..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Ruhbilim > Bayram Kaya




7 Eylül 2018
Sistem 11  
Bayram Kaya
Evren içi evrensel akýþ, evrensel zarf hareketiyle (evrensel palet hareketiyle) hem akýþ hem de engellenmedir. Engelleme, engellenenin temadan olan; temayý tamamlayan imge boþluk eksikliðini evrene özgü zýt karakterleriyle dönüþür. Evrenin dengesizliði; akýþ halindeki dengesizlikle, evren içinde yeniden gel git hareketinin rezonanslarýna dönüþür. Her rezonans yeni bir rezonansýz niceleyiþine dönüþmekle süreç karþýlýklý ikili karakterine döner. Evren kendi rezonans salýnýmlarýyla sünme, kýsalma salýnýmýn eylemi olmakla kesikli sürekli titreþim veya tiril hareketidir.


:AJAH:
Yani evren içindeki tekilliðe ait þok dalgalý gel hareketi, evren içinde sürekli kendi gel hareketi tekrarlayamaz. Açýlan evrensel çap içindeki evrenin yalýtým duvarýna çarpan gel eylemi bu kez kendi içinde ve kendi üzerine sekme çarpýþmasý olan enerjiden dönüþümle zýt bir git eylemine dönüþür. Gel þoklu dalga evrenin git hareketi olan zýt enerjiyle gel-git titreþimli salýným osilasyonlarýna dönüþür.

Tekillik sadece evrenlere parçalanýrken enerji kaybetmez. Parçalanan enerji kendi evrensel zarflý yalýtýmýný oluþur. Evrensel yalýtýmý ortaya koyar. Bu yalýtýmý ortaya koyan enerji zarfý kapsamý içindeki akan saf enerjiye bir sýnýrlama ve fren olmanýn enerjisi kaybý olur. Buradaki enerji kaybýnýn zýt kuvvetli belirimle baþka bir etki ve baðýntýya dönüþen enerji olduðu her halde görülmüþtür.

Böylece evrensel enerji de hem kendi üzerine kendi etkimeli bir enerji eksilmesidir. Hem de bu eksilme kendi üzerine bir baþla-dur fren etkisi olmakla yeni bir baðýntý yeni bir etkidir. Örneðin fren etkisi ýsý enerjisine dönüþmekle ýsý enerjisi çevreye genleþme boy uzamasý gibi yeni bir olumlu ya da olumsuz etki giriþmesi ortaya kor. Bir akýþ kendi üzerine zýt etkili tersi eylemle sürekli akýþ olamaz.

Evrenler tekil ligin þok dalgasýný yalýtmakla saf enerjili süreci olabildiðince geri dönüþsüz yapar. Ýþte biz evrensel yalýtým içindeki gel yapan sok dalgalý tiril oluþun evren engeli nedenle sektirilip bir yay gibi git gel salýnýmlý birçok salýnýmlara parçalanmasý içindeki bin bir tür yalýtýmlarýnýn giriþmeler organizesiyiz.

Bir þey her þeydi her þey bir þeydi. Bir gel hareketi yeniden git olmakla git-geldi. Gidenle, ileride olan; gelenle, geride kalandý. Git olan terse doðru gel olana göre öndü. Faz farkýydý. Deriþimdi. Sürtünmeydi engeldi vs. Gel ile git birbirine göre daha az, daha hýzlý olmakla nicelikti azlýktý, çokluktu. Azlýk çokluk hareket farkýyla ýsýydý, sýcaklýktý. Gidin ya da gelin salýnýmý birbirine göre küçüktü büyüktü. Yani çekme itmeydi. Yani elektrik manyetik yüktü. Yani alan etkisiydi. Yani git gel ya da yüklerin zýt belirmeleriydi.

Zýt hareket olan çekme itme veya gel-git bir eylem ya da hareketti. Bir kuvvetti. Ya da akan zamandý. Mekandý. Dalga ve parçacýktý. Yani dalga özne olanla kendini bilme, temadan olmaydý. Temadan olan da tematik ilikti (çekilimdi). Parçacýk ta nesneydi. Öznenin eylemli, fiili; sýnýrlý sonlu geçekleþmesiydi. Çekme itme, git-gel vs. olanýn ete kemiðe bürünmesiydi.

Kýsaca biz buna ÖZDEK diyoruz. Tüm bu belirimle oluþlara “özdek sel özellik-özdeki ilik” diyoruz. Özdek, öze dek, özünen ikileme dek: kiþiden, kiþisi bilinçten ve kiþisi istekten; kiþiye ve sosyo topluma göre oluþtan, sosyo toplumdan sosyo toplumsa istek ve sosyo toplumsa bilinçten baðýmsýz bir dýþtan var oluþun, ikilemli ve çok yönlü belirimiyle zorunlu var oluþudur.

Akan enerji parçasý kendi üzerine kendi etkisiyle akmaya karþý akmaz lýðýn eylemsizlik hareketli fren ve elektro motor kuvvetiydi (EMK’ydý). EMK bir hareketi durdurmak isteyendi. Durmaya karþý da duraný hareket etmeye zorlayan tersinmeydi. EMK bir fren etkisi ile durduran ve duracak olan bir hareketi de baþlatmanýn, sürdürmeye yöneltmenin depo enerjisiydi. Yalýtýmla kendinsin ve kendi kendilik olmanýn kaynaðýdýr.

Evrene ait enerji akana karþý (gir olana-itilene vs. karþý) akmayanla (gel olanla-çekim olanla, tersine hareketle fren olana vs.) direnç olma, zýt eylemiyle sürtünen enerji akýþ yapanýn yalýtma zarfýný oluþtu. Zarf evrensel engeldi. Evren sel engelli, bloklaþmaydý. Özle biçimdi. Bu nedenle evrensel parçalar bir türlü ilk tekillik ile yenden buluþamaz. Ýlkteki tekilliði ortaya koyamaz olmanýn eksik oluþu içindeki arayýþla þimdi evrensel süreçlerdi. Sosyo toplumdu.

Patlama süreçle tekildi durumsal olandan eksiði olanlarý evrenler içine daðýtmýþ olacaktý. Patlama açýlmaydý. Tekil oluþu açmaydý. Patlama kendi üzerine kendi etkiyle belki de patlayaný kadar patlama olaný da durduran eylemdi. Patlamanýn þok dalgalý kesikli sürekli parça oluþu ile niceli parçalar evren içine hapis olmuþtu.

Hapis olan tuzaklý saf enerji kendisin çaðýran hareketle gerisin geri tekilliðe doðru gel hareketi yapar. Dýþa kapalý içte açýk evren içinde olmakla açýlým veren evren içinde hapis olmakla gel hareketi yapan enerji salýnýmý evrensel engel nedenle ilkteki tekilliðiyle buluþup kararlý yapýyý oluþamaz. Kararlý yapýyý oluþamayan gel hareketi o evren içindeki koþullarla kendi eksikliðini tamamlayýcý çývlamalarýný yapar.

Evrensel alan içinde “gel” hareketine dönen ileri salýnýma olan dalga parçacýk hareketi gel esnasýnda evreni baþlatan evrensel engele çarpar ve tekrar açýlan evrendeki geliþ yönüne doðru zýt bir hareketle seker. Bu gel salýnýmlý evren içi hareket evren içi gel git salýnýmlarýna parçalanan þimdiki dönüþmeleri ortaya koyar.

Eksikli ve parçalý evrensel hareketle olan salýnýmlý titreþim; kendi gel hareketi üzerinde kendisine zýt hareketi olan git hareketi ile kendi eylem özünü tamamlayan oluþumu oluþturur. Gel evren içinde git-gel oluþun zarfý olan yalýtýlmadýr. Zarfý oluþan gel de ilk tekillikten olan karakter temadýr. Böylece gel hareketi içinde git gel titreþmeli salýnma hareketini yapan gel halindeki kararsýz ya da dengesiz fiil oluþtu.

Dengesiz fiili eylem kendi içinde git hareketi ile kararlý dengeli ve doðuran ve kendi olan süreçlerine dönüþtü. Böylece itme olan git hareketi ile çekme olan gel yapan hareketler bu kendi olgu, olay baðý içindeki yansýmalarýný dönüþümlerle ortaya çýkarýrlar.

Patlayan tekillikte itme ya da git yapan salýnýmla açýlan kuvvet, salýným yapan hareket sonrasý hareketi tekrar tekilliðe doðru gel yapama çaðrýsý üzerine; evrensel engelden ötürü “git olan hareketin” tamam olmamýþ olma eksikliðini içeren hareketti. Git oluþ çaðýrmasý olan gel; tekil bir tema olan tekil iliði ile geri baðlaným yapamamakla evren içi git-gel olan kendi özel salýnýmý içinde geri baðlanýma duyulan eksikliðin stresiyle, zýt yönlü stresin spin (dönme) yük akýþý ile çok aktifti.

Evrensel yalýtma içindeki hapsiyle evren içinin gel hareketi olma nedenle hem evren sel zarfa çarpýp geri yansýma yapmasý nedenle þok, evren içine ait git hareketine dönüþmüþtü. Gel salýnýmlý titreþimi belirten þok dalga ve parçacýktaki saf enerji hareketleri; gel eylemini git gel yapan zýt hareketle tamam olur. Ýþte evrene özgü özel baðýntý ile parçalanmakla zýtlýk olan çeliþki, varlýðýn geliþtirici özü olmuþtu.

Tekilliðe ait þok, evren içi tuzakla gel titreþimli salýným üzerinde parçalanýr. Parça git gele veya çekme itme ikili zýt karakterlere dönüþür. Böylece bambaþka bir var oluþun dünyasýna adým atýlýr. Git olan þok enerjinin açýlma imgesi ise gel imgenin eyleme dönüþen parçalý biçim belirmesiydi (parçacýktý). Yok eðer git olan açýlmanýn biçim eylemli parçacýk titreþmeli frekansýyla sýnýrlý oluþu ise gel çaðýrmasý da temaya ait bellek olmanýn imgesiydi (dalga hareketiydi).

Hiçbir oluþum temaya olan geri baðlanýmýný oluþamaz. Temadan örneklem oluþturlar. Temadandýrlar. Temadan olmanýn tema olmadýðýný biliyoruz. Yani tükenmez kalem kapaðýnýn, tükenmez kalem olmadýðýný biliyoruz. Tekil durumsalýnýn (tükenmez kalem) tekil oluþ temasý ile bulamayan her bir oluþmalar, gelip geçici denge içinde olsalar da hep istikrarsýz olmanýn bu çeliþkileri ile dinamiktirler.

Gel hareketi içinde tuzaklanan kaç hareketi, gel enerjisini git gel yapan titreþimler salýnmasýna çevirir. Bu ikili zýt karakterli titreþim salýnýmlarý birbirine elektrikti yük, alan, manyetik etki ile, biri diðerinin boþluklu ve tanecikli belirimi olmayý, dalga kuantum gibi bir yýðýn çeliþki sel nicelemiþlerini yansýmakla süreç akýl almaz git gelelerin denge ve dengesizlik süreçlerini yaþamakla, öznel hayata dönüþür. Geliþir. Akýþlý olur. Zaman akar. Süreç zýtlarýn birbiri olmasý nedenle kesikli sürekli olur vs.

Evren içi evrensel akýþ, evrensel zarf hareketiyle (evrensel palet hareketiyle) hem akýþ hem de engellenmedir. Engelleme, engellenenin temadan olan; temayý tamamlayan imge boþluk eksikliðini evrene özgü zýt karakterleriyle dönüþür. Evrenin dengesizliði; akýþ halindeki dengesizlikle, evren içinde yeniden gel git hareketinin rezonanslarýna dönüþür. Her rezonans yeni bir rezonansýz niceleyiþine dönüþmekle süreç karþýlýklý ikili karakterine döner. Evren kendi rezonans salýnýmlarýyla sünme, kýsalma salýnýmýn eylemi olmakla kesikli sürekli titreþim veya tiril hareketidir.

Konuyu yinelersek eþ zamanlý, iç içe, birbirine paralel evrenler hareketi; patlayan tekilliðin evrenlere daðýlmasýyla hayat bulmuþtu. Patlayan tekillik te evrenlere daðýlan tekillikten akýþtý. Tekille olan (tema olan) bu birçok parça enerjilerini evrenlere saldý. Evrenlere salýnan enerji, evrenler arasý yalýtým olan (delta yalýtýmý olan) delta izolasyonundan ötürü birbiriyle ve kendilerini oluþan tekillikle buluþamaz. Gibi bir durumla tekilden salýnan enerji, þimdilik yeniden tekilliði ile buluþup; çevrimini de yapamazdý.

Parçalar bir evren içinde diðer evrendekilerle ve gerilerindeki tekillik üzerinde kolay kolay birleþeme yapamazlar. Böylece devre tamamlanmaz. Tekillik eksenli çevrim oluþmaz. Evrendeki akýþ, temadan yansýma parçalardý. Tema üzerinde tamamlanmayan, temanýn tematiði eylem olmakla eksikliktiler. Eksikle oluþ evrenimizdeki parçalarda zýt durumlar olukla belirmeydi. Eksiklik zýt durumlarýn birbirine denge ve dengesizliklerini ve zýddýný da oluþmasýyla çevrimli eylemlilikti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.