yapýlar ve çaðdaþ sol entelektüel birikim olmadan mümkün deðildir.” diye belirtiyor.
Yazar, “Bu hedeflere ancak katýlýmcý ve engin gönüllü bir tartýþma seferberliði ile ulaþýlabilir. Benim de derdim, tartýþma seferberliðine bir nebze de olsa katký koymaktýr” diyor.
Dr Cemal Mert, günümüzde sosyal sistemi oluþturan altý ana parametre ve iki bileþenden söz ediyor. Bunlar: Ýdeolojik –siyasi akýl, ekonomik akýl, bürokratik-teknik akýl, hukuksal akýl, ekolojik akýl, bilimsel akýl. Bunlarýn yanýsýra iki önemli bileþen olarak da “Toplumsal Vicdan” ile “Küreselleþme Bilinci”nden söz ediyor.
“Barýþ Ýnþasý” kavramý bu kitapta ele alýnan diðer kavramlardan biridir. Yazar, burada yeni fikirlere yelken açma motivasyonunun Talat-Hrýstofyas müzakerelerinde saðlanan tüm ilerlemeler ve uzlaþma noktalarýna karþýn, her iki liderin bu süreçte baþarýsýz olmakla kalmayýp hem süreç esnasýnda hem de toplum liderliklerinden düþtükten sonra, birbirlerini acýmasýzca eleþtirmeye devam etmelerinin nedenlerini anlamaya çalýþma sürecinde keþfettiði olgular olduðunu belirtiyor: “Son elli altmýþ yýlda oluþan Kýbrýs Sorunu Statükosu’nun düþünce kalýplarý içinde kalarak siyaset yapmaya devam eden saðcý veya solcu politik liderler, Kýbrýs’ta, ne çözüm ne de barýþ yapabilirler. Bu saptamayý cesaretle yapýp köklü bir zihinsel dönüþüm yolunda kararlýlýkla yürünmezse her koþulda varýlacak son Kýbrýs’ta çözümsüzlüktür. Kýbrýs Sorunu Statükosu’nun düþünce kalýplarýný kýrmak ve cesur yeniliklere açýlmanýn en önemli yönteminin Güven Yaratýcý Önlemler (GYÖ) olduðunu düþünüyorum. GYÖ esas olarak, taraflara, mevcut pozisyonlarýný radikal olarak terketmeksizin yeni açýlýmlarý deneme olanaðý saðlayacak adýmlarý tanýmlayan bir kavram olarak düþünülmelidir. ‘Bütünlüklü Çözüm’ denen ve ‘ideal çözümden’ beklentimiz olan hedeflere, çözümsüzlük koþullarýnda da ulaþabilmek için atýlmasý gereken adýmlar… Ve bu adýmlar kýsa vadede gündelik yaþamýn kalitesini artýracaðý gibi, uzun vadede ise çözüme ve barýþa uygun bir toplumsal-siyasi atmosfer oluþturulmasýna da katký koyacaktýr.”
“Solcu Efendi” adlý kitap Mart 2019 yýlýnda Söylem Ajans tarafýndan Lefkoþa’da basýlmýþ. Sayfa düzeni ve Kapak tasarýmý Selma Gürani tarafýndan hazýrlanmýþ. Kitap 295 sayfadan ibaret.
Kitaba önsöz, kronoloji ve girizgah bölümüyle baþlanmýþ. Önsöz bölümünde yazar, kitabý hakkýndaki düþüncelerini, nasýl hazýrlandýðýný ve hangi amaçla yazýldýðýný anlatýyor. Kronoloji bölümünde ülkemizde son dönemde yaþanan siyasi olaylarýn kronolojik yani tarihi sýralamasýný vererek nelerin yaþandýðý anlatýlmýþ. Girizgah bölümünde ise yazarýn katýldýðý bir TV Programýnda yapýlan röportajý verilmiþ.
Bundan sonra da kitaba adýný veren asýl kýsým yer alýyor. Solcu Efendi’yi yazar, 8 Bölüme ayýrmýþ. Her bölüme baþlarken yazar, aralara önemli kiþilerden özlü sözlere yer vermiþ. Dikkati çeken baþka bir özellik de bölümlere baþlamadan siyah renkli bir anahtar konulmuþ. Adeta kilitli bir odanýn kapýsýný açar gibi, kapalý olan bilgilerin de anahtarla açýlýyor olmasý gibi düþünülmüþ. Bu da bana çok farklý ve çok hoþ bir uygulama olarak geldi.
Aslýnda kitap kapaðý da buna benzer bir kompozisyonu içeriyor. Bir insan kafasý açýk bir kilit gibi düþünülerek adeta beynine giden kapalý yolun açýlmasý düþüncesi verilmiþ…
1.Bölümde Toplumsal Vizyon Ve Küresel Yurttaþlýk Bilinci, 2. Bölümde Solcu Hükümet Deneyimine ve Topluma Eleþtirel Bakýþ, 3. Bölümde Nisan 2015 Cumhurbaþkanlýðý Seçimlerine Giderken, 4. Bölümde Ucube Bir Deneyim CTP-UBP Koalisyonu, 5. Bölümde Kýbrýs’ta Solculuk Eylemek, 6 Bölümde Özersay Sendromunu Teþhis Etmek, 7. Bölümde KKTC’de Bir Ýç Faktör Olarak TC, 8 Bölümde Kýzýl Görmüþ Boðalar ve Barýþ Ýnþa Süreci adýný verdiði bölümler yer alýyor. Bu bölümler, yazarýn yazdýðý makalelerden oluþuyor.
Son bölümde “Sonsöz”, “Son fýkra” ve “Ekler” kýsmý yer alýyor.
Kitabý daha iyi anlamak ve özümseyebilmek için mutlaka alýp okumanýz gerekir. Kitapçýlarda bulabileceðiniz gibi iletiþim için Dr Cemal Mert , mertcemal@hotmail.com, dr.cemal.mert@gmail.com adreslerine baþ vurabilirsiniz…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.