..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




17 Mayýs 2019
Belki Bu Bizim Son Ramazanýmýz Olacak  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dün, bugün ve yarýn… Zaman bir sacayaðý misali… Dün geçti, bugün yaþanýyor, yarýn henüz gelmedi. Yarýnýn gelme ihtimali ne kadarsa, gelmeme ihtimali de o kadardýr. Böyle düþünüp hayatýmýzý bu minval üzere devam ettirmeliyiz. An, yaþadýðýmýz andýr. Yarýnlar meçhuldür. Bugünü deðerlendir(e)meyip yarýna güvenip dayananlar, basiret fakirleridir. Ýnsanýn ömür sermayesinin ne kadar olduðu belli deðildir. Resulullah’ýn dediði gibi “Hiç ölmeyecekmiþ gibi dünya için, yarýn ölecekmiþ gibi ahiret için çalýþmalýyýz.”


:ECJ:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Dün, bugün ve yarýn… Zaman bir sacayaðý misali… Dün geçti, bugün yaþanýyor, yarýn henüz gelmedi. Yarýnýn gelme ihtimali ne kadarsa, gelmeme ihtimali de o kadardýr. Böyle düþünüp hayatýmýzý bu minval üzere devam ettirmeliyiz. An, yaþadýðýmýz andýr. Yarýnlar meçhuldür. Bugünü deðerlendir(e)meyip yarýna güvenip dayananlar, basiret fakirleridir. Ýnsanýn ömür sermayesinin ne kadar olduðu belli deðildir. Resulullah’ýn dediði gibi “Hiç ölmeyecekmiþ gibi dünya için, yarýn ölecekmiþ gibi ahiret için çalýþmalýyýz.”

     Bu ramazan sizin son ramazanýnýz olabilir? Bunu hiç düþündünüz mü? Geçen yýl oruç tutanlarýn bir kýsmý bu ramazanda aramýzda yok. Onlar ebedî uykularýna daldýlar. Onlar için imtihan bitmiþtir. Önceki yýl ramazanda aramýzda olan kiþiler bu yýlki ramazana eriþemeyeceklerini düþünmüþler miydi acaba? Bu kiþiler arasýnda yaþlýlar olduðu gibi, gençler de vardý. Þimdi onlarýn boþluðu evlerinde ne kadar da hissediliyor. Artýk onlar için oruç da, iftar da, sahur da, teravih de söz konusu deðildir. Dünyada iyi bir imtihan vermiþlerse ne mutlu onlara!... Bunun aksini düþünmek bile istemiyorum. Zira orda hesap pek çetindir.

     Bu yýl ramazana eriþen, orucunu saðlýk ve afiyet içerisinde tutanlardan bir kýsmý gelecek ramazanda aramýzda olmayacaktýr. Bu kiþilerden birisi de siz olabilirsiniz. Durum bu iken nasýl olur da ramazan orucunun hakkýný vermeyiz? Oruç tutarýz da beri taraftan da günah iþlemeye devam ederiz. Orucu sadece midemize tuttururuz; diðer uzuvlarýmýz oruca iþtirak etmez. Gözlerin orucu harama bakmamaktýr, ellerin orucu haramdan kaçýnýp helal yoldan rýzýk edinmektir. Ayaklarýn orucu hayýrlý yerlere gitmek, þerden uzaklaþmaktýr. Kulaklarýn orucu kötü söz söylenilen, gýybet ve iftira edilen yerlerde bulunmamak, bu gibi çirkin sözleri iþitmemektir. Dilin orucu kötü söz söylememek, gýybet ve iftira etmemektir. Ancak böyle bir oruçla Allah’ýn rýzasýný kazanabiliriz. Böyle bir oruç bizi sýddýklar arasýna katar.

     Ölüm kime ne zaman gelir bilinmez. Bu bizim son ramazanýmýzmýþ gibi samimiyetle ve takva üzere orucumuzu tutalým. Ramazan geldi diye iþlerimizi de aksatmayalým. Dünya iþleriyle ahiret iþleri dengeli yürüsün. Zira Ýslam dengeli yaþamanýn adýdýr. Gün boyu oruç tuttuktan sonra iftarda týka basa yemek doðru bir davranýþ deðildir. Yemekte de ölçü üzere hareket etmeliyiz. Sabahtan akþama kadar iftar yemeði hazýrlayýp günümüzü ziyan etmeyelim. Ramazanda sadece oruç tutulmaz, diðer ibadetler de yoðunlaþtýrýlýr. Siz gün boyu yemek piþirmekle meþgul olursanýz ramazanýn rahmet ve bereket ikliminden yeterince istifade edemezsiniz. Ýftarlarýn sade olmasýnda fayda vardýr. Midenin üçte birini yemeðe ayýrýrsanýz bu dinî ve sýhhî açýdan isabetli olur. Çok yemek hayvanî, az yemek insanî yönümüzü gösterir.

     Ramazanda aþýrý alýþveriþ yaparak bütçe dengelerini sarsmak da doðru deðildir. Buna gerek de yoktur. Çünkü ramazanda açlýkla imtihan ediliyoruz. Býrakýn bir ay bazý nimetlerden mahrum kalalým. Ancak bu þekilde nimetlerin kadrini idrak edebiliriz. Bu ayda sofralarýmýzda fakir ve garibanlarý aðýrlamalýyýz. Ýmkânlarýmýz azsa azdan, çoksa çoktan ne varsa onlarla paylaþmalýyýz. Sofraya uzanan ellerin hanemizi bereketlendirdiðini unutmamalýyýz. Bu mübarek günlerde yoksullarý sevindirmek, onlarýn yarasýna merhem olmak çok sevaplýdýr. Durum bu iken bazý zenginler fakirleri deðil de kendi seviyesindekileri evlerinde aðýrlýyorlar. Bu da mubah olsa da asýl efdal olaný ihtiyaç sahiplerinin bu sofralarda yerini almasýdýr.

     Ramazanda mümkün olduðunca manevî iþlerle uðraþmalýyýz. Uykuya az zaman ayýrmalýyýz. Orucu yataða tutturmamalýyýz. Boþ zamanlarýmýzý dinî konularda kitaplar okuyarak geçirmeliyiz. Öncelikle ve özellikle Kur’an’ý Kerim okumalý, üzerinde düþünmeliyiz. Çünkü ramazan Kur’an ayýdýr. Her ramazanda Kur’an’ý hatmetmeliyiz.

     Ramazanda namazlarýmýzý cemaatle kýlmalýyýz. Teravih namazlarýna katýlmalý, Müslümanlar arasýndaki sosyal kaynaþmaya katkýda bulunmalýyýz. Sahurdan evvel teheccüd namazý kýlmaya gayret etmeliyiz. Dualarla ve zikirlerle Hakk’la aramýzda muhabbet köprüleri kurmalýyýz. Ramazaný hakkýyla ihya etmeliyiz. Zira bu bizim son ramazanýmýz olabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.