..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Þubat 2019
Evren 5a  
Bayram Kaya
Oysa evren hapis olduðu tekillikten kendi saçýndan kendisini çekip çýkaracaktý. Evren kendi olayýnýn kendi baþlatýcýsý olmakla bütünün olmanýn da, ilk olmanýn da kendisidir.


:GCH:
Enerji trilyonlarca derece deðerlerden gelen ve yüksek olan her bir sýcaklýk ya da ýsý deðerli saf enerjili durumdu. Enerjinin düþüþ yönü eðimdi. Ve evrensel oluþun akýþ yönüydü. Her þey düþüþ aþaðý oluþ yönündeydi.

Örnek olarak söylersek; 1 000 000° › 999 999° sýcaklýða doðru bir baský ve basýnç olmakla evrensel damgalý süreç oluþun akýþ yönüydü. Yani metaforik söylemle belirtirsek deðiþme kaçýnýlmazlýðý içinde deðiþmeyen ölür.

Evrensel sýcaklýðýn düþüþü olan oluþan baský ve basýnç, evrensel oluþun yönüydü. Evrensel bazda bunun tersi yokuþ aþaðý olan enerjinin o anlýk durumunda daha fazla bir enerji karþýlanmasýyla olasýydý.

Týpký kesikli sürekli özel baðýntýlý durumu içinde 20°'lik bir suyun sýcaklýðýný 21° yapmak için birim nicelik suya dýþarýdan enerji vermekle suyun sýcaklýðýný artýrmak mümkündür.

Bu kural kesikli sürekli ve özel baðýntýlý her bir evrensel durum için böyledir. Kesikli ya da parça durum zaten evrenin içindedir. Kesikli durum evrensel bütünün parçasý olmakla parçanýn çevresi zaten evren ya da bütünün kendisidir.

Böylece evren zaten o kesikli duruma dýþtýr. Yani kesikli durumun her bir kesikli süredurum; ya bir baðýntý veya etkidirler. Yani bir kesikli duruma etki ya da baðýntý olan süredurum o kesikli durum için dýþtýr.

Ama evrenin tamamýnýn sýcaklýðýný bir anda ve ayný zamanda baþlangýç sýcaklýðýna doðru geri geri götürerek artýrmak evrenin dýþý olmadýðý için, dýþtan enerji eklenmesi olanaklý olmadýðý için bu olasý deðildir.

Kesikli durumun böyle giriþme olmasý gibi evrenin dýþý ve dýþla giriþmesi yoktur. Ancak evrenin kendi üzerine kendi etkimesi ile evren bir dýþ etki hüviyeti kazanabilir. Açýlan evrenin kendi üzerine kendi etkimesi nedir? Geri kapanan geri geri çöken evrendir.

Evrenin 13,7 milyarlýk yaþý henüz evrenin doðumu olan süreyi ortaya koyamadý. Olagelen olmakta olan ve olacak olan evren doðumdu. Ta ki olasý geri dönüþe kadar. Evrenin bunca yol alýþýna raðmen evren bir doðum süresi geçmiþi yapamadý. Evren doðum halinde doðmamýþ oluþmamýþ olmakla evrenin dýþý daha oluþma doðum aþamasýndadýr.

Evren bir doðum süreci tamamlasaydý doðumun tamamlanma sonrasý olasýlýklarýndan birisi de giden hareketin, gerisin geri dönen parçacýk dalga sýkýþmasý hareketine dönecekti.

Yani evren doðumunu kendi baðrýna basacaktý. Baðýra basan sýkýþmayla ancak evrenin geri çökmesi evren sýcaklýðýný artýracaktýr. Bu durum geri çöküþün giderek son durakta evrenin etki sel tümel ligi, olacaktýr. Giderek çöken evren etkisi, evrenin dýþ, efekti olacaktýr. Geri çekilme hareketi evrene, evrenin dýþ etkisini yapacaktýr.

Doðum sonrasý boþalan yoðun enerjinin yerinde oluþan boþluk belki de nitelik deðiþecektir. Aklýn, hayalin alamayacaðý bir manyetik alan olmakla açýlýma firen olan kesikli sürekli durumlarý bu kes de açýlýma fren olmakla her þeyi geri çaðýran ve her þeyi bünyesinde ezip tarifsiz bir durum ortaya koyan “þarj” süreçle yeni bir tekillik olacaktý. Kim bilir?

Tekrar ediyorum evrenin dýþý, evrenin geri geri çökmesiyle evrenin kendi üzerine kendi çöküþle bir dýþ etki olacaktýr. Deðilse evrenin de týpký, evin arabanýn, dünyanýn dýþý gibi bir dýþý yoktur.

Evrenimize dek bu dýþ zaten evrenin kendisi olan açýlýmla daðýlmýþ enerjiyi geri geri getirip, toplayýp, izafi bir noktadaki küçük hacim bile olmayan boyutsuz bir hacme kendisini hapsetmesi olacaktýr. Ýþte büyük patlama buradadýr.

Söylenmesi uygun olacaksa büyük patlama bataklýða düþenin kendisi, kendi saçýndan tutup; saçýndan çekerek bataklýktan kendisini çýkarmasý gibi olacaktýr.

Parçalý evren süreçli olaylarda dýþtan bir müdahale olmadýkça bataklýða düþmüþ olanýn bataklýktan kendi saçýndan çekerek çýkmasý pek olasý görülmüyor. Neden? Bataklýk evrensel süredurumun kesikli bir durumudur. Böyle olunca bataklýðýn dýþtan saðlatýlýr olmakla zorunlu bir enerji alam durumu vardýr.

Parça olaylarda geçerli olmayan yasa; yani kendi saçýndan tutup koluyla kendi saçýný çekmekle kendisini bataklýktan kurtarma potansiyelli durum evrensel bütünlüðün kendisi tümel enerji olanakla mümkün ve olasýlýkla olmayan dýþtan enerji istemez.

Çünkü evren parça durum deðil. Evren izafi çöküþle tümeli durum ve her þeyin tekil olduðu durumdur. Evrenin görece tekillik olmakla çöktüðü noktada evrenimiz patlayan evrenle kendi saçýnda kendisini çekmekle o tekillik bataklýðýnýn içinde kendisinin çýkarmasý olacaktýr. Bu durum adý üstünde tüm elliðin dýþtan kendisine enerji saðlamasý olacaktýr.

Siz dýþý evrenin içinde parça durumlu halinizle kendinize göre kavrýyorsunuz. Evren gibi tüm elliðin kavranýþýyla dýþ böylesi beyin yakan böyle bir þeydir. Evren tümel liginin dýþý kavramasý, yine evrenin kendisidir.

Muazzam bir sýkýþmýþ enerjinin kendisine start vermesi olacaktýr. Saçýndan tutup kendisini tekilliðin içinde fýrlatan evrenin fýrlayýþ süreci henüz bitmemi bir açýlýmdýr. Bataklýðýn dýþý yoktu. Saçýndan kendisini çekmekle ne bataklýk süreci bitiyordu, ne de siz bataklýk halinizle bataklýktan kurtulamamýþtýnýz.

Çekildikçe bataklýk kabarýyordu. Çekilmenin iç te ya da kendisinde bir itme olduðunu birlikte düþünemezsek zaten anlaþýlmasý bilinci yakan bu durum, daha da anlaþýlmaz olacaktýr. Evren bir baþka þeyin içinde kesikli olmuyordu. Evren kendi içinde süredurumlarla niceli ve parçalý oluyordu.

Evrenin kendi açýlmasý, kendi niceli parça durumlarýndaki enerji dönüþümlerine dýþ etki oluyordu. Evrenin dýþý olmakla evrenin dýþtan bir bütüne ihtiyacý olacaktý. Dýþtan baðýntýlý enerjiye ihtiyacý olacaktý.

Oysa evren hapis olduðu tekillikten kendi saçýndan kendisini çekip çýkaracaktý. Evren kendi olayýnýn kendi baþlatýcýsý olmakla bütünün olmanýn da, ilk olmanýn da kendisidir.

Suyun ýsýsýný artýrmak gibi evrensel ýsýyý baþlangýç ýsýsýna kadar yükseltmek, dýþtan enerji gerektirecekti. Evreni dýþtan ýsýtamazdýnýz (evrene olmayan dýþtan ýsý veremezsiniz).

Dýþ evrene o kadar ýsýyý temin edememek olmakla evrene dýþtan sýcaklýk yükseltmesi yapmak olanaksýzdýr. Evren kendi ateþini kendi tekil durumla, kendisi yükseltmiþti.

Ayný evren; kendi ýsýsýný geriye doðru büzülerek; entropiyi saf enerji haline getirmekle, kendi ateþini yine kendisi çýkaracaktý.

Doðuranýn ölümü ateþten olacaksa ateþi doðan çýkaracaktý (doðumu açýlýmý sonlanan evren çýkaracaktý). Henüz doðmamýþ, doðumu tamamlayamamýþ rahim süreci, henüz yeterince zaman geçmemiþ olmasýyla vakti gelmemiþ bir büzülen evrenle kendi ateþini bir kes daha kendisi çýkaracaktý.

Doðuran doðaný dede olarak anneanne olarak kucaðýna almamýþ, doðuran da hala doðum yapma sürecinde olmakla ölmemiþtir. Doðacak olanýn da doðum süreci bitmemiþtir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.