..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Kasým 2018
Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 2  
Bayram Kaya
Boþluk ta doluluk ta bir alandý. Ve alan etkisi ortaya koyarlardý. Biri dolma yönünde alan etkisi ortaya korken; diðeri doldurma ya da boþalma, yönünde alan etkisi ortaya koyuyordu. Boþalmanýn alan yönü doldurmaya doðru etkin akýþtý. Boþ olanýn alan yönü dolmaya ve doldurulmaya karþý koyan pasif dirençti.


:FGG:
Etkilenme yoluyla oluþan tepkileriyle benzer ortak özellik gösterenler alan içinde benzer davranýyorlardý. Benzer tekrarlarýn çevrimini yapabiliyorlardý. Bu bir seçilimdi (seleksiyondu). Dýþtaki sosyal olucu ilk seleksiyon bu tür seçilimle kümelenmedir.

Alan etkisini (alan efektini) ortaya koyan temel belirleyiciden biri açlýk gibi olan ihtiyaçlarýnýzdýr. Ýhtiyaçlarýn karþýlanmasý enerji saðlamadan geçer. Enerji saðlar olmanýn yolu beslenmedir. Günümüze gelen süreçte beslenme eylemi üretim nesnelerinin üretilmesinde geçmektedir.

Beslenme nesnelerinden elde edilen enerji; barýnma, korunma, güvende olma duyulama, amaçlý eylemlere yönelme, dinleme, anlama, konuþma, düþünme mana ortaya koyma gibi diðer Ýhtiyaçlarý karþýlanma ihtiyacýna dönüþmektedir.

Bu nedenle beslenme ortaya koyan enerji saðlama olan üreten iliþki temeldir. Enerji saðlama yolu olan üreten iliþki; yaþamýmýzý garantili, kontrollü, saðlýklý, özgür ve amaçlý kýlmakla; yaþamýn içinde katýlan bir enerji düzenlenim çevrim düzeyi olmasýyla üreten YAÞAMIN kendisidir.

Üreten yaþamýnýz olmasaydý bilgisayar kullanma özgürlüðü içinde olan yaþamýnýz da olamazdý. Üreten hayat; sosyo toplum gibi organik devimli enerji düzenletil yapan yaþamýn temelindeki en belirleyici, inþacý zorunlu baðýntýdýr.

Enerji saðlamanýz yoksa, buna baðlý olarak üreten iliþkiniz yoksa mana ortaya koymanýzda yoktur. Mana ya da anlam; eðrisiyle doðrusuyla enerji çevriminin beyin alan etkili zaman zemin içindeki bir enerji düzenlenim ve kontrol yasasýdýr.

Beynin enerji düzenlenim yasasýyla, karaciðerin enerji düzenlenim yasasý bu nedenle çeþitli, farklý, fonksiyoneldir. Bu farklý ve çeþitli fonksiyon oluþ, yalýtýlmýþ yapýmýz içinde sindirim süreçlerine konu olan beslenme ve besinlerin organ ve organellerin kullanacaðý enerjiye çevrilmesiyle olasýdýr.

Organ ve organellerin kullanacaðý enerjileri depolayan besinler; “üreten iliþki baðýntýsýyla” üretilir. Üretim, insan sosyo toplumunun en temel enerji düzence süreçlerini ortaya koyar. Organik sosyo toplumsal devinme týpký hücre sentezi gibi, týpký bir vücut sentezi gibi “kolektif düzenli enerji ortaya koymaktadýr”.

Enerji saðlamalý besinlerin üretimi; üreten iliþkiye baðýntýlý sektör grup üretim hareketi süreçleriyle ortaya konmaktadýr. Bu ortaya konuþ içindeki ÜRETÝM organik sosyo toplumsa devinmeli kolektif enerji düzenli yapýmýzýn temeli içindeki inþacý, zorunlu geri baðlanýmla olmanýn özne nesnel hafýza yasasýdýr.

Doðadaki tekil kiþi Ýhtiyaçlarýný saðlamaya yönelir iken iki alan etkili (alan efektli) güdümün ve alan yönlendirmesinin alan etkisi (alan efekti) altýndadýr.

Kiþiye göre dýþtaki alan ve alan etkisi enerjiye yönelim olmakla depo edilen besinlerle besin enerjidirler. Bu besinin ya da enerjinin çekimidir. Enerji ya da besin neden çekimliydi?

Enerji özellikle akan saf enerji akýp akmamakla dirençli ve niceli durumlarla olmasý nedenle; eksikli, parçalý, birbirine dönüþen özelliðiyle bir ve ayný þey olmakla; zýddýnýn varlýðý ve birliðinden ötürü çekimliydi. Devimliydi. Akýþlýydý

Yokuþ týrmanýrken iniþ aþaðý olan potansiyel enerjiyle doluyordunuz. Yani iniþ aþaðý olacak potansiyel enerji ile aþaðý oluþu çaðýrýp çekimle oluyordunuz. Açýlan kapýyý, kapanma olmaya dönüþecek kinetik enerjinin boþalmasýyla çekimli kýlýyordunuz.

Zaten açýk olanýn zýttý ve çekim çaðrýsý, kapanmaya; her iniþin çýkýþý kabilinde iniþ aþaðý olanýn zýttý; sizi ve zamaný, mekâný, devimi, enerjiyi; bir biçimle olaný diðer biçime doðru, yani yokuþ yukarý olaný, yokuþ aþaðý ve yokuþ aþaðý olaný yokuþ yukarý olmanýn enerji dönüþümlerine çaðrý ve çekim olanlar deðil mi?

Kýsaca yokuþ aþaðý olan indikçe zýt yönden yokuþ yukarý olmanýn alan etkisini ortaya korken; yokuþ yukarý olanda iniþ aþaðý olmanýn enerjisini boþalýr böylece zýtlar enerjinin akýþýný, kesikli sürekli oluþunu besinler gibi enerjinin deðiþip dönüþmesini depoluyordu.

Zýtlýk bir alandý ve alan etkisiydi. Azalan taraf çoðalýrdý. Boþalan taraf dolardý. Ýtilen tarafýn zýttý çekilirdi. Tersten söylersek çok olan veya çoðalan tarafla çokluk azalýrdý. Az olan tarafta zýttý olmakla çoðalýrdý. Dolu taraf zýt týna dönerek boþalýrdý. Boþ olan zýt tarafta bu zýtlýðý nedenle dolardý. Zýtlýk bir belirme ve belirlenme yasasýdýr.

Boþluk ta doluluk ta bir alandý. Ve alan etkisi ortaya koyarlardý. Biri dolma yönünde alan etkisi ortaya korken; diðeri doldurma ya da boþalma, yönünde alan etkisi ortaya koyuyordu. Boþalmanýn alan yönü doldurmaya doðru etkin akýþtý. Boþ olanýn alan yönü dolmaya ve doldurulmaya karþý koyan pasif dirençti.

Bu nedenle alan etkisi yönlendiricidir. Ve her alanýn bir alan yönü vardýr. Bizi dýþ dünyadan yalýtan iç dünyamýz korunan yasa olukla bir alan etkisidir. Bu nedenle dýþ dünyaya yöneliriz. Dýþ dünya da bir alan ve dýþ dünyanýn da bir alan etkisi olmakla dýþ dünyanýn da bir alan yönü vardýr.

Dýþ dünyanýn alan etkisi ve alan yönü iç dünyanýn alan etkili alan yönünü kontrol eder. Dýþ dünya alanýnýn size gösterdiði bir toplam zorluk ve toplam kolaylýk vardýr. Siz de bu dýþ dünyanýn kolaylýðýna uygun olursunuz. Güdülürsünüz. Ya da dýþ dünyanýn toplam zorluðuna dirençle aykýrý olursunuz. Bu aykýrýlýkla ortam içinde yeni bir boþluk devinmesi olan alaný açarsýnýz.

Aykýrý oluþ yeni bir baðýntý davranýþ giriþmeli alan boþluk devinmesi olmakla; ilki kiþi-kiþi veya kiþi gruplu sosyal alan hareketidir. Ýþte sosyo toplum doðaya direnç koymakla saðlayýþtý olan düzenlemeleri nedenle sosyo toplumda bize kolektif söylemli (tasviple) ve kolektifi üreten iradeli sosyo toplumsa alan açar. Ýþte bu alanlar sosyal mantýklý düþünce eylem ve üreten mantýklý düþünce ve eylem hareketten oluþur.

Sosyo toplumsa alan doðaya karþý direnci oluþan saðlayýþtý ve üreten emekle kolektiflikti. Kolektiflik önce ihtiyaçlarýn doðada kolektif birlik içinde saðlanmasý iken sonradan kolektif gücün üreten kolektif emek gücüne dönüþmesiyle sosyo toplum düzenleyici yaptýran bir alan etkisi ortaya koydu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.