..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > ömer akþahan




3 Þubat 2003
Eleþtiri Ya Da...  
ömer akþahan
„Ne kitap ne yazý ne düþünce/Yalana pey sürülen bir ülkede bitmez gece/Anladýk sonunda cümlesi boþ“(7) diyor, Cahit Tanyol bir þiirinde.


:BJDIG:
Ömer Akþahan

Yurdumuza Tanzimat hareketiyle giren birçok yeniliklerden birisi de „eleþtiri“dir. Eleþtirinin o günden bu yana önem kazanmasýnda birçok yazarýmýzýn emeði bulunmakta; özellikle son yýllarda gazete ve dergilerin artmasýna paralel olarak da bir geliþme göstermektedir. Ancak gazete ve dergi bolluðunda öteki yazýn türleri içinde o, çoðu polemiklere kurban edilmiþtir. Çünkü eleþtirinin özünde var olan yanlýlýk, kimi gerçek eleþtirilerin gözden yitirilmesine neden olmuþtur.

Eleþtiri Nedir?

Bu soruya birçok yazar farklý görüþ açýlarýndan yanýt aramýþtýr. Bunlardan bazýlarýný alt alta sýralarsak genel bir görüþ elde etme olanaðýmýz olabilir.
* “Bir edebiyat veya sanat eserini her yönüyle inceleyip açýklamak, anlaþýlmasýný saðlamak ve deðerlendirmek amacýyla yazýlan yazý türü, tenkit, kritik.“(1)
* “Bir sanat eserinin (roman, hikaye, þiir, resim ..vb. gibi) yapýsý, özü, baþarýlý ve baþarýsýz yönleri üzerinde yapýlmýþ inceleme yazýlarýna eleþtirme denir.“ (2)
* “ Günümüzde ve geçmiþte eleþtiri tanýmlarý arasýnda farklýlýklar olmuþtur. Tanýmlar kargaþasý içinde,
-Gerçek eleþtiri nedir ve nasýl olmalýdýr?-sorularýna yanýt arama sürecektir. Çünkü, eleþtiri bir bilim deðildir. Böyle olunca da duygusallýk ve çýkar çatýþmalarý her zaman eleþtiriyi boþlukta býrakmaya tutsak edecektir. Bilim, anlamlarý inceler; eleþtiri ise anlam üretir ve bilimle okuma arasýnda yer alýr.“(3)
* “Eleþtiri bir önemsenmenin kanýtýdýr.“(4)
* “Herhangi bir sanat ve fikir veriminin özünü, yapýsýný, deðerli-deðersiz yönlerini irdeleyen ya da bazý kimselerin toplum karþýsýndaki tutum ve eðilimlerini eleþtiren; bunlarýn, toplumun geliþim düzeyine uyup uymadýklarýný belgeler ve örneklerle belirten gazete ve dergi yazýlarýna eleþtiri denir.“(5)
* “Edebiyat ve sanat eserlerini açýklama ve yargýlama sanatý.“(6)

Eleþtirinin Varlýðý Ve Önemi

Eleþtiri, yazýnýn bulunuþunun ardýndan insanda var olan eleþtiri duygusunun söz düzeyinden yazý düzeyine yükselmesiyle bugünkü konumuna gelmiþtir. Özellikle yazýlý kültürün batý toplumlarýndaki geliþmesine paralel, eleþtiri de geliþmiþtir. 18. ve 19. yy.daki edebiyat akýmlarý içinde eleþtiri, ayrý bir önem ve deðer kazanmýþ ancak, edebiyatta bir tür olarak belirlenmesi ise, 19.yy.ýn ortalarýnda kendini eleþtirmen olarak ortaya koyan ve eleþtirinin kurallarýný bulan Sainte-Beuve sayesinde olmuþtur.

Eleþtiri, okuyucunun bir kitaba ulaþmasýnda önemli bir köprü olma iþlevinin yanýsýra, nesnel ve bilimsel bulgularýyla da yazarýna yeni boyut ve ufuklar saðlayabilir. Olumsuz koþullara karþýn eleþtiri, varlýðýný bugün de doðasý gereði sürdürmektedir. Ayrýca yurdumuzda iyi eleþtirmen yetiþmiyor gibi savlarýn bir ölçüde geçerliliði olsa da, bunda, bu iþe gönül veren insanlarýn bir kalemde, kolayca harcanmaya çalýþýlmasýnýn da rol oynadýðýný görmek gerekir.

Esasen, adýný salt eleþtiri yazýlarýyla duyurmuþ ve kabul ettirmiþ isimlerin azlýðý; eleþtirinin, bir gül bahçesinde, gül derlemek kadar zor olduðunu kolayca anlatýr. Bir çok eleþtirmen karþý eleþtiri bombardýrmanýyla küstürülmüþ, yüreði dayanamayanlarýn bu iþten uzaklaþmalarýna neden olunmuþtur.

Edebiyat dergilerinde eleþtiri yoðunluðu þiirde toplanmaktadýr. Bunun baþlýca nedeni, þiirin içeriðinin her türlü yoruma açýk bir yapýda olmasýndan kaynaklanmaktadýr. Þiirde biçim, içerik ve beðeni arayýþlarýnýn zamanla manifestolarla ortaya konuluþu, bu alanda çaba gösteren þairler arasýnda, dozu bazen aþýrýya kaçan, uygar ölçüleri aþan hatta kimi zaman
kiþilik haklarýný aðýr bir þekilde zedeleyen eleþtirilere de rastlanmaktadýr.

Bu olaya kýsaca, belli dergiler çevresinde toplanmýþ benzer anlayýþlarý savunan yazar-çizer gruplarýnýn kavgasý da denebilir. Her ne olursa olsun, bu edebi kavgalarýn varlýðý iyiye iþarettir. Çünkü, edebiyat, ancak onlarla, güncelliðini ve dinamizmini sürdürmektedir.

Eleþtir(eme)mek

„Ne kitap ne yazý ne düþünce / Yalana pey sürülen bir ülkede bitmez gece / Anladýk sonunda cümlesi boþ“(7) diyor, Cahit Tanyol bir þiirinde. Yetmiþ yýlý aþan yoðun bir yazýn yaþamýnýn acaba kýsaca bir özeti olarak algýnabilir mi, bu dizeler? Türkiye gibi gerek sosyal, gerekse siyasal kimlik arayýþýnýn hâlâ egemen olduðu bir ülkede, bir konuda baþarýlý olmaya çalýþmak kadar zor olan bir baþka þey daha tanýmýyorum. Herþeyden önce en yakýnýnýzdakiler sizin en büyük muhalifiniz olarak karþýnýza dikilirler. Varlýðýnýzýn anlaþýlmasý için yapýtlarýnýza bakýlacaðý yerde, özel yaþamýnýza girilir; böylece yýpratýlmak istenirsiniz. Eleþtirinin tüm dünyaca kabul görmüþ genel deðerleri dýþýna çýkýlarak, adýna eleþtiri denilen yazýlar kaleme alýnýr. Bu, olumsuz ve polemikçi tutum, bize eleþtirinin gerçek yüzünü göstermez.

Eleþtirmen, kendi beðenilerini ortaya koyarken, duygusallýktan uzak eleþtirinin genel kurallarýyla hareket ettiði sürece, toplumsal iþlevini doðru olarak yerine getirebilir. Dikkatli okurun, ciddi eleþtirileri de ilk bakýþta kavradýklarý bilinen bir gerçektir.
Esasen, yurdumuzda iyi bir okur kitlesinin oluþmasýnda eleþtiri yazýlarýnýn önemli iþlevi olduðuna inananlardaným.

„Ataç’a göre; eleþtirmen bir sanatçýdýr. Bir þairi, bir romancýyý ne için okuyorsak, onu da öyle okuruz. Eleþtiri yazýsý bir þey öðrenelim; hangi kitap deðerliymiþ, hangisi deðilmiþ, bize onu bildirsin diye okunmaz; herhangi bir sanat yazýsý gibi, zevk almak için okunur.“(8) Ataç ustanýn saptamalarý, eleþtirinin bir edebi tür olduðu gerçeðini yalýn bir þekilde ortaya koyar.

Günümüzün polemik kokulu dedikodu yazarlarýnýn bu gerçekleri bilmediðini sanmýyoruz. Güncel kalabilme uðruna yapýlan uðraþlar, eleþtiriye ancak zarar veriyor. Veysel Çolak’ýn Mehmet H.Doðan’a yönelttiði; “Eleþtiri yazýlarýnýn da bir estetiði var mýdýr?“(9) sorusu, özünde polemiklere yol açan, kimi kýrýcý boyutlara varan tartýþmalarýn ardýndan gelmesi, þaþýrtýcý deðildir.

Bir eleþtiri yazýsý oluþurken Ramis Dara esini önkoþul olarak görüyor ve ekliyor; “Geriye kalanlarsa: hazýrlanmak, yoðunlaþmak, iþi ciddiye almak, dikkat, özen, çok sýký çalýþmak ve çalýþmayý mutlaka bir biçem’le, seçkin bir anlatýmla ortaya koymak; sonuçta ele alýnan ürüne yakýþmak, o ürün sözcüðün ilk anlamýyla eleþtirilecekse, bunu yazýnsal bir dille yapmak.“(10)

Ýsimler.. Ýsimler....

Günümüz edebiyat dergilerini taradýðýmýzda, her derginin lokomotifi sayýlabilecek imzalara rastlamaktayýz. Örneðin, Adam Sanat’ta; Memet Fuat, Fethi Naci, Mehmet H. Doðan, Veysel Çolak, Kýyý’da (þimdi ne yazýk kapandý); Ahmet Özer, Osman Bolulu, Eþik’te; Halim Þafak, Ýbrahim Berksoy, Yeni Biçem’de; Ramis Dara, Ýzlek’te; Nizamettin Uður, Çaðdaþ Türk Dili’de; Emin Özdemir, Yaþasýn Edebiyat’ta; Hikmet Altýnkaynak, deneme kitaplarýyla Özdemir Ýnce bir çýrpýda gözüme çarpan isimler...Bir ülke edebiyatýnýn zenginliðini, o ülkede var olan eleþtirmenlerinin niteliði belirler. Bu liste ne denli uzarsa, o denli edebi zenginiz demektir!

Burada yeri gelmiþken adýný anmadan geçemeyeceðim iki isim var; bunlardan ilki 12 Eylül öncesi karanlýk güçlerin boy hedefi olan Bedrettin Cömert, diðeriyse Sivas Madýmak maðarasýnda kurban verdiðimiz Asým Bezirci. Türk eleþtirisinin iki þehidi, bu güzel insanlarýn kazandýrdýðý yapýtlardan bugün hâlâ yararlanýyoruz. Onlar, Türk edebiyat tarihinde hak ettikleri yeri çoktan aldýlar. Ancak, bizim, onlarýn yerini kolay kolay dolduramadýðýmýzýn altýný kalýnca çizmek istiyorum.

Gecikmiþ Bir Saygý...

Öte yandan, 1998'del 70. sanat yýlýný kutladýðýmýz, yaþayan sanat ve bilim adamlarý içinde
çok özel bir yere sahip olduðuna inandýðým sayýn Cahit Tanyol’un Türk eleþtirisine yaptýðý olumlu katkýlarý anmak istiyorum. 75. yýlýný kutladýðýmýz Cumhuriyet’in hemen tamamýna yakýn bölümünde, edebiyat dünyasý gibi fýrtýnalý bir ortamda Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Cahit Sýtký Tarancý, Orhan Veli, Kemal Bilbaþar ve Sait Faik gibi birçok edebiyat ünlüsüyle arkadaþlýk etmiþ; Nurullah Ataç’la fikir tartýþmalarýný yaþamýþ, bir insanýn yeniden eleþtiri yazýlarýyla edebiyatýmýza kazandýrýlmasý ne kadar yararlý olurdu! Çünkü, bu insanlar bizde kolay kolay yetiþmiyor. Fakat çok kolayca harcamasýný biliyoruz. Onlarca bilimsel ve edebi ürün yayýmlayan, yüzlerce makaleye imza atan bir þairin, tek bir þiirinin dahi seçkilerde yer almayýþýný esefle karþýlamaktayým. Zamanýnda hiçbir akýmýn yanýnda yer almamýþ, kendi yataðýnda seyreden durgun, ama gür bir akarsu gibi akýp duran, bu deðerli insanýmýzýn edebiyatýmýzda hak ettiði yeri bir gün mutlaka alacaðýný umuyorum.

Öneriler...

Sanatsal arayýþlarýn dolu dizgin koþturduðu, yeni bir çaðýn eþiðinde olduðumuz bu günlerde eleþtirinin de, yeni açýlýmlara gerek duymasý kaçýnýlmazdýr.
Her þeyden önce eleþtirinin yer bulduðu edebiyat dergilerinin salt kitap tanýtma dergileri olmadýðýný kabul etmekle iþe baþlamalýyýz. Kýsýr sen ben kavgalarýný býrakýp, altýn arayýcýsý iþçiler gibi titiz ve sabýrla çalýþmayý ilke edinmeliyiz. Bu konuya yönelmiþ genç imzalarý yüreklendirmeliyiz. Eleþtirisi cýlýz bir edebiyatýn ürünlerinin de cýlýz olacaðý doðaldýr. Ayrýca nitelikli eleþtiri yazýlarýna diðer ürünler gibi telif ücreti vererek, yazarý desteklenmelidir. Bu gerçekleþtiði takdirde, tam anlamýyla profesyonel, geçimini bu iþten saðlayan eleþtirmen sayýsýnýn giderek artmasý saðlanacak, edebiyatýmýza da batýlý anlamda bir kalite gelecektir. ../..

Kaynakça

(1) Türkçe Sözlük 1,sy.451,1988
(2) 150 Soruda Türkçe Temel Bilgiler, Ahmet Köklügiller, sy.15, 1975
(3) Roland Barthes, Varlýk, sayý: 741, Haziran ‘69
(4) T.E.Yahya Kemal, Cahit Tanyol, sy.28, Remzi Kitabevi, 1985
(5) Kompozisyon Bilgileri, Kemal Gariboðlu, sy.245, Serhat Yayýnlarý
(6) „Tenkit veya Tenkid“ maddesi, sy.57, Meydan Larusse
(7) Son Liman, þiirler, Cahit Tanyol, sy.14, Armoni Yayýncýlýk
(8) ...Vice Versa, Veysel Çolak, Adam Sanat,sy.53, sayý: 99, Þubat ‘94
(9) Nurullah Ataç, Þinasi Özdenoðlu, Kýyý, sy.7, sayý: 138, Eylül ‘97
(10) Eleþtiri ve Esin, Ramis Dara, Yeni Biçem, sy.3, sayý: 11, Mart ‘94

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Eleþtiri Ya Da...
Gönderen: Taki Akkuþ / Ýstanbul/Türkiye
13 Eylül 2006
Sevgili Ömer, Sanat ve Edebiyat'ta eleþtiri, bir ülkenin kültür ve sanat'ýný evrensel deðerlerle bütünleþtiren, çaðdaþlaþtýrandýr bence. "Eleþtiri Ya Da..." yazýný beðenerek okudum.Kalemine diline saðlýk. Yeni yeni yazýlarda buluþmak dileðiyle... Kendine iyi bak. Kal saðlýcakla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Folklor Þiire Düþman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.