..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Mayýs 2019
En Büyük Mürebbidir Ramazan  
M.NÝHAT MALKOÇ
En büyük mürebbidir Ramazan… Gün dolanýr, aylar geçer, vakitlerden ramazan düþer payýmýza. Ýçimizdeki buzlarý söker ramazan güneþi. Rumuzun karanlýklarý ýþýðýn gücü karþýsýnda silinir gider. Ruhumuzu okþar ramazan esintileri. Gönlümüzün kýyýlarýna vurur esrik düþünceler. Hayatta her þeyin yeniden baþlamasýna, ömür defterinden tertemiz bir sayfa açýlmasýna zemin hazýrlar bu zaman dilimi. Yemeden içmeden kesildiðimiz bu mübarek günlerde ruhumuz týka basa doyar manevî lezzetlerle. On bir ay boyunca uykuda olanlar bile bir aylýk uyanýklýk devresine girerler. Ramazanýn bitiþiyle yine gaflet uykusuna dalarlar. Bu kýymetli misafiri kusursuz karþýlamak için aylar öncesinden hazýrlýklara giriþiriz. Herkes kendince hazýrlanýr ramazana. Bu sayýlý günlerin kadrini bilmek ve bu zaman dilimini dolu dolu yaþamak için iç dünyamýza çekidüzen veririz. On bir ayýn baþýboþluðu oruç günlerinde yerini düzene býrakýr.


:EIC:
M. NÝHAT MALKOÇ

En büyük mürebbidir Ramazan…
Gün dolanýr, aylar geçer, vakitlerden ramazan düþer payýmýza. Ýçimizdeki buzlarý söker ramazan güneþi. Rumuzun karanlýklarý ýþýðýn gücü karþýsýnda silinir gider. Ruhumuzu okþar ramazan esintileri. Gönlümüzün kýyýlarýna vurur esrik düþünceler. Hayatta her þeyin yeniden baþlamasýna, ömür defterinden tertemiz bir sayfa açýlmasýna zemin hazýrlar bu zaman dilimi. Yemeden içmeden kesildiðimiz bu mübarek günlerde ruhumuz týka basa doyar manevî lezzetlerle. On bir ay boyunca uykuda olanlar bile bir aylýk uyanýklýk devresine girerler. Ramazanýn bitiþiyle yine gaflet uykusuna dalarlar. Bu kýymetli misafiri kusursuz karþýlamak için aylar öncesinden hazýrlýklara giriþiriz. Herkes kendince hazýrlanýr ramazana. Bu sayýlý günlerin kadrini bilmek ve bu zaman dilimini dolu dolu yaþamak için iç dünyamýza çekidüzen veririz. On bir ayýn baþýboþluðu oruç günlerinde yerini düzene býrakýr.

En büyük mürebbidir Ramazan…
Ramazan aslýnda iyi bir vaiz, güçlü bir hatiptir. Onun kulaðýmýza fýsýldadýklarýna kalbimizi açmalýyýz. O ki bir ay boyunca bizi daðýnýklýktan, baþýboþluktan, hedefsizlikten koparýp manevî rotada yürümeye çaðýrýr. Yýl boyunca kýt kanaat geçinmeye çalýþanlarýn hallerinden anlamak için ramazandan iyi bir hoca bulunabilir mi? Yaþadýðýmýz çarpýk düzende birileri alabildiðine saltanat sürerken, birileri bir somun ekmeðin acý kavgasýný veriyor. Bazý kesimler þatolarý beðenmezken bu ülkenin, bu gök kubbenin mazlumlarý akþamleyin baþýný koyacaðý yumuþak bir yastýðýn, sýcak bir yorganýn özlemiyle yanýp tutuþuyorlar. Sürekli araba deðiþtirenler, her gün ayrý bir elbise ve ayakkabý giyenler, marka seçenler; yürümekten ayaklarý þiþen, üstüne giyecek elbise bulmaktan aciz insanlarýn derdine ortak olmuyorlar. Sonra da ramazaný idrak ettiklerini sanýyorlar. Aldanýyorlar, çok aldanýyorlar!...

En büyük mürebbidir Ramazan…
Emin olun ki ramazan nefislerimizi imar ve ýslah etmeye geliyor. Ýçimizdeki þeytanlarý kalýn zincirlerle baðlamak için gönül kapýlarýmýzdan giriyor. Buyur etmeyecek misiniz? Yüreðinizin en mutena köþesini bu kýymetli misafire tahsis etmeyecek misiniz? Onun iksiriyle hasta gönüllerinizi tedavi etmeyecek misiniz? Gönülleri fethetmeye gelen bu þerefli komutana gönül burçlarýnýzý teslim etmeyecek misiniz? Kokuþmuþ zihinleri arýndýrmasýna, rayihasýyla içinizi ferahlatmasýna izin vermeyecek misiniz? Asýrlardan gelen kutlu ve alabildiðine lâhutî bestesiyle kulaklarýnýzýn pasýný silmesine müsaade etmeyecek misiniz? Zamanýn boþ telaþlarýyla ve korkularýyla yaþlanan ruhunuzu tazelemesine imkân tanýmayacak mýsýnýz? Gönül yaralarýnýza merhem olmasýna engel mi olacaksýnýz? Tavýr ve davranýþlarýnýzýn hakikat üzere dizginlenmesine, Ýslam boyasýyla boyanmasýna karþý mý çýkacaksýnýz?

En büyük mürebbidir Ramazan…
Ramazan sýkýntýlarýmýzý gidermeye, bize iç huzuru kazandýrmaya geliyor. Ramazanýn rahmet ve maðfiret ikliminde, kurumaya yüz tutan gönül bahçelerimiz rahmet göklerinden inecek damlalarla yeþerecek, her þey yeniden hayat bulacak. Bu ayýn gülen yüzü nefislerimizin þerrinden kurtaracak bizi. Allah’a ve onun son elçisi Hz. Muhammed(sav)’e tabi olanlar saðdan alacaklar kurtuluþ beratlarýný. Hidayet kapýlarý seherlerde ardýna kadar açýlacak. Allah’tan hakkýyla korkanlar ve onu layýkýyla sevenler bu kapýlardan geçip cennet köþküne adým atacaklar biiznillah. Zaman nehirlerinin kabre aktýðý hayatýmýzda kurtuluþ ancak manevî dinamiklere sarýlmakla gerçekleþecek. Ramazan da bir fýrsat olarak kapýmýzý çalacak, onu iyi deðerlendirenler felaha erecekler. Sonra yine çýkýp gidecek hayatýmýzdan. Bu devran öylece sürüp gidecek. Bazýlarýnýn amel heybesi týka basa dolacak. Ne mutlu kulluk heybesini hayýrlý amellerle doldurabilenlere! Ne mutlu fani ömürle baki olan hayatý satýn alabilenlere!.. Onlar hiçbir zaman piþman olmayacaklardýr. Ne mutlu ramazaný nefse vaiz bilenlere ve onun verdiði hayatî dersleri alýp yaþamýnda hakkýyla tatbik edebilenlere!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.