..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Erdað Duru




12 Nisan 2019
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý (2. Bölüm)  
Erdað Duru
Osmanlý'da faaliyet göstermekte olan Ermeni kültür ve dayanýþma dernekleri Ermeni Kilise’sinin de desteðiyle önce siyasal partilere, daha sonra terör örgütlerine dönüþmeye baþlayacaktýr. Ortak amaç "Batý Ermenistan" dedikleri Adana'dan Kars'a kadar olan topraklar ile Çarlýk Rusyasýndakilerin birleþtirilerek "Büyük Ermenistan" ýn kurulmasýydý.


:GFE:
ERMENÝ ÝSYANLARI 1890-1896
Berlin konferansýndan sonra Rusya Balkan halklarýný kullanarak Çar Büyük Petro'nun "sýcak denizlere inme hayalini" ni sürdüremeyeceðini artýk anlamýþtý. Bu durumda tek seçenek Erzurum-Adana hattýný kullanarak, dolayýsýyla, o bölgede yaþayan Ermenileri kullanarak Akdeniz'e inmeyi denemekti.

Ýngiltere Rusya'nýn bu emelini hemen fark etmiþ ve kendisine baðlý bir Ermenistan oluþturmak üzere çoktan kollarýný sývamýþtý. Böylece hem Ruslarýn Akdeniz'e inmesi engellenecek, hem de Osmanlýlarýn Pantürkizm hayalleri, Kafkasya ve Orta Asya'daki Türk halklarýyla olan toprak baðlantýsý "Ermenistan týkacý" ile kesilmiþ olacak, bir taþla iki kuþ vurulmuþ olacaktý.

Böylelikle, bir yandan Rus, öte yandan Ýngilizlerin giriþimleriyle Osmanlý'da faaliyet göstermekte olan Ermeni kültür ve dayanýþma dernekleri Ermeni Kilise’sinin de desteðiyle önce siyasal partilere, daha sonra terör örgütlerine dönüþmeye baþlayacaktýr. Ortak amaç "Batý Ermenistan" dedikleri Adana'dan Kars'a kadar olan topraklar ile Çarlýk Rusya’sýndakilerin birleþtirilerek "Büyük Ermenistan" ýn kurulmasýydý. Liberal görüþlü Armenikan (Van, 1885), sosyal demokrat Hýnçakyan (Cenevre 1887) ve sol Taþnaksutyun (Tiflis, 1890) partileri bu misyon ve vizyon için kurulmuþtu. (Bugün bu partilerin hepsi halen etkindir).

"Büyük Ermenistan" hedefi doðrultusunda bu partiler önce kitlesel protesto gösterilerine, ardýndan ayaklanma ve terör eylemlerine yöneldiler. Ýlk olarak Hýnçaklarýn giriþimiyle 20 Haziran 1890'da Erzurum'da ve Ýstanbul Kumkapý Ermeni Patrikhanesi önünde gösteriler düzenlendi.

II. Abdülhamit olaylara karýþanlar için özel af çýkarttýysa da isyanlarýn arkasý kesilmez. 1892-93 yýllarýnda Kayseri, Yozgat, Çorum ve Merzifon'da Hýnçak ve Taþnaksutyun partileri terör eylemleri baþlatýr, Ermeni halký gizlice silahlandýrýrlar. PKK ve Kürtçülerin bugün uyguladýklarý taktiklerin aynýsýný o zamanki Hýnçak ve Taþnaksutyun çeteleri uygular, Ýngiliz ve Fransýzlardan da destek alýrlar.

1894'te Taþnak-Hýnçak yandaþlarýnca düzenlenen Babýali mitinginde Abdülhamit ve hükümet protesto edilir. Yine o yýl Sason (Batman kuzeyinde ilçe) ve Zeytun (Maraþ'ýn batýsýnda ilçe) isyanlarý gerçekleþir. Bunun üzerine 4. Ordu ve Hamidiye Alaylarý ismiyle örgütlenen Kürt aþiretleri isyaný bastýrmakla görevlendirilir. 1895 yazýnda isyanlara karþý baþlatýlan bu eylemler Batý kamuoyunda Hamidiye katliamlarý olarak adlandýrýlýr ve Avrupa basýnýnda “Kýzýl Sultan” olarak suçlanan Abdülhamit’e karþý büyük bir kampanya baþlar.

1896da Ermeniler Van’da ayaklanýr. Ýstanbul'daki Osmanlý Bankasý Ermeni teröristlerce basýlýr. 26 teröristten 9u çatýþma sýrasýnda öldürülür. Daha sonra uzlaþma saðlanýr ve teröristler banka müdürünün yatýyla Karaköy'den Marmara'ya açýlýrlar. Fransýz bandýralý "Messagerie Maritime" gemisine geçerek hiç bir ceza almadan Marsilya'ya giderler. 1896-1902 arasý dönemde ise Osmanlý hükümeti Girit, Makedonya, Yemen gibi çeþitli yerlerdeki ayaklanmalarla uðraþmak zorunda kalacaktýr.

Görüldüðü gibi Meþrutiyetin ilaný daðýlmakta olan Osmanlý mozaiðini bir arada tutmaya yeterli gelmiyor, hatta tam tersi daðýlmayý tetikliyordu. Bu arada 29 Aðustos 1897de Ýsviçre Basel'de gazeteci Theodor Herzl’in baþkanlýðýnda ilk Siyonist kongresi toplanýyor ve "Dünya Siyonist Örgütü" kuruluyordu. Siyonistler Filistin’de salt Yahudilere özgü bir “Yahudi yurdu” kurma isteðini Herzl aracýlýðýyla Abdülhamit’ e iletseler de Abdülhamit görüþmeyi kabul etmemiþtir. (Sonraki yazý: Jön Türk kongreleri ve Abdülhamit’e suikast)






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Holokost Yorgunluðu
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (11. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (12. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (10. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2
Bilderberg – "Eyes Wide Shut"
Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý?
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (8. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa [Eleþtiri]
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook [Eleþtiri]
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi? [Eleþtiri]
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor? [Eleþtiri]
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi! [Eleþtiri]
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm) [Eleþtiri]
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti [Eleþtiri]
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm) [Eleþtiri]
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak! [Eleþtiri]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.