..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > Hakan Yozcu




5 Nisan 2019
Aþýk Veysel ve Nesimi’yi Anma Toplantýsý  
Hakan Yozcu
Dedem, Esma’nýn kaçacaðýný anlamýþtý. Bunu biliyordu sanki. Onun bir baþkasýna aþýk olduðunu sezmiþti. Ama O da Esma’ya aþýktý. Bu nedenle onun maðdur olmasýný istemiyordu. Ona yardým etmek istiyordu. Bir gün köy bakkalýnýn önünde arkadaþlarýyla otururken Esma gelmiþ. Dedemi gören Esma bakkala girmemiþ. Dedem, bakkala, “Ýyisinden ver” demiþ. Oradakiler þaþýrmýþ. Sormuþlar: “Ey Aþýk, Esma’nýn geldiðini nereden anladýn?” O da “Kokusundan” diye cevap vermiþ. Bu aþk deðil midir diye soruyor Þatýroðlu.


:IDG:

     Kýbrýs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) “Doðumunun 125. Yýlýnda Âþýk Veysel Þatýroðlu ve Doðumunun 650. Yýlýnda Ýmadeddin Nesimi’yi Anma Toplantýsý” Etkinliði düzenledi.
     Etkinliðe Lefkoþa TC Büyük Elçisi Ali Murat Baþçeri, KISBÜ Rektörü Prof Dr Mustafa Tümer, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, YDP Genel Baþkaný Prof Dr Erhan Arýklý ve Öðrenciler katýldýlar.
     Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov yaptýðý açýlýþ konuþmasýnda Katýlýmcýlara teþekkür ederek Türk Dünyasýnýn iki büyük ozanýný tanýtmak ve anmak için burada olduklarýný belirterek TÜRKSOY’un misyonundan söz etti. “Türksoy’un Türk Kültürünü Dünyaya tanýtmaya çalýþan bir oluþum olduðunu” söyledi. “Türksoy’un Türk Dünyasýna açýlan bir pencere olduðunu” belirtti.
     Rektör Prof Dr Mustafa Tümer, yaptýðý konuþmada “Kýbrýs’ýn Anadolu’nun bir parçasý olduðunun bugün bir kez daha kanýtlandýðýný” söyledi. “Geçmiþi hatýrlatmak ve iki büyük deðerimizi anmak amacýyla bu sempozyumu düzenlemiþ bulunuyoruz. Bütün katýlýmcýlara teþekkür ediyorum.” dedi.
     TC Büyük Elçisi Ali Murat Baþçeri yaptýðý konuþmada: “TÜRKSOY’un KKTC’nin Türk Dünyasý ile kucaklaþmasý için yaptýðý çalýþmalarý takdirle karþýlýyorum” dedi.
     Büykelçi Baþçeri “Sanatçýlarýmýzýn Allah’ýn lütfuna eriþmiþ kiþiler olmalarý lazýmdýr ki böylesine güzel sözler, böylesine güzel þiirler yazabiliyorlar. Bizler de büyük bir keyifle bu þiirleri okuyoruz, dinliyoruz. Bu tür faaliyetleri memnuniyetle karþýlýyoruz. Her türlü yardýma ve katkýya hazýrýz. Türksoy’a katkýlarýndan dolayý teþekkür ediyorum” dedi.
     Sempozyuma davetli olarak Âþýk Veysel’in torunu Gündiz Þatýroðlu da katýldý. Gündiz Þatýroðlu “Ben, torun olarak buradayým. Dedemi kaybettiðimde çok küçüktüm. Hatýrlamýyorum. Onunla anlatýlanlar kadar tanýþýyorum.
     Babam, dedemden sürekli söz ederdi. Hafta sonlarý kulaðýný teybe dayar, onun þiirlerini, türkülerini dinlerdi. Babam, hem bir aþýða hayrandý, hem de baba özlemi çekerdi.
     Dedem, Esma’nýn kaçacaðýný anlamýþtý. Bunu biliyordu sanki. Onun bir baþkasýna aþýk olduðunu sezmiþti. Ama O da Esma’ya aþýktý. Bu nedenle onun maðdur olmasýný istemiyordu. Ona yardým etmek istiyordu.
     Bir gün köy bakkalýnýn önünde arkadaþlarýyla otururken Esma gelmiþ. Dedemi gören Esma bakkala girmemiþ. Dedem, bakkala, “Ýyisinden ver” demiþ. Oradakiler þaþýrmýþ. Sormuþlar: “Ey Aþýk, Esma’nýn geldiðini nereden anladýn?” O da “Kokusundan” diye cevap vermiþ. Bu aþk deðil midir diye soruyor Þatýroðlu.
     Aþýk Veysel son günlerinde ailesine vasiyet etmiþ: “Ben öldükten sonra beni 1 gün daha misafir edin.” demiþ. Bu vasiyeti yerine getirilmiþ. Öldükten bir gün sonra gömülmüþ. Gelen eþ, dost, Aþýk Veysel ile son kez görüþüp helalleþmiþ.
     “Dedem, bir kutup yýldýzý gibiydi. Yönümüzü bulmamýzý saðlýyor” dedi.
     Konuþmacýlardan Prof Dr Umay Günay “Aþýk Veysel’i yetiþtiren Türk Kültürüdür. Ozanlar, kamlar, toplumu yönlendiren kiþilerdir. Bunlar, hem lider, hem þair, hem yön gösterici özellikler taþýrlar. Aþýk Veysel de bu özellikleri gösteren biridir. Aþýk Veysel’in döneminde saz edebiyatý geleneði devam ediyor.
     Sivrialan gibi fakir bir köyden, fakir, yoksul biri çýkýyor. Hem çok dengeli, hem ruhsal ve zihinsel olarak çok zengin olan, zirveye oturan bir sanatçý çýkýyor. Türkiye, çok yoksul yýllarýnda böyle sanatçýlar yetiþtirmiþtir. Aþýk Veysel, Aþýk edebiyatýnýn son temsilcisidir. Ayný zamanda 3. Kültür Dairesinin ilk temsilcisidir. Bugün popçular, rockçular hep onun türkülerini söylemektedirler. Barýþ Manço gibi sanatçýlar bu alanda geliþmiþtir.” dedi.
     Azerbaycanlý Prof Dr Ýlgar Ýzamverdiyev konuþmasýnda “Anadolu Kültürü deyince akla ilk gelen Aþýk Veysel, Aþýk Veysel denilince de akla ilk gelen Anadolu Kültürü gelmektedir. Aþýk Veysel, saz-söz geleneðini en iyi þekilde öðrenerek onu geleceðe taþýyan sanatçý olmuþtur. Onun sazý, sözü Türkiye sýnýrlarýný aþmýþ Avrupa ve Amerika’ya ulaþmýþtýr. Ben, Kominist Rusyasý’nda dahi onun kasetlerini, þiirlerini dinlemiþimdir, görmüþümdür. O, Anadolu Kültürünün simgesidir. Dede Korkut ruhunu yaþatmaktadýr” dedi.
     Azerbaycanlý Þair Dede Þemþir ile olan benzer yönlerini de dile getirdi. “Bunlar hiç tanýþmamýþlar, birbirlerini görmemiþler ama ayný duygularý dile getirmiþlerdir. Ayný dili kullanarak, ayný gönüllere hitap etmiþlerdir.” dedi.
     Son konuþmacý Akademisyen Oðuzhan Aydýn da konuþmasýnda “Anadolu’da Aþýk olarak kimi biliyorsunuz diye sorulduðunda alacaðýnýz ilk cevap Aþýk Veysel olacaktýr. Herkes Aþýk Veysel adýný verir. Aþýklýk bir ünvandýr. Bu ünvanlar bazen ismin önüne geçer. Aþýk Veysel için de bu böyle olmuþtur. Aþýklýk ünvaný ile tüm Türklerin gönlünde yer etmiþtir.”dedi.
     Azerbaycanlý Þair Nesimi’nin sanatý ve þiirleri de sempozyumda anlatýldý. Þiirlerinden örnekler sunuldu.
     Sempozyum sonunda Türkiye’den gelen ozanlar, sazlarý eþliðinde türküler okudular. Tüm izleyenlerin büyük beðenisini aldýlar.
     KISBÜ yine adýna ve þanýna yaraþýr bir sempozyuma daha imza atmýþ oldu. Düzenleyenleri kutluyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Erzincan Yöresi Alevileri
Ata - Dede Yurdunda
trabzon Buluþmasý
Osmanlýca Türkçesi Üzerine
Marka Þehir Kadirli
Mart Dokuzu ve Nevruz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.