..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Zeliha DEMÝREL




2 Þubat 2003
Su Gelini Oyunu  
Zeliha DEMÝREL
Hani resmin içinde yaþamak vardýr ya, geçmiþinize anýlarýnýza, adý konmamýþ hayallerinize aþklarýnýza götürür sizi, kapýlýp gidiverdim çerçevelenip dondurulmuþ yaþamlarýn içine...


:BEIF:
18 Ocak Cumartesi günü Denizli Turan Bahadýr sanat galerisinde açýlan bir sergiye gittim. Sergi salonuna girer girmez kendimi bir sergide deðil de tablolara konduruluvermiþ yaþam kesitlerinin içinde hissettim...Hani resmin içinde yaþamak vardýr ya, geçmiþinize anýlarýnýza, adý konmamýþ hayallerinize aþklarýnýza götürür sizi, kapýlýp gidiverdim çerçevelenip dondurulmuþ yaþamlarýn içine...Neler yoktu ki tablolarda yaþadýklarýmýzdan. Hala geleneklerine sýký sýkýya baðlý bir Acýpayam köyünden gizlice kesilip getirilivermiþ karelerdi her biri. Ressam M.Emin Özmen'e resimlere verdiði yaþamdan dolayý teþekkür ettim.Her þey en ince ayrýntýsýna kadar iþlenmiþti resimlerde.Ayrýca herbir tablonun da kendi adý vardý yaþamdan çalýnmýþ. Kültür Bakanlýðý'nýn resimlerle ilgili bir katalog yaptýrýp tüm yurda daðýttýðýný öðrendim oradayken.
Herbirinin tarihsel birer belge niteliðinde olduðunu belirtmiþ bakanlýk. Hemen giriþte 'Kýna Kuzusu' isimli tablo karþýlýyor sizi. Tabloda gelin pembesine boyanýp süslenmiþ bir koç geline hediye edilmek üzere davul zurna eþliðinde götürülüyor. Çeþme baþýnda iki haným,ikisi de terlikli, fistanlarý allý yeþilli, bir yandan su doldururken diðer yandan kuzunun ihtiþamýný seyrediyor. Sonra köy kahvesi isimli tablo; taþlýkda bir kahve , adýna nispetle taþlýk da kahve, sandalye ve masalar da...Köy odasýnda kalaycý, türkülere inat köyün güðümleri leðenleri kalaylý. Hayat bölümü, sap vuranlar, tütün dikenler, ekin biçenler, gelin inerken, kar yaðarken, horoz öterken, ödev yaparken, kazýk oyunu, su gelini oyunu,... gibi tam olarak sayamadým ama en az elli kadar tablo var sergide. Bütün resimlerde köyün deresini, çeþme baþýný, tipik kerpiç ve taþ evlerini, yöresel kýyafetleri, yalnýzca aþk motifinin iþlenmiþ olduðu yerel kilimleri, deðirmeni, köy odalarýnýn bir duarýnda asýlý duran gaz lambasýný, odalarýn oymalý raflarýný, raflarýn üzerine dizilmiþ misafir sahanlarýný, ahþap tavanlara asýlmýþ mýsýr püsküllerini, kurutulmuþ kavunlarý, masal kabaklarýný, ve köye adýný veren taþlarý tüm ayrýntýlarýyla görmeniz mümkün. Geçmiþimizden bir fincan kahve tiryakiliðinde...
En çok 'su gelini oyunu' isimli tabloya asýlýp kaldým bir seyirlik...Bir cuma namazý vakti ve cami önü iþlenmiþ dere kenarýnda. Üç beþ çocuk dereden su dolduruyorlar bakraçlara. Oyunun öyküsünü sordum ressama.' Çocuklar korkuluktan gelin yaparlar' dedi. Allý yeþilli, pullu ýþýllý bir gelin. Ve 'cami önüne getirirler. Korkuluk gelin dereye ýþýldar, ýþýltýsýndan dere çaðýldar. O sýrada çocuklar cami önüne mendil açarlar. Camiden çýkan herkes mendile para atar, atmayaný bakraçlarýndaki su ile ýslatýrlar. Sonra mendilde biriken para ile çerez alýr, sokak aralarýnda koro halinde þarkýlar söyleyip dolaþýrlar'. Sanki oyun içinde oluveriyorsunuz o an; oradaki çocuklardan birisiniz ya da gelinin baþýndaki eflatuni tül sizin flarýnz.
Iþýl ýþýl bir baþka çýktým bu sergiden...





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Savaþsýz bir dünya düþlediniz mi? 'Ebruli' [Þiir]
Sevgiliye... [Þiir]
Mavi Çocuk ve Savaþ [Þiir]
Eflatun Sokak [Öykü]
Kýrýtan Gün [Öykü]
Civan Perçemi [Deneme]
[[K]]Buruk Turuncuyu Beklemek [Deneme]
Sarýmpatý Ve Ýhtiyar Dilenci [Deneme]
Dutpaze [Deneme]
Elma Þekerleri [Deneme]


Zeliha DEMÝREL kimdir?

Ýnþaat mühendisiyim. Þu an mühendislikle uzaktan yakýndan ilgim yok. Amatörce plastik snatlarla uðraþýyorum. Okumayý ve yazmayý çok seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
M.Mungan, Ali Atmaca, A.Altan, I.D. Yalom, Picasso


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Zeliha DEMÝREL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.