..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




18 Mayýs 2019
Edebiyatýmýzda Ramazan  
M.NÝHAT MALKOÇ
Edebiyat ve hayat yapýþýk ikizler gibidir. Ýnsaný ilgilendiren her þey edebiyatý da ilgilendirir. Hayatta ne yaþanýyorsa o, bir þekilde edebiyata da yansýr. Edebiyatý hayattan soyutlayamazsýnýz. Ýster þiir olsun, isterse roman veya baþka türler; bunlarýn hemen hepsi hayattan izler taþýr. Hayat edebiyatý da içine alan geniþ bir dairedir. Bunun yanýnda edebiyat da hayata tutulan aynadýr. O aynada hayatýn söz kalýbýna dökülmüþ halini görürüz.


:EHB:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Edebiyat ve hayat yapýþýk ikizler gibidir. Ýnsaný ilgilendiren her þey edebiyatý da ilgilendirir. Hayatta ne yaþanýyorsa o, bir þekilde edebiyata da yansýr. Edebiyatý hayattan soyutlayamazsýnýz. Ýster þiir olsun, isterse roman veya baþka türler; bunlarýn hemen hepsi hayattan izler taþýr. Hayat edebiyatý da içine alan geniþ bir dairedir. Bunun yanýnda edebiyat da hayata tutulan aynadýr. O aynada hayatýn söz kalýbýna dökülmüþ halini görürüz.

     Edebiyatýmýzda Ramazan konusu geniþ bir biçimde yer almýþtýr. Çok köklü bir tarihî geçmiþi olan Türk edebiyatý bu temayý da yaygýn bir þekilde ele almýþtýr. Ramazan konusu aðýrlýklý olarak þiirimizde iþlenmiþtir. Türk Edebiyatý’nda on beþinci yüzyýldan itibaren görülmeye baþlanan Ramazan þiirleri, 18. yüzyýlda yoðunluk kazanmýþ, deðiþik nazým þekilleriyle kaleme alýnarak günümüze kadar devam etmiþtir. Ramazan temalý þiirler, eskisi kadar olmasa da bugün de yazýlmaya devam ediliyor.

     Divan ve Halk edebiyatlarýnda 15. yüzyýldan beri Ramazan hem dini ve manevi yönüyle hem de mizahi yönüyle iþlenmiþ, bu çerçevede çok geniþ ve canlý bir kültür dünyasý meydana getirilmiþtir. Ýbadet yönünün yanýnda iftar, sahur ve bayramýyla da insanlar üzerindeki etkisi, bazen hayal ve mizah unsurlarýyla birlikte ele alýnmýþtýr.
     
     Ramazan, klasik edebiyatýmýzda da önemli bir yer tutmuþtur. Divan edebiyatý þairlerinin, ramazan ayýnýn geliþini kutlamak için yazdýklarý ve devlet büyüklerine sunduklarý kasidelere “ramazaniye” deniliyordu. Bu kasidelerde ramazan bahsi giriþ bölümünde ele alýnýp iþleniyordu. Örnek bir ramazaniyeden küçük bir kýsmý dikkatinize sunuyorum:

     “Bu aya hürmet olunur / Herkese izzet olunur
Ramazana mahsus þeydir / Fakire ihsan olunur.”

Edebiyatýmýzda Ramazan konusunu ele alan diðer bir tür de manilerdir. Konusu Ramazan olan maniler miktar olarak diðer edebî türlerden çok daha fazladýr. Ramazan manileri diðer maniler gibi anonimdir. Hiçbirinin altýnda yazanýn ve söyleyenin adý yer almaz. Muhteva açýsýndan derinlik arz etmezler, anlamlarý sýðdýr. Halka hitaben söylendikleri için görünen anlamlarý esastýr, þiirsel derinlikleri yoktur. Bu manzumelerde imge yoðunluðu bulunmaz. Ramazan manilere þu örnekleri verebiliriz:

“Hakk’ýn bize ihsanýsýn / Hem aylarýn sultanýsýn
Sen bir saadet kânýsýn / Ey mâhý sultan merhaba

Kavuþtuk Ramazan’a, / Hem de büyük ihsana,
      Bu ayda oruç tutmak, / Huzur verir insana”

Edebiyatýmýzda pek çok þair ve yazar, ramazanýn geliþini büyük bir iþtiyakla beklemiþ ve onu özlem dolu þiirlerle karþýlamýþtýr. Fakat inanç zayýflýðý içerisinde bataklýklarda debelenenlerin bu ayýn geliþiyle birlikte keyifleri kaçmýþtýr. Orucun manevi aðýrlýðý onlarý ezmiþtir. Yahya Kemal bir þiirinde ramazana dair duygularýný þöyle kelimelere döker:

     “Ýftardan önce gittim Atik-Valde semtine,
Kaç defa geçtiðim bu sokaklar, bugün yine,
Sessizdiler. Fakat Ramazan mâneviyyeti
Bir tatlý intizara çevirmiþ sükûneti”

Ramazanýn konu olarak iþlendiði bir diðer edebi tür de fýkralardýr. Bektaþi fýkralarýna baktýðýmýzda bunlarda ramazanýn aðýrlýklý olarak iþlendiði görülür. Fakat fýkralarda ramazanýn manevi aðýrlýðýna zarar verilmez. Bizim bilge Nasreddin Hocamýz da fýkralarýnda ramazana deðinmiþtir. Bu fýkralarda ölçü ve üslup dini duygularý asla rencide etmemiþtir.

Eskiden televizyonlara mahkûm deðildik. Ramazan gecelerinde zamaný faydalý ve eðlenceli geçirmek için Karagöz, meddah, ortaoyunu gösterileri yapýlmýþtýr. Bu Oyunlarda ramazan bahsine geniþçe yer verilmiþtir. Artýk geride kalan o günleri özlemle anýyoruz.

Maneviyatý güçlü þair ve yazarlar; eserlerinde ramazanýn geliþinden duyulan sevinci, bu ayýn bitiþinden dolayý hissedilen hüznü, Kadir gecesinin kýymetini, iftar ve sahurlarý, çocukluklarýnda geçirdikleri ramazanlarý konu olarak ele alýp iþlemiþlerdir. Bu þair ve yazarlar arasýnda Sabit, Nazým, Enderunlu Fazýl, Enderunlu Vasýf, Sururi, Nedim, Koca Ragýp Paþa, Leyla Haným, Edirneli Kânî, Enderunlu Vasýf, Þeyh Galib, Sümbülzade Vehbi, Eþrefoðlu Rumi, Þeyh Üftade, Niyazi Mýsri, Aziz Mahmud Hüdayi, Erzurumlu Ýbrahim Hakký, Mehmet Lütfi, Bursalý Ýsmail Hakký, Ahmet Rasim, R. Cevat Ulunay, Ruþen Eþref Ünaydýn, Halit Fahri Ozansoy, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlý, Necip Fazýl Kýsakürek, Samiha Ayverdi ve Sezai Karakoç isimlerini sayabiliriz.

Ramazana dair hatýrasý olmayan yok gibidir. Edebiyatçýlarýmýz da bu mübarek aya dair hatýralarýný deðiþik zamanlarda dile getirmiþlerdir. Bununla ilgili olarak Refik Halit Karay’ýn ‘Eski Zamanlarda Ramazan Hazýrlýðý’, Ercüment Ekrem Talu’nun ‘Birinci Gün’, Samiha Ayverdi’nin ‘Ýbrahim Efendi Konaðýnda Ramazan Hazýrlýklarý’, Abdulbaki Gölpýnarlý’nýn ‘Eski Ramazanlar’, Yahya Kemal Beyatlý’nýn ‘Kandiller Yanarken’, Yakup Kadri Karaosmanoðlu’nun ‘Ýbadette Cuþiþ’, Musahipzâde Celâl’in ‘Þeker Bayramý’ isimli nefis yazýlarý muhakkak okunmalýdýr. Gönül dünyamýz o güzel hatýralarla beslenmelidir.

Romanlarýmýzda, hikâyelerimizde ve bir kýsým tiyatro metinlerinde ramazanýn manevi atmosferine temas edilmiþtir. Bugünkü þair ve yazarlarýmýz da ramazan konusunu gerek þiirlerinde gerekse roman ve hikâyelerinde ele alýyorlar. Fakat bu eserlerde yaþamakta olduðumuz ramazanlardan ziyade, daha çok eski ramazanlara nostaljik(özlemli) bir bakýþ açýsýyla yaklaþýlýyor. Çünkü geçen zamanla birlikte pek çok þeyimiz gibi, ramazanlarýmýz da heyecanýný kaybetmiþ, bilinçli bir þekilde yozlaþtýrýlmýþtýr. Eski ramazanlarý özlüyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.