..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




25 Mayýs 2019
Oruçluya Saygý ve Necip Fazýl Örneði  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ramazan bir arýnma ve iç muhasebe ayý… O, baþý rahmet, ortasý maðfiret, sonu da cehennemden kurtuluþ olan kutlu bir aydýr. Onun geliþiyle birlikte içimiz kýpýr kýpýr olur. Bayramdan evvel bayram ederiz sanki. Fakat orucu içselleþtiremeyenler, ramazanýn geliþiyle beraber huzursuz olurlar. Hafakanlar basar karanlýk ruhlarýný. Ne yapacaklarýný þaþýrýrlar.


:FJD:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Ramazan bir arýnma ve iç muhasebe ayý… O, baþý rahmet, ortasý maðfiret, sonu da cehennemden kurtuluþ olan kutlu bir aydýr. Onun geliþiyle birlikte içimiz kýpýr kýpýr olur. Bayramdan evvel bayram ederiz sanki. Fakat orucu içselleþtiremeyenler, ramazanýn geliþiyle beraber huzursuz olurlar. Hafakanlar basar karanlýk ruhlarýný. Ne yapacaklarýný þaþýrýrlar.

     Ýman bir nimet, ramazan da onu elde ve gönülde tutmanýn gereklerinden biridir. Ramazan, müminler için bir iyiliðin on’a tekabül ettiði manevî bir fýrsat ayýdýr. Oruç tutmak da her þey gibi bir nasip iþidir. Onu çok arzu ederseniz nasibiniz olur. Þayet varlýðýndan ve geliþinden rahatsýzlýk duyarsanýz, onun rahmet ve bereketinden istifade edemezsiniz.

Günümüzde bütün dinî duygular gibi, ramazanlar da her geçen gün kan kaybediyor, özünden uzaklaþýyor. Ramazanlar, bir kýsým belediyeler tarafýndan, kamu kaynaklarý da kullanýlarak, “Vur patlasýn, çal oynasýn” misali eðlence ayýna dönüþtürülüyor. Ýbadet ayý olan ramazan gecelerinde kurtlarýný dökenler, gün boyu aç ve susuz kalarak kazandýklarý sevaplarý da döküyor. Böyle olunca da ramazanýn ruhunu yaþayamýyor ve de yaþatamýyoruz.

Popülizm belasý ramazanda da yakamýzý býrakmýyor. Televizyonlardaki ramazan programlarý da bir baþka garabet eseri… Hemen her kanalýn kendi meþrebince bir hacýsý hocasý var. Egolarý þiþkin bu aðýr abiler, burunlarýndan kýl aldýrmýyor. Çeliþkilerle dolu bilgi verenler az deðil. Birinin ‘ak’ dediðine, öbürü ‘kara’ diyor. Bir kýsmý da kýssalarla insanlarý ya aðlatýyor, ya da uyutuyor. Kanal hocalarýnýn yüksek meblaðlar alarak televizyonlarda sözüm ona irþat(!) programlarý yaptýðýný saðýr sultan da duymuþ. Seviye(sizlik) yerlerde sürünüyor.

Zamanýmýzda insanlarýn birbirine olan saygýsý da kayboldu ne yazýk ki.... Kimse kimsenin inançlarýna ve düþüncelerine yeterince saygý göstermiyor. Kahýr ekseriyetin oruçlu olduðu ramazanlarda bir avuç aklý evvel, hoþgörü sýnýrlarýný zorlayarak, uluorta yemek yiyor, su ve sigara içiyor. Piþkinlik konusunda bir adým daha ileri giderek, yaptýðý çirkin davranýþý demokratik bir hayatýn gereði sayýyor. Yesinler sizin demokrasinizi!... Bu densizler, demokrasinin baþkalarýnýn rahatsýz edildiði noktada bittiðini bilmezler mi? Nerede sýnýrsýz demokrasi vardýr ki? Hem saygý sýnýrlarýný derdest etmek ne zamandan beri demokrasi oluyor. Sözün bu noktasýnda Üstad Necip Fazýl’ýn bir hatýrasýný sizinle paylaþmak istiyorum:

“Çocuktum. 6-7 yaþlarýnda var yoktum. Bir ramazan günüydü. Çemberlitaþ’ta oturduðumuz büyük konaktan sokaða çýktým. Ýleride, bir sehpaya oturttuðu tablasýndan çoluk çocuða þeker meker satan birini gördüm. 10 para mý, 20 para mý, ne verdiðimi hatýrlayamadýðým bir horoz þekeri satýn aldým. Þekeri eme eme konaða dönmek üzereydim ki, üzerime hamal kýlýklý bir adam çullandý. Yarý ciddi, yarý þakacý bir edâ ile haykýrdý:

- Þu bacaksýza da bak! Sokakta, el âlemin karþýsýnda yiyor!

Ödüm patlamýþtý sanki... Þekeri yere attým ve evime doðru koþmaya baþladým. Adam beni kapýya kadar kovaladý. Konaðýn açýk kapýsýný bu herifin suratýna çarparcasýna kapatýncaya kadar adeta baygýnlýk geçirdim.

Þimdi, masum çocuklara deðil, ramazan günü açýkça ve iftihar edercesine sigaralarýný tüttüren her vasýf dýþý insanlara o hamal kýlýðý içindeki saffet ve hassasiyetle hitap etmek istiyorum:

‘- Günahýnýzý niçin Allah’la aranýzda býrakmýyor ve sanki onun reklâmýný yaparcasýna, zedelediðiniz Allah hakkýna kul hakkýný da ekliyorsunuz?’ Eskiden Ermeni’si, Rum’u, Yahudi’si bu kul hakkýna tecavüz etmemek için ramazanlarda Müslümanlarýn karþýsýnda oruca aykýrý bir harekette bulunmazlardý. Düþünün, sizin derekeniz ne olmalý!

Hamalýn kovaladýðý çocuk bugün 75 yaþýnda ama kovalayanýn soyundan kimse kalmadý.” (21 Temmuz 1980)

Âh Üstad âh!... Senin yaþadýðýn o günlerden bugünlere deðin köprülerin altýndan ne sular aktý. Þimdiki defolu nesil, o zaman tek tük olan bu kimselere rahmet okutuyor. Hicap duygusu firarda, dinden ve mâziden habersiz gençlerin yüzü paçavraya dönmüþ heyhat!...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.