..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




10 Nisan 2019
Böyle Yarýþma mý Olur?  
Hakan Yozcu
Adý üzerinde bu bir yarýþma. Yarýþma da ne demektir: Birileri içlerinden birinci gelecek, ikinci gelecek ve sonrasý arka arkaya gelecek demektir. Þöyle düþünün: Dünya Atletizm yarýþmalarý düzenleniyor. 15 atlet belli bir hedefe doðru ayný þartlar altýnda koþuyor. Ve önceden de nasýl koþacaklarý, neler yapacaklarý söyleniliyor. Yarýþ baþlayýnca bütün atletler hedefe doðru koþuyor. Ýçlerinden birisi hedefe en önce varýp ipi göðüslüyor. Ve bu yarýþmanýn birincisi oluyor. Þimdi siz, bu atlete ve hemen arkasýndan gelen atletlere 10 saniyenin altýnda koþtunuz veya 10 saniyenin üzerinde koþamadýnýz diye ödül vermeyecek misiniz? O zaman bunun neresi yarýþma oluyor.


:GEJ:
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý, geçtiðimiz aylarda bir oyun yazma yarýþmasý düzenlemiþti. Bunu güzel bir etkinlik olarak bulduðumuzdan hoþ karþýladýk. Yazarlarýmýzý teþvik etmek ve edebiyatýmýza yeni eserler kazandýrmak açýsýndan bu çok önemli idi.
Dün Devlet Tiyatrolarý facebook sayfasýnda þu haberi okudum: “Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý, tiyatro sanatýný yaygýnlaþtýrmak, yerli yazarlarý tiyatro metni yazmaya teþvik etmek ve bir yerli repertuar oluþturmak amacý ile her yýl yapýlmasý planlanan "Sahne Eseri Yazma Yarýþmasý’nýn" ilkini gerçekleþtirdi.
Yerli yazarlarý bu konuda teþvik etmek, Kýbrýs’ý anlatan, içinde Kýbrýs toplumunu, öykülerini ve anýlarýný barýndýran, nitelikli ve tiyatronun evrensel deðerlerine sahip oyunlara ulaþabilmek amacý ile düzenlenen yarýþmada, jüri deðerlendirmesi sonucunda belirtilen kriter ve niteliklere sahip oyun bulunamadýðýndan, 15 eser arasýndan herhangi biri ilk üçe girmeye hak kazanamamýþtýr. Kriter ve niteliklere en yakýn, umut vadeden bir eser ise mansiyon ödülüne layýk görülmüþtür.
Mansiyon ödülünü Ejdan Sadrazam’ýn "Bragadino" adlý eseri aldý.
DAÜ-SEN, DAÜ-BÝR-SEN, KTOEÖS ve ÖYAK’ýn da destekleri ile düzenlenen yarýþmanýn ödül takdimini Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý müdüresi Ýlknur Iþýl Türkmen yaptý.”
Bu haberi okuduktan sonra gerçekten çok üzüldüm. Ne diyeceðimi bilemedim. Her þeyden önce þunu belirtmek istiyorum: Yazýda Sahne eser yarýþmanýn ilki deniyor. Oysa bu yarýþma ilk deðildi. Daha önceden Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý iki defa “Üner Ulutuð Oyun Yazma Yarýþmasý” düzenlemiþti. Bu yarýþma nedense adý deðiþtirilerek görmezlikten gelindi.
Ýkinci anlayamadýðým olay ise yarýþmada hiçbir eserin dereceye girememiþ olmasýydý. Açýklamada “Kriter ve niteliklere sahip oyun bulunamadýðýndan 15 eser arasýndan herhangi biri ilk üçe girmeye hak kazanamamýþtýr” deniliyor.
Her þeyden önce bu bir yarýþmadýr. Sýnav deðildir. Ve yarýþmalarda da mutlaka bir birinci, bir ikinci, bir de üçüncü olur. Ve sonrasý dereceye göre sýralanýr.
“Kriterlere uygun bulunamadý” deniliyor. Peki, bu kriterler yarýþmaya katýlanlara önceden duyuruldu mu? Þu þu kýstaslarda, bu bu konularda oyunlarýnýzý yazmanýz gerekiyor denildi mi? Hayýr. Yarýþma duyurusunda sadece “Arial ve 12 puntoda yazýlacak” denildi. Ve katýlanlar da bu kriterlere uydu.
Anlayamadýðým jüri heyeti, neye dayanarak kriterlere uygun bulamadý hiçbir eseri. 15 eserden hiç biri mi oyun olmaya uygun deðildi?
Adý üzerinde bu bir yarýþma. Yarýþma da ne demektir: Birileri içlerinden birinci gelecek, ikinci gelecek ve sonrasý arka arkaya gelecek demektir.
Þöyle düþünün: Dünya Atletizm yarýþmalarý düzenleniyor. 15 atlet belli bir hedefe doðru ayný þartlar altýnda koþuyor. Ve önceden de nasýl koþacaklarý, neler yapacaklarý söyleniliyor. Yarýþ baþlayýnca bütün atletler hedefe doðru koþuyor. Ýçlerinden birisi hedefe en önce varýp ipi göðüslüyor. Ve bu yarýþmanýn birincisi oluyor. Þimdi siz, bu atlete ve hemen arkasýndan gelen atletlere 10 saniyenin altýnda koþtunuz veya 10 saniyenin üzerinde koþamadýnýz diye ödül vermeyecek misiniz? O zaman bunun neresi yarýþma oluyor.
Israrla söylüyorum. Yapýlan her yarýþmanýn mutlaka bir birincisi vardýr. Derecelendirmeye göre de bu devam eder. Haa, amaç ödül vermemekse; o zaman bu yarýþmayý neden düzenlediniz ki?
Bu tutum ve davranýþ doðru deðildir. Yanlýþ yapýlmýþtýr. Katýlýmcý yazarlara adeta hakaret edilmiþtir. Onlara : “Sizler, kötü yazarsýnýz. Siz bu iþi bilmiyorsunuz” denmiþtir.
Ve facebook sayfasýnda adý geçen þahsa mansiyon ödülü verildiði söyleniyor ve resimle destekleniyor. Buna da itirazýmýz yok. Ama böyle bir ödülden neden diðer katýlýmcýlarýn haberi olmadý?
Ödül, bir törenle verilmez miydi? Tüm katýlýmcýlarýn davet edilmesi ile bir ödül töreni düzenlenip ödülün verilmesi daha doðru deðil miydi? Yangýndan mal kaçýrýr gibi, kimsenin haberi olmadan mansiyon ödülü vermek de neyin nesi? Tekrar ediyorum buradaki itirazýmýz, mansiyon ödülü verilmesi deðil, ödülün diðer katýlýmcýlardan habersiz olarak verilmesidir…
Hani ödül töreni düzenlenecekti? Hani tüm katýlýmcýlar davet edilip ödüller verilecekti? Böyle tek kiþiyi çaðýrýp ödül vermek ne kadar doðru?
Burada þu hususun açýklýða kavuþmasýný isterim: Mansiyon ödülüne layýk görülen kiþiye sözümüz yok. Kendisini kutluyor ve tebrik de ediyoruz. Bizim kýzgýnlýðýmýz yapýlan iþin yanlýþ olduðu ve prosedürün baþtan beri yanlýþ uygulandýðýdýr.
Þahsen ben kendime hakaret edilmiþ gibi hissettim. Keþke bu yarýþmaya katýlmasaydým.
Hayrýný görün…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.