..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Nisan 2019
Aitlik Ýþlemleri 1  
Bayram Kaya
Elinde alýnan somut paya payýn zýttý olan negatif durumla rýzk dendi. Payý veren mülk kolektif iliðinin yerine de neden olaraktan kolektif iliðin negatif zýddý olan “ortak tanýmaz iradenin imajýna da mülk EL malik dendi. Yani mülkün rýzk olarak tek takdir edici sahibi, El’di.


:FCG:
Aitlik ilkin katý yalýtýmlý bir alan ile az çok düzenli ve kontrollü enerji salýnýmý veren bir saðlatan kolektif hareketin içinde olmaydý.

Aitlik ikinci aþamada yine saðlatan yalýtýmlý bir alandý. Ancak yalýtýmýn katýlýðý ilk duruma göre az biraz esnemiþti. Ve bir alan içinde kolektif saðlatanla olmayý üretim iliþkisi ve üretim hareketi üzerinde dönüþmeydi.

Aitliðin kolektifçe belirlenen temelleri üzerinde kolektif oluþa aðýrlýkla ve sýký bir katýlým sorumluluðu vardýr.

Aitliðin, kolektif sonuç ortaya koymasýyla mutlak bir yetenek ve ihtiyacýna göre pay alma “hakký” vardýr. Hak ilkin kolektif durum oluþtan belirmiþti.

Sorumluluðun da temel düzlemler üzerinde akýþ yönünde olmakla akýþa aykýrý durumlara karþý bir skala direnci vardýr. Bu tutum kolektif yapý olan kolektif durum enerjili momentumunun korunmasýydý.

Kýsaca aitliðin bir sorumluluðu, sorumluluðunda bir direnç iliþki akýþý vardýr. Her biri kesikli sürekli ve çevrimli enerji durum paketleridir. Ya da boþluklu tanecikli alan hareketinin kategorizesidirler.

Kiþi dýþta davranmaya baþladýðýnda genlerinden hareketle davranýr. Ancak kiþi dýþtan davranmaya baþladýktan sonra kiþi artýk bencilliði ya da genlerinden ibaret (oluþuyor) deðildir.

Hele hele kiþi kolektif bir sosyal hareket ve kolektif bir toplumsal hareket içinde olduktan sonra, kiþi artýk hiçbir þekilde salt benciliðiyle genlerine ait oluþma deðildi.

Burada bir paradoks ortaya çýkacaktý. Genlerden veya bencillikten ait olmayan insan, öznel geliþmesi içinde kaostan ya da tedirginlikten veya stresten kaçýnma stratejisi uygular.

Bu strateji; beyin kapsamýný akýl almaz düþünce oyuk alanlarýna bölen düþüncenin fazla enerji harcanmasýný gerektiren, enerji harcama durumlarýndan kaçýnma stratejisidir.

Bu strateji durumu temel durumla olan bencilliðin davranýþý içinde de vardýr. Ama bencilliðin stratejisi sadece bir kaçýnma stratejisidir.

Bu nedenle genlerinden veya korunan yasa olan kiþi bencilliðinden fazla olan insanýn öznelliði bu kaçýnma stratejisi gereði öznelliðin GROTESKÝ tutumlu anlama içinde olmasýna neden olmuþtur.

Yani groteski ilik bu hali ile kiþiyi fazla enerji saðlama yorulmasýndan kaçýndýran savunma durumuna çare olan bir merhemdir. Yani groteski anlama beyinsel ataletle olan beyni karasýzlýktan kararlý durma geçiriþtir. Dengesiz durumdan denge durumuna geçiþtir.

Yani grotesk ilik haz ve elem kriterini aþan bir beyin yatýþtýrýcý durumla kiþi özelinde haz veya elem durumuna konumlanan basit hareket ettirici tepki koyuþ çevrimlerin baþlatmasýdýr. Bu da atalet yasasýna (hareketin korunumu yasasýna” uygundur.

Beyin neden yatýþtýrýlýyordu? Beyin kendi atalet durumuna göre ardý arkasý kesilmeyen çývlamalardan kaynaklanan bir yorulma ile baþ baþa kalýyordu.

Bu çývlama kiþide fazla enerji kayýplarýný oluþur. Kiþi çývlamalarýn karþýlýk yanýtýný olacak dönütlerin, kesikli sürekli çevrim döngülerini oluþturamaz.

Kiþi de çevrim döngüleri oluþamayan çývlamalardan yorulur. Yani kiþi bu çývlamalarý düzenli enerji döngülü bilme, bulma gibi kararlý durumlarý içindeki kategorize edici enerji paketleri haline getiremez.

Düzenli çevrim içinde kontrollü enerji paketi olamayan enerji kiþiye, kaos yansýmayý verir. Kaos yansýmasý kiþilerde tedirgin edicidir. Tasa vericidir. Kaygý düþünmenin en verimsiz en çok enerji harcanma biçimidir.

Enerji saðlamanýz kýsýtlý olunca, kaostan kaçýnmanýz da zorunlu olmaktadýr. Bilme, bulma, nedenle düþünme olamayan enerji sarmalý ancak groteski anlama içinde adeta düzenli enerji paketi gibi yansýyordu.

Groteski ilik enerji için öznel dünyanýn enerji tuzaklamasýdýr. Çývlayan beyinsel enerji groteski anlama kýlýndýðýnda o çývlama hep groteski yanýtla çevrime girdiðinden çývlama artýk kiþi mantýðýna kaos durumla yansýmaz oluyordu. Artýk kiþi groteski ilik içinde dingin ve sakindi.

Kararsýz durumdan groteski mana modülasyonlarýyla zihinsel karþýlýðýný oluþturan tuzaklanmakla kararlý duruma geçiyordun. Kaosun beyin alemi içinde çývlama yorulmasý yapmasýndan ötürü kiþiler groteski iliði adeta bir yatýþtýrýcý olarak kullanýyorlar da diyebiliriz.

Groteski ilik bir çeþit anti deprasandý. Beyin kaostan kurtulmak için inanç üretiyordu.

Hele de groteski iliðin anti depresan olmasý, yani zihinsel çývlamalý düþüncelerin kararsýz durumdan groteski ilikle kararlý denge durumuna geçiþi köleci sistemle birlikteydi.

Kolektif düzenlilikten benciliðe olan tamah etkilerle vaz geçilmiþti. Kolektif iliðin yerine bir þeyler de konamýyordu. Huzursuzluk tedirginlik artmýþtý. Tedirginliðin kolektif düzenli enerji paketleri yerine sanalý olan inanç enerji paketleri kondu.

Köleci sistemle birlikte beliren bu tarz köleci öðretiler içinde kotarýlan inanç, ahit ve biatti dinler ile ortaya çýkan ikrarýn bir yatýþtýrýcý olmasýydý.

Söz gelimi kolektif düzenli enerji alaný içinde payýn karþýlýðý kolektif güç ve kolektif sahiplik olan enerji düzenli enerji paketi olan bilgi imajlarýydý.

Köleci sistemde kiþinin kolektif iliði þirk sayýlmakla payý elinde alýnan kiþi en temel durumla kaygý ve kaos içine düþmüþtü. Kaosun kolektif karþýlýðý yoktu. Ýçi içini kemiriyordu. Bir türlü saðlatan düzenli enerji konumuna geçemiyordu.

Elinde alýnan somut paya payýn zýttý olan negatif durumla rýzk dendi. Payý veren mülk kolektif iliðinin yerine de neden olaraktan kolektif iliðin negatif zýddý olan “ortak tanýmaz iradenin imajýna da mülk EL malik dendi. Yani mülkün rýzk olarak tek takdir edici sahibi, El’di.

Nasýl dengesizlik içinde dengeye gitmekle denge, kararlý yapýyý düzenli kontrol edilebilir bir enerji konumlarý ortaya koyuyorsa;

Ayný biçimde düzenli oluþ ta, zýt yönden din ve inanç öðretili cehennem, ceza, hesaba çekilme, ateþte yanma gibi yýðýnlarca köleci öðretili kýsýtlanmalardan kaynaklý engelleriyle kiþinin ruh saðlýðýný bozuyordu. Yani denge içinde kiþi engellere takýlýp tökezlemelerle dengesizleþir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.